Мляко с ориз на фурна.

  • 45 516
  • 64
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 425
Здравейте момичета.
Бях за няколко дни в чужбина при свекърва ми и там ядох нещо невероятно вкусно.Мляко с ориз на фурна.Извинявам се предварително ако някой до сега го е публикувал,но аз за първи път ядох и останах очарована.Взех рецептата и току що го направих.Ето как изглежда:


Това е нещо между крем карамел и мляко с ориз,но на фурна.
А ето и рецептата,за тези които искат да го опитат.

2-жълтъка
1/2ч.ч.захар/ако искате по-сладко може и една чаша/
1с.л.-нишасте
1/2ч.ч.-ориз
3ч.ч.ч-прясно мляко
1ч.ч.-вода.
ванилия

Първо сваряваме ориза/до полу готов/ с водата.След това го прибавяме към прясното мляко със захарта.Отделно в една купичка разбъркваме жълтъците с нишастето и взимаме една две лъжички от пр.мляко.Разбъркваме и прибавяме към сместа със млякото и ориза.И слагаме за около две,три минутки на котлона,да се стопли сместа.Остава рядка да не ви притеснява..След това разпределяме във купички за крем карамел или някакви огнеопорни съдчета и на водна баня печем във фуната около 1час.Само от горе да е включена фурната,на 170градуса.Като се стегне и хване златиста коричка е готово.Имайте в предвид че като изтине се стяга още малко.
Невероятно вкусно................  става Peace  дано ви хареса. bowuu bowuu bowuu

# 1
  • Мнения: 4 435
Оооооо супер.Обожавам крем-карамел, също  така и мляко с ориз.Задължително ще го пробвам тия дни.Мерси   bouquet

# 2
  • Мнения: 7 474
Ще се пробва, изглежда много добре  Crazy

# 3
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Мммммммммм тез свекърви , какви вкусни неща измислят - чудя се само защо да не сложа целите яйца , нали в крем карамела се слага всичкото яйце Simple Smile - нещо казали ти по в-са свекито ?!?

# 4
  • Мнения: 3 622
Изглежда интересно  Grinning

# 5
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Благодаря за идеята - непременно ще се пробва скоро.
И честита рожба   bouquet/ помня те от Искам бебе/.

# 6
  • Мнения: 1 802
Благодаря!   bouquet
Ще се пробва тези дни!

# 7
  • Мнения: 784
От коя чужбина е този специалитет?

# 8
  • Мнения: 1 425
Мммммммммм тез свекърви , какви вкусни неща измислят - чудя се само защо да не сложа целите яйца , нали в крем карамела се слага всичкото яйце Simple Smile - нещо казали ти по в-са свекито ?!?


Ами не знам точно защо не се слагат целите яйца,предполагам за да не стане много твърдо като бетон. newsm78Но ще пробвам . Peace

От коя чужбина е този специалитет?

От Турция.

# 9
  • варна
  • Мнения: 1 830
Любимите десерти на мъжо са крем карамел и мляко с ориз - правя ги поне по веднъж седмично, така че този в най - скоро време ще се пробва.Благодаря за страхотното предложение Hug

# 10
  • Мнения: 784
От коя чужбина е този специалитет?
От Турция.

Трябваше с това да започнеш! Турското мляко с ориз е много известно - аз лично задължително си го поръчвам винаги, когато посещавам турски ресторант. И от доста време издирвам автентичната рецепта, така че много благодаря на теб и на свекърва ти   bouquet

# 11
  • Мнения: 3 034
ужас, дояде ми се по никое време  hahaha имам две питания: може ли да заместя нишестето с брашно и ако да, царевично или обикновено е по-добре?  много благодаря   bouquet

# 12
  • Мнения: 1 209
олеле Grinning .това е много вкусно. хапвала съм го под името "пудинг едирне" , но като пар4енце от голяма форма. наистина е много вкусно. благодаря за точната рецепта , защото не я знаех. божееееей 200 кила ще стана с вас.

# 13
  • Мнения: 3 830
Леле, това изглежда разкошно! Shocked Hug
Непременно ще го приготвя за новогодишната вечер
Благодаря!  bouquet

# 14
  • Мнения: 3 034
в момента го правя обаче вече взе да загаря отгоре, а се пече само от 15 минути   #Crazy включвам го отдолу, защото сигурно спите по това време  ooooh!

# 15
  • Мнения: 1 425
Мила сигорно фурната ти е силна.Намали температурата и ако  леко се е стегнало можеш да го извадиш,защото като изтине се стяга още малко.И тавичката се поставя във средата на фурната,а не горе.Пиши как е станало. Wink
Мари ета благодаря и на теб честито бебче. Hug  bouquet

# 16
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 696
божееееей 200 кила ще стана с вас.
И аз също  Mr. Green

# 17
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Направих го преди малко и наистина е страшно вкусно Peace! Пекох в голяма форма. Ето го:



А с останалите 2 белтъка направих ето тези ореховки:



Берина, благодаря за рецептата  bouquet!
Ако знаеш още такива изкушения, моля те - сподели ги!

# 18
  • Мнения: 4 435
Момичета само да попитам бисерен ориз ли използвате?И най-долу във фурната или по средата да местя решетката?

# 19
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Момичета само да попитам бисерен ориз ли използвате?И най-долу във фурната или по средата да местя решетката?
Сложих бисерен на Изи.
Най-отдолу, но по средата на печенето включих и долния реотан.

# 20
  • Мнения: 4 435
Момичета само да попитам бисерен ориз ли използвате?И най-долу във фурната или по средата да местя решетката?
Сложих бисерен на Изи.
Най-отдолу, но по средата на печенето включих и долния реотан.

  bouquet Благодаря много.

# 21
  • Мнения: 3 034
Мила сигорно фурната ти е силна.Намали температурата и ако  леко се е стегнало можеш да го извадиш,защото като изтине се стяга още малко.И тавичката се поставя във средата на фурната,а не горе.Пиши как е станало. Wink
Мари ета благодаря и на теб честито бебче. Hug  bouquet

стана много вкусно, но явно ми е силна фурната наистина и го пекох на долен реотан докато видимо се стегна, а после отгоре за коричка  Hug сега ще си купя купички, защото видът му хич не беше подобаващ и като го направя в тях ще го снимам (то това изчезна вече де  Blush), благодаря за рецептата, записах си я   bouquet

# 22
  • Мнения: 1 425
Радвам се че ви е харесало сладкото,имам доста други оригинални рецепти от Турция и в тези дни ще ги пусна.Който иска да ги пробва............ Peace

# 23
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Радвам се че ви е харесало сладкото,имам доста други оригинални рецепти от Турция и в тези дни ще ги пусна.Който иска да ги пробва............ Peace

Ухааааа  smile3508

Големи благодарности от мъжО - докато го видя , презполовил тавата Mr. Green.

# 24
  • варна
  • Мнения: 1 830
Преди малко го направих, пекох около 1 час на вентилатор.Изглежда много добре, а и ухае страхотно.За вкуса утре ще докладвам Wink

# 25
  • Мнения: 4 435
Помагайте...обърнах цялата тъпа Била днес,но нишесте не намерих. Thinking Само плодови,какво да правя? Rolling Eyes


Берина,ще чакам и другите рецепти.Дай нещо за основно или някоя салата,аз и половинката сме луди по турската кухня. Heart Eyes

# 26
  • Мнения: 3 034
аз нямам тук чисто нишесте, само за кремове, и си го направих с брашно, стана си екстра  Peace

# 27
  • Мнения: 1 425
Да става и с плодово  нишасте,даже по интересно ще стане.Аз съм го правила и със вкус на ванилия, които са и става бомба. Peace
А салатки и основни зная многоооо и ще ги пускам една по-една. Heart Eyes
В момента правя друго сладко като е готово ще постна рецептата със снимки.Ако стане де .......... hahaha

# 28
  • Мнения: 4 435
Да става и с плодово  нишасте,даже по интересно ще стане.Аз съм го правила и със вкус на ванилия, които са и става бомба. Peace
А салатки и основни зная многоооо и ще ги пускам една по-една. Heart Eyes
В момента правя друго сладко като е готово ще постна рецептата със снимки.Ако стане де .......... hahaha

Мале,много съм щастлива.Чакам всяка рецепта с нетърпение.Ако се науча ще му скрия шапката направо. Party Тогава и аз ще го направя или с брашно или с ванилия нишесте.Благодаря   bouquet

Последна редакция: нд, 30 дек 2007, 22:27 от Slav4e_Av4e

# 29
  • Мнения: 4 435
Момичета,мойто мляко с ориз нещо не се получи. Joy
Сто въпроса зададох и не стана.Направих го снощи,но го сложих да се изстудява и днес го пробвах.Еми,не е това дето съм яла.Това ми прилича на нашето си мляко с ориз само че запечено,освен това ми се струва ,че млякото трябваше да е по малко или пък ориза повече,или пък яйцата. newsm78 Не е станало така като вашите че чак на парчета да се реже.Къде сгреших според вас.  Rolling Eyes

# 30
  • Мнения: 9 973
майка ми го прави с тиква,но не знам рецептата Embarassed

# 31
  • Мнения: 1 425
Момичета,мойто мляко с ориз нещо не се получи. Joy
Сто въпроса зададох и не стана.Направих го снощи,но го сложих да се изстудява и днес го пробвах.Еми,не е това дето съм яла.Това ми прилича на нашето си мляко с ориз само че запечено,освен това ми се струва ,че млякото трябваше да е по малко или пък ориза повече,или пък яйцата. newsm78 Не е станало така като вашите че чак на парчета да се реже.Къде сгреших според вас.  Rolling Eyes
Мила ако си спазила точните пропорции по рецепта сатава,но е възможно да е нещо от фурната ти.Или да е по-силна и да го е загорила от горе без да се е сгъстило още или ти си го искарала прекелено рано.Друго обяснение аз нямам да ти кажа. newsm78 newsm78

# 32
  • Мнения: 4 435
Всичко спазих много изрядно, и се правеше около 1 час и половина точно на 170 градуса.Като поседя още в хладилника стана невероятно на вкус,но за съжаление не се стегна така.Другият път просто ще сложа по-малко мляко.Само да питам,нали водата цялата си извира,докато се вари ориза в нея?

# 33
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Страхотно изглежда,ммммммммм,чакаме и другите рецепти с нетърпение  Hug

# 34
  • Мнения: 2 000
Всичко спазих много изрядно, и се правеше около 1 час и половина точно на 170 градуса.Като поседя още в хладилника стана невероятно на вкус,но за съжаление не се стегна така.Другият път просто ще сложа по-малко мляко.Само да питам,нали водата цялата си извира,докато се вари ориза в нея?

Slav4e, все едно аз съм го писала това. И аз изпълних всичко по рецептата, пекох 1.30 часа, обаче не стана така както беше на снимките на другите  Sad А и на вкус нещо не ми хареса. Мисля си, че причината може да е в ориза. Може би трябва да е такъв, които става на каша. А аз сложих от този дето като се свари и стои на зърна.
Другия път ще опитам с друг вид ориз, че да видя дали ще се получи.

# 35
  • Мнения: 4 435
Аз даже и със същият бисерен ориз го направих. Rolling Eyes
Иначе ти кога го направи,като поседи повечко време става доста вкусен.
Аз другият път ще го направя с по-малко мляко и ще добавя и захарче още малко.
А като гледам на другите как на парчета се реже  ooooh!.А уж готвя доста добре.Айде да видим какво ще стане следващият път.

# 36
  • Мнения: 1 679
berina, изглежда много кусно

# 37
  • Мнения: 1 425
Страхотно изглежда,ммммммммм,чакаме и другите рецепти с нетърпение  Hug
Ок ще ги пускам като отделни теми,за да могат да се възползват повече момичета.
Пуснах за Кемал паша сладкото,също е много хубаво и лесно.Ще дръпна темата напред ако сте я изтарвали. Wink
А днес ще пусна и едно основно. PeaceДано ви хареса.А ако вие имате нещо което сте яли а незнаете как се прави питайте.Ако го знам ще помагам.Говоря за ориенталска кухня............ Peace

# 38
  • Мнения: 4 435
Имам едни много любими салати,ама сега като зациклих и не се сещам за имената. ooooh!
Те са три,едната е от патладжани,май имаше нещо "сослу" в името.А другите са едни белички,в едната пак има патладжани,но почти не се усещат.От типа на цеденото кис.мляко са,ама много много вкусни.Предполагам че няма да се сетиш,така че ще се мъча аз да си спомня имената.

# 39
  • Мнения: 4 435
Влезнах в сайта на ресторанта и веднага се сетих. Едното е "Патладжан сослу",другото "Айдари" и последната е "Абукануш". Ама май няма да има нужните подправки,а?

# 40
  • Мнения: 1 425
Хайдари се приготвя по следния начин.:
Продукти-1ч.ч.-цедено кис.мляко
1/2ч.ч.-натъргано сирене
3скил.чесън-намачкан в хаванче
1прясна зелена чушка/чорбаджийска/-това е по желание,много ситно нарязана
Кимион,сол,джоджен и зехтин/на вкус/

Всички продукти се смесват и се сервирва в чиния като отгоре се поръсва със червен пипер. bowuu

# 41
  • Мнения: 1 425
Абугануч--заповядай:
Продукти-
3бр.-патлъджани
3бр-домати
3бр.-зелен пипер/пресен/
1-2скил-чесън/счукан в хаванче/
магданоз,сол,сок от нар,зехтин.
Зеленчуците се пекът на скара и се белят.Пасирват се и се прибавят останалите продукти.Разбърква се хубаво и се хапва. bowuu

За другата салата с патладжана има много такива,соса горе долу какъв беше.Защото има с майонеза,с цедено мляко,със домати и тн.т.Коя точно искаш. newsm78

# 42
  • Мнения: 4 435

Мале,много ти благодаря,веднага като пробвам ще ти докладвам. newsm51
Нямаш представа как се зарадвах.Извини ме,че не сa правилни наименованията,но така са написани в един ресторант в Хисар ,в който хапвам доста често.Готвачите са си от Турция и са страхотни,ако и тези рецепти се получат,просто не знам как да ти се отблагодаря. Heart Eyes Hug

# 43
  • Мнения: 4 435
Тази с патладжаните беше с доматки.

# 44
  • Мнения: 1 425
Значи незнам дали това имаш пред вид:
Няколко патладжана се обеват на ивички и се режат на малки кубчета.Изчакваш ги малко във солена вода и след това ги пържиш във доста мазнина.А отделно си правиш сос:домати/рендосани/,зехтин,чесън/намачкан/,черен пипер,магданоз,риган се запържват докато се сгъсти соса.И се поливат патладжаните отгоре.Може и кисело мляко да се сложи отгоре,но не е задължително.Да ви е сладко. bowuu

# 45
  • Мнения: 2 126
Аз да се отчета за млякото с ориз на фурна.Направих го онази вечер,стана много вкусно.Аз не си падам много по крем карамел и мляко с ориз,но сместта от двете ми допадна много.Аз сложих 2 цели яйца,че незнаех къде да дяна белтъка после и се получи перфектно.Даже малко гъстичко дойде,май ще го поразредя другият път.
Берина,  bouquet

# 46
  • Според сезона
  • Мнения: 297
Аз съм слушала , че турците слагат арабска дъвка на млякото с ориз. Един химик ми каза , че това е растителен желатин.

# 47
  • Мнения: 3 034
berina , дали да не си отвориш една твоя темичка горе в Любими рецепти и там да събереш всичките тези, защото в тема Мляко с ориз почти никой няма да се сети да гледа за солени неща, а пък са страхотни  Peace аз уж си ги копирам, но мога само да се надявам да се запазят в семейния компютър  Praynig

# 48
  • Мнения: 1 425
Да мила ще си направя,че имам и доста запитвания от други момичета за рецепти от ориенталската кухня и много разбъркано става.Ще си направя тема и можете там да питате до насита каквото ви душа сака,свързано със този вид кухня. Peace
Нестинарка тази дъвка обикновенно се слага във муалебито и други сладки неща които се правят,но във оригиналната рецепта на това мляко със ориз я няма.Но е напълно възможно на места да я слагат........с цел подобряване на вкуса. Peace
Пък аз гледам да предложа рецепти със налични тук продукти. Wink Wink

# 49
  • Мнения: 1 065
Да не остана и аз по-надад Winkтоку-що извадих тавата с млякото с ориз от фурната и още топло го опитвам,какво ти опитване,направо си похапвам  GrinningДори и топло е чудесно.
Направих двойна доза ,точно по рецептата ,но и аз сложих целите яйца,без да махам белтъците.
Направих го, както се прави мляко с ориз докато се свари ориза и почти изври млякото и се сгъсти,след това сложих яйцата с нишестето, и го изсипах в тавичка и го запекох във фурната.Много е вкусно,прилича ми на млечна баница или пък като макарони на фурна(нещо като заливката)но по -като крем.
Благодарности за рецептата  bouquet
С тези вкусотии,като че ли трябва да си махна лентичката ,че искам да отслабвам   Naughty,че за толкова време не само ,че не съм отслабнала ,ами дори съм още повече килограми от преди Embarassed
Имам въпрос -до каква гъстота трябва да се пече .Вече е почти студено ,сгъсти се още ,вече не е като крем ,а може да се яде с вилица(но пък ми харесва и както го опитвам през 5 минути, може да не остане до вечерта Laughing)

Последна редакция: пт, 04 яну 2008, 11:37 от djily

# 50
  • БГ
  • Мнения: 1 162
Днес следобед направих първият си опит и смятам, че е много успешен! Благодаря на berina за чудесната рецепта!!!    bouquet  Спазих продуктите (увеличих само захарта) и технологията на приготвянето, нямах никакви затруднения в печенето - на водна баня, 1ч на 170С, с вентилатор, по средата на фурната!!! Имам само един въпрос вашият десерт отдолу запича ли се, става ли коричка или изглежда като моя, не е суров, но не е и кафяв?!



Харесах си и рецептата за реване, непременно ще я пробвам в скоро време!

# 51
  • Мнения: 6 017
berina Благодаря за страхотната рецепта! Изглежда супер. Още утре ако ми донесат мляко ще го пробвам. Благодаря още веднъж.  bouquet

# 52
  • Мнения: 818
Ето и моят,правих го преди няколко дни,но не ми хареса особенно.

# 53
  • Пловдив
  • Мнения: 523
Да си кажа и аз - вчера го направих (с леки промени) и стана нещо невероятно! Сложих целите яйца, брашно вместо нишесте, малко повече захар и изсипах сместа в голяма форма (нямам малки). Стегна се много добре, режеше се спокойно, парчетата бяха достатъчно твърди. Със сигурност ще го повторя!

# 54
  • плевен
  • Мнения: 1 249
Момичета помогнете ми. Взех да правя млякото с ориза, но вече повече от час се пече на 170 градуса и си е рядко. Какво да направя. Увеличих фурната на 200. Дали да не включа и горно печене.

# 55
  • Мнения: 674
И аз ще го пробвам! Peace Мисля, че и на малкото ще се хареса! Grinning

# 56
  • Мнения: 6 017
Днес го направих......но не точно по рецептата. Сложих повече ориз, вода, захар и мляко. Ето какво се получи...

Не придоби коричка като на крем карамела, но и така се яде.... Joy
Мерсиии   bouquet

# 57
  • Мнения: 727
Преди време четох подобна рецепта там проблема с хартисващите белтъци беше решен по следния начин : белтък+захар>разбиват се на крем и много внимателно / за да не спадне / се разстила върху оризовата смес и се пече . В резултат е получава нещо като целувка отгоре

# 58
  • Варна
  • Мнения: 101
Ето го моето мляко с ориз.В йенска тавичка.Нямам си формички.Все още
Не съм го опитала още, но като го направя ще се отчета.Засега благодаря на авторката HugFlutter
http://julll.snimka.bg/cooking/kulinariya.422741

# 59
  • Мнения: 1 425
Изглежда добре Peace......дано и на вкус да се е получило и да ви хареса...... Peace

# 60
  • Варна
  • Мнения: 101
Ммммммммммм, бижу е Crazy
Все едно ям мляко с ориз с вкус на крем карамел.
Благодарности още веднъж

P.S.Пекох го на вентилатор за около 40мин.Стана идеално на гъстота.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2009, 17:11 от Чарлийз

# 61
  • Мнения: 419
Ще го направя довечера, изглежда невероятно  Crazy

# 62
  • Мнения: 136
Благодаря за рецептата ! Ще я пробвам непременно .

# 63
  • Мнения: 419
Да кажа какво се получи при мен. Ами класическо мляко с ориз (поне така каза дъщеря ми). Нишестето, което сложих беше с вкус на карамел, но не се усети.
Грешката ми може би беше, че сложих да се пече на най-долната решетка, и затова не се запече отгоре.   Thinking.
Вкусът е превъзходен  Peace.
Ще го направя отново.

# 64
  • Мнения: 1 461
Берина много благодаря за рецептата моите деца не ядът мляко с ориз но една доза от тази рецепта се изяде още преди да е изстинало   Grinning

Общи условия

Активация на акаунт