Може ли домашно прясно мляко (2,5 г.)?

  • 1 910
  • 24
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 124
Здравейте,
моята дъщеря пие по литър прясно мляко на ден, което купувах от магазина, но то не е мляко, а чиста водичка.Тук, където работя идва млекар два пъти седмично и носи мляко от години на всички във фирмата.Жените са много доволни.Има някои с внучета, които са по-малки от моето дете и им купуват редовно.
Та така реших и аз вместо химия от магазина детето ми да пие натурално краве мляко, по-хранително, по-истинско и така, обаче ми каза една позната, че до 4 г. на дете не се дава домашно мляко имало опасност от много болести като не е стерилизирано по химичен път.Моля помогнете!!!! Аз досега такова нещо не бях чувала, но все пак реших да попитам.
Благодаря Ви предварително!!!
Хубав ден!!!

# 1
  • Мнения: 7 947
Аз лично давам от време на време домашно и мисля, че след като кипне - няма проблем! Давам му и домашно подквасено - когато нашата баба идва - тя ни носи, иначе си пием и от магазина, но пак го варя!

# 2
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 20 393
И аз давам домашно прясно и заквасено мляко. Някъде след 1.5 години на сина ми започнах с прясното, а около 10-11 месеца  - с киселото.

# 3
  • Мнения: 707
Щом млякото е преварено не виждам проблем да се дава.

# 4
  • София
  • Мнения: 3 679
Аз не бих рискувала. Има всякакви болести по животните.

# 5
  • Варна
  • Мнения: 1 522
Аз също съм на мнение, че след като е минало съответната топлинна обработка няма проблем.

# 6
  • Мнения: 8 917
Аз все още се въздържам Peace

# 7
  • Мнения: 4 621
Аз не бих рискувала. Има всякакви болести по животните.
Peace

# 8
  • Мнения: 335
И аз до скоро се страхувах да давам домашно,но след като пуснах тема тук и повечето ми казаха че след като е кипнато няма проблем да се дава,реших да дам.Давала съм и досега 3-4 пъти,но тя не обича много,много прясното мляко.Млякото което купуваме от магазина също е от домашни крави  Wink

# 9
  • Мнения: 2 865
Няма проблем, трябва да го сваряваш много добре, не само да кипне а да го оставиш да поври поне пет-десет минути на много слаб огън.

# 10
  • София
  • Мнения: 3 787
Аз съм давала домашно мляко,но все си имам едно наум Rolling EyesСварявам го добре,оставям га да поври повече и така го давам.Малкия го харесва много Wink

# 11
  • Мнения: 5 362
Няма проблем, трябва да го сваряваш много добре, не само да кипне а да го оставиш да поври поне пет-десет минути на много слаб огън.
Peace

# 12
  • Мнения: 332
   Мамчета,нали от магазина пак е домашно,изкупува се от селата и после вие го купувате #Crazy И мога да ви кажа,че когато се купи от човек или го донесе баба е много по сигурно,че детето ви ще е зздраво!Аз съм била свидетел как се отнася и съхранява "чисто"мляко от селата.Виждала съм котки да пият ,качили се на кофите с мляко,Виждала съм изпражнения в "чистото" мляко,да не говорим за косми и козина от животното.Разрежда се с  вода и т.н. и т.н.
   Не бих Рискувала да дам на детето си "чисто" мляко от магазина.По добре да си взема от дядото дето всяка сутрин е до блока.Мирна ти главица   bouquet

# 13
  • Мнения: 3 360
Като се свари какъв е проблема?

# 14
  • Мнения: 27 524
Може, ако си сигурна в чистотата и хората, които го продават.

# 15
  • Мнения: 303
Аз на моите момичета съм давала домашно прясно и кисело мляко, след като навършиха една година. Единственото, което трябва да спазваш е да вариш хубаво млякото - около 10 минути след като заври и да го ползваш ден за ден, най-много на другия ден, защото много бързо се разваля.

# 16
  • Мнения: 14 133
Аз не бих рискувала. Има всякакви болести по животните.
Peace За големите не рискувам, а за не още по-малко.  Naughty Crossing Arms

# 17
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 321
Аз съм давала домашно мляко,но все си имам едно наум Rolling EyesСварявам го добре,оставям га да поври повече и така го давам.Малкия го харесва много Wink
И аз така правех, но пак си ме беше страх. Вярно, че домашното е по-хубаво от купеното, затова и рискувах.

# 18
  • Мнения: 2 197
Никога не бих дала на детето си "домашно" прясно мляко, което не е стерилизирано и не е минало през каквито и да било изследвания. Аз не варя млякото и няма да го правя никога. В млечната среда се развиват какви ли не бактерии и не искам точно на моето дете да му се случи нещо.
Взимала съм само овче кисело мляко и то когато сме били някъде в някое дивно село.
А за можене - всичко може. Риска си е за вас.

# 19
  • Бургас
  • Мнения: 10 821
Сестра ми редовно си купува мляко/домашно/.Аз не смея за себе си,пък какво остава за дъщеря ми.

# 20
  • Добрич
  • Мнения: 3 223
Аз не давам.
Освен всички други опасения за чистота и т.н. и маслеността му е много висока. Не давам високомаслени продукти на семейството си. Peace

# 21
  • Мнения: 4 401
Виж ние живеем на село и всички се познаваме,знаем и животните ,но така на доверие?!
Жената от която купувам мляко/за мен аз кърмя/ е много чиста познавам я от години.Случвало ми се е да присуствам на доенето .Винаги мие вимето на кравата,ползва бели емайлирани съдове,прецежда с тензух , не смесва кравето с козе например и никога не би  дала мляко от болно животно.Тук веднъж да ти излезе име......

# 22
  • Плевен
  • Мнения: 1 357
И аз мисля че като се свари добре,няма проблеми.А и четох някъде че след годинка може да се дава прясно мляко newsm78

# 23
  • Мнения: 582
Давам само домашно подквасено кисело мляко. Това по магазините в повечето случаи се прави от сухо мляко и е пълен боклук  Naughty

# 24
  • Мнения: 1 817

Работата ми е свързана с контрол на млекопроизводството. Виждала съм какви ли не неща из стопанствата.. Rolling Eyes Не е за разправяне... Един си доеше млякото в  кофа с останки от цимент по нея, другаде котки си локаха от млякото и т.н. Хората , нямат никакви хигиенни навици. НИКОГА НА ТОВА МЛЯКО НЕ СА МУ ПРАВЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ. В Б-ия все още не са въведени задължителни. Аз лично не бих рискувала за децата си. Особенно след това, което съм видяла.
Взимали сме мляко  за проби и от "най-чистите" стопани и мога да ви кажа , че бяха далеч от нормите за добро качество. Много микроорганизми не могат да бъдат унищожени и след температурата на кипене. Така че по-безопасно е млякото след пастьоризация. За сега контролът в предприятията е доста по-сериозен. И занапред предстои да се зассилят мерките и за млекопроизводителите.
А НИМА НЕ СИ СПОМНЯТЕ СЛУЧАЯТ  НА БРУЦЕЛОЗА В ЕДНО РОДОПСКО СЕЛО / заразата дошла точно от непреработеното мляко на животните/ Това са много сериозни меща. Много хора си мислят, че като си измият ръцете и хайде готово-всичко е стерилно./Особенно хората на село/ А колко от тях са си изследвали животните за тези опасни болести. На всичкито от горе и високата масленост не е за предпочитане за детския организъм. Чист холестерол...

Общи условия

Активация на акаунт