Това не е оригиналната рецепта за овчарски пай( оригиналната се приготвя с накълцано агнешко месо и няма гъби и грах), но в нашето семейство много го харесваме така, надявам се да ви допадне. Ако желаете да видите снимките стъпка по стъпка, кликнете на тази снимка:
Рецепта за 12 човека
За пюрето:
1.5 кг картофи
100 гр масло
3 с.л заквасена сметана
1 ч.ч мляко
За пълнежа
1 голям червен лук, нарязан на ситно
1 малък бял лук, нарязан наситно
3 с.л зехтин
500 гр кайма
1 ч.ч моркови на шайби
200 гр печен червен пипер на ленти
1 ч.ч пресен зелен пипер, нарязан на кубчета
2 ч.ч гъби печурки на шайби
1 консерва грах
4 с.л консервирани домати
1 ч.л червен пипер
1/2 ч.л чубрица
щипка сол и черен пипер- на вкус
1.Сварете картофите и направете пюрето прибавите сметаната, маслото и прясното мляко.
2.Запържете каймата, като добавите последователно лука, морковите и зеления пипер. Задушете до готовност( може да добавите малко вода, ако зеленчуците ви не са сочни)
3.В намаслена тава разстелете пласт картофено пюре и в/у него изсипете запържената смес.
4.Изсипете кутията грах и разстелете в/у сместа от кайма.
5. Разстелете нарязаните на шайби печурки
6. В/у печурките изсипете нарязаните на ленти печени червени чушки.
7. Напълнете пюрето в пош и с накрайник за декориране на торти направете розички или каквито искате/можете завъртулки докато покриете цялата повърхност.
8. Запечете на 200 С за 30 мин или докато се зачерви отгоре.
Оставете да изстине и разрежете. Сервирайте топло.