Защо е вреден маргарина?

  • 13 555
  • 54
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 210
 Shocked Не вярвам на това , което сте изписали мили дами...
Втвърдяването при маргарина няма как да промени цвета му от кафяво -зелен към  :жълто - оранжев:
Още повече - палмовото масло има точно такъв цвят, както и нерафинирания зехтин, какъвто си поръчвам от Гърция... както и всички растителни масла...
Петрола мноооого поскъпна, едва ли вместо машинно масло което струва кой знае колко, ще правят от него маргаринче по 2-3 лв. килото newsm78

Правят го от растителна мазнина, остатък от други производства... Че не е най-полезната мазнина не е , ама чак пък от петрол... стига бе

# 31
  • Мнения: 1 113
Завършила съм Технология на тютюна, растителните мазнини, етеричните масла, козметика и парфюмерия. Работила съм 4 години във фабрика за производство на растителна мазнина (олио). С маргарин не съм се занимавала, но съм ходила на практика в Олинеза, та съм виждала как се прави маргарин. Няма да се впускам в обяснения, защото доста отдавна излязох от този бранш, а за подробности около маргарина специално трябва да си отворя лекциите. Но искам да ви кажа, че нефт няма в маргарина. Има растително олио, което е втвърдено мисля, че чрез хидрогениране (насищане на двойните връзки с водород), оцветители, стабилизатори и вода, а понякога и обезмаслено мляко. Ако ми остане свободно време, ще си изнамеря записките и ще ви опиша цялата технология.

# 32
  • Мнения: X
Да е само маргарина с мед да го намажеш - то плодовете и зеленчуците генно модифицирани, то хляба пълен с какво ли не, но не и с това, което трябва, то месото не е месо, ами не знам си какво..........кажете ми едно нещо, което да е наред.
И какво, като "само готвите", ако това, което готвите сте си произвели сами - ОК, но другото.........кой знае с какво е блъскано, докато стигне пазара.

Така, че не е нужно толкова вторачване, информираността е хубаво нещо, но все пак......

# 33
  • Мнения: 9 865
Не знам какво има в маргарина, ако има нефт да го топим за дизел... Не го купувам това нещо има отвратителен, неестествен вкус. Хората сме единствените животни, които ядат всякакви боклуци без съпротива.

# 34
  • Мнения: 25 715
Извинявайте, но наистина истерясахте.
В "Как се прави" по "Дискавъри" даваха как се прави спирт за алкохол - от царевица или други зърнени култури.  От нефт се правят много неща, но не и спирт!


А аз мога да те заведа да видиш със собствените си очи как се прави спирт от разни плодове например.  Joy
Не говоря за това, как трябва да се направи водката (в случая), а как се добиват промишлено огромните количества етилов алкохол, от който с прибавянето на есенции и др. неща се получава водка, коняк, ракия, уиски и други благинки, които наивниците си мислят, че са истински. Питай някой от пристанище Бургас например, колко цистерни със спирт пътуват към винзаводите.  Whistling
А какъв е пътят от нефта до спирта в чашата ти, не мога да ти кажа точно, но ще питам мъжа ми, ако държиш. Учил го е навремето, дано да си спомня точния процес.  Peace

Ето тук пише как става производството от етилен (ако си спомняш какво е това от уроците по органична химия!):
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B … D1%86%D0%B8%D1%8F

# 35
  • Мнения: 1 770
Не знам какво има в маргарина, ако има нефт да го топим за дизел...

 Mr. Green Peace

Който твърди, че маргаринът е петролен продукт, моля да го докаже.

Мисля, че Сафо даде изключително компетентен, изчерпателен и трудно оборим отговор.

# 36
  • София
  • Мнения: 6 160
И на мен някак не ми звучи маргаринът да се прави от нефт... Учила съм доста химия, но нямам спомен някой да ни е споменавал подобно нещо, а щях да го запомня. Зя това, че е вреден маргаринът, не споря и отдавна не консумирам, но вредата идва от преработката на ненаситените растителни мазнини в наситени. Така поне мисля... Thinking

# 37
  • Мнения: 210
Хей, Лято! можеш ли да обясниш по какъв начин точно вреди... че аз бях слаба по химия и съм далеч от медицината... пък ми е много интересно на какво и как вреди конкретно ... Да мога да плашя всички дето го мажат на филии... Joy аз много обичах маргарин, но заради тези постоянно подмятани вредности и аз не купувам от години...  Crazy Пък ако не е толкова страшно може да си купя една кутия пак да се омажа...

# 38
  • Мнения: 1 896
Кой го спусна тва за нефта?
Прави си се от растителни мазнини маргаринът, само че се втвръдяват чрез химическа реакция с участието на водород.
Някой се чудеше как тогава е толкоз евтин - ами много просто, хидрогенирането му го прави вечен. Няма разваляне, за разлика от течните растителни масла, които гранясват. Продуктите, направени с хидрогенирани мазнини съответно нямат разваляне също. Това ги прави по-евтини, просто имат огромна трайност, съответно и търговците предпочитат да предлагат такива продукти също, поне докато потребителите не са се усетили специално да търсят нещо без транс мазнини.
Транс мазнините са забранени от 2004 година в Дания (а от тази година и на територията на Ню Йорк Сити) - по тази причина Макдоналдс и някои други вериги стартираха програми за елиминиране на транс мазнините и в България вече би трябвало да са ги елиминирали напълно. Не че ще ида да ям в Макдоналдс въпреки това, но те вече не са символ на всичко транс-мазно. Дай Боже повече да ги последват.
Ето тука и тука има още инфо също:

# 39
  • Мнения: 3 216
Аз чета,чета от известно време и друго се чудя,ако наистина има някоя сьставка ,която не е изписана по коректния начин или дори не е спомента-в случея там разните му мазнини-ще ме прощавате, не ми вьрвеше химята- тогава как конкуренцията го е позволила,или органите за защита на потребители? newsm78

# 40
  • Мнения: 1 002
Бе, то и на водката не пише, че е от нефт, но спиртът в промишлени количества се получава от петрол, доколкото знам.  Mr. Green
како Сийке , нито маргаринът , нито водката  се правят от нефт ...това си е липса на елементарни познания , направо ме разсмиваш  ,
ти на училища ходила ли се  ? Laughing
това ако го прочете някой ( цялата тема ) ще умре от смях ...аз ще я разпечатам да се посмеят колегите из офиса  Laughing как маргаринът се прави от нефт

# 41
  • Мнения: 1 896
А коя е конкуренцията? То не става дума за определена компания или продукт, а за нещо което  се използва масово почти във всяка храна на пазара.
Единствените начини да се повлияе на предлагането му са ограничения от властите, както в Дания, или потребителски натиск.

# 42
  • София
  • Мнения: 62 595
На мен нещата ми изглеждат по следния начин.
Имаме държавна власт, която се упражнява от спечелилата политическа сила (сили). От едната страна я натискат големите компании чрез лобиране (за разрешаване или поне за несанкциониране на дейност и продукти). От другата страна са гражданите и потребителски организации, които също натискат (или лобират) за определени мерки. Който надвие, неговите нужди се удовлетворяват. Значи, ние трябва да решим от коя страна на барикадата сме.
Сещам се за един от филмите на Майкъл Мур. Той показва една гледна точка по въпроса.

# 43
  • Мнения: 2 891
Като говорим за кофти продукти и държавни забрани, някой чувал ли е, че газобетонните тухли (итонг) са канцерогенни и след 25 г. отделяли незнам-каквоси? Че били забранени в някои европейски страни. Можело да се използват само много тънки, за вътрешни стени, в офис сгради, където не се спи. Това ми разказаха теси дни. Градска легенда или не?

# 44
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
Можеш да направиш спирт от неф, но е пълна глупост. Бензим може да се прави и от въглища, но е рентабилно едва когато барел надхвърли 100-120$ ....
На ли помните филма "Крилце или кълка"?
Не, че не могат да синтезират мазнини , но за сега е неизгодно, като имаш растения които вършат това в пъти по-ефтино и качествено.

Общи условия

Активация на акаунт