Как изглежда тази пита?

  • 3 631
  • 23
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 1 230
25 гр. мая(1пакетче), по1/2 чаена лъж. сол и захар се размиват в 250 мл. хладка вода и се изчаква около 30 мин. да втаса
1 кг брашно + малко (за домесване)+ 1 щипка сол + 1кофичка кисело мляко + 2 яйца - 1 цяло, а от другото жълтъка. От всички продукти се замесва средно меко тесто (да не лепи по ръцете). Втасва около 30 мин. Тестото се разделя на 4 части, разточват се кори от всяка част, колкото тавата в която ще печем. Корите се редят една върху друга, като между тях се маже с олио. След това всичките кори се разточват на голям кръг, който се разделя на 12 триъгълника- може 16 или18 . Триъгълниците се навиват откъмто широкатат част към върха.Нареждат се в тавата и се оставят още 30 мин. да втасват.Намазваме с жълтъка и печем в загрята на 200 фурна.

Започнах да я правя, сега втасва. Обаче си задавам въпроса как точно ще изглежда като се опече. Дали някой знае и има снимки? Ще бъда много признателна. Това ще е питката за прощапулника.

# 1
  • Мнения: 25 655
Това не е ли пита "Слънце"? Не може ли ти да я снимаш, когато стане?

# 2
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Моята е друга рецепта, но пак навивам на 16 кифлички, изглежда ето така:


А какво стана с твоята?

# 3
  • София
  • Мнения: 1 230
Качих снимките едва преди минути. Питката стана много хубава, но в този си вид малко трудно се търкаля. А е и много вкусна. Тъй като никога не бях правила такава засукана питка, шашнах всички вкъщи. Накрая забравих да намажа с жълтъка, но поправих грешката и я намазах след като беше престояла във фурната 5 мин. И така стана. Като за първа проба стана перфектно. Ако имате идеи как да подредя кифличките така, че да може да се търкулне, ще е стане идеална.
Снимка 1
Снимка 2

Как`Сийка, да мисля, че е точно пита "Слънце"
Джемма, може ли твоята рецепта?

# 4
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Рецептата за моята питка е тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176696.60.new#new

# 5
  • София
  • Мнения: 1 230
Страхотни рецепти!!!   chef

# 6
  • Мнения: 107
Maxin, не се притеснявай, питката ти е станала страхотна, дано всичко мине чудесно  Hug

# 7
  • Мнения: 107
Джемма, сега разгледах и твойте кулинарни изкушения - страхотни са   bouquet

# 8
  • Мнения: 1 283
Джемма  bouquet
Разгледах всички рецепти на 4 страница,но питката не можах да я открия.На 6та страница видях питка Слънце пак се опитах,излиза ми 4та страница,а аз не я виждам. Моля те кажи ми как да я видя,защото тук на снимките изглежда невероятно красива и колко ти е диаметъра на тавата,за да става толкова висока.Точно такива питки харесвам.Браво  chef bowuu

# 9
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Благодаря ви ,момичета. Питката е на 4 страница, не знам  защо не се вижда.Диметърът на тенджерата е около 40-50 см

# 10
  • Мнения: 25 655
Джемма, страхотна ти е питата!   bouquet

Maxin, и твоята е много хубава! Само бих те посъветвала другия път да наредиш парчетата напреки - от центъра към края на тавата, за да имитират слънчевите лъчи.  Wink  Peace
Майка ми слагаше в центъра едно топче от тестото, а около него - сплетено на плитка кръгче. Съжалявам, но не мога да покажа снимки.  Tired

# 11
  • Мнения: 2 114
Благодаря ви ,момичета. Питката е на 4 страница, не знам  защо не се вижда.Диметърът на тенджерата е около 40-50 см

Благодаря ти Джемма, страхотна се получи и то от първия път   bouquet

Днес моите ги храних с украинския борш, с дроб-сармата на Лео и с твоята пита.

Момичетааа,  Леоооооо, Танитаааа и всички останали,
не знам как да ви благодаря, че ме вдъхновявате с вашите рецепти.

# 12
  • Мнения: 22 867
Харесала съм си тази сплитка с топче по средата, но все още не съм я материализирала. Embarassed

# 13
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 700
Това безспорно е питка Слънце.

# 14
  • Мнения: 4 358
Искам да питам Джемма в тенжерата ли печеш питката - найстина страшно се е надигнала.Моля те обясни ми как  точно я печеш в такъв съд покриваш ли отдолу с хартия за печени и после лесно ли се вади.

# 15
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Maxin, страхотна питка!  Peace

# 16
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Искам да питам Джемма в тенжерата ли печеш питката - найстина страшно се е надигнала.Моля те обясни ми как  точно я печеш в такъв съд покриваш ли отдолу с хартия за печени и после лесно ли се вади.

Тенджерата е голяма коллкото тава за баница, само, че нали е висока-питката се надига доста. На дъното постилам хартия за печене и нямам никакви проблеми с ваденето на питката. Когато втаса почти до горе на тенджерата я слагам да се пече.След 20-30 мин покривам с фолио, защото не обичам много препечена повърхност. Става мека и на конци.

# 17
  • Мнения: 2 114
Искам да питам Джемма в тенжерата ли печеш питката - найстина страшно се е надигнала.Моля те обясни ми как  точно я печеш в такъв съд покриваш ли отдолу с хартия за печени и после лесно ли се вади.

Тенджерата е голяма коллкото тава за баница, само, че нали е висока-питката се надига доста. На дъното постилам хартия за печене и нямам никакви проблеми с ваденето на питката. Когато втаса почти до горе на тенджерата я слагам да се пече.След 20-30 мин покривам с фолио, защото не обичам много препечена повърхност. Става мека и на конци.
Абе хора,

тази хартия за печене откъде я купувате ?

Аз питах за нея на няколко места, но ме гледат като умопомрачена и до момента не съм открила откъде се купува.

# 18
  • Мнения: 1 799
Джемма, и аз откраднах твоята идея за тенджерата, даже правих твоята пита  Embarassed Наистина става разкошна, а височината и буди завист дори у майсториците  Laughing

labrex, това не е ли козунак? Иначе тази форма за пита и на мен много ми харесва. Видях я сред красотите на Танита и очите ми останаха в нея.

# 19
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Debka, в една тема бях показала как изглежда хартията. Ти купиваш ли си домакинско фолио- алуминиево? Ако да- то точно там където е фолиото има и хартия . Сега пак ще покажа снимките.просто не обръщате внимание, затова . Много хора питат за тази хартия тук.




cathie, така е много майсторки остават с отворена уста при вида на високата пита. А тайната е чисто и просто висок съд. Laughing

# 20
  • Мнения: 1 799
Джемма, тази втората пита изглежда още по-прекрасно и от първата. как е оформена? Виждат ми се розички по-скоро, а не кифлички.

# 21
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Не, същото е оформлението, но при втасването се е видоизменило нещо. Зрителна измама. Simple Smile

# 22
  • Мнения: 1 799
Благодаря, много е хубава  Simple Smile

# 23
  • Пловдив
  • Мнения: 686
запис

Общи условия

Активация на акаунт