Новата теория на захранване на бебето.... (с жълтък)

  • 37 705
  • 114
  •   1
Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 15 221
Искаш да кажеш, че не е яла яйце под каквато й да е форма повече от 3 пъти? В ядене, в супи, в сладкиши? Не просто сварен жълтък-натюр.  Simple Smile

# 46
  • София
  • Мнения: 17 592
Хмм... Да, 50 годишните, 120 килограмови мъже с големи шкембета и кръвно 170/130 действително трябва да е пазят от всякакви храни, съдържащи холестерол.

Животните, обаче, намират яйцата за най-ценна, хранителна и лесно смилаема храна, която бързо възстановява силите. А и малкото, неизлюпено пиле, очевидно го смята за добро.

Хайде сега, да се откажем от яйцата до 20 години, от месото - до 30, от варивата - до 40... Щото са трудно смилаеми.

# 47
  • Мнения: 3 376
Не съм давала жълтък не детето ми и не мисля да му давам.Нито аз консумирам яйца,нито мисля,че подрастващия детски организъм има нужда от тях.

Човешкото тяло само си произвежда холестерола,който му е нужен,не мисля,че има нужда от допълнителен такъв.В едно яйце има около 215 милиграма ако не се лъжа.

Кати,тези 50-годишните мъже затова има твисок холестерол-заради прекалената консумация на яйца и месо. Wink
Предпочитам да мисля за здравето на детето си в перспектива  Mr. Green

# 48
  • Мнения: 313
Бебетата, хранени с АМ имат нужда от холестерол. В определени количества той е полезен.

# 49
  • Мнения: 46 518
Искаш да кажеш, че не е яла яйце под каквато й да е форма повече от 3 пъти? В ядене, в супи, в сладкиши? Не просто сварен жълтък-натюр.  Simple Smile

Да  Simple Smile

Захранване: под формата на заливка
1 път на Великден
2 път пържени яйца
3 път палачинка

Супите не застройваме, домашни сладкиши не яде, от купените се е случвало, но те са с меланж, не го броя особено за яйце Laughing у нас яйце ползваме само за заливка на мусака или макарони, крем-карамел (който не ще и да близне  Crazy), палачинки и за птичи гнезда, от тях си отделя яйцето и не го иска Simple Smile

# 50
  • Мнения: 1 013
Искаш да кажеш, че не е яла яйце под каквато й да е форма повече от 3 пъти? В ядене, в супи, в сладкиши? Не просто сварен жълтък-натюр.  Simple Smile

Да  Simple Smile

Захранване: под формата на заливка
1 път на Великден
2 път пържени яйца
3 път палачинка

Супите не застройваме, домашни сладкиши не яде, от купените се е случвало, но те са с меланж, не го броя особено за яйце Laughing у нас яйце ползваме само за заливка на мусака или макарони, крем-карамел (който не ще и да близне  Crazy), палачинки и за птичи гнезда, от тях си отделя яйцето и не го иска Simple Smile

Никол, ама това защото смятате яйцата за вредни ли?

# 51
  • Мнения: 6 029
Да, и аз щях да питам? Никол, какво не им харесваш на яйцата?

# 52
  • Мнения: 46 518
Смятам, че има риск за децата под 1 г., сигурно защото познавам деца на приятелски семейства с алергични реакции от жълтък, даден преди тази възраст.

След това вече не  Simple Smile просто нещата, които ни харесват и ядем не ги включват, не ги махаме нарочно, ако в друго семейство си харесват например супите застроени -  няма никакъв проблем  Hug с 2 думи искам да кажа, че яйцата не са решаващ фактор, който определя нивото на Hb, защото това е основния мотив, с който педиатрите плашат майките и ги пришпорват да го въвеждат рано  Peace

# 53
  • Мнения: 24 467
Аз пък се чудя какво общо имат изследванията на ограничените по вид кръвни показатели с това дали и от каква възраст следва да се дава жълтък.
Жълтъкът и хемоглобинът не се намират в състояние на права пропорционалност и въобще даването и недаването на жълтък не означава изобщо причина за висок/ нисък хемоглобин. Стойностите на хемоглобина пък не винаги зависят от количеството "желязо", което се поема от човека. Подобни виждания са крайно неверни и повърхностнти. Хемоглобинът може да е нисък и при правилно хранене поради специфики на организма. Той може и да е в нормални стойности, но човек да се храни зле, да не му достигат определени вещества и последици от това да не рефлектират непременно върху този показател, нито да се проявят веднага.
Що се отнася до алергиите- пак пиша, давала съм и линкове по аналогични теми- до момента никой не е установил кои точно фактори предизвикват алергиите. Проявата на алергия към определени храни е последица. Като причина за алергиите най- често се сочат други фактори, основно това са наследствеността и замърсената околна среда.

# 54
  • Мнения: 46 518
Judy, абсолютно си права, но като ти каже доктор "Детето ти вече е на 5 м., давай яйце, иначе другия месец ще е с анемия", повечето майки не се замислят да питат каква е връзката ...
Да не говорим, че изписват желязо, без въобще да проверят това дете с ниско желязо ли е, има ли таласемия и т.н.

# 55
  • Мнения: 24 467
Judy, абсолютно си права, но като ти каже доктор "Детето ти вече е на 5 м., давай яйце, иначе другия месец ще е с анемия", повечето майки не се замислят да питат каква е връзката ...
Да не говорим, че изписват желязо, без въобще да проверят това дете с ниско желязо ли е, има ли таласемия и т.н.

Те затова пиша, че няма абсолютно доказана връзка между жълтъкът и хемоглобина. Моят хемоглобин си е нисък, винаги е бил такъв, както и кръвното ми. Така е и при родителите ми.
Лекарите лично са ме предупреждавали, че не се изписва "желязо", докато не се установи причината за ниския хемоглобин. Често тя не е в "недостиг" на този елемент, а в други неща, което следва да се установи, но не и да се изписват медикаменти ей- така с лека ръка. Настина подобни заплахи са не само безпочвени и нередни, но могат да бъдат и опасни.
Яйцето си го давам не заради проблемите с хемоглобина, а поради наличието на редица полезни вещества, находящи се основно в жълтъка и поради другата причина, която вече изтъкнах- до 1 година детето ми започна да се храни с обща храна, която го съдържа и предпочетох да е захранено с него по правилата- полека, по мъничко и бавно, като мога да проследя реакцията, добавяйки го към познати и употребявани вече храни.

# 56
  • София
  • Мнения: 6 011
Имам въпрос към Никол и Блонди-защо не броите яйчения меланж за яйца?

От информацията, която Чичко Гугъл дава става ясно, че това са си 100% цели яйца, хомогенизирани и пастьоризирани при 63 градуса, охладени и след това изсушени до прах. Въобще яйченият меланж се прави с цел по-дълга трайност на продукта, но въпреки всичко си остават яйца. Приложение: кроасани, козунаци, кексове, дребни сладки, сладкиши.
Почти не е възможно дете дори над една годинка да не яде такива и много други продукти, които съдържат яйца /или яйчен меланж/.
Все едно сега аз да твърдя, че на моят син никога не е ял сол и захар, след като приготвям цялата му храна вкъщи и наистина не слагам. То е ясно, че в малкото случаи, в които купувам храни за него има и от двете. Не става въпрос за лъжица захар от захарницата, както и за даването на твърдо сварено или пържено яйце например.

# 57
  • Мнения: 46 518
Не го смятам, защото количеството според мен е нищожно и не мисля, че дава някакво отражение на показателите.

Ако броя и меланжа, значи е яла още 2-3 пъти, под формата на кроасан, купувах ги, когато пътуваме, но и тях тотално отказа  Crazy други неща от рода на сладки, козунаци, бисквити и т.н. не яде.
Захар - само в шоколад се сещам ...
Давала съм ги след като захраних с яйце, на около 2 г. е била.

След 3 г. тръгна на градина и не знам какво яде, спестявам й сутрешната градинска закуска, за следобедната, нямам представа, тя казва, че не ги яде Sick Laughing

# 58
  • София
  • Мнения: 4 588
Аз дадох вече жълтък по съвет на педиатърката. Така съм преценила и аз не мисля, че съм сгрешила. Peace

# 59
  • Tам през Атлантическия океан
  • Мнения: 7 120
почнах да давам по четвърт жълтък на седмица по препоръка на педито още когато малчо беше на 7 м .... после се отплеснах и забравих(пък и беше лято и знам че не е хубаво яйца през лятото)   Crazy Чак сега почнах да давам по-сериозно т.е. да не забравям  Wink по половин жълтък 1 път на седмица  Peace

Общи условия

Активация на акаунт