Кълнове - да се храним здравословно

  • 60 077
  • 392
  •   2
Отговори
  • София
  • Мнения: 807

Здравейте!  Grinning
Напоследък ме вълнува идеята за отглеждане на кълнове в домашни условия и прибавянето им към салати.
Предполагам, че доста хора имат опит в това.
Преди малко пуснах търсачката и видях, че се споменават в различни диети и режими и си помислих, че може да направим тема, в която да обобщим и да споделяме опита относно различните семена, както и технологията за покълването им, а защо не и някои изпитани рецепти на любими салати.   chef
Много ще се надявам, ако проявите интерес.   bouquet
Потърсих си машинка за кълнове и след няколко дни ще я имам, някаква белгийска, но точно принципът все още не ми е ясен.
 Grinning

# 1
  • Universe
  • Мнения: 1 556
  bouquet

Включвам се в темата с  да си направим кълнове

Snow4eva, дай линкче за машината  Wink

# 2
  • София
  • Мнения: 807
Браво, Лени!  Hug
Не знам дали това ще е "машината"  Laughing
http://biozona.eu/images/sierra/bioset_B.jpg
чакам я другата седмица - била белгийска, доколкото разбрах.
Има ли някой такава и на какъв принцип е?

А преди малко си купих киноа! Някой има ли опит с готвенето? И дали става за кълнове?
А ето и от мен линк: Кълновете - кралете в диетите

Последна редакция: пт, 19 мар 2010, 14:28 от Snow4eva

# 3
  • София
  • Мнения: 6 288
Snow4eva,  Hug Hug
записвам се тук. Simple Smile кажете ми, т.е. обяснете като на човек, който никога не е правил кълнове в къщи, как точно и с кои семена е най-лесно? Rolling Eyes

# 4
# 5
  • Мнения: 2
Здравейте  Hug, включвам се с удоволствие в темата, тъй като съм редовен читател на сайта Земя на заем. Моят опит в отглеждането е, когато правех Житния режим, първия път накиснах 200- 300 гр. и така следващите дни се хранех с кълнове и след това застъпвах.

Аз използвам две кутии по примера на този сайт  http://www.recipemagician.com/syveti/ured-za-pokylvane-na-kylnove-i-ponici/. Самата техника е описана на доста места- накисване /всеки вид семенца за различно време, обилно изплакване и поставяне в уреда или обикновена чиния. Семената трябва да са на топло и осветено място и постоянно да бъдат влажни. Това се постига като се изплакват по няколко пъти на ден. Преди консумация е добре да се изплаква още веднъж, особено в горещите дни. Моят уред много лесно го измайсторих и наистина действа. Simple Smile)) Досега съм правила житни кълнове, продължих с консумацията им и след Житния режим, и кълнове от слънчоглед. Не ми остава време да открия сурова елда, за да опитам.

В диетичните магазини е пълно със семена, специално за покълване, като същите са разделени и на био продукти- на двойна цена и неясен произход и истинност на твърденията. Simple Smile Мисля да включа кълнове в ежедневното си меню.

Последна редакция: пт, 19 мар 2010, 20:29 от Persa

# 6
  • Мнения: 1 362
До сега успешно съм покълвала само семенца от ръж и леща. Купувам си често готови кълнове от броколи. Имам желание да си ги приготвям у дома, но нещо не ми се получава. Опитвала съм и с боб, соя и лен, но все ми загниват.

# 7
  • Мнения: 2 275
Snow4eva  bouquet
никой не казва на вкус как са и кои са най-лесни за покълване (житните не ме интересуват)
лек ден  bouquet

# 8
  • София
  • Мнения: 807
Аз не съм пробвала кой знае колко. Дори и като съм пробвала - не съм знаела какви са.  Laughing
Преди 2 дни купих готови от люцерна и много ми харесват! Слагам ги и към зелена салата. Тогава купих и семена от люцерна и в момента опитвам сама да си направя без уредчето, което чакам, но ще видим дали ще се получи. Пробвам така: в един гевгир, под него има чиния, слагам марля, разстилам мокрите семена върху нея и периодично ги навлажнявам с пулверизатор като гледам да не пресъхват. Излишната вода се оттича. За сега - още нищо няма, но все си мисля, че до утре би трябвало нещо да се подаде. Grinning А може и да не ми е правилна системата...  Rolling Eyes

# 9
  • Мнения: 2
Сутринта  закусих с киноа, много вкусно нещо, накисва се за 4- 5 часа, аз за 8- 9 така се случи, защото снощи не ми се занимаваше. Нищо и никаква работа, накисване в повечко вода и готово. Увеличава си обема около 2 пъти, имайте предвид и доста засища. Изядох без никакви подправки, мед или друго.   Hug

# 10
  • Мнения: 2
В китайските ресторанти правят салати с някакви кълнове, големи /в смисъл дълги като трева/, хрупкави и много сочни, не знам дали не е и поници, но определено ми се струва, че са кълнове от лук. Някой ако знае нека пише.

# 11
  • София
  • Мнения: 807
Сутринта  закусих с киноа, много вкусно нещо, накисва се за 4- 5 часа, аз за 8- 9 така се случи, защото снощи не ми се занимаваше. Нищо и никаква работа, накисване в повечко вода и готово. Увеличава си обема около 2 пъти, имайте предвид и доста засища. Изядох без никакви подправки, мед или друго.   Hug
Persa Hug Аз купих киноа преди 2 дни и все още така си седи. Казаха ми, че се варяла като ориза. Може би ще трябва и аз да експериментирам - по няколко начина. Освен това разбрах, че могат и кълнове да се правят от киноа. Точа се за амарант. Още не съм пробвала!   chef

# 12
  • Мнения: 2
Сноучи  Hug аз теб прочетох и се изстрелях до магазина, наблизо ми е. Иначе все се каня да опитам възможно най- голям брой кълнове, семена, ядки и рецепти и си оставам с желанието.  Crazy Вчера попаднах на статия, в която пише, че от хляб не се дебелее, високовъглехидратна диета било, всеки ден нещо ново и отричащо предходното, хахаха.  http://www.thrillldrillls.com/ot-hliab-ne-se-palnee-847.html  Joy
 Мисля да почна от утре Житен за колкото издържа.  newsm78

Последна редакция: нд, 21 мар 2010, 15:24 от Persa

# 13
  • Мнения: 2 275
мисля:не се дебелее от хляба,а от това,което се слага върху него Joy
тук говореха много за някакъв хърват,който ял само хляб и лук и мнооого отслабнал
(и пак казаха:не е здравословно хляб и лук Laughing)
има хляб от покълнали зърна Thinking,бил  полезен
май ще ме навиете пак да опитам киноа!
може ли толкова да съм лакома,всичко да опитам #Cussing out
амаранта не е лош (и имам рецепти Laughing),но зрънцата са хрупкави и след като се сварят!
и просото ми харесва Joy
кълнове ще купя готови и ако ми харесат ще се опитам да си направя (и ако вашите опити са успешни)
някой казваше,че покълнатата елда била по-вкусна от накиснатата Laughing
хайде,правете опити и докладвайте за резултатите ,иначе няма да ме зарибите Crossing Arms

# 14
  • София
  • Мнения: 807
хайде,правете опити и докладвайте за резултатите ,иначе няма да ме зарибите Crossing Arms
Оооо, ще те зарибим  Twisted Evil сигурна съм!  Laughing
В момента люцерната тръгна да покарва, но на сериозни резултати ще разчитам след като си взема уреда за покълване - това ще е през тази седмица!

Общи условия

Активация на акаунт