Машина за хляб - 6 част

  • 43 245
  • 587
  •   1
Отговори
# 540
  • Балчик
  • Мнения: 249
И аз се сдобих вече с машина за хляб от тези в Кауфланд. Отдавна чета какво творите, но само гледах. Довечера съм решила да направя първи опит. Да видим как ще се справя с тая техника

# 541
  • Мнения: 5 283
И аз да се присъединя към вас Simple Smile Също с машина от Кауфланд.Сега опекох първия си хляб и стана супер Simple Smile Ометохме го двамата с мъжа ми Simple Smile
Да ви питам понеже съм много нова на тази машина има размер на хляба,но не е в грама,а някаква марка-lb.Какво означава това и за по-големия трябва ли да се слага повече продукти? Нещо не ми е ясно. Освен това да ви питам на бързата програма хляба със същото качество ли ще стане?
Аз го направих на основната програма и на 2 lb. ,сложих и цяло пакетче мая,но гледах,че май може и с по-малко,така ли е? И някой правил ли е с мая от калъп,каква е разликата? Предполага трябва да се разтвори преди това.
Благодаяря предварително! Започвам да ви следя Simple Smile
сега видях,че размера на хляба е 1 кг и 1.250 ,но аз съм намирала само рецепти за 750 гр.,дайте ми за 1 кг.

Последна редакция: чт, 27 дек 2007, 14:45 от Djina

# 542
  • София
  • Мнения: 12 240
  Еи Джина изпревари ме  Simple Smile Утре ще взема и аз да отскоча до Кауфланд да си купя машинка. И се включвам активно в темичката ви  Simple Smile

# 543
  • Мнения: X
Рецептите на Biridonchella
източник: "Bread Machine, How to bake a perfect loaf"



За голям хляб ~ 1000 гр
1 яйцо
вода (виж упътването)
675 гр (6 чаши)брашно
1 с л захар
2 ч л сол
2 ч л масло
1 1/2 ч л суха мая
Упътването:Яйцето дава на обикновения хляб  по богат вкус  и красива златиста коричка 

В рецептата са посочени съставки за три хляба с различно тегло, които са предвидени за различни видове машини за хляб.Също така грамажа на продуктите са дадени с различни мерки, затова въдете внимателни и ползвайте само един вид.

1. Сложете яйцето в мерителна кана и добавете количество вода толкова ,че да се получи :
 240 мл вода ( 1 чаша ) за 500 гр
 300 мл (1 1/3 чаша) за 750 гр
 430 мл (1 7/8) за 1000 гр

2. Леко разбъркайте и изсипете в контейнера. Ако в упътването на вашата машина за хляб е казано, че маята трябва да се сложи първа, просто сменете реда в който вие добавяте в машината сухите и течните съставки.

3.Изсипете така брашно, че да покрива напълно водата. Сложете захар, сол и маслото в различни ъгли на формата. Направете дупка, което да не докосва водата и изспете маята.
Програма : Основен
Степен на препичане: СРЕДНО
Успех!


1 lb=0,454 кг.

# 544
  • Мнения: 812
Сега се връщам от свекито. Инструктирах я да работи с машинката. Очарована съм от този Динамик. Много по - тиха от моята Аляска. Просто пее машинката. Отначало бях скептична към програмите, защото всички са с предварително подгряване на продуктите. Само много бързата няма. С цел по - краткотраен престой в свекито  Mr. Green направихме хляба на програма 2 - бърза с 5 мин. предварително подгряване. Не вярвах, че хляба ще втаса за 33 мин. обаче стана прекрасно хлебче с пукната коричка и зачервено отгоре. Направо съм втрещена. Моя хляб остава бял... Sad Нагласих на зачервяване - средно, но е доста зачервен (добре за тези които обичат хрупкави корички) Следващия път ще пече на слабо, да видим какво ще стане. Хляба направих съвсем обикновен по тази рецепта:

Обикновен бял хляб

350 мл. вода
1 с.л. олио
600 гр. брашно ( да не маже под бъркалките и да се оформя хубава топка)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1/3 кубче мая (сложих повече мая, защото програмата е бърза)
Нагласих на програма 2 , зачервяване - средно (препоръчвам слабо)
Продължителност на програмата 1:58

Таблица на програмите Тук благодарение на Julie      bouquet

Последна редакция: чт, 27 дек 2007, 16:39 от Lebeduna

# 545
  • Мнения: 6 029
начи става и на по-кратката?

и моя динамик много препича, пека вече само на най-светлата коричка. иначе направо си прегаря.

# 546
  • Мнения: 812
Julie става и на 2 програма, но сложи малко повече мая, за да втаса тестото по-бързо. А при теб на по - светло как е коричката? Зачервява ли се по - малко? Защото при моята машина както и да наглася зачервяването все е еднакво  newsm78

# 547
  • Мнения: 6 029
По-светлата коричка е нормална. В смисъл не е никак бледа, но не е препечена. На средната прегаря. На тъмната сигурно ще се запали.
Козунака на Пина на втората го правих.  И доста прегоря  Confused Повече нищо няма да пека на друга, освен на най-светлата коричка.

# 548
  • Мнения: 5 283
Хей,много съм доволна Simple Smile Стана страшен хляб ,вкусна работа Simple SmileОметохме го направо с мъжа ми.Сега съм сложила да пека втори Simple Smile Да ви кажа,че аз го нагласих на средно препечена коричка и даже можеше още малко да се попече. Сега съм го пуснала на бързата програма,но не е ли 4. Rapid? Аз поне на нея пуснах,за втората ми пише в книжката,че е за хляб със сода.Дано да стане нещо.Този път сложих мая на кубче,почти 2/3,за всеки случай Simple Smile
Lebeduna,в моята кутия нямаше книжка с рецепти,възможно ли ти е да напишеш някои,които ти се струват по-практични? Ще съм ти благодарна.Ще търся и други рецепти,но то много информация Simple Smile
Кампари,благодаря за рецептата за 1 кг.   bouquet ,късно я видях,но утре ще пробвам по нея.

# 549
  • Мнения: 812
Сега съм го пуснала на бързата програма,но не е ли 4. Rapid?

Да, по принцип 2-ра програма е за соден хляб (така го дават в книжката) но аз гледах целия цикъл на месене и печене по колко минути дават за отделните етапи. 4-та програма Rapid е супербърза и има само 5 минути месене. За 5 минути тесто с мая не може да се измеси добре и да стане качествен хляб. Мисля, че точно тази програма ще е подходяща за содени питки. Това разбира се е мое мнение. С малко повече мая на 2-ра стана чуден хляб. В книжката няма рецепти и таблици. Аз ги превеждам от друга книжка по линк, който има по - горе в темата.
Ето това съм превела до момента:

Френски бял хляб

375 мл. вода
525 гр. брашно
75 гр. пшеничен грис
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
¾ пакетче суха мая
Програма 3 или 2

Хляб с орехи и стафиди

275 мл. вода или мляко
30 гр. масло или маргарин
500 гр. брашно
¼ ч.л. сол
1 с. л. захар
50 гр. смлени орехи
40 гр. стафиди
¾ пак. суха мая
Програма 1

Италиански бял хляб

375 мл. вода
1 с. л. олио
475 гр. брашно
100 гр. царевичен грис
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
¾ пак. суха мая
Програма 1


Овесен хляб

350 мл. вода
25 гр. масло или маргарин
375 гр. брашно
150 гр. овесени ядки
1 ч.л. сол
1 ч.л. кафява захар
¾ пак. суха мая
Програма 2


Пълнозърнест хляб

350 мл. вода
25 гр. масло или маргарин
270 гр. бяло брашно
270 гр. пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
¾ пак. суха мая
Програма 1


Хляб със стафиди

275 мл. вода
30 гр. масло или маргарин
500 гр. брашно
¼ ч.л. сол
1 с. л. мед
75 гр. стафиди или сухи плодове
¾ ч. л. канела
¾ пак. суха мая
Програма 2

Последна редакция: чт, 27 дек 2007, 18:31 от Lebeduna

# 550
  • Балчик
  • Мнения: 249
Момичета и моя хляб се получи много добре. Аз също го правих на 4-та програма, защото прочетох че втора е за содено тесто. Сложих едно пакетче мая от 7 гр. Стана много добре, само че при мен не се запече много отгоре. А бях пуснала средно запечена кора. Оставам с впечатлението, че зависи май от програмата. При по-дългите май печенето беше малко повече, затова се запича отгоре. Но за първата програма ми трябваха 3 часа и половина и щяхме да вечеряме посред нощ.
  През почивните дни ще пробвам и нея. За утре съм планувала да замеся едно тесто за малки питки. После се пекат във фурната. Да видим там как ще се справя.

# 551
  • варненка от София
  • Мнения: 4 882
Момичета, искам само да питам колко струва тази чудесийка от Кауфланд?

# 552
  • Мнения: 6 029
80 лв., marulka_s.

# 553
  • Мнения: 11 607
Да ви се оплача.....

Бях ви писала преди време,че брашно от Метро си купувам със стекове....В последно време ме учуди,че хляба ми става много бял.....Уж слагам типово и пълнозърнесто брашно, пък хляба бял(вярно слагах малко бяло брашно, но то наистина е много малко). Викам си от какво ли ще е!!!Чудих се, чудих се...докато не свърши стека с пълнозърнестото и не започнах от по-стария стек,в който ми бяха останали няколко пакета......И там пълнозърнестото брашно - тъмно. Сравних 2 пакета пълнозърнесто брашно Панино, купени от едно и също място - едното пълнозърнесто бяло - другото пълнозърнесто - тъмно! И ей от къде не ми се е получавал хляба......

И се замислих...на менте брашно ли съм попаднала, или от Панино се излагат с некачествено брашно....Знам си аз,че от собствено мляно брашно няма по-хубаво...ама пусто градско чедо съм станала......А и бе късно за село да ми смелят,че там по специална схема мелят брашно......

Та..на новите хлебарки..да знаете...причина за неуспех може да е всичко - месенето, втасването, мая, брашно, програма.. - така че не се отчайвайте,а смело напред!

# 554
  • Силистра
  • Мнения: 288
Момичета, здравейте! Първо да ви честитя Коледните празници!
Нямам търпение да ви се похваля, след 6 месечно мрънкане за машинка, снощи се сдобих с Мулинекс, много съм щастлива.
Сядам да изчета старите теми, да се понауча и ще бъда редовна тук.
Прегръщам ви   bouquet, пожелавам ви светли и честити празници   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт