Пита "Слънчоглед"

  • 23 686
  • 73
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 1 283
aleks   bouquetПравила съм подобна, наистина варианти много има в българската кухня.
Може ли да питам за какво е тази ракия или водка /и на друго място съм срещала/.
И на колко топки горе-долу разделяш тестото, за да ги наредиш една върху друга. Big Ups

# 61
  • Мнения: 2 724
Твърдият алкохол подобрява" работата" на маята  Grinning.
Топките са около 6 -7 броя.
Колкото по- тъничко ги разпънеш, по- добре се получава.
Когато завиваш рулото, придърпвай настрани, за да стане по дългичko,/ ох  ooooh!,как го обясних само/...
Има и други варианти, най- лесният е да ги оставиш една върху друга като баница.
Може ,след като се навие на руло ,да се нареже на шайби и да се нареди като питка.
Но когато се усуче ,става една такава ...на конци .

# 62
  • София
  • Мнения: 18 679
Ох, тази рецепта убийствено ми напомня на един такъв маслен тутманик, който правеха бабите в едно село край Карлово, обаче не му помня името Thinking Ще я направя непременно за башща ми, който го е ял като дете и ще познае дали е същото. Ако е то - да знаете, че това е мнооого стара рецепта, още от турско време я правели в онова село, поне така твърдяха бабите Simple Smile

# 63
  • Мнения: 2 724
Ето ви два варианта на оформяне на масленица
 
 

# 64
  • Мнения: 1 523
Правих сладката пита от първа страница,супер стана.Благодаря за рецептата!
А масленица в нашето семейство правим от поколения и много си я уважаваме.Напоследък обаче като я правя слагам равно количество мас и маргарин.Ние слагаме и 1 яйце  и малко оцет при замесването,а не алкохол.

# 65
  • Мнения: 1 122
И аз като Белинда обичам да ми мирише на прясно масло, затова мажа горещата питка с него.
Мили ,това е масленица.
Рецептата я знам наизуст от една съседка ,става много вкусна.
Ще се опитам да напиша рецептата, но нали знаете майсторките- като ги попиташ за грамажи ,казват, че ръцете най -добре преценят количествата Laughing./ и на мен ми казаха така Crossing Arms Laughing/.
За една средно голяма тава е необходимо около:
1кг пресято брашно
2чч вода или смесена с прясно мляко/ и двата варианта са добри/
1 чл сол
1 чл захар
1 суп лъж водка или ракия
едно кубче мая или две пакетчета суха
около 250 гр свинска мас
Меси се меко тесто от всички продукти ,без мазнината.
Късат се топчета и се пускат в загрятата мас.
Докато се оформят всички топки, първата вече е започнала да втасва, трябва да запомниш  откъде си започнала.
Взема се първата топка и се разтегля с ръце и с помощта на мазнината.
Нареждат се всички кори една върху друга, като между тях се ръси плънка от около 400 гр сирене и 3- 4 яйца.
Притискат се леко и се навиват на руло.
После това руло се усуква добре ,ако се скъса някъде, не е фатално.
Накрая се завива на охлюв в подмазана тава, отгоре се залива с останалата мас .
Колкото повече мас ,по- пухкава масленица Peace.
Аз я удавям в мазнина  Crazy,после всичко си попива.
По желание се маже с жълтък ,но може и без него.
Оставя се да втаса добре около 1 час и се пече в умерена фурна до зачервяване.
Никак не е диетична, но е убийствено вкусна.



Днес видях рецептата и веднага я направих. Много вкусна.

   


# 66
  • Мнения: 80
А това е моята питка, също по рецептата на Алекс , само че с прибавени 6 суп. лъжици кисело мляко и 2 чаени чаши вода:

# 67
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
Страхотни  Peace
Ще ги пробвам

# 68
  • Мнения: 2 724
Е, браво момичета smile3501 smile3501 smile3501
Страхотни питки сте измайсторили  bouquet!

# 69
  • Пловдив
  • Мнения: 4 385
Е, браво момичета smile3501 smile3501 smile3501
Страхотни питки сте измайсторили  bouquet!
Благодарение на твоите рецепти.  bouquet

Аз днес спретнах тутманика. Не успях да се справя много, но пак си го изядохме. Ето и снимки:
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=5127633
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=5127632

# 70
  • Мнения: 2 724
А, какво му е на тутманика, изглежда много добре Peace.

# 71
  • Пловдив
  • Мнения: 4 385
А, какво му е на тутманика, изглежда много добре Peace.



Не знам. Аз понеже правя за първи път тутманик и си мисля че стана по скоро като питка със сирене. А иначе много вкусна питка. Grinning

# 72
  • Мнения: 2 708
Ехооооо и аз съм в темата Laughing
В момента втасваме Wink Joy Laughing

Надявам се скоро да я хапнем вкусна вкусна, че ще ходя на гости на бебче на сестра ми, което се роди преди 2 седмици.
Благодаря за чудесната идея за визия на питката. Ще видим като се опече как ще изглежда. За сега ми харесва  chef smile3501 moresmile

# 73
  • Sofia
  • Мнения: 576
Aleks невероятни неща си дала. В най-скоро време ще спретна нещо, бе много обичам да меся. А кучето от аватара ти, не знам дали е твое, е много красиво.

Общи условия

Активация на акаунт