Пита "Слънчоглед"

  • 23 697
  • 73
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 1 122
Стаси ,радвам се ,че ти е харесала Hug.
Аз след празниците съм се отдала на здравословно хранене Laughing.

Аз обикновено по празниците нещо не ми се яде , после ми идва апетита.

# 46
  • Мнения: 1 122
И пак я правих.Ето:

   


# 47
  • Мнения: 2 724
О ,браво Hug, не е забравена рецептата Grinning.
А тези тъмните петънца какво са ?
Аз си имам машина за хляб ще пробвам да замеся питката в нея, а ще я опека във фурната  Peace.

# 48
  • София
  • Мнения: 18 679
Алекс, искам да ти кажа, че меся погачи от 15-годишна, нещо като хоби ми е, пробвала съм всякакви рецепти, почти винаги са ми се получавали страхотни, но твоята рецепта е една от най-сполучливите, на които съм попадала Hug Питката е страшно вкусна и се прави лесно. Три дни по-късно все още беше мекичка като козунак Heart Eyes Страхотна! Евала! Отива директно в отбраните ми рецепти!
За тези, които ще ползват машина - не слагайте килограм брашно, ръчното месене винаги "гълта" повечко. Сложете 750-800 и после добавайте по малко, ако се наложи, до получаване на нужната гъстота. Аз пльоснах директно килограм и после се наложи да доливам мляко/ правих я с мляко, вместо с вода/ и олио. Което не беше фатално, защото питката само стана по-голяма Grinning

# 49
  • Мнения: 2 724
Белинда, благодаря  Hug,и аз много я харесвам, имам доста рецепти ,тази е от най -вкусните Peace.
Рецептата е много стара ,от един омазан тефтер Laughing.
А за машината- имам я от скоро и първият ми опит беше комичен Grinning.
Като се наду това тесто ,като хукна.... ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh!

Последна редакция: пн, 04 фев 2008, 07:48 от aleks

# 50
  • Мнения: 1 122
О ,браво Hug, не е забравена рецептата Grinning.
А тези тъмните петънца какво са ?
Аз си имам машина за хляб ще пробвам да замеся питката в нея, а ще я опека във фурната  Peace.

Честито за машината. И аз имам, но понякога меся на ръка.Тези петънца са сирене. Сложих повечко и то малко излезна отгоре. Ама много е вкусна. Изчезва за нула време.


# 51
  • Пловдив
  • Мнения: 4 385
aleks , специални поздрави за рецептата от цялото ми семейство  bouquet
Днес е направих питата, стана страхотна, не толкова красива като твоята, но пък изключително вкусна. Ето и снимки:
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=5103437
http://images23.snimka.bg/005103435-big.jpg

А дали имаш такава хубава рецепта за тутманик? Имам мерак да направя, но се притеснявам дали ще ми се получи.

# 52
  • Pierrefonds, CA
  • Мнения: 802

Аleks, колко гр са 2 пакетчета суха мая ? Имам я в бурканче от 100-ина гр и не знам колко да сложа  Rolling Eyes
   
Мерси !    bouquet   Hug

# 53
  • Мнения: 2 724
Мили, страхотна питка, поздравления  bouquet.
Имам рецепта за тутманик ,но ще трябва да я потърся.
Намеря ли я, ще я напиша.
Аз правя масленица, която става много хубава и пухкава.
Ели, едно пакетче суха мая на др. Йоткер е 7 грама .
Има и разфасофки по 12 грама.

# 54
  • Мнения: 2 724
Ето една рецепта за тутманик:
1кг брашно
1 пакетче мая
1 чч топла вода
1 чч топло мляко
1 чл сол
1чл захар
С тези продуkти се замесва меко тесто и се оставя да втаса.
Разделя се на три топки и се разточват на кора.
Всяка кора се маже  с мазнина ,може масло, мас, зехтин...
Най -добре се получава с мазнина, която се втвърдява.
Поставят се една върху друга трите кори и престояват около 20 минути.
После се разточват ,така се получава многолистно тесто.
Плънката е от 350 гр сирене и 2 яйца, като се отделя малко жълтък за мазане.
Разпределя се по цялата кора ,навива се на руло, реже се на парчета и се подрежда в тава .
Маже се с жълтък ,разбит с малко мазнина.
Оставя се да втаса и се пече в умерена фурна до златисто.


# 55
  • Мнения: 2 829
mili.m--страхотна питка си направила  bouquet

Алекс-ще пробвам и тутманика Peace


имам въпрос--с какво мажете ,че да стане така лъскава коричката отгоре?



всичко съм опитала--и с жълтък ,и със зехтин съм мазала , и с масло Sad

# 56
  • Пловдив
  • Мнения: 4 385
Благодаря за похвалите.
Алекс, аз сега ще си е запиша рецептата за тутманика, та да не е търся като тръгна да го правя, както стана с питката Grinning А каква е тази масленка?


имам въпрос--с какво мажете ,че да стане така лъскава коричката отгоре?

всичко съм опитала--и с жълтък ,и със зехтин съм мазала , и с масло Sad

Лично аз вчера със зехтин и жълтък е намазах. Бабата на мъжа ми маже с мазнина след като изпече питата и е извади от фурната.

# 57
  • София
  • Мнения: 18 679

имам въпрос--с какво мажете ,че да стане така лъскава коричката отгоре?
Аз мажа със смес от разбит жълтък и малко мазнина. След изпичането повечето питки ги омазвам хууубавичко с масло, както са горещи и увивам в кърпа да си попие маслото в коричката. Но това го препоръчвам само на хора, които като мен обожават аромата на краве масло, защото после цялата питка ухае Heart Eyes

# 58
  • Мнения: 2 829
благодаря ,момичета

ще пробвам в кърпа после да увия,за да попие маслото Peace

# 59
  • Мнения: 2 724
И аз като Белинда обичам да ми мирише на прясно масло, затова мажа горещата питка с него.
Мили ,това е масленица.
Рецептата я знам наизуст от една съседка ,става много вкусна.
Ще се опитам да напиша рецептата, но нали знаете майсторките- като ги попиташ за грамажи ,казват, че ръцете най -добре преценят количествата Laughing./ и на мен ми казаха така Crossing Arms Laughing/.
За една средно голяма тава е необходимо около:
1кг пресято брашно
2чч вода или смесена с прясно мляко/ и двата варианта са добри/
1 чл сол
1 чл захар
1 суп лъж водка или ракия
едно кубче мая или две пакетчета суха
около 250 гр свинска мас
Меси се меко тесто от всички продукти ,без мазнината.
Късат се топчета и се пускат в загрятата мас.
Докато се оформят всички топки, първата вече е започнала да втасва, трябва да запомниш  откъде си започнала.
Взема се първата топка и се разтегля с ръце и с помощта на мазнината.
Нареждат се всички кори една върху друга, като между тях се ръси плънка от около 400 гр сирене и 3- 4 яйца.
Притискат се леко и се навиват на руло.
После това руло се усуква добре ,ако се скъса някъде, не е фатално.
Накрая се завива на охлюв в подмазана тава, отгоре се залива с останалата мас .
Колкото повече мас ,по- пухкава масленица Peace.
Аз я удавям в мазнина  Crazy,после всичко си попива.
По желание се маже с жълтък ,но може и без него.
Оставя се да втаса добре около 1 час и се пече в умерена фурна до зачервяване.
Никак не е диетична, но е убийствено вкусна.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт