Кисело зеле

  • 28 021
  • 77
  •   1
Отговори
# 45
  • под тепетата
  • Мнения: 9 389
Моето нарязано за бърза консумация зеле е готово! Утре ще сготвя половината, а останалото ще преместя на хладно. Стана за 12-13 дни като го държах в една голяма тенджера в кухнята на топличко.

# 46
  • варна
  • Мнения: 1 830
Отговорих с НЕ!В къщи никои не го обича Naughty

# 47
  • Варна
  • Мнения: 10 802
От скоро слагаме.

Ето днес мъжът ми направи по-голяма доза, отколкото минала година.

Обичам много зелеви сърми. Дано да имам време да ги правя по-често.

# 48
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
аз лично не съм любител.  Naughty

Едно време много обичах сок от кисело зеле (леко розов) с нарязан праз. Ммммм... Но само сока.
Сега, за Коледа ми е нужна една зелак за постните сърмички и до там.
Понеже съседите слагат, аз имам от къде да получа тази 1 бр. И тъй като често им гостуваме, си хапваме и салатка от кис. зеле.

Но аз все така не съм му фен. Еле пък миризмата му... или напролет, когато се почистват бидоните  ooooh!

П.П: едната ми братовчедка е омъжена за викинг. Човека и до ден днешен не може да ни се начуди  Rolling Eyes, как ядем прокиснало зеле.  Sick

# 49
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Обожавам го, но не слагам. Купуваме готово или ядем при нашите.

# 50
  • Мнения: 533
Без кисело зеленце не сме оставали никога. Всичко направено с него ,обичаме.  chef

# 51
  • Мнения: 5 026
Опция 2.Обожавам със свинско, с пиле,запечено....

# 52
  • Мнения: 224
И аз винаги си слагам кисело зеленце.Правя го така.Избирам си хубави зелки,режа ги на четири и нареждам в малко бидонче,като по средата слагам  моркови, зелени домати,керевиз и хрян.Хубаво притискам продуктите,като гледам да не остава празно място.Правя си саламура,като на всеки 10 литра вода слагам 500 гр едра сол и заливам.Става много хубава.

# 53
  • Мнения: 408
Ето и нашата рецепта за кисело зеле. Кочанът на всяка зелка се реже на кръст. Зелките се нареждат плътно с кочанът нагоре. Слагат се между зелето коренчета хрян 2-3 и две пакетчета сенапено семе като прадварително се овиват в тензухени пакетчета зада не може семето да се разпръсне. Така приготвеното зеле го заливаме със саламура от 60л. вода в която е изспино 2пакета готварска сол. След това се притиска с нещо твърдо и една седмица всеки ден се претаква. От 5год го приготвяме така и досега не сме се разочаровали.

# 54
  • Мнения: 2 609
Слагаме си. Peace Много го тачим в нас- на сърмички, ммм, с месо, без месо, Mr. Green  всякак Simple Smile

Последна редакция: нд, 04 ное 2007, 23:20 от Кари

# 55
  • Мнения: 1 906
Не ми се налага да слагам, понеже мама и тати правят и си взимам готово  Flutter .
Иначе страшно много го обичам киселото зеле.

# 56
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
кисело зеле за сарми си купувам. вакуумирано - супер вкусно.

в Германия киселото зеле е на почит, яде се много, малко по-различно от нашето е.

втасва нарязано на конци, обикновено се добавя и бяло вино.

давам рецепта за салата от кисело зеле, много е вкусна и е леко сладка...

Sauerkrautsalat / Салата от кисело зеле

1 зелка се нарязва на много тънки лентички, поръсва се със сол и се претрива докато излезе чода от зелето.
добавя се 1 дафинов лист, 4 зърна хвойна, около 1-2 ч.л. захар, няколко лозови листа (може и без тях, но се добавя малко бяло вино), 1 малка глава лук на много ситно и една ябълка настъргана или много наситно.
всичко се обърква добре, слага се в подходящ съд и се оставя да втаса няколко дни.

Бърз вариант:
зелето се нарязва на тънки ивички и се претрива със сол, добавя се лукът на ситно, настъргана ябълка, 1-2 ч.л. захар, винен оцет на вкус (най-добре от бяло вино), 1 зелена чушка на ситно.
всичко се обърква добре, слага се в кутия с капак, добре притиснато и се остава да отлежи 1 нощ.

зелето става хрупкаво, леко сладникаво - супер вкусно Crazy


после ще дам рецепта за готвено кисело зеле, също е вкусно и малко по-различно то българския вариант

# 57
  • Мнения: 814
От няколко години си правим сами киселото зеле със съпруга ми, в общ план процедурата е стандартната, описана досега. Не слагаме  цветно зеле, една година се изкуших и заради червеникавия цвят никой не го хареса. Но задължително прибавям хрян и царевични зърна в малрена торбичка, която след ферментацията изваждам. Вкусът на домашно приготвеното зеле е неповторим, у дома се тачи и заради ракийката, с която задължително върви, и заради сърмите с месо или постни, и заради свинските ребърца и джолан, с които дъшеря ми го обожава. А което остане го стерилизирам в буркани и имам до следващата есен за различните комбинации. Дори и за зелник!
За зелевия сок няма да коментирам, страхотно върви след "тежка" вечер hahaha!

# 58
# 59
  • Мнения: 685
И още как!! Wink
Умирам за кисело зеле...  Ние си го слагаме - няма мама, няма тати.
Чакам с нетърпение да втаса.   Yum

Странно... прочетох тук доста мнения, че не трябва да се претака?? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт