как да направя сладко от грозде

  • 10 772
  • 24
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 3 417
имам малко грозде(около 2кг),но неми се ще да го хвърлям,а е от тъмното,което не обичаме особено,какво моа да направя от него,сладко наприме от зърната? някакви идеи?

# 1
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 715
Сладко от грозде


    * 1 кг грозде
    * 1 кг захар
    * 1 ч.л. (5 г) винена киселина
    * 1 л вода

Най-подходящи са белите сортове грозде (болгар). Гроздето се измива и оронва от чепките. Избират се едри, еднакво големи зърна, които се изчистват от семената с помощта на игла. От захарта и водата се приготвя сгъстен сироп. Гроздето се пуска в този сироп. Сладкото се вари до сваряеване на плода и сгъстяване на сиропа. Прибавя се разтворената в гореща вода винена киселина и варенето продължава още 2-3 минути. Свареното сладко се оставя да престои 5-6 часа в разлат съд, след което се изсипва в буркани.


# 2
  • Мнения: 3 417
а не може ли без да се изкарват семената,че бая работа ще падне? и после стерилизират ли се бурканите?

# 3
  • Мнения: 2 211
Може би най добре е да се използват стафидените сортове грозде, които са без семки, нищо че е по - дребно. Винаги има на пазара. Ако не отстраниш семките, после ще трябва да ги хрускаш като ядеш сладко.

Бурканите не се стерилизират, защото захарта служи като консервант. Бурканите и капачките трябва да са абсолютно сухи, за да не се захароса сладкото.

# 4
  • Мнения: 3 417
още един въпрос-вместо винена не може ли лимонена киселина?

# 5
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 715
Не знам,мила.Копнах рецептата от нета.

# 6
  • Мнения: 952
Ще се запиша да следя темата.
Имам идея да направя сладко от грозде, но по бързата процедура.
Почистените от сенки зрънца грозде, смятам да сложа в тава. Захар не мисля да добавям много, тъй като гроздето ни е супер сладко тази година. Ще поръся на око захарта. Ще сипя чаша вода с малко вино(бяло) - за аромат и мислех да добавя пръчка канела. Та това ми е идеята, дано се получи.
Правих така сладко от сини сливи и стана супер. Надявам се и с гроздето да се получи.  Praynig

# 7
  • Мнения: 3 417
Ще се запиша да следя темата.
Имам идея да направя сладко от грозде, но по бързата процедура.
Почистените от сенки зрънца грозде, смятам да сложа в тава. Захар не мисля да добавям много, тъй като гроздето ни е супер сладко тази година. Ще поръся на око захарта. Ще сипя чаша вода с малко вино(бяло) - за аромат и мислех да добавя пръчка канела. Та това ми е идеята, дано се получи.
Правих така сладко от сини сливи и стана супер. Надявам се и с гроздето да се получи.  Praynig
и после това го вариш ли,обясни по-подробно моля те,че аз още нищо не съм направила и май ще го хвърля....

# 8
  • Мнения: 952
sladurka - няма да го варя. Мисля да го сложа в тава, покрия с фолио и да пека(всъщност то си се вари пак, като е задушено)
Сладкото от сини сливи го пекох така и накрая малко преди да изключа печката  махнах алуминиевото фолио за да се запечат сливите. Получи се страхотно.
Тези дни съм ангаже на работа, но се надявам да ми остане време и за сладкото от грозде. Като го направя ще пиша какво се е получило.  Wink

# 9
  • Мнения: 721
Вчера направих. Взех кило червено грозде от този сорт дето са без семките. Смесих литър вода и захар на око (горе долу 200-300 гр), защото гроздето беше много сладко и не сбърках. Сложих ги да кипнат и след това прибавих гроздето. Доста дълго се вари и накрая го пасирах. Оставих сместта да поври, докато стигне нужната консистенция (лично аз не обичам много гъсто сладко), налях в сухи бурканчета, затворих и обърнах с капачките надолу за 24 часа.

Беше ми останало малко, та тази сутрин го опитах - чудо, мммммм  chef

# 10
  • Мнения: 3 417
пак ми донесоха,ама от сорта със семките Twisted Evil,е не ми се занимава с игла да ги махам

# 11
  • Мнения: 2 211
В такива случаи го пускам през сокоизтисквачката и прецеждам. Става чудно фрешче.

# 12
  • Мнения: 952
Ralfieta, я кажи как го направи сладкото от сини сливи? че от миналата седмица подмятам едни сливи и незнам какво да ги правя newsm78 а точно за сладко си мислех че ще станат че са омекнали

# 13
  • Мнения: 952
malka s4etka - ето как правих аз сладкото - начина е доста мързелив, но пък резулта е добър.
5кг. сини сливи, които разрязах на две. Слагам половинките сливи в голяма тава, докато се запълни. Поръсвам със захар. На 5кг. сливи сложих 1кг. захар. В тавата сложих 1-2 пръчици канела. Също така вода и бяло вино(общо около 400мл.-500мл.). Покрих с алуминиево фолио тавата и я сложих във фурната. Пекох на 180-200 градуса. Когато сливите омекнаха и сиропа се посгъсти, махнах фолиото и запекох още 5минутки.
В горещото сладко добавих малко лимомена киселина и ги напълних в бурканчета. Стерилизирах за капак.

От тази доза ми излезнаха 4 тави. От всяка тава около3-4 конфитюрени бурканчета.

# 14
  • Мнения: 2 211

...На 5кг. сливи сложих 1кг. захар... Стерилизирах за капак.


Това май не е сладко, а мармалад. Звучи много апетитно. А сливите белят ли се или направо с ципите? Може ли канелата да е на прах, че нямам на пръчици?

# 15
  • Мнения: 952
мерси Ralfieta, моите сливи са около кг,два, най много но мисля точно сладко или мармалад няма значение как му се вика,да направя/важното е да ства за мазане на филийки Mr. Green/

незнам за канелата на прах да ли ще стане,май имаше разлика в ароматите тази на пръчици беше по добра,но и без канела мисля, че няма да е фатално Rolling Eyes

# 16
  • Мнения: 4 176
malka s4etka - ето как правих аз сладкото - начина е доста мързелив, но пък резулта е добър.
5кг. сини сливи, които разрязах на две. Слагам половинките сливи в голяма тава, докато се запълни. Поръсвам със захар. На 5кг. сливи сложих 1кг. захар. В тавата сложих 1-2 пръчици канела. Също така вода и бяло вино(общо около 400мл.-500мл.). Покрих с алуминиево фолио тавата и я сложих във фурната. Пекох на 180-200 градуса. Когато сливите омекнаха и сиропа се посгъсти, махнах фолиото и запекох още 5минутки.
В горещото сладко добавих малко лимомена киселина и ги напълних в бурканчета. Стерилизирах за капак.

От тази доза ми излезнаха 4 тави. От всяка тава около3-4 конфитюрени бурканчета.
А задължително ли е да се "стерилизира"? Това нали означав, че си варила бурканчетата? Не може ли без тази процедура, а само да с еобърнат с капачките надолу?

# 17
  • Мнения: 952
Замислих се дали сега давам рецепта за сладко или мармалад. Все си мислех, че мармалад е когато плодовете са смлени на пюре, а моите са почти цели.
Замисляйки се, реших да се поровя в нета и ТУК намерих нещо интересно по въпроса.
Представете си понеже в EU вече думата мармалад е защитена, ние трябва да ползваме думата конфитюр  Shocked

По темата - нямам идея как ще е вкуса ако се добави канела на прах, но можеш да я пропуснеш спокойно. Освен това ако имаш индрише може да ползваш него за ароматизиране.
malka s4etka - понеже пловеде са на големи парценца трудно ще се мажат на филийки. Нарежи сливите на повече части, а не на две. И добави малко повече течност, която като се сгъсти да мажете на филийките.  Wink
Mamica - принципно може да не се варят бурканчетата, но не мога да пипам горещо. Следователно няма как да напълня горещото сладко в буркани, да затворя и да обърна. Та се подсигурих, като заварих за капак.

# 18
  • Мнения: 721
Замислих се дали сега давам рецепта за сладко или мармалад. Все си мислех, че мармалад е ...................
А може да бухнете и малко орехчета .................потекоха ми лигите

Малка счетка, за канелата на прах няма никакъв проблем. Можеш да сложиш и пак ще стане вкусно.
Аз лично разрязах сливите на две, подредих ги в тава и ги покрих със захар на око. После ги оставих 1 нощ в хладилника. На другия ден ги изпекох на 180 С, насипах ги в сухи бурканчета и ги обърнах с капачката надолу за 24 часа. Това е!

# 19
  • Мнения: 3 417
я ми кажете какво да сложа за "аромат на това грозде,че тъкмо го изварявам? канелата май няма да е много подходяща в случая.... newsm78

# 20
  • Мнения: 65
Специално за сладкото от сливи-може да се сложи и канела на прах.Има и един друг номер-като се напълнат бурканчетата, се оставят да изстинат открити и после отгоре се налива по една лъжица сливова ракия/ аз слагам каквато имам/и тогава завинтвам капачките - не се вари.Ракията служи за консервант, а и придава страхотен вкус.Имам така запазени от миналата година.

# 21
  • Мнения: 721
Специално за сладкото от сливи-може да се сложи и канела на прах.Има и един друг номер-като се напълнат бурканчетата, се оставят да изстинат открити и после отгоре се налива по една лъжица сливова ракия/ аз слагам каквато имам/и тогава завинтвам капачките - не се вари.Ракията служи за консервант, а и придава страхотен вкус.Имам така запазени от миналата година.

Ейййй, страшен трик. Трябва да пробвам

# 22
  • Мнения: 65
Опитай, няма да съжаляваш.Успех!

# 23
  • Мнения: 3 417
Моя конфитюр от грозде стана супер-посипах 1кг захар в/у зърната престояха една вечер и на другия ден го възврях,повря 15 мин изключих го и така  пъти,семките почти всички изплуваха отгоре,на вкус стана супер,тук-таме само по някоя семска има,днеска на закуска ометохме това,което бях оставила за проба!

# 24
  • Мнения: 444
Никога не съм яла , дали да не експериментирам с някое малко бурканче  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт