Как да си направим кълнове от люцерна

  • 14 152
  • 24
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 161
С кълновете от люцерна се прави чудна салата -- с малко зехтин и лимон са просто деликатес, особено сега през зимата, когато няма зелени салати на пазара. Те ще изпълнят вас и децата ви с витамини, минерали и жизнена сила!

Ето как можете да си ги покълвате сами: http://beinsa.info/tmp/How%20to%20make%20Bean%20sprouter.pdf

# 1
  • Мнения: 27 524
Браво, мерси, звучи добре, аз особено много уважавам кълновете. Обаче откъде, да му се не види, да намеря тез семена  newsm78

# 2
  • Мнения: 1 161
Браво, мерси, звучи добре, аз особено много уважавам кълновете. Обаче откъде, да му се не види, да намеря тез семена  newsm78
Люцерната се сади за животни. Продават я на килограм в аграрни аптеки, в магазини за семена и др.

# 3
  • Мнения: 27 524
Добре, мерси. А можеш ли да ми кажеш как да си направя кълнове от слънчогледово семе и фъстъци, имам от тях в момента сурови много и дали става? Мерси предварително.  Simple Smile

# 4
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Люцерната се сади за животни. Продават я на килограм в аграрни аптеки, в магазини за семена и др.
Не си купувайте от там!!!Тези семена, които се продават за садене, обикновено са третирани с разни препарати и не са подходящи за ядене - отровни са.
Купете си от диетичните магазини - там има поне 5-6 вида семена, специално за покълване.

# 5
  • Мнения: 326
мерси за информацията   bouquet
днес си купих от диетичен магазин Люцерна семе за кълн- 100 гр. 1,30 лв.  и ще пробвам

# 6
  • Мнения: 1 161
мерси за информацията   bouquet
днес си купих от диетичен магазин Люцерна семе за кълн- 100 гр. 1,30 лв.  и ще пробвам
Излиза много по-евтино, защото кутийката с кълнове струва толкова а се прави от 20-на грама семена.

# 7
  • София
  • Мнения: 1 941
Аз съм правила от ръж и пшеница. Заливам ги за една нощ с вода да ги покрие добре. На другия ден я изсипвам и ги изцеждам добре, но да останат мокри. Покривам съда с найлоново фолио и ги оставям до вечерта. После ги прибирам в хладилника. Там те покълват по-бавно. Ако искам да ми станат по-бързо ги държа отвън, докато покълнат добре и после ги прибирам. Но ние ги обичаме дори като са се разпукали само, така че кой както иска. От време на време ги раздрусвам, за да се разбъркат.

# 8
  • Мнения: 1 906
Ludmil, благодаря за полезната информация  Peace . Мисля да се възползвам веднага. Само трябва да се сдобия със семена  Rolling Eyes .

# 9
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
По начина, който е показан за люцерната си приготвям всички видове семена, които се продават в диетичните магазини. Разликата е само в броя на дните, за които стават готови кълновете. Най-дълго се чака зеления китайски боб или т.нар. соеви кълнове - около 6-7 дни, за да станат достатъчно големи. И задължително се мият по два пъти на ден, докато станат готови. След това ги прибирам в хладилника. Също така съм правила и от леща - тази, която е за готвене, но не оранжевата, защото тя е олющена и няма да покълне.

# 10
  • Мнения: 1 906
... Също така съм правила и от леща - тази, която е за готвене, но не оранжевата, защото тя е олющена и няма да покълне.
Стават ли вкусни кълновете от леща?

# 11
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Стават ли вкусни кълновете от леща?
На мен ми харесват, на вкус най-много се доближават до тези от люцерната. Точно с кълнове от леща има една нмого вкусна рецепта - накълцват се на ситно около 1 чаша кълнове, смесват се с 2-3 настъргани моркова и около 100 гр. настъргано сирене и се оформят топчета. Много са красиви и са вкусни. Имаше и подправки, но не си спомням, довечера като се прибера, ще видя в книжката и ще пиша какви са. Между другото имам книжка с рецепти само от кълнове. Като ми остане време може да пусна тук  рецепти - най-вероятно в събота и неделя, или пък всяка вечер по малко.

# 12
  • Мнения: 1 161
Вече замислям хай-тек устройство за автоматично покълване, което ще поддържа температура, ще ги пръска с вода и ще я подменя. Някой да има такова или да е виждал, знам че се продават.

# 13
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Виждала съм само в чуждите сайтове на тема кълнове - малко приличат на уредите за варене на пара.
http://www.freshlifesprouter.com/graphics/alfalfa.jpg

# 14
  • Мнения: 1 906
...
Между другото имам книжка с рецепти само от кълнове. Като ми остане време може да пусна тук  рецепти - най-вероятно в събота и неделя, или пък всяка вечер по малко.
Идеята е страхотна и ще съм ти много благодарна!
Надявам се автора на темата да няма нищо против  Rolling Eyes .

# 15
  • Мнения: 1 161
...
Между другото имам книжка с рецепти само от кълнове. Като ми остане време може да пусна тук  рецепти - най-вероятно в събота и неделя, или пък всяка вечер по малко.
Идеята е страхотна и ще съм ти много благодарна!
Надявам се автора на темата да няма нищо против  Rolling Eyes .
Не, разбира се, може пък и сайт за кълнове да направим. Това ми е хобито - да правя сайтове за всичком което моге да е интересно и полезно за другите: сайт за магията на водата, сайт за дървени къщи, сайт за правилно раждане, за отглеждане на бебе без памперси, за причината за хемороидите, запекът, ракът и ред други заболявания, за ползата от слинга, сайт за свободната енергия, за Красотата на България.

# 16
  • Мнения: 842
...
Между другото имам книжка с рецепти само от кълнове. Като ми остане време може да пусна тук  рецепти - най-вероятно в събота и неделя, или пък всяка вечер по малко.

И според мен идеята е страхотна  Peace
А може ли да се направят кълнове от пшеница използвайки пак буркан, т.е. по описания по-горе метод?

# 17
  • Мнения: 27 524
Стават ли вкусни кълновете от леща?

Аз правих веднъж и никак, ама никак не ми харесаха. Заредила съм сега семките и фъстъците, да видим какво ще стане  Simple Smile

# 18
Аз пък заредих леща и чакам.Като прочетох,че са и диетични нямам търпения да ги опитам.

# 19
  • Мнения: X
Блонди, ето това търсиш: alfalfa
http://en.wikipedia.org/wiki/Alfalfa

при нас го има на щандовете със здравословни храни - бобови и други семена

и аз се глася да ги правя, ама да видим коя петилетка

без малко да забравя
Ludmil, благодаря за рецептата, както и за другите хитри линкове
тук (Швеция), къщите са все дървени, с яка изолация, ама моят не ще и да чуе
искал тухлена

Последна редакция: нд, 25 ное 2007, 14:11 от Анонимен

# 20
  • Мнения: 1 161
Блонди, ето това търсиш: alfalfa
http://en.wikipedia.org/wiki/Alfalfa

при нас го има на щандовете със здравословни храни - бобови и други семена

и аз се глася да ги правя, ама да видим коя петилетка

без малко да забравя
Ludmil, благодаря за рецептата, както и за другите хитри линкове
тук (Швеция), къщите са все дървени, с яка изолация, ама моят не ще и да чуе
искал тухлена
ти показа ли му снимките на дървените?
можеш ли въобще да сравниш дървото с някакви тухли и вар


Последна редакция: пн, 26 ное 2007, 17:40 от Ludmil

# 21
  • Мнения: 1 161
Между другото сега минах през пазара и проверих в аграрния магазин за люцерна. Четохме на пакета с продавачката, никъде не пише, че са третирани семената, има и телефон, така че може да се пита.  Излиза доста по-евтино -- струва 7 лв./кг. в сравнение с 13 лв./кг по здравните магазини.

# 22
  • Мнения: 293
Между другото сега минах през пазара и проверих в аграрния магазин за люцерна. Четохме на пакета с продавачката, никъде не пише, че са третирани семената, има и телефон, така че може да се пита.  Излиза доста по-евтино -- струва 7 лв./кг. в сравнение с 13 лв./кг по здравните магазини.
Сигурна съм че семената от агроаптеките са третирани така ,че не са за консумация

# 23
  • Мнения: 1 161
Между другото сега минах през пазара и проверих в аграрния магазин за люцерна. Четохме на пакета с продавачката, никъде не пише, че са третирани семената, има и телефон, така че може да се пита.  Излиза доста по-евтино -- струва 7 лв./кг. в сравнение с 13 лв./кг по здравните магазини.
Сигурна съм че семената от агроаптеките са третирани така ,че не са за консумация
Aз съм виждал третирани семена - на пакета пише, а и те самите са в червено. Може да се звънне на производителя и да се пита.

# 24
  • Мнения: 667
Ако ми позволите да изтупам прахта от тази тема.
С кълновете от люцерна се получи. Техниката с чорапа е много рационална. Сега имам един въпрос относно соевите кълнове. Покълват добре. Но за 10 дни все още не са достигнали размерите на кълновете в китайските ресторанти. Другият ми проблем е, че върховете на кълновете пожълтяват (покафеняват). Опитах с повече вода, опитах с по-малко вода, няма ефект. Някой може ли да каже някаква техника за избягване на този ефект. Семената си ги купих от един диетичен магазин и на тях пише соя за покълване. Кисна ги в началото около 12 часа след това ги оцеждам и ги мия по два пъти на ден.
Най-дълго се чака зеления китайски боб или т.нар. соеви кълнове - около 6-7 дни, за да станат достатъчно големи. И задължително се мият по два пъти на ден, докато станат готови.

Общи условия

Активация на акаунт