Дайте моля рецепта за вкусна Капама!!!

  • 20 416
  • 46
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 674
Моля всички които пригитвят Капама да споделят рецептите си...  Hug 

# 1
Здравей Simple Smile

Ще се опитам да опиша как я приготвям аз, но това са повече насоки отколкото точна рецепта....

Първо на дъното на съда (трябва да е голям Wink се слага малко нарязано кисело зеле. Върху него е мястото на пилешките пържолки, да са на по-влажно, за да не изсъхват. Тук се стига до най-широкото място на повечето съдове и тук се нареждат сърмичките - 1 или 2 реда. Върху тях наденица или кървавица, отгоре смес от нарязани на едри хапки или малки пържолки свинско и телешко, както и малко лук. Също може да се сложи и кисело зеле, но нарязано на ситно. Ако тук сложиш и ред зеленчуци от туршия, после всички ще питат това задушени зеленчуци ли са, каква е тая странна туршия... Simple Smile За капак - бекон, не е нужно да е нарязан на много тънко. Добре е цялото нещо да се получи плътно, т.е. където трябва запълвш с кисело зеле на ситно. Отгоре се сипва малко олио, сол и чубрица, допълва се със зелев сок разреден с малко вода и във фурната за няколко часа - на слаба температура (120 градуса примерно).

Ако искаш по-точни рецепти - ето рецепти за капама.

Дано да съм полезен Simple Smile

Ще ми е любопитно да видя и други идеи за капама - предполагам до няколко дни в тази тема ще могат да се открият много интересни идеи.

Весели празници на всички!

# 2
  • Мнения: 5 001
На дъното на гювеча се слага малко нарязано кисело зеле,отгоре пилешко месо(аз слагам горната част на бутчето) или заешко,завити зелеви сърми(задължително слагам в плънката и нещо пушено нарязано дребно за да се смеси пушеният вкус с каймата - домашно мляна,ориз,лук,чубрица,черен,червен пипер),свинско шарено месо(не много тлъсто),сурова наденица(аз слагам сурово пушен суджук).Всичко се нарежда в гювеча много плътно,като между пластовете слагам 1-2 големи дафинови листа.Отгоре пак зеле,2 с.л. свинска мас,2ч.ч. зелев сок и 1 вода.Слагам във фурната вечерта и включвам на 1 степен.На сутринта цялата къща ухае на капама и ти се ще да я изядеш барабар с гювеча... Joy

П.П. Така я приготвям в къщи.Толкова ми побира гювеча.Ако е по-голям и за повече хора може и още видове меса да се сложат,но така всичко което се слага вътре дава страхотен вкус.

                       ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ !

Последна редакция: ср, 19 дек 2007, 11:58 от TheNMaster

# 3
  • Мнения: 1 032
На дъното на гювеча аз слагам цели зелеви листа (ако случайно загори заминават само тези листа). После подреждам един ред сърми ( на мен са ми по- вкусни с кълцано месо, вместо с кайма и така ги правя). От там нататък подреждам наденица, пилешко, телешко и свинско месо, като смлагам кълцано зеле между редовете. За да не ми става сухо свинското, всяка пържолка завивам в зелев лист. Заливам капамата със зелев сок, слагам една малка заквасена сметана и отгоре отново покривам със зелеви листа. Това е моята капама. По принцип подправки не слагам, защото наденицата и сърмите са овкусени, но дафинов лист и червен пипер са напълно подходящи. Пека на не много силна фурна за около 5-6 часа.

# 4
  • Мнения: 533
Eто и моята рецепта:
На дъното на гювеча слагам пушен бекон нарязан на ивици и малко нарязано кисело зеле,отгоре пилешко ,пуешко или  заешко.След това  завити зелеви сърми/пълнени сухи чушки /,ред свинско шарено месо,пак нарязано зеле ,ред сурова наденица /суджук , кървавица /.Всичко се нарежда в гювеча много плътно,като между пластовете слагам 1-2 бахара и 1-2  големи дафинови листа,три -четири скилидки чесън и две -три колелца червено цвекло.Отгоре слагам пак зеле и ивички сланинка.Всичко заливам с чаша червено вино ,  две - три чаши зелев сок и две лъжици мас.Слагам вечерта във фурната на слабо и сутринта капамата е готова.  chef

# 5
  • София
  • Мнения: 4 867
Накарай търсачката да ти изрови рецептата на Спаска - ненадмината е.

# 6
  • Мнения: 9
Ето и моята рецепта:В голяма тенджера/колкото да се събере с капака в печката/ или гювеч слагам на дъното 1 пръст сланина,нарязано кисело зеле.Пълня петел със смес за сърми/лук,ориз кайма ,дреболии,гъби.Слагам го върху зелето край него нареждам сърми,кървавица/суджук/,свински ребра,зеле.Отгоре слагам зелеви листа.Замазвам капака отстрани с тесто и пека 3 часа.

# 7
  • Мнения: 3 674
  Бях яла капама само с агнешко... Сега се радвам като видях че може да се приготвя с различни видове меса.  Simple Smile

Много ви благодаря на всички ви за страхотните рецепти!     bouquet

П.П Ще се опитам  също да намеря рецептите на Спаска.

# 8
  • Мнения: 5 001
Ето рецептата на Спаска ,за да не ровите,че бая време загубих докато я открия...

КАПАМА

Това, което ще ви дам като вариант е на Гоцеделчевска капама (баща ми е от там). Има и Банска капама, но не знам точната рецепта. Разликата е най-вече в това, че в Банската капама се слага и чекане (червено цвекло). Капамата по принцип е страхотно ядене, но се готви бавно.В общи линии става от днес за утре.

И така:

Трябват ви три вида месо – около 1 кг. кайма (смес от телешко и по-тлъсто свинско), свински пържоли (най-добре от врат и толкова на брой, колкото порции ядене ти трябват), едно цяло пиле, кисело зеле, малко кървавица или суров суджук (не е задължително, но е важно за по-богатия вкус на яденето).

Приготвяте традиционна смес за плънка на сарми от каймата, ориз и подправки по ваш вкус. Македонците използват много различни подправки (морковче, целина, чубрица, джоджен, мащерка, риган, черен пипер, магданоз и т.н.) и от целите листа на киселото зеле навиваш 10-тина сарми (или толкова, колкото човека ще сте на масата).
За пилето приготвяте плънка от ориз и подправки, пилешки дробчета и гъби.
Пържолите осоляваш и натриваш със смес от подправки.

В дълбока и широка тенджера или глинено гърне редите пласт кисело зеле, върху него поръсвате малко червен пипер и редите сармите. След това редите още един слой кисело зеле и червен пипер и слагате напълненото пиле, пак кисело зеле и пипер и нареждате пържолките и кървавицата (суджука). Пак поръсвате с кълцано зеле и червен пипер, отгоре поливате с около 4 суп. лъжици олио и 1 ½ чаена чаша сок от зелето. Можете да сложите някъде вътре и 1-2 леко люти чушки, ако обичате по-пикантни манджи.

Слагате тендежерата/гърнето във фурната и включвате на най-виската температура, докато яденето заври. Заври ли, веднага намалявате на не повече от 120 градуса и оставяш така да къкри около 8 часа (една нощ му стига).
След като е готово, яденете се изсипва в голяма тава и се слага във фурната съвсем леко да се запече.

Сервирате по една сърма, пържолка и порция от пилето и от кълцаното зеле. И с хубаво червено вино.

# 9
  • Мнения: 22 867
Тази капама, от горната рецепта на Спаска е много вкусна, аз също така я правя, само че на дъното на съда слагам или свински ребра, или свински кокали, или резенчета сланина или бекон и после редя продуктите. Голяма вкусотия е! Heart Eyes

# 10
  • Мнения: 5 001
Да вкусно изглежда да е,но аз нямам толкова голям гювеч да събере толкова много неща,затова вместо цяло пълнено пиле аз слагам само горните бутчета.А плънката за да се напълни пилето у нас му се вика "залъгалка" демек...отвлича ни от мръвките... Joy .Затова я правя както съм писала по-горе...

# 11
  • Мнения: 22 867
Да вкусно изглежда да е,но аз нямам толкова голям гювеч да събере толкова много неща,затова вместо цяло пълнено пиле аз слагам само горните бутчета.А плънката за да се напълни пилето у нас му се вика "залъгалка" демек...отвлича ни от мръвките... Joy .Затова я правя както съм писала по-горе...

Няколко пъти на Нова година съм я правила в тенджерата под налягане - точно защото се събирахме доста хора и гювечът се оказваше малък. Като заври, я оставях на тих огън и ставаше също страшно вкусна. После внимателно я изваждах в голяма чиния /почти като тава/, нареждах отстрани сърмичките, другия ред пържолите, сърмите, в средата пълнената кокошка  и така я слагах в средата на масата. Всеки си сервираше.

# 12
  • София
  • Мнения: 676
Абе има някаква специфична подправка, която се слага, но не се сещам каква е точно. Яла съм и други неща с нея в Банско... Ако някой знае каква е, моля да сподели!!!

# 13
  • Мнения: 1 655
Преди няколко дни правих. Ето я моята рецепта
кисело зеле- една голяма зелка
ориз 1/2 ч.ч.
пилешки бутчета
телешко месо
свинско месо
сурова наденица с кълцано месо/вземам една от Кауфланд, която най много се доближава до тази която продават в Банско/
подправки-червен пипер, чер пипер, чубрица по шопски, олио, вино 1/2 ч.ч.
Начин на приготвяне: зелето се нарязва и се смесва с ориза и подправките
На дъното на гювеча слагам мазнина  и зелеви листа после част от зелето телешко месо, ред зеле пак ред месо и така накрая завършвам с наденицата. Най отгоре се слага пак зеле и зелеви листа като се покрива цялата повърхност. Разбира се слагам вино и малко зелева чорба. Пека на 200 градуса 4 часа. Уверявам ви става страхотно месото супер крехко.

# 14
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 700
Страхотни рецепти, ще се пробват  chef

# 15
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
И аз съм правила капамата на Спаска - страхотна е - после никой не можеше да познае кое месо какво е - всичко беше много крехко и сочно! Спаска - благодаря!  bouquet

# 16
  • Мнения: 3 674
TheNMaster ..специално  ти благодаря за това че си намерила  рецептата на Спаска Hug

 Ах, толкова вкусни са всичките ви рецепти, че сега съм направо  в чуденка коя капама  да направя     chef Ще пробвам на Спаска,тъй като вече има споделени мнения от хора които вече са я готвили...и отзивите са чудесни. Hug Имам въпросче към тези които са правили капамата на Спаска...трябва ли продуктите да са плътно наредени в гювеча.. newsm78

Благодаря ви!     bouquet

# 17
  • Мнения: 2 440
Имам две стари книги, на моите години, с българска национална кухня, оттам правя капамата.
Всъщност това е капамата на Спаска, сега видях, става невероятно вкусна.

# 18
  • Stavanger,Norway/ Varna
  • Мнения: 1 934
Винце имаш ли идея от коя наденица, дето може да се купи тук, би биоло подходящо да се сложи в капама. Не съм по надениците и не съм наясно а асортимента тук.  newsm78

# 19
  • Мнения: 5 001
Винце имаш ли идея от коя наденица, дето може да се купи тук, би биоло подходящо да се сложи в капама. Не съм по надениците и не съм наясно а асортимента тук.  newsm78
Извинявам се,че се намесвам,но когато съм живяла в Новегия и ми се е искало нещо което да е по-близо до нашият вкус(в смисъл...туршии,сирене,колбаси,кори за баница,подправки...и т.н.) сме си купували от турските магазини....Там при тебе няма ли такива?

# 20
  • Мнения: 1 062
TheNMaster, поне при нас в турските има италиански и испански колбаси.
bob4enka, аз пропуснах мин. година наденицата и пак си стана супер. Номера е да намериш нещо пушено, тук не са му фенове

# 21
  • Варна
  • Мнения: 3 891
Искам да попитам според вас дали ще е много зле, ако направя капамата два дни предварително, нпр. на 23-ти, държа я в хладилника, а на 25-ти вечерта само я запека в тава във фурната? Гледам да се разтоваря максимално на самите празници.

# 22
  • Мнения: 1 062
Аз съм правила само веднъж, ама да си кажа Mr. Green Мисля, че няма да има проблем. За Бъдни вечер направих повече постни сърмички и замразих част от тях, идеята ми беше като твоята Mr. Green Супер си стана

# 23
  • Stavanger,Norway/ Varna
  • Мнения: 1 934
Оставя да си купя гювеч. Имам идея вече от къде, само да не искат майка си и баща си за него  ooooh!

# 24
  • Мнения: 3 674
Винце имаш ли идея от коя наденица, дето може да се купи тук, би биоло подходящо да се сложи в капама. Не съм по надениците и не съм наясно а асортимента тук.  newsm78
Бобче..аз купих от Liddl/ немския магазин/ този тънкия  салам Чоризо...не го знам мексикански ли е,италиански ли е.. newsm78 Но е точно като нашия суджук и е с много хубави подправки,мирише на нашенско. Grinning И е евтин в сравнение с другите норвежки салами WinkИначе останалото както TheNMaster го каза, се намира в турските или азиатските магазини.

# 25
  • Мнения: X

 bob4enka, виж в clasohlson
аз си купи ето това: http://www.clasohlson.se/Product/Category.aspx?id=251229&_pa … 670;251424;251229

ама какво съвпадение
аз от две седмици прехвърлям тези рецепти и им се точа за 25.12
май скандинавките едно и също ще сервираме  Mr. Green

# 26
  • Stavanger,Norway/ Varna
  • Мнения: 1 934
Joel   bouquet
Дойдохме си на думата  Grinning

# 27
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Честита Коледа
Отивам и аз да правя ,че ще имам гости от Португалия .
Дано се справя, че ще я правя в тенджара под налягане.

# 28
  • Мнения: X
моята сега се прави
дано стане за вечеря

иначе мирише много добре в кухнята

само зелето нещо май го преварих този път

но ще пробвам пак да правя кисели зелки от това ужасно твърдо зеле тук
моите много харесват сърмите

# 29
  • Мнения: 3 674
Честито Рождество Христово на всички!   bouquet

Момичета вчера направих капамата на Спаска. В голям пръстен гювеч, добавих  само едно нещо ,залях я с 1 чаша бяло вино! Стана голяма вкусотия! Heart Eyes  Преди да я сложа във фурната я покрих с фолио и го запечатах по краищата и отгоре сложох капака и пекох 8 часа.  Heart Eyes

Снимки довечера ... Grinning ...сега нямам време.

# 30
  • Мнения: 3 674
Ето какво ядохме вечерта... Hug

# 31
  • Stavanger,Norway/ Varna
  • Мнения: 1 934
Винце пак изби рибата. Няма да показвам на мъжо, че ще ме изсели  Crazy
Хайде, чакаме още снимки и от другите.

# 32
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Моята беше много вкусна, но доста кашава.
Всичко беше станало на мозък.Месото се топеше.
Португалците много я харесаха .Даже и децата ядоха.
Следващия път с по-малко вода.Но ме беше страх да не загори.

# 33
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 700
Да вкусно изглежда да е,но аз нямам толкова голям гювеч да събере толкова много неща,затова вместо цяло пълнено пиле аз слагам само горните бутчета.А плънката за да се напълни пилето у нас му се вика "залъгалка" демек...отвлича ни от мръвките... Joy .Затова я правя както съм писала по-горе...

Няколко пъти на Нова година съм я правила в тенджерата под налягане - точно защото се събирахме доста хора и гювечът се оказваше малък. Като заври, я оставях на тих огън и ставаше също страшно вкусна. После внимателно я изваждах в голяма чиния /почти като тава/, нареждах отстрани сърмичките, другия ред пържолите, сърмите, в средата пълнената кокошка  и така я слагах в средата на масата. Всеки си сервираше.

Да попитам - така не става ли просто варена и това не променя ли вкусът? А после не я ли запичаш допълнително в тава във фурната? Аз също нямам достатъчно голям съд, нямам и тенджера под налягане, та се чудя какви варианти за печене да измисля  newsm78

# 34
  • Мнения: 5 001
Става и в йенски съд с капак,но вкуса на глинения съд е несравним.Купи си един гювеч от някой пазар,а после ще си го ползваш и за други ястия....В тенджера става варено....не е същия вкус...Трябва да е печено!

# 35
  • София, Борово
  • Мнения: 1 773
Аз не я правя по рецепта.

Не слагам и сърми, а само зеле, няколко вида месо без тлъстини или кожи.
ред месо, ред зеле, подправки на вкус - това естествено в глинен съд. Най-отгоре редя зелеви листенца и слагам на много слаб огън поне 12 часа.

# 36
  • Мнения: 5 001
Аз не я правя по рецепта.

Не слагам и сърми, а само зеле, няколко вида месо без тлъстини или кожи.
ред месо, ред зеле, подправки на вкус - това естествено в глинен съд. Най-отгоре редя зелеви листенца и слагам на много слаб огън поне 12 часа.
Ухаааа 12 часа....Много бей;)))) Моята на Коледа стана мозък за 5 часа и то на 1 степен(печка Раховец)....

# 37
  • Мнения: 3 356
Ей сега спретнах моята капама.Дано да стане,че с толкова мерак я правих...
Ето и рецептата:
500 свинско месо от врат
300 бекон
100 паприкована сланина
400 пършута
100 пушено св.филе
450 сурова наденица
150 пушено пил.филе
200 гъби
кисело зеле
сол
пипер
дафинов лист

Приготвяне:
На дъното на гювеча се нарязва на едри парчета кисело зеле.Свинското се нарязна на парчета,малко по-малки от кутия от цигари (боже ,какво сравнение само).Поръсва се със сол и черен пипер.Слага се отгоре му тънко парче свинско или пилешко филе,2-3 филийки гъби.Бекона се нарязва на тънки филийки.С него се увива месото,след това всичко във прършутата (взела съм наряза на тънки листчета).Тази "сърмичка" от мръвки се завиват в зелев лист.И така всичкото свинско.Отгоре на сърмите слагам суровата наденица,паприкованата слани и остатъците от гъбите (на по-едри шайби),пил. и св. филе.Поръсвам със малко сол и чер пипер,поовин листо дафинов лист.Отгоре един ред пак нарязано кисело зеле.2 чаши топла вода ...и сега се пече.  chef  chef  chef
Като стане готово ще снимам. smile3509
Само се чудя с какво питие ще върви най-добре,така че помагайте Hug

# 38
  • Варна
  • Мнения: 1 841
izabela, според мен върви червено вино. Аз днес наобяд я сложих капамата /по рецептата на Спаска/ да се пече. Мисля към 20,00 часа да я извадя от фурната. Стискайте палци да стане, че ми е за първи път това нещо да го правя Praynig

# 39
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Капамата вече ни е лбимо ястие,на Коледа правихме за първи път,днес повторихме и вече ще стане традиция.Благодаря на Спаска за рецептата  Hug

# 40
  • София, Борово
  • Мнения: 1 773
Изабела, аз също подкрепям идеята за червено вино! Peace

# 41
  • Мнения: 3 356
Ето я моята капама:



# 42
  • София
  • Мнения: 171
Искам да уточня че капамата е разложка а не банска. Банскалии всичко откраднаха от Разлог. Видяха че в Разлог на Нова година има чауши и те почнаха да се правят на чауши но ОРИГИНАЛА Е ТУК ПРИ НАС НИКОГА НЕ МОГАТ ДА НИ КОПИРАТ.

# 43
  • Мнения: 4 380
Моята капама днес едва успяхме да я опитаме с мъжа ми. Като ни нападнаха една камара тинейджъри-приятели на щерката и ометоха всичко. Laughing

Винаги я правя за Нова година с остатъка от сърмите за Коледа. Как ли пък не бих въртяла сърми специално. newsm78 Не предполагах, че може да има рецепти за капама. Слагам каквито меса имам, като се старая да заредя със сурова наденица (купувам италианска нелюта) и нещо пушенко. Наденичките чоризо са перфектни, ще опушат абсолютно всичко. Бях купила специално за целта, но покрай плънката за чушките на Коледа спретнах фасул с пушеничко и чоризото отиде там (моите не бяха яли фасул от години и си изядоха пръстите). Confused Така че в капамата сложих някаква италианска пушена шунка, която не беше кой знае колко ухаеща. newsm78 Пилешки бутчета мариновах за известно време в подправки, наденица, сърмички и шунката. Това беше. Но беше супер както винаги. Има ли наденички и кисело зеле, няма начин да не стане. Не редя никакви редове. Бутам и утъпквам с това което подхожда като размер за уплътняване на пространството в гърнето. В добре натъпкан съд, дори да го долееш до горе с вода, никога няма да стане просто варено- всичките меса ще се задушават, водата е малко.

Който не може да си намери гърне, да си купи бавноварка. Абсолютно същото е, само е много по-лесно и безопасно.

# 44
  • Мнения: 885
Искам да уточня че капамата е разложка а не банска. Банскалии всичко откраднаха от Разлог. Видяха че в Разлог на Нова година има чауши и те почнаха да се правят на чауши но ОРИГИНАЛА Е ТУК ПРИ НАС НИКОГА НЕ МОГАТ ДА НИ КОПИРАТ.
Хайде и аз да защитя честта разложка.Банският суджук и старец ги правят във Разлог,невероятно,но факт.Ами нали оригиналната рецепта си е наша. Laughing
Сори,че оспамих темата.

# 45
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Моята рецепта е бърза и опростена!
Редя в гювеча: пласт нарязано кисело зеле, свинско месо на кубчета, шепа ориз, пласт нарязано кисело зеле, телешко на кубчета, пласт нарязано кисело зеле, пилешко месо, пласт нарязано кисело зеле, суров суджук и накрая запечатвам с листове от кисело зеле.
Пека 5 часа - 1 час на 250 градуса и 4 часа на 180 градуса.

Ето резултата:

# 46
  • София
  • Мнения: 3 271
БАНСКА КАПАМА

Продукти:

1-2 пилешки бутчета
300г предварително сварено телешко месо
500г предварително запържено свинско месо
2-3 кг кисело зеле
1/2 кг ориз
сурова кървавица
бяла сланина ( бекон, за тези които не обичат сланината)
1 глава кисело цвекло ( от туршия)
зърна чер пипер
зърна планински кимион
1 ч чаша червено вино
1 ч вода

В дълбок глинен съд се реди най-отдолу сланината(бекона) на резенчета, отгоре листа кисело зеле. Отгоре нарязано кисело зеле и цвекло, бутчетата ( сурови), зеле, ориз, кимион, чер пипер, свинското нарязано и то на парчета, телешкото, ориз, кървавицата нарязана и тя на парчета, зеле, кимион, чер пипер. Запечатваме с цял зелев лист и върху него редим пак сланина(бекон). Заливаме с виното и водата. Слагаме капака на глинения съд и замазваме с тесто. Печем в загрята фурна на 220 градуса - първо изчакваме да заври - около за 1 час завира ( залепвам си ухото  на глинения съд, за да чуя кога е почнало да ври) и от този момент на там засичам пека още 3 часа .

Общи условия

Активация на акаунт