Соеви кълнове

  • 3 282
  • 36
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 924
 Crazy
А ако майката е "прекалявала" със соеви продукти,без това да се отрази на кърмачето,може ли да се направи извод,че то няма да бъде алергично към тях?
 Crazy

# 16
  • Мнения: 4 915
Не може да се направи такъв извод.

В кърмата преминава онова, което е преминало в кръвта на майката. Лекарства, алкохол, малко кофеин, чужд белтък - млечен. С приемането на много мляко от майката детето може да получи алергична реакция.

За соята мисля, че трябва наистина огромни количества да се изяждат, за да се алергизира детето чрез кърмата.  Thinking
 
По друг начин казано - ако кърмачката нагъва цитруси, ягоди, домати, пшенични изделия и други алергизиращи за детето, и то няма алергична проява, това не означава, че няма да прояви алергия, ако му се предложат директно в неподходяща възраст. Просто алергизиращите съставки на гореизброените не преминават в кърмата.


И друго - кърмата е пълноценна сама по себе си. Съдържа всичко необходимо. Приемайки или не соеви кълнове, не я лишавате и не я обогатявате с нищо. Те са полезни за майката, а кърмата си е богата и безценна така или иначе.

# 17
  • Мнения: 2 818
А други кълнове?
Слънчогледови например?

# 18
  • Мнения: 1 947
   Аз пък друго си мисля - кълновете мнооооого добре трябва да се промият от отпадните продукти
и това също ми се вижда рисково. Напоследък се замислям за соевия гранулат (заместител на месото),
но не се решавам да и дам на моята...  Thinking

# 19
  • Мнения: 700
 Леле,колко ягодки си хапвах (до кило на ден може и да съм стигала),докато бях бременна и кърмих,че и мед,соеви кълнове и май всичко което се изброи.Нямаше проблем,слава Богу.После дадох в супа тофу на 10 месеца(не-генномодифицирано),пак нямаше проблем.НО,вкъщи НИКОЙ няма алергия към НИЩО.Това мисля,че е водещо при захранването,защото чувствителността към определени съставки се унаследява.Но като цяло спазвам основните препоръки за бебко,не съм давала яйце,ягоди,мед,цитруси(без лимон) и живи соеви кълнове не бих дала,интуицията ми засега казва 'не'

# 20
  • София
  • Мнения: 1 724
Не може да се направи такъв извод.

В кърмата преминава онова, което е преминало в кръвта на майката. Лекарства, алкохол, малко кофеин, чужд белтък - млечен. С приемането на много мляко от майката детето може да получи алергична реакция.

За соята мисля, че трябва наистина огромни количества да се изяждат, за да се алергизира детето чрез кърмата.  Thinking
 
По друг начин казано - ако кърмачката нагъва цитруси, ягоди, домати, пшенични изделия и други алергизиращи за детето, и то няма алергична проява, това не означава, че няма да прояви алергия, ако му се предложат директно в неподходяща възраст. Просто алергизиращите съставки на гореизброените не преминават в кърмата.


И друго - кърмата е пълноценна сама по себе си. Съдържа всичко необходимо. Приемайки или не соеви кълнове, не я лишавате и не я обогатявате с нищо. Те са полезни за майката, а кърмата си е богата и безценна така или иначе.


Какво значи много мляко  да приема?
И още за пшеничните - какъв хляб да яде тогава?За първи път чувам за алергия към пшеница, може ли линк?

# 21
  • Мнения: 1 947
   Предполагам, че "много мляко" означава майката да пие много мляко - както някои кърмени бебета имат колики
от това в началото.
   А алергия към пшеница и аз не знам, но ако става дума за цьолиакия - тя е към глутен, който е белтък в пшеницата
и др. житни. Обаче, изключително кърмено бебе, захранено след навършени 6 месеца, няма никакъв проблем да
приема глутен. А за житни кълнове - не знам - мен ме притесняват отпадните продукти...

# 22
  • Мнения: 4 915
Ами да консумира мляко и млечни ежедневно в големи количества. Големи > обичайни. Примерно 1 литър айрян/плясно мляко, плюс сирене, кашкавал...

За пшеницата:


Wheat allergy
Common Food Allergens
Хранителни алергии
Алергии към хранителни продукти
Алергията
Информация за хранителните алергени

Хранителните алергии

Смятам, че е предостатъчно.

 Цьолиакията е различна от алергията към пшеницата. Детето може да няма цьолиакия и да приема безпроблемно овес и ечемик примерно, но пшеницата да го алергизира.
Аз съм изтеглила глутеновите за 10-тия навършен месец.

П.П. Ти за кого питаш - за кърмачката или за детето? Няма проблем майката да консумира пшеница. За бебето е препоръчително при въвеждане на глутеновите храни да се започне с овес, като най-безопасен и накрая се въведе пшеницата от тази група. Бебето спокойно може и без хляб да мине поне първите 10-11 месеца от живота си.  Wink

Голямата щерка попара не е яла, малката също няма да яде.Вместо това - зърнени каши. Първо - безглутенови: просена, оризова, елдена. После - след навършен 10-ти месец - овесена, ръжена, ечемичена. Накрая - пшеница.

# 23
  • София
  • Мнения: 1 252
На детето си соеви продукти все още не съм му дала, но аз реших да хапна салата със соеви кълнове, когато той бе на 6 месеца и бе изцяло на кърма. Докарах му алергичен обрив, според педиатъра е бил именно от соята и ме помоли докато кърмя да я избягвам.

# 24
  • Мнения: 105
Защо пък да е проблем когато майката консумира много мляко?! Когато малкия беше на 1-2 месеца започна да ми спира кърмата. Тогава минах на "млечна" диета - мляко и млечни продукти колкото се може повече. И не само аз съм така - всеки казва, че за кърмачката е задължително да приема повече (от обикновенно) млечни продукти.

# 25
  • София
  • Мнения: 1 724
Ами да консумира мляко и млечни ежедневно в големи количества. Големи > обичайни. Примерно 1 литър айрян/плясно мляко, плюс сирене, кашкавал...

За пшеницата:



Благодаря за линковете, за кърмачката питам, бебето ми е още малко за захранване. Ако и хляб не ям не знам какво остана...Засега просто кожата е сухичка, но за всеки случай гледам да внимавам, доколкото имам инфо...
Wheat allergy
Common Food Allergens
Хранителни алергии
Алергии към хранителни продукти
Алергията
Информация за хранителните алергени

Хранителните алергии

Смятам, че е предостатъчно.

 Цьолиакията е различна от алергията към пшеницата. Детето може да няма цьолиакия и да приема безпроблемно овес и ечемик примерно, но пшеницата да го алергизира.
Аз съм изтеглила глутеновите за 10-тия навършен месец.

П.П. Ти за кого питаш - за кърмачката или за детето? Няма проблем майката да консумира пшеница. За бебето е препоръчително при въвеждане на глутеновите храни да се започне с овес, като най-безопасен и накрая се въведе пшеницата от тази група. Бебето спокойно може и без хляб да мине поне първите 10-11 месеца от живота си.  Wink

Голямата щерка попара не е яла, малката също няма да яде.Вместо това - зърнени каши. Първо - безглутенови: просена, оризова, елдена. После - след навършен 10-ти месец - овесена, ръжена, ечемичена. Накрая - пшеница.


# 26
  • Мнения: 1 947
... "млечна" диета - мляко и млечни продукти колкото се може повече. И не само аз съм така - всеки казва, че за кърмачката е задължително да приема повече (от обикновенно) млечни продукти.
   Тези неща нямат връзка. Никоя друга майка-бозайник не пие мляко! Mr. Green Ние не сме по-различни.

# 27
  • Мнения: 105
   Тези неща нямат връзка. Никоя друга майка-бозайник не пие мляко! Mr. Green Ние не сме по-различни.
Така е, но масово се препоръчва пиенето на мляко. Аз не съм лекар и не знам защо. За това следвам съветите на лекарите, на които съм се доверила. Разбира се не сляпо.

# 28
  • Мнения: 629
Ние ползвахме малко помощта на млечната банка в София - да се дохранваме понеже по едното време доста бях сдала багажа. И там жените (които са страхотни и много загрижени) естествено споделиха всички варианти за увеличаване на лактацията, и едно от основните неща, които ми казаха е: "Моето момиче, мляко мляко не прави". Трябвало да хапвам белтъци, течности и плодове и разбира се почивка и често кърмене. Психологическият ефект обаче е много важен и е възможно, ако жената е убедена, че с консумацията на мляко ще увеличи количеството на кърмата - то наистина това да се случи.
А аз лично от прекаляване с грухана пшеница и пшеничен зародиш (по 2 купички дневно) за 4-5 дена такъв обрив докарах на малката, че трябваше три седмици да минат докато се изчисти. И после още два месеца само да хапнех някакви глутенови зърна (имам предвид като мюсли, не в хляб) веднага цъфваха по няколко пъпчици.  Embarassed
Затова не само, че не бих прекалила вече с каквито й да е продукти (още по-малко с толкова агресивни и активни храни като ядки и кълнове), но не бих дала и нищо прибързано на малката. Има време да се радва на храната. Нека първо имунната й система се развие и да се обзаведе с приличен комплект зъби.  Laughing

# 29
  • Мнения: 4 915
Има митове и легенди за кърменето, които се твърдят, но това не ги прави истина. Един от тях е, че за кърма се пие прясно/кисело мляко.

Млечният белтък преминава в кърмата. Ако е в по-висока концентрация е възможно да предизвика алергия.

За лактацията има някои други простички правила:
- често сукане на бебето;
- пиене на течности (вода най-добре, НЕ боза, НЕ мляко, НЕ бира)
- почивка на майката;
- спокойствие - емоционално и психологическо.

За соевият протеин - може би е възможно през кърмата да достигне до бебето. Така, както е възможно фъстъченото масло да алергизира чрез кърмата.

Лично аз си докарах страхотно повръщане и обезводняване след консумация на лещени кълнове веднъж. Трябваше на системи да ме сложат.  Беше ми за пръв и последен път. А лещата ми е любима храна. Явно не всеки понася кълнове...  Rolling Eyes

Последна редакция: вт, 16 окт 2007, 21:00 от Free Soul

Общи условия

Активация на акаунт