Яйцата

  • 1 475
  • 20
  •   1
Отговори
# 15
  • далечно
  • Мнения: 1 029
здравейте, не искам да се впускам в безполдни спорове, но на какви медицински практики се основава препоръчваното от повечето мами коментирали в темата даване на жълтък/по-късно и цяло яйце/ чак след 1.5 годинки??

Моите педиатърка и акушерка в Унгария (докато бяхме още там) ни даде карт бланш за внимателно въвеждане жълтъка към/след 8 месец, малко след годинка вече и белтък. В момента яде по яйце на седмица максимум - казвам максимум защото в яслата имат в седмицата един обяд с яице, но не мисля че е цяло на всяко дете, а и аз давам по малко (когато се сетя  Wink, иначе остава само ясленската доза)

не целя да обидя никого, но съм се сблъсквала с доста комформистко отношение в кърмаческия форум - една мама каже и всички след нея  smile3521 - което е ок, стига да има нещо по-солидно като аргумент от 'ние сме за всичко колкото се може по-късно'  Rolling Eyes.

поздрави   bouquet

П.С. Аз съшо съм захранила на 6 месеца и мноого бавничко

# 16
  • Мнения: 629
Loreley моята идея за въвеждане след годинка е защото яйцето е един от често даващите реакция алергени. При това реакцията понякога не е само повръщане и разстройство ами направо анафилкатичен шок. До 1 годинка (поне според това, което аз съм прочела) имунната система на детето е доста незряла (тя се доразвива чак до 5-6 годиншна възраст), но 1 годинка май е най-големия препъни камък. Затова според мен излишното натоварване на организма от зор, че педиатрите препоръчвали не е разумно. Пак казвам според мен. Те и вода карата да се дава по нощите и нощни хранения да се заместват (интересно кой ли бозайник прилага такива методи над поколението си  Simple Smile) и сокове на възраст дето...Идеята, че яйцата били богати на желязо е добра, но желязо има и в по-безопасни за бебето храни. Така че заради едното желязо...А като се има предвид колко сериозно се увеличават алергиите и как все повече деца ги проявяват и като честота и като разнообразие...има ли смисъл от излишен риск, пак казвам при условие, че желязо има и в други храни, а витамините на жълтъка при хуууубавото му сваряване отиват на кино. Белтъкът е още по-агресивен и всъщност най-често организмът реагира с алергична реакция именно на чуждите белтъци. Затова за мен е разумно да се въведе след годинка и половина. Разбира се въпросните месеци са ориентировъчни. Не означава, че йок точно на рождения ден на детето трябва да се започне с жълтък и точно на 18 месеца с белтък. Плюс или минус месец-може би два. Аз за себе си съм по-склонна на плюс, но всяка майка може да прецени по това как е реагирало детето й на досега въведените храни. И още нещо, което съм чела, но не съм сигурна на 100 % че е така. Алергията към кравешките продукти, пшеницата и някои други храни с времето често се израства или отслабва. Към яйцата и ядките обаче остава и много често е с много силни симптоми. А като се има в предвид яйца и яйчен прах в колко храни има...
Затова аз лично за себе си съм решила по-опасните храни да ги отложа и да ги въвеждам мнооого внимателно. Не че не може да се появи реакция към нещо неподозирано, но все пак..
 П.П.Ние започнахме захранването малко след 5-тия месец, реално се получи след 6-тия. Напрактика сме въвели почти всичко с изключение на кравешките продукти, яйцата, меда и цитрусите. Последните след годинката мисля да ги пробваме. Но от силно изявените алергени ще я държа по-настрана.

# 17
  • Мнения: 2 652
vmitkova, в темата за захранването бях писала за млечните - според американската система (без естествено да я считам за меродавна), млечните кравешки продукти се въвеждат след 2-та година. Не само и не толкова, защото са алерген, а защото при някои деца водят до увреждане на мозъка. И понеже не знаят при кои точно деца, затова го прилагат при всички.

# 18
  • Мнения: 1 288
яйце дадох някъде на 1г. и 8м. и то като част от манджата. цяло варено яйце още не съм давала. първо, мисля че ще й е много цяло варено яйце и второ, не смятам, че яйцата са толкова полезни. при нас една съседка с дете на 3г. му дава всеки ден по 1 яйце на закуска  Confused при нас може би се получава по 1-1,5 на седмица, зависи какво готвя.

# 19
  • далечно
  • Мнения: 1 029
vmitkova, мерси за обясненията  Hug - мисля че ще са от полза на незахранили с яйце мами. И все пак, както отбелязваш, толкова много продукти имат яйчен прах, че детенце на 1.5 години не ми се вярва да не се е 'срещало' с него - все пак доста неща ядат на тази възраст. Ако - не дай Боже - е имало реакция, да се е проявила досега. Но естествено всеки преценява кога да въведе ценната комбинация на витамини и минерали, съдържащи се в жълтъка. Моят мъж яйца не яде - не е алергичен, ама натур формата им му е отблъскваща - и пак все някак си я кара  Joy

Gracem - поправи ме, ако греша, ама не много мами в Америка кърмят до 2 г., нали? Е, зад този съвет да не се дава млечни продукти и в частност мляко - и при услвие, че все пак ако не е солидно на кърма едно детенце има нужда от мляко - не ти ли прозира 'загрижеността' на производителите на адаптирани млека? На мен лично не ми допада този съвет, ама се отклоних - все пак това е тема за яйцата  Embarassed

# 20
  • Мнения: 2 652
Loreley, разбира се, че не всички кърмят. Но се съмнявам да има каквото и да е лоби на производителите на АМ сред педиатрите в САЩ, защото производителите на млечни продукти сигурно са десетки пъти повече от тях. Сори и аз за офф-а.

Общи условия

Активация на акаунт