Здравейте
Идва пролетта и скоро ще опитаме и първите ягоди! Затова ви предлагам една много вкусна и малко различна рецепта за торта! приготвянето е малко по-сложно, но знам, че тук има много добри кулинарки и вярвам че това няма да е проблем! Правих тази торта за една сватба и се получи нещо прекрасно!
ТОРТА С ЯГОДИ И ФРЕНСКИ КРЕМ:[/u]
Продукти:[/u]
За блата:
3 яйца;
90г. захар;
80г. брашно;
45г. масло;
За френският крем:
250г масло;
4 яйца;
100г захар;
по възможност една шушулка(?) истинска ванилия;
За украса:
800 гр. пресни ягоди;
Рaзтворен,подсладен желатин(по възможност червен);
опечени до златно белени и нарязани на тънко бадеми;
Приготвяне:[/u]
На блата:
На водна баня разбиваме жълътците и захарта и внимателно прибавяме добре пресятото брашно и накрая размекналото масло. След това прибавяме и разбитите на твърд сняг белтъци, като бъркаме с дървена лъжица леко и само в една посока. Така приготвеноте тесто, изливаме в намаслена и набрашнена форма за торта и печем във фурната при 180° за около 30 мин. Оставяме да изстине готовият блат и през това време приготвяме крема:
Около 2 мин. разбиваме яйцата, като постепенно прибавяме захарта. Купата с яйчената смес слагаме в горща водна баня и разбиваме(най-добре с миксер) около 5-6 мин. докато сместа се сгъсти. След това оставяме сместа да се поохлади, а през това време в друга купа слагаме размекналото масло и разбиваме около 15 мин, докато напълно побелее. Разрязваме ванилията по дължина и остъргваме черната вътрешност, която прибавяме към маслото и разбъркваме. Добавяме охладената яйчена смес и разбъркваме добре. По-голямата част от крема нанасяме на изстиналият блат във формата за торта, а върху него нареждаме умитите и разполовени ягоди с рязаната част към крема. Заливаме с подсладеният и разтворен желатин и слагаме в хладилника да се стегне. След около 1-2 часа, махаме страничната лента на формата, намазваме с останалият крем и налепваме опечените бадеми. Ако нямате бадеми или искате тортата да изглежда по друг начин, може отстрани да налепите изрязани на височината на тортата сладкарски бишкоти и да обвиете с подходяща по цвят и ширина панделка, като отпред направите красива фльонга!
Да ви е сладко!:D