Кисело зеле

  • 28 013
  • 77
  •   1
Отговори
  • Мнения: 11 607
Хайде на киселото зеле!

Любимата ми манджа е това! Всяка неделя в нашата къща има кисело зеле за обяд или вечеря!

Ще слагаме кисело зеле!

Но ме интересува рецепта за едно специфично кисело зеле...Реже се в тенджера, после се слега нещо(вкл. май и захар) и до 10-ина дни имаш едно сладко, хрупкаво зеле...Много е вкусно!

Вие как правите киселото зеле?

Не мога да си представя зима без кисело зеле! Peace

# 1
  • София
  • Мнения: 9 862
Оо,да,всяка година си слагаме кисело зеле.От всички други зимнини се отказахме,но зеленце си слагаме.По-точно го прави мъжа ми,не аз Mr. GreenИмаме един гооолям бидон,в него слагаме около 20-30кг зелки.Тази зима ми се иска да сложим в зелето и моркови,но не знам как.По-точно не знам в какво да ги сложа,за да не падната на дъното на бидона.Идеи?

# 2
  • Мнения: 1 427
Последните 2 години не слагаме-поръчваме на приятели, които правят, да сложат и за нас. Или купуваме. Много го морим киселото зелце! Peace

# 3
  • Мнения: 5 393
Последните няколко години разчитаме на роднини за това-майка ми, баба ми, чичо....Обожавам кисело зеле и зелев сок Grinning

# 4
  • Варна
  • Мнения: 1 553
Аз въобще не обичам кисело зеле и не готвя такова.За Коледа свеки готви сърми и само там ядем кисело зеле!

# 5
  • Мнения: 301
Обожаваме киселото зеле-най-много на сърми Heart Eyesа и със свинско във фурната или капама Flutter
иначе ние с мъж ми сме още млади и зелени Mr. Greenи не се занимаваме със слагането му,а  слагат и за нас(майка ми,свекъра,дядо ми-всеки от тях си го прави по собствена рецепта и са много различни като вкус Flutterнапр.майка ми му слага червено цвекло и розовее и е много вкусно)
Аз също не мога да си представя зима(особено Коледа без зеленце) Peace 

# 6
  • Мнения: 25 649
Но ме интересува рецепта за едно специфично кисело зеле...Реже се в тенджера, после се слега нещо(вкл. май и захар) и до 10-ина дни имаш едно сладко, хрупкаво зеле...Много е вкусно!

Вие как правите киселото зеле?


Лимонена киселина. Може и без захар. После се слага на топло и до седмица зелето е готово.

# 7
  • Мнения: 3 622
Родителите ми имат огромен бидон и слагат и за нас  Peace

Много го обичам това кисело зелце   Grinning

# 8
  • София
  • Мнения: 4 294
Ами не правя кисело зеле.
Мама прави и ми дава, което страшно ме улеснява  Laughing
Иначе си хапваме с удоволствие кисело зеле през зимата  Heart Eyes

# 9
  • София
  • Мнения: 581
Обожавам  кисело зеле със свинско, пилешко ,на сърми, салатка с червен пипер и лук.Въобще всякак зима без кис.зеле някак не е зима.
Ние го слага ме в бидон на цели зелки но имам и рецепта за рязано.

РЯЗАНО ЗЕЛЕ


Зелето се нарязва на тънки и дълги ивици,слага се в широк съд,посолява се на 10кг.зеле 250-300г сол.Разбарква се и се намачква леко,докато си пусне сока.Отлежава половин-един час и се тъпче силно с ръка,за да остане отгоре 4-5 см.сок в съда, най добре стъклен буркан.Покрива се с цели листа и се притиска с лозова пръчка.Добре е зелето да е на 18-20 градуса докато ферментира,а след това на по хладно.

# 10
  • Мнения: 27 524
Не, за съжаление, баща ми слагаше навремето в мазето в бидон, но сега не му се занимава вече. Свекърва ми слага, от нея взимаме. Купуваме и готово, но цената му е умопомрачителна  Crazy Много го обичам. И зеле, и туршия, ама от каца, с онзи бял лигав сос, смъртоносно солено и с онзи специфичен дъх...ммм... как ми се прияде. За сока от зелето да не споменавам. Амброзия...  Blush

# 11
  • Spain
  • Мнения: 3 750
 а как то4но се прави - никога не съм правила а ми се иска - както е писала мамаМи4е ли - само сол? - много прости4ко ми се струва ,а си мислех 4е е голяма игра4ка . а сега (имам предвид 4е е 10-15 градуса при нас ), ще стане ли нещо ако го направя и по принцип за колко време е готово ?

# 12
  • Мнения: 27 524
Но ме интересува рецепта за едно специфично кисело зеле...Реже се в тенджера, после се слега нещо(вкл. май и захар) и до 10-ина дни имаш едно сладко, хрупкаво зеле...Много е вкусно!

А, яла съм го това, но не го харесвам  Stop
Тук си правим парена туршия, става не зле. Но тия сладникавите не ми допадат. Китайски май се водят, и туршиите, и зелето.

# 13
  • Пловдив
  • Мнения: 1 219
Свеки прави, да ми е жива и здрава. И не го търпи в каца. Като стане го реже и пълни в буркани, като прави и буркани с цели листа за сърми. Много ми е удобно така. Един буркан ми стига точно за едно готвене. Много го обичам на тава с ориз.
Рязаното зеле го правеше баща ми. Наистина се слага само сол. Редяха го в 3 литрови буркани. Сега щото се изчупиха, баща ми си го налага в една тенджера. Става за около дестина дни.

# 14
  • Мнения: 11 607
Да ви кажа ние как го правим....

Махаме чуканчето на зелето, зелката се издълбава по средата. На мястото на чуканчето слагаме морска сол. Редим един ред и хвърляме една шепа морска сол. Втори ред, трети ред и накрая една дъска с камък за да се затисне. Стои така около 3 дена. На 4-я ден слагаме вода. И се преточва.....

Обичам кисело зеле с патешко! Любимо ми е!

Како, ще се пробвам!

# 15
  • София
  • Мнения: 3 271
Една година решихме с моят мъж да си сложим - чакахме го една година да втаса Mr. Green hahaha Joy, на другото лято го хвърлихме.

От тогава взиамаме готово от свеки или от мама

# 16
  • Мнения: 5 228
Много обичам кисело зеле, а постните сърми със стафиди са ми най-най-най-любимото ястие. Дядо ми, да е жив и здрав, слага зеле и ни дава, от време на време купувам.

# 17
  • София, България
  • Мнения: 5 598
разчитам на мама за зеленцето  Wink

# 18
  • под тепетата
  • Мнения: 9 315
mamami4e, нарязах го и сипах разтворена  морска сол.Струва ми се обаче , че май ще трябва да му досипя вода, иначе половината ще стои на сухо.
 Рецептата ми е същата като твоята (от един дърт вестник за рецепти).Досега сме правили само цяло на глави, ама като прочетох темата на Мама Цоцоланка и взех да точа лиги  Embarassed

# 19
  • София
  • Мнения: 3 679
Слагаме кисело зеле и още как - то ни е основното хапване през зимата - и за готвене и за салатка.

# 20
  • София
  • Мнения: 581
Доливането на вода в зелето става със саламура от 1л вода и 25гр.готварска сол.
bilqna_69 и моята рацепта е от един доста стар вестник  Peace

# 21
  • Мнения: 2 591
и мама, и свеки правят  Mr. Green

много го обичаме Heart Eyes

# 22
  • под тепетата
  • Мнения: 9 315
mamami4e,   bouquet

# 23
  • Хасково
  • Мнения: 726
от няколко години сами го правим, фал не сме имали. рецептата е от книга на Ути и ще я напиша

1. Отделете от зелките най-горните листа
2.С остър нож пробийте дълбоко кочана на кръст
3. Завъртете острието на ножа, за да се получи по-голяма дупка. Така саламурата ще влезе по-добре.
4.Разрежете цветните зелки на четвъртинки. На четири бели зелки по една червена за цвят.
5.Наредете зелките плътно една до друга с кочаните нагоре в бидона. Допълвайте с цветните четвъртинки
за саламурата:
6.слагайте на всеки литър вода 35-40гр. морска сол.
7.За да разтворите по-добре солта, сложете я в хладка вода и бъркайте 2-3 мин.
8. Изсипете я при зелето и най-горните зелки натиснете с нещо тежко, така че да потънат напълно.
9.След 3-4 дни започнете на ден-два да го претакате. Ако бидонът няма кранче, намушкайте един маркуч до дъното и духайте.

пинизи
зелето не трябва да е от много твърдото, а по-скоро от рошавото
внимавайте да не купите премръзнало зеле
може да добавите хрян или пък кочан царевица, за да се газира сокът
червеното зеле също става за готвене

# 24
  • Мнения: 6 029
купувам от магазина.

# 25
  • Мнения: 5 001
И ние слагаме кисело зеле...мммм....МНОГО го уважаваме през зимата.Всякак го консумираме Grinning И постно( с ориз или с боб) и с месце(сарми,капама,с пилешко,свинско,патешко...) и на салатки.... Heart Eyes

# 26
  • Мнения: 2 439
Нямаме балкони в къщи и няма как да си приготвим, но баба ми все ще отдели три зелки за нас по Коледа.

# 27
  • Мнения: 2 531
Но ме интересува рецепта за едно специфично кисело зеле...Реже се в тенджера, после се слега нещо(вкл. май и захар) и до 10-ина дни имаш едно сладко, хрупкаво зеле...Много е вкусно!

Вие как правите киселото зеле?


Лимонена киселина. Може и без захар. После се слага на топло и до седмица зелето е готово.
Кажи пропорциите?

# 28
  • Мнения: 7 474
Свекърва ми слага, аз или купувам или тя ми носи  Laughing

# 29
  • Бургас
  • Мнения: 10 822
Аз го обожавам,но мъжът ми не  и затова къщи не се готви.Майка ми ако ми донесе нещо сготвено си хапвам,но да тръгна да готвя за себе си е абсурд.

# 30
  • Мнения: 3 360
Една година се опитахме да си направим-то стана еднооо SickОттогава все някой друг ни прави/бабите де/ или купуваме Simple Smile

# 31
  • Русе
  • Мнения: 1 193
И майка ми и свекърва ми правят,така че на нас не ни се налага да се морим Mr. Green
Пък и мъжът ми не му е голям почитател не го обича готвено и на салата,та най-често отива за сърми.
Родителите ми правят отделно каче с цветно зеле,за салата предимно,а зелевата чорбица свършва преди зелето-нали е много полезна Wink

# 32
  • Мнения: 6 017
първа опция

# 33
  • София
  • Мнения: 1 423
Не, купувам готово от магазина  Peace

# 34
  • Мнения: 2 197
Преди много се мръщех на идеята да слагам каквато и да е зимнина, но от три години бащата на приятеля ми слага зелето в бидона и ни го дава. От нас (е, не от мен де) се иска само да го претакаме. И после става страхотна салата за ракията с лют червен пипер!

# 35
  • В събота
  • Мнения: 201
Аз пък го налагам така: слагам си зелките цели, без да ги дупча или режа и заливам с 5% солен разтвор - т.е. на всеки литър вода 50 гр сол, като хубаво се разбърква докато се разтвори, преди да се изсипе при зелето. И не се претака!!! Има много статии в нета за това, защо не се претака зелето - можете да се поровите. Аз едвам убедих моя мъж за това, но сега след като вече опита от моето "непретакано" зеленце и едвам ни стигна един бидон миналата зима сега даже ме препоръчва на познати да съм им правила зелето  Joy

# 36
Обожавам кисело зеле, но не слагаме. Разчитам на роднини. Embarassed

# 37
  • London, baby
  • Мнения: 800
Родителите ми правят много хубаво зеле. Ще споделя рецептата, на 100кг зеле - 4 кг едра сол. Изчиства се кучана и там се пълни със сол,така се прави с всички зелки нарежда се в бидон, и останалата сол се смесва с вода и се долива в бидона. Трябва да има 4 пръста свободни до гърлото, за да се сложи дървена решетка и отгоре някаква тежест. 2 пъти на ден се преточва в период от 1 месец и след това става е готово за консумация.

Може да се сложи в бидона кучани царевица, така става газирана чорбичката.  chef

# 38
  • Мнения: 1 799
Много, ама много го уважаваме и ние  Peace
Прави го татко, но доколкото знам - на кг зеле слага шепа сол.

# 39
  • Мнения: 5 713
Не слагам, купуваме си. Не ядем много кисело зеле, най-вече на Бъдни вечер и Коледа.

# 40
  • Мнения: 8 505
Готвя често,но го купувам готово.

# 41
  • Мнения: 2 829
тази година ще слагам зеле,
миналата купувахме от пазарите, от зелето правя страхотни сърмички с кълцано месо
мммммм голяма вкусотийка  chef

# 42
  • Мнения: 2 550
не слагам
и не обичам много
обаче онзи ден ми се прияде и си купих от Била един буркан
беше много гадно
не помня на коя фирма
вие от кой прозводител си купувате?

# 43
  • Мнения: 5 001
Ами да кажа и аз нашата рецепта за хубаво кисело зеленце... Grinning Няма да си служа с мерки,защото всички имат различни съдове(бидони,каци...) в които си слагат зелето.Купува се зеле сорт "Кьосе" това е българското зеле,светлозелени4ко е,крехко,избират се стегнати зелки,твърди.От към кочана се цепва на кръст и ние издълбаваме кочана(така зелето издържа по-дълго иначе от там най-често се разкашква).Нарежда се в бидона като се уплътнява с половинки зелки.Прибавят се един кочан царевица(той леко газира зелевата чорба),един корен хрян(продават го по пазарите,той стяга зелето) и една две малки главички червено цвекло(за цвят и витамини)Поръсва се с морска сол примерно 2-3 шепи и се оставя за 24 часа.След това се затиска с кръстачка и камък,залива с вода и като се разтопи солта се пробва на вкус,за да се добави още сол.Солта е колкото искате да ви е солена чорбата.Претаква се всеки ден докато стане готово.  Hug

Последна редакция: пн, 29 окт 2007, 14:40 от TheNMaster

# 44
  • Мнения: 2 829
 Laughing Laughingаз не купувам в буркан,ами  на нашия пазар търговците предлагат тяхно си производство ,
провери на някои пазар предполагам, че ще има

# 45
  • под тепетата
  • Мнения: 9 315
Моето нарязано за бърза консумация зеле е готово! Утре ще сготвя половината, а останалото ще преместя на хладно. Стана за 12-13 дни като го държах в една голяма тенджера в кухнята на топличко.

# 46
  • варна
  • Мнения: 1 830
Отговорих с НЕ!В къщи никои не го обича Naughty

# 47
  • Варна
  • Мнения: 10 791
От скоро слагаме.

Ето днес мъжът ми направи по-голяма доза, отколкото минала година.

Обичам много зелеви сърми. Дано да имам време да ги правя по-често.

# 48
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
аз лично не съм любител.  Naughty

Едно време много обичах сок от кисело зеле (леко розов) с нарязан праз. Ммммм... Но само сока.
Сега, за Коледа ми е нужна една зелак за постните сърмички и до там.
Понеже съседите слагат, аз имам от къде да получа тази 1 бр. И тъй като често им гостуваме, си хапваме и салатка от кис. зеле.

Но аз все така не съм му фен. Еле пък миризмата му... или напролет, когато се почистват бидоните  ooooh!

П.П: едната ми братовчедка е омъжена за викинг. Човека и до ден днешен не може да ни се начуди  Rolling Eyes, как ядем прокиснало зеле.  Sick

# 49
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Обожавам го, но не слагам. Купуваме готово или ядем при нашите.

# 50
  • Мнения: 533
Без кисело зеленце не сме оставали никога. Всичко направено с него ,обичаме.  chef

# 51
  • Мнения: 5 026
Опция 2.Обожавам със свинско, с пиле,запечено....

# 52
  • Мнения: 224
И аз винаги си слагам кисело зеленце.Правя го така.Избирам си хубави зелки,режа ги на четири и нареждам в малко бидонче,като по средата слагам  моркови, зелени домати,керевиз и хрян.Хубаво притискам продуктите,като гледам да не остава празно място.Правя си саламура,като на всеки 10 литра вода слагам 500 гр едра сол и заливам.Става много хубава.

# 53
  • Мнения: 408
Ето и нашата рецепта за кисело зеле. Кочанът на всяка зелка се реже на кръст. Зелките се нареждат плътно с кочанът нагоре. Слагат се между зелето коренчета хрян 2-3 и две пакетчета сенапено семе като прадварително се овиват в тензухени пакетчета зада не може семето да се разпръсне. Така приготвеното зеле го заливаме със саламура от 60л. вода в която е изспино 2пакета готварска сол. След това се притиска с нещо твърдо и една седмица всеки ден се претаква. От 5год го приготвяме така и досега не сме се разочаровали.

# 54
  • Мнения: 2 609
Слагаме си. Peace Много го тачим в нас- на сърмички, ммм, с месо, без месо, Mr. Green  всякак Simple Smile

Последна редакция: нд, 04 ное 2007, 23:20 от Кари

# 55
  • Мнения: 1 906
Не ми се налага да слагам, понеже мама и тати правят и си взимам готово  Flutter .
Иначе страшно много го обичам киселото зеле.

# 56
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
кисело зеле за сарми си купувам. вакуумирано - супер вкусно.

в Германия киселото зеле е на почит, яде се много, малко по-различно от нашето е.

втасва нарязано на конци, обикновено се добавя и бяло вино.

давам рецепта за салата от кисело зеле, много е вкусна и е леко сладка...

Sauerkrautsalat / Салата от кисело зеле

1 зелка се нарязва на много тънки лентички, поръсва се със сол и се претрива докато излезе чода от зелето.
добавя се 1 дафинов лист, 4 зърна хвойна, около 1-2 ч.л. захар, няколко лозови листа (може и без тях, но се добавя малко бяло вино), 1 малка глава лук на много ситно и една ябълка настъргана или много наситно.
всичко се обърква добре, слага се в подходящ съд и се оставя да втаса няколко дни.

Бърз вариант:
зелето се нарязва на тънки ивички и се претрива със сол, добавя се лукът на ситно, настъргана ябълка, 1-2 ч.л. захар, винен оцет на вкус (най-добре от бяло вино), 1 зелена чушка на ситно.
всичко се обърква добре, слага се в кутия с капак, добре притиснато и се остава да отлежи 1 нощ.

зелето става хрупкаво, леко сладникаво - супер вкусно Crazy


после ще дам рецепта за готвено кисело зеле, също е вкусно и малко по-различно то българския вариант

# 57
  • Мнения: 814
От няколко години си правим сами киселото зеле със съпруга ми, в общ план процедурата е стандартната, описана досега. Не слагаме  цветно зеле, една година се изкуших и заради червеникавия цвят никой не го хареса. Но задължително прибавям хрян и царевични зърна в малрена торбичка, която след ферментацията изваждам. Вкусът на домашно приготвеното зеле е неповторим, у дома се тачи и заради ракийката, с която задължително върви, и заради сърмите с месо или постни, и заради свинските ребърца и джолан, с които дъшеря ми го обожава. А което остане го стерилизирам в буркани и имам до следващата есен за различните комбинации. Дори и за зелник!
За зелевия сок няма да коментирам, страхотно върви след "тежка" вечер hahaha!

# 58
# 59
  • Мнения: 685
И още как!! Wink
Умирам за кисело зеле...  Ние си го слагаме - няма мама, няма тати.
Чакам с нетърпение да втаса.   Yum

Странно... прочетох тук доста мнения, че не трябва да се претака?? newsm78

# 60
  • Мнения: 5 001
И още как!! Wink
Умирам за кисело зеле...  Ние си го слагаме - няма мама, няма тати.
Чакам с нетърпение да втаса.   Yum

Странно... прочетох тук доста мнения, че не трябва да се претака?? newsm78
И на мен ми се видя странно,че някои не претакат.... newsm78 Аз ако не претакам моето зеле се образува така наречената Сага(едно бяло покритие такова....) и става много гадно.Но като си го претакам-няма проблем и става супер!

# 61
  • Sofia
  • Мнения: 8 221
Ще слагаме зеле тази събота или  неделя.Аз морската сол я разтварям предварително.Претаквам всеки ден, докато ферменрира. Зимата си го хапваме на салата, правя сърмички и зеленце с ребърца.

# 62
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Много го обичам!
Ама се колебаем дали да слагаме.... по-скоро мъжа ми де........ newsm78

# 63
  • Мнения: 25
Слагаме си задължително- не можем без него. Правя много манджи-зеле с месо, сърмички, зеле с ориз ,зеле с боб на фурна.Много рядко го хапваме на салата с ракийка.

# 64
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 321
Много го обичаме киселото зеле.
Слагаме го отделно, но същото така слагаме и на суровата трушия.
И ние го претакаме, ама мъжа ми го мързи всеки ден, та май веднъж, два пъти седмично му се събира.
На салатка с праз и соев сос става страхотно. Иначе готвя всякакви яденета с него.
Тази година още не сме го сложили и се притеснявам, защото падна сняг и да не вземе да замръзне по-пазарите.

# 65
  • Мнения: 3 830
Баба ми го прави. В бидон слага зелки, които са нарязани на 4, слага и зелени домати, моркови, сол.

От зелките правим сърми, туршии. Баба приготвя някакви странни манджи с меса, ориз, боб...

Обичам сърмичките, туршията не ми се нрави много,пък манджите въобще не ги възприемам.

# 66
  • Sofia
  • Мнения: 8 221
Днес сложих зелцето. Дано да стане скоро, че му се точат всички.

# 67
  • Мнения: 2 829
и аз съм го сложила ,преди няколко дни--четох,че и дюлки се слагат

аз сложиш стар кочан царевица и хрян

чудя се,вие пресичате ли го когато втаса newsm78

за първа година слагам аз лично,ако не се брои опита  на мъжа ми преди 15 години Mr. Green,когато напролет изхвърли целия бидон с усмърдялото зеле Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 68
  • Sofia
  • Мнения: 8 221
Да пресичам винаги.

# 69
  • Мнения: 2 829
а горе -долу  колко време  му трябва за да стане готово,
на терасата го държа,притеснявам се и да не се съсипе нещо все пак става нощем доста студено

# 70
  • Варна
  • Мнения: 10 791
а горе -долу  колко време  му трябва за да стане готово,


Нашето го сложихме на 3.11 и вече почнахме да похапваме.  Laughing Почти е готово.

# 71
  • Мнения: 171
Моите родители са  главните инициатори за тази процедура.Нека са ни живи и здрави Hug.Ако не са те мисля,че ще нарушиме традицията Embarassed.По-хубаво от домашно приготвената храна няма.Как сърмички и свинско без зелето в мазето StopТова според тях е невъзможно #2gunfireДойде ли време за зелето всички помагаме.Та нали сме сплотено семейство,а за трапезата всички сме равни и в храната и в борбата... Joy 

# 72
  • Мнения: 506
има две неща ,с които посрещаме зимата вкъщи:киселото зеле и червеното вино,няма ли ги значи още не е дошла Blush
та в този дух зелето вече е готово и понеже е в мъзето,където е малко по-топличко ще трябва да го пресечем за да оцелее

# 73
  • Мнения: 2 829
и ние нашето го прибрахме на топло-по съвет на една баба,
за Коледа да може да втаса Peace

защото февруари  киселото зеле не е много актуално
сега дебна момента с пресичането, и претаквам разбира се всеки ден

# 74
  • Мнения: 506
топлото значително ускорява процеса и до месец ще сте готови Simple Smile

# 75
  • Мнения: 7 091
В България като бяхме, помагах на нашите и слагахме заедно, тук откакто сме си правим сами, даже вече от доста време сме го сложили, за да може да стане за Коледа ( най-късно края на октомври го слагам за целта), но и при нас е доста студено, така че става по-бавно.
В началото като дойдохме тука повечето българи ме уверяваха, как тук бидони за кисело зеле не се продават ( интересно кисело зеле обаче има да се продава в магазина  Laughing), но след 1 месец търсене успях да си намеря и бидон, и си направихме.
Много ни се възмущаваха от българска страна ( там където бяхме имаше към 50-тина семейства българи, от които аз не съм чула друг да прави зеле), как може да се занимаваме с това да правим кисело зеле, защото го смятаха за просташко, но интересно, че никой не е отказал да яде, че даже и за още питаха.  Joy Ама това са странични неща Simple Smile
Ето това е моята рецепта, която знам от нашите и която много години сме правили:

На 100 литра вода се слагат 1.800 до 2 кг морска сол( едра, не смляна!)

И това е цялата философия Smile Ако се прави по-малко количество- просто си изчислява колко точно вода си сложил и се преценява колко да е солта.
Самата технология- купува се зелето. Гледат се зелките да не са наранени или да не изглеждат твърде стари. След като се купи зелето аз препоръчвам да се среже една зелка за да се видите колко е сбито и колко е сочно. ПО принцип минимум 6 дни ( максимум ) зелето се оставя да престои на хладно място ( трябва да е открито, не в торби или върху торби за да не мухляса!). След това зелките се обелват до бяло, изрязва се в кръг около кочана, но не до долу на самия кочан( така че да се образува като на печените ябълки- кладенче за солта в "дупето" на зелката Wink ). След това се правят два перпендикулярни разреза през основата на зелето, като  е хубаво да не се стига твърде навътре, за да не се пръсне зелката при престояването( това се прави за да поеме по-бързо солта и да се накисне и навътре.
Измива се бидончето хубаво, измиват се и зелките, и се нареждат плътно една до друга ( аз лично половинки слагам чак отгоре), като преди да се пъхнат в бидона се напълва кладенчето на кочана с морска сол. Така докато се наредят всички зелки. Трябва да намерите с какво да ги притиснете ( аз лично ползвам една голяма пластмасова купа, която се опира във вътрешния ръб и по този начин притиска зелето надолу( може да ползваш и пластмасови бутилки с вода ( пълни с вода и затворени) за да тежат отгоре. Имайте предвид, че това, което слагате отгоре за притискане трявба да е от подходящ материал за престояване на хранителни продукти( вкл. и самия бидон)!
Започвате да наливате вода ( мерите с някакъв съд). Като напълните така, че да се покрият хубаво зелките и сте изчислили точно колко вместимост има водата ( и разбира се сте записали колко сол сте сложили в зелките до момента), ако има нужда от добавяне на сол, просто я поръсвате отгоре. Тя е тежка и ще падне на дъното. Притискате зелките и затваряте капака. Първата седмица зелето се претачва( преточва, как се пише идея нямам  Embarassed) всеки ден, втората седмица- през два дни.
Оттам нататък до края на първия месец, ако се сетите веднъж седмично-добре, ако не не е проблем.
 Зелето е готово в момента, когато като се извади цяла зелка тя е станала прозрачна ( попила е добре водата) и не стои на петна. При нас става обикновено не по-рано от месец и половина- два, но тук е доста студено както споменах.
Ако видите, че започват да зеленеят зелките- на зелето му е топло и задължително трябва да се извади на  по-студено иначе ще се развали. Peace

# 76
  • Мнения: 1 547
Мамо Цоц, намери ли точната рецепта???Ако не, да питам майка ми, че тя прави такова сладникаво зеле.

# 77
Но ме интересува рецепта за едно специфично кисело зеле...Реже се в тенджера, после се слега нещо(вкл. май и захар) и до 10-ина дни имаш едно сладко, хрупкаво зеле...Много е вкусно

Здравейте, М.Цоцоланке. Имам една рецепта  за сладко кисело зеле.Моето семейство също много го обича и аз го правя често когато има хубави бели ,сочни зелки/не "пластмасовите"/.
10 кг бяло зеле едро нарязано ,
5 кг моркови нарязано на тънки филии по дължина
0,400 люти червени чушлета/ако не понасяте люто сложете сладки, но за препоръчване е да се сложи поне малко люто/ .
2л оцет,1кг захар,морска сол / винаги я слагам на око и вкус - горе долу около 0,100-0,200/.
Захарта  и солта се разтваря не пълно в оцета-на студено ,с тази марина се залива зеленчуковата смес и всичко се омесва в голям съд.Захлупва се с капак оставя се на хладно и всеки ден се премешва с голяма лъжица.За 3-4 дни е готово .
Като за проба може да го направите   само от 1 кг зеле и сътветните пропорции за да проверите дали е това ,което търсите.
Дано ви хареса.

Общи условия

Активация на акаунт