500 гр. типово брашно
50 гр. сухо мляко
300 мл. вода
1яйце
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 суха мая (7 гр.)
2 с.л. зехтин
настъргана кора от лимон
1 флаконче есенция лимон
олио за пържене
Сухото мляко се разтваря във водата и се затопля. Добавят се яйцето, зехтина, солта, кората от лимона, есенцията и подсладителя. След разбъркване се сипва и пресятото с маята брашно. Замесва се гладко еластично тесто, което се поставя на топло да втаса (да удвои обема си). После се разточва на кора, около 5 - 8 мм. и се изрязват с чаша или пръстен поничките. Оставят се да втасат още половин час, след което се изпържват на маслена баня от двете страни. Поставят се върху домакинска хартия, да се изцедят от излишната мазнина и са готови.
По желание могат да се напълнят със сладко или някакъв крем или шоколад, много са вкусни и със сирене.
Рецептата е от ТУК поничките са прекрасни, вкуса им го знам, защото горните на снимката са мои и са със шоколад.
Има тънкост при шоколада и продукт, които обаче са пропуснати горе
Да като съм си записвала рецептата, съм махнала нещата които не ядем. Аз ги направих, станаха много пухкави, шоколада го сложих отделно, направих и със шипков мармалад (но ги пекох с него) да си призная на някой понички се разтече мармалада докато се пържеха.