Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях 20

  • 42 514
  • 297
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 7 106
Аз пък до колкото я разбрах Анда, иска самата торта да я сглоби в тенджера и след като я обърне да слага чаршафа, нали така?

Ако праилно съм те разбрала, то това наистина е идеалният начин, за да се получи равна и сравнително гладка форма, без излишни ръбове и израстъци  Grinning. Повечето ми торти са на този принцип. Но за да не пречи крема на захарното покритие (ако искаш крема да преобладава) отстрани трябва да наредиш изрязан блат или рулца, или да намажеш щедро с маслен крем.

Тази и тази торти са ми на този принцип, станаха си идеално квадратна и овална, замазах ги с маслен крем и метнах чаршафа. Отвътре са яко крем и ако сиропирани блатове, което изобщо не попречи на захарното покритие, защото отстрани имат рулца, които "възпират" крема.

# 286
  • Мнения: 498
blueeye® мерси мила, ама аз не за маршмелоуса питах, вече се борих с такъв)))) речта ми беше за глицерина и глюкозата. Извинявам се, че не съм написала в по-горния пост

# 287
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
blueeye® мерси мила, ама аз не за маршмелоуса питах, вече се борих с такъв)))) речта ми беше за глицерина и глюкозата. Извинявам се, че не съм написала в по-горния пост

Глицерина се намира във всяка аптека, а глюкозата си я взех от кварталния магазин за диетични и диабетични храни  Wink

# 288
  • София
  • Мнения: 362
Пепи, а ако искаш да оцветиш тестото от Маршмелоуз, как постъпваш?
Само да кажа, че аз разполагам с бои за яйца - как да постъпя с тях ако се реша да пробвам с това тесто?
Благодаря   Blush

# 289
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Пепи, а ако искаш да оцветиш тестото от Маршмелоуз, как постъпваш?
Само да кажа, че аз разполагам с бои за яйца - как да постъпя с тях ако се реша да пробвам с това тесто?
Благодаря   Blush

Разтварям боя в малко водичка да е много гъста каша и капка по капка с многократни месеници и ако почне да лепне сс овалване в царевично нишесте  Simple Smile Ама преди да го подхвана го слагам за малко в микровълновата да омекне и да се меси по-лесно  Wink И внимавай в боята да няма сол.

# 290
  • Мнения: 5 877
Аз пък до колкото я разбрах Анда, иска самата торта да я сглоби в тенджера и след като я обърне да слага чаршафа, нали така?

Ако праилно съм те разбрала, то това наистина е идеалният начин, за да се получи равна и сравнително гладка форма, без излишни ръбове и израстъци  Grinning. Повечето ми торти са на този принцип. Но за да не пречи крема на захарното покритие (ако искаш крема да преобладава) отстрани трябва да наредиш изрязан блат или рулца, или да намажеш щедро с маслен крем.

Тази и тази торти са ми на този принцип, станаха си идеално квадратна и овална, замазах ги с маслен крем и метнах чаршафа. Отвътре са яко крем и ако сиропирани блатове, което изобщо не попречи на захарното покритие, защото отстрани имат рулца, които "възпират" крема.

Да, точно това имах предвид! Страхотни торти!

Последна редакция: вт, 22 яну 2008, 15:18 от Aнда

# 291
  • Мнения: 2 282
Обаче искам да изглежда много гладко и с ръбче.
Виж какво гледах преди малко, показано е не само как се слага чаршаф, но и една тънкост - преди да сложат чаршафа, с парче от материала оформят ръбчетата. Вярно, че е в долния край, но същото може да се направи и отгоре. Убедена съм обаче, че тортата трябва да е доста втвърдена в момента на работа (поне няколко часа в хладилника).
desex, гледай го и ти, ще ти е полезно!
Пепи, много ти благодаря, много полезна информация за желатиновия чаршаф и опита ти с маршмелоус! Ти пробвала ли си го (желатиновия) - получава ли се добре? Как е в сравнение с Варната?
Тъй като никой не отговори на въпроса ми, реших да си помогна сама - нарисувах си шаблон на формата и я разделих на 16 парчета, получиха се достатъчно големи. Така де, не било трудно сам да си направиш сметката, ама тук посвикнах наготово  Embarassed

И накрая - още един въпрос. Реших да правя Династия. Искам да боядисам масата с какао, какво ще ме посъветвате - да разтворя ли преди това какаото в малко спирт, или да го добавям на прах?
И още нещо - има ли някой във Варна, който би споделил с мен златна боя? че в склада имат само мостра, която не се продава...

# 292
  • Мнения: 7 106
Анда, благодаря   bouquet

Сребърен облак, това филмче съм го гледала, но мисля че показаното в него не е много подходящо за нашият тип торти. Американците с техните кексове  hahaha дето ги увиват в пет слоя марципан, фондан и т.н.....сигурно става, видя ли с какъв натиск мацката замаза ръбчето долу. Нашите торти, особено някоя с по-тънки блатове тип Трюфел или Медовик, ще се разпаднат при това движение  Laughing.
Иначе ръбчето може да се оформи и с маслен крем и след като стегне в хладилника да се покрива.

# 293
  • Мнения: 3 927
искам да изглежда много гладко и с ръбче. Как мислите, дали ще се получи, ако облепя с прозрачно фолио стените на една тенджерка и после редя блатове и чаршаф вътре? С идеята да я оставя в хладилника и като се стегне, да я обърна.

Ми аз разбирам нещата буквално  Simple Smile
затова не разбрах какъв е проблема с ръбчетата (кои ръбчета всъщност?!) и неравностите. При все, че не правя торти всеки ден не съм имала никакъв проблем с полагането на чаршафа върху тортата. Имах само веднъж проблем с мазането на масления крем отдолу, но това е друга тема  Simple Smile

# 294
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Сребърен облак, желатиновата "мастика" я ползват повече за направа на фигурки и цветя (чаршафа ставал доста твърд)  , още повече такива, които трябва да изсъхнат бързо. Всички покрития с желатин се водят бързосъхнещи. Аз не съм го правила, тъй като имам все още от бавносъхнещата и не ми се е налагало да моделирам нещо по-така. Иначе се работело много лесно. Между другото, преди няколко дни написах че и бавносъхнещата маса изсъхва- вече имам 3 рози от нея, които живот и здраве ще влезнат в употреба в събота.
За оцветяването- може да направиш какаова кашичка и с нея да оцветиш- макар че би трябвало и на прах да се поеме лесно.
А за златното- мога от Пловдив да ти купя и пратя- има и сребърно и няколко цветни http://www.tornado-trip.com/Products/06.PerlenaGlazura/Sedef_Zlato/index.html Мисля, че шишенцео беше 4.30лв- но преди 2 месеца- сега не знам  Blush

# 295
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Нова тема, дами! - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=260103.0   Hug Heart Eyes

# 296
  • Мнения: 498
Благодаря _Пепи_ никога не е късно да се науча от кое храстче ще изкочи изненадка)))  

# 297
  • Мнения: 1 122
Ето и моята рецепта за торта.

Торта "ЧЕРИТА"


Продукти:
За платките:
200гр. масло
1 ч. ч. захар
4 с. л.  с връх какао
200 мл.пр. мляко
4 яйца
4 с. л. с връх брашно
1 ч. л. бакпулвер

За плънката:
400гр. заквасена сметана
2 с. л. п. захар
2 ванилии

За конфитюра:
1/2 кг.вишни
шепа череши
1 каф. ч. захар
1/2 каф. ч. вода


Приготвяне на платките:

В тенджерка разтопете маслото,захарта,какаото и млякото.След като сместа леко заври,отстранете я от огъня и отделете 1 ч. ч. за заливка.
Разбийте жълтъците и ги прибавете към поохладената какаова смес.Добавете и брашното с бакпулвера и с леко разбъркване-разбитите на сняг белтъци.
Изпечете последователно 3 платки,като всеки път застилате тавата за печене с алуминиево фолио,което се маже с олио и брашно.
Пече се 10-15 мин. на ум. фурна.

Приготвяне на плънката:
Сметаната се разбива с п. захар и ванилиите.

Приготвяне на конфитюра:

Вишните и черешите се почистват от костилките.Сваряват се със захарта и водата(на по-слаб огън).
Когато се посгъсти се дърпа от огъня и се прецежда.

Първата платка се слага в тортена форма и отгоре се ръсят половината плодове от конфитюра и отгоре се покрива с 1/3 от сметаната.
Слага се втората платка,останалите плодове и пак сметана.
Поставя се третата платка и се залива с отделената чаша течен шоколад.
Оставете тортата в хладилник за една нощ.На другия ден украсете тортата с останалата сметана,вишни и ягоди.

Ако я правите през зимата може да замените с готов конфитюр.Става много вкусна.

Общи условия

Активация на акаунт