кускус

  • 10 704
  • 65
  •   1
Отговори
  • Мнения: 9 052
Харесват ли го децата ви и как приготвен най го харевват  Wink
Малкия е zлояд, но се опитвам да го zаинтригувам с нови неща. Сега съм вzела кускус. Как да го приготвя?

# 1
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Моя син пък нищо друго не иска да яде освен кус-кус. Най често със сирене и кашкавал. Сварява се стандартно около 14-15 мин. (в зависимост от кус-куса) българския е по-гаден не ти го препоръчвам, въпреки, че става по-бързо. Варя го във вода и малко преди да стане слагам пр. мляко или готварска сметана. Като се свари слагам краве масло, вадя от котлона и слагам натрошено сирене и кашкавал нарязан на купчета или настърган.

# 2
  • Мнения: 5 026
Варя,измивам,слагам масло,сирене и захар и е готово.

# 3
  • Мнения: 3 622
Сварявам го, слагам му чисто масло /не маргарин/ и сирене  Peace

# 4
  • Мнения: 9 052
ще пробвам, дано се навие да го яде, zащото яде само малък брой храни  zа сега и непрестанно давам по нещо ново, най често го иzбутва. Смасло, zахар и сирене бих опитала ...

# 5
  • Мнения: 27 524
За истинския кус-кус ли питаш или за топченцата ситни макаронки, на които в България казваме кус-кус?  Thinking

Синът ми макаронките не ще, един-два пъти хапна, предлагах му ги с масло, сирене и малко захар, не остана очарован.
Но кус-кус хапва със зеленчуци и сос, да.

# 6
  • на брега на реката
  • Мнения: 141
и кой е истинския кус-кус?Аз знам само макароните.

# 7
  • Мнения: 9 052
питам zа истинския кус кус

# 8
  • Мнения: 9 052
и кой е истинския кус-кус?Аз знам само макароните.


http://de.wikipedia.org/wiki/Kuskus

# 9
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


 Сварявам го и отцеждам водата.Докато е още горещ слагам малко масло и съвсем малко захар.След това добавям сирене и топло прясно мляко.Ако не сложа млякото не го иска, а има ли мляко го изяжда за отрицателно време.

# 10
# 11
  • Мнения: 678
Анджела много обича кус-кус,купувам й този на Мелиса.Предлагам й госъс масло и сирене.От сесра ми научих да запържа много леко олио и червен пипер и само да прибавя няколко лъжички за цвят/на 4 порций 2-3 с.л./
От тогава и мъж ми и Анджела много го ядат.
Но ние в къщи обичаме да хапваме макарони.Тях ги правим и с бял и с червен сос.Със сирена,с бриколи,с шунка,със зеленчуци.
Това е любимата ни храна.

# 12
  • Мнения: 656
Сварявам го,отцеждам водата ,понякога слагам съвсем малко масълце .Щерката го обича със сирене или без нищо.Аз го харесвам без масло и със захар.

# 13
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Варя, измивам, слагам масло и сирене и - готово! Хапва си го детето!  Peace

# 14
  • София
  • Мнения: 35 993
Пържа го в мазнина до кафяво, варя, после слагам захар и настъргано сирене и раздрусвам съда /с капак/.
Ако не е запържен, никой не го яде.
Това е когато е сладък.
За други рецепти - само варен

# 15
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Забравих нещо, ако обичате запържени става много хубав, ако след като го свариш вместо масло, сгорещяваш олио и заливаш готовия кус-кус. Променя си вкуса и става супер, но не е особено здравословно. Олиото трябва да е много сгорещено да пръска и цвърчи. Ама как го обясних и аз.  ooooh!

# 16
  • Бургас
  • Мнения: 496
И ние го ядем нездравословен.Запържен и след това сварен и обилно поръсен със сирене.Убийствен е.Всяка седмица това ни е закуската в събота или неделя/т.е.около обяд/.

# 17
  • Мнения: 1 117
В Пикадили продават истински кускус, май италиански, пробвайте го, става за 5 минути, и е много вкусно, няма нищо общо с макаронения кус-кус

има и такъв "неорганичен", не от пълнозърнесто брашно, а от бяло, по-евтин, и според мен по-вкусен съответно.
Може да се гарнира по различен начин, аз го приготвям основно с късчета пилешко, и някакъв зеленчук в добавка. Масло или зехтин...  chef моето злоядо дете се моли за такава вечеря  Mr. Green

# 18
  • Мнения: 11 747
Мда, тука едни са писали за макарони, други за кускус...
Записвам се, току виж изкочило нещо интересно от темата! Аз правих по рецепта на marsy - тунизийска и веднъж по моя измислена рецепта, но на същия принцип. Точно от Пикадили си го купих. Ще следя за нови, интересни идеи! Peace


Това за запържването на макароните, преди варене е също интересна идея, не съм го правила! Peace

# 19
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Моята не е голям фен на кус-куса,но ще пробвам с мляко и запържено масло,може пък да и хареса.
В Пловдив няма Пикадили, в другите големи хипермаркети дали се продава от този италианския-Метро,Кауфланд,Била???

# 20
  • Мнения: 1 117
radost24 , да ти кажа право, не съм го срещала никъде другаде.....

# 21
  • Мнения: 444
Аз пък на моя злояд син му купих паста на формички с Мечо пух и приятели ! Сварени , изцедени с малко масло и сиренце се изтрепа да ги яде , трябва да се запася , за първи път ги виждам имаше и с Мики Маус - в Пикадили!

# 22
  • Мнения: 11 747
и аз не съм виждала кускус другаде, освен в Пикадили. Дори в арабския магазин няма, явно защото го държи сириец, а кускус-а е магрибски.

# 23
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Тъкмо се зарадвах за пастата с Мечо Пух и тя пак от Пикадили,момичета отчаяхте ме,ще взема да си направя поръчка на някоя от вас  Mr. Green

# 24
  • Мнения: 14
слагам да се загрее масло с олио , прибавям кус куса и запържвам до порозовяване. прибавям вода, оставя да поври на бавен огън. когато е почти готово - спирам котлона и покривам тенжерата с кърпа - да се задуши-зърната кус кус стават големи. прибавям сирене преди консумация. страхотно е . бабите на село го правят така.

# 25
  • Мнения: 2 708
Страшни сте момичета. Случайно погледнах, я пък да видя какво толкова има да се каже за един прост кус кус. А то се оказа супер ценно. Аз не знаех, за съществуването на магрибския такъв и смятам другата седмица да посетя Пикадили. Пък и запържен преди варенето не го бях яла никога. Мойте девойки са големи, но и те от време навреме пожелават да хапнат за закуска от българския кус кус, но смятам да ги изненадам. А само като им кажа кво нещо са яли, пък ще ги пратя в гугълеца да си го намерят и после си представям как ще се фукат и как ще се правят на отворени в училище. Просто ги знам децата какво правят, и тоя път не те ще ми разказват за еди коя си съученичка, а за това , как са били те център на внимание. При кухите тинейджъри конкуренцията е ежеминутна, на всяка цена и за всяко нещо Party
Още веднъж, благодаря

# 26
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Навремето,когато нямаше вносни макаронени изделия,най-често си купувахме юфка,която веднага запичах във фурната и след като изстине я прибирах обратно в пакета.И така,когато реша да направя си имах готово запечена юфка.Кус кус не съм запичала във фурната,но мисля,че ще стане.Скоро ще опитам.Опитвала съм го запържен.Смело твърдя,че вкусът на запечената юфка и запърженият кус кус е същия.Сега си спомням,че юфката си я хапвахме само залята с олио и туршийка.

# 27
  • София
  • Мнения: 614
Толкова често пазарувам в Пикадили, и да не знам, че там се продава арабски кускус! Веднага ще си купя! Била съм в Мароко и там съм го яла във всякакви вариации, даже си бях донесла, но тук така и не открих...Еееййй, тоя форум златен, бе! Благодаря! Hug

# 28
  • Мнения: 1 679
Lois, ще пробвам твоя вариант   bouquet

# 29
  • Мнения: 11 747
Толкова често пазарувам в Пикадили, и да не знам, че там се продава арабски кускус! Веднага ще си купя! Била съм в Мароко и там съм го яла във всякакви вариации, даже си бях донесла, но тук така и не открих...Еееййй, тоя форум златен, бе! Благодаря! Hug
да, аз съм търсила, но търсих при ориза, нахута и булгура и нямаше! След месеци разбрах, че има кускус, но е на щанда с макароните, при италианските - гледай добре, че е заврян, явно много не се купува!

Страшни сте момичета. Случайно погледнах, я пък да видя какво толкова има да се каже за един прост кус кус. А то се оказа супер ценно. Аз не знаех, за съществуването на магрибския такъв и смятам другата седмица да посетя Пикадили. Пък и запържен преди варенето не го бях яла никога. Мойте девойки са големи, но и те от време навреме пожелават да хапнат за закуска от българския кус кус, но смятам да ги изненадам. А само като им кажа кво нещо са яли, пък ще ги пратя в гугълеца да си го намерят и после си представям как ще се фукат и как ще се правят на отворени в училище. Просто ги знам децата какво правят, и тоя път не те ще ми разказват за еди коя си съученичка, а за това , как са били те център на внимание. При кухите тинейджъри конкуренцията е ежеминутна, на всяка цена и за всяко нещо Party
Още веднъж, благодаря


да знаеш, че магрибския кускус, не се вари като българския - готви се на парата на сос и после се залива леко с този сос. Из форума има рецепти за него, съвсем различно е от макароните! Peace

# 30
  • Мнения: 2 708
Благодаря pina, още снощи обиколих форума и изнамерих рецептата и всичките обяснения на Марси. И точно по тоя повод даже вече измислих с моите налични домакински съдове, как да я направя. Смятам в най-скоро време да се изпробвам и да изненадам домочадието. Още веднъж много ви благодаря. Просто съм се пристрастила вече към бг-мама Hug То не е готварство, то не е седмокласници, то не е за мизерните издръжки за децата. Само дето времето не ми стига много много да изчитам всичко що е написано и което е интересно, но ще понаваксам.

# 31
  • Мнения: 11 747
ок, после да кажеш как е станало и дали си се справила - то е лесно,де!
Аз също нямах кускусиера и си купих един гевгир с формата на тенджера без капак, сложих я отгоре на по-голяма тенджера и захлюпих - стана идеално! Peace
Може би си попаднала и на моите писания и как ми даваха напътствия, полезно ми беше!
Успех! Peace

# 32
  • Мнения: 1 818
Обичам го този "истински" кус-кус!Всички у дома го обичат ...вчера правих пилешки хапки със зелемчуци в соев сос s кус-кус...и понеже съпругът го вари ...сложил целия пакет  Rolling Eyes и днес реших да оползотворя останалия ми/цяла тенджера/...Станаха чудни кюфтенца от него...идеални са за гарнитурка...



# 33
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
габи, кажи как го слепна кускуса, той за нищо  света не иска да се слепне в тунис, дори не се надува много, просто малко поедрява! защо го казвам това, защото има сладък кускус-прибавя се мляко и захар и стафиди или фурми, но пак не стои залепен! като пясък си остава!

# 34
не снаех че може да се запържва  Peace
В Повдив има в "Кауфланд" за "Метро" не съм сигурна

# 35
  • Мнения: 1 818
marsi,сложих за спойка 3 яйца,настъргах и сиренце,кашкавал... и подправки ...После с мокри ръце направих кюфтенцата и оваляни в галета ги изпържих в загрята,но не много силна мазнина...

# 36
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
да кашкавала и и яйцата да са добра база!не знам дали няма да им изглежда като ерес ,ако се пробвам на моите тунизийци! оскверняване на традицията, хахахаха! мерси!

# 37
  • Мнения: 1 818
да кашкавала и и яйцата да са добра база!не знам дали няма да им изглежда като ерес ,ако се пробвам на моите тунизийци! оскверняване на традицията, хахахаха! мерси!

...по-добре недей  Mr. Green

# 38
  • Мнения: 1 117
Значи кус-кусът, който аз ви показах, дето го има в Пикадили, се явява някакъв инстантен вид  newsm78.не му трябват нито уреди на пара, нито други сложнотии.
На опаковката има указания, но като видях какви разлики има между различните езици, и след няколко опита, как го правя аз:
В тефлонов тиган сипвам колкото кус-кус ще се прави, примерно - за мен и щерката ок. 200 - 250мл в мерителната чаша. Сипвам лъжица - две зехтин и с дървена бъркалка хубаво го разбърквам, да се омазни всичкото. В това време котлонът вече е включен, тиганът е върху него. След това наливам ок 200-250-300мл топла вода (малко повече от колич. кускус), разбърквам - разбърквам, то клоква много бързо, изключвам котлона и затварям с капак. След 2-3-5мин отварям, добавям един резен масло и доразбърквам. От там нататък може да се добавят всякакви неща, може и така да се яде Peace ммммм... дояде ми се

# 39
  • Мнения: 11 747
да, и аз видях указанията на гърба - странно ми се стори, предвид напътствията, които ми дадоха marsy, monda, svear! newsm78  Явно и по този начин става, а как ли се получава, дали прилича на това което правя аз или е друго? Thinking Може да опитам някой път!

Моите варианти на кускус ги има в албума ми, в подписа - снимки.

Тези кюфтета са интересни - кускуса сигурно запазва зърнистата си структура и трябва да е много приятно да се похапва + вкус на сирене и кашкавал Crazy

# 40
  • Мнения: 1 818
pina, Hug чудесни снимки и рецепти видяха очите ми!  bouquet

# 41
  • Мнения: 1 117
pina, от твоите снимки се подсетих за още едно вкусно нещо, пак с арабски произход, мисля - ориз с фиде - е, много е вкусно това нещо, който не е пробвал, непременно да опита!
а как приготвяш октоподите? в смисъл вариш ли преди другите обработки, почистване, начукване? newsm78

# 42
  • Мнения: 7 474
Аз го правя с мляко и сирене, щерката така го харесва най-много, в детската кухня го правят так.

# 43
  • Мнения: 1 564
Мойте и двамата обичат кус-кус(макарони-за другия за пръв път чувам Embarassed).Варя го в подсолена вода,след което го отцеждам,слагам малко масло и сиренце и е готов.Със захар или друго не го ядат.

# 44
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 395
Аз го правя с мляко и сирене, щерката така го харесва най-много, в детската кухня го правят так.

И моята така го яде, но аз слагам и захар. Че доизяждам каквото остане  Mr. Green

# 45
  • Мнения: 214
За първи път опитах марокански кускус в "Уго"- http://ugo.bg/. Сега всеки път, когато съм там го поръчвам - "Маракеш" ми харесва повече, сервират го с допълнителен сос. Има и друг кускус "Казабланка", него още не съм го опитвала. На сайта на пицарията ги има в меню "Ястия" след Лазаня са. За съжаление, не пише как се приготвят. Laughing Запознатите да кажат дали са типични рецептите или са побългарени /откъм съдържание имам предвид/.

# 46
  • Мнения: 1 818
Emiliika,разгледах сайта,но не можах да видя снимки на ястията... newsm78

# 47
  • Мнения: 11 747
gaby_s, благодарско за комплимента! Hug


Lois, рецептата за октопода я има в подписа ми - Моите манджи - рецепти! Peace Начуквах, чистих, щото го купих неизчистен и т.н. Не го варя предварително!
Аз октопод не готвя много, щото май сама си го ям. Източника ми е нета, нямам роднини и познати фенове на тази кухня! Tired

# 48
  • Мнения: 1 818
...ще излезя от темата,но да кажа...Лоис,октопода се вари в три води,завира първата-изхвърля се...така до третата....

# 49
  • Мнения: 9 052
Аz направих на манечкото кускус и си го иzпапках сама  Rolling Eyes много вкусен стана, но малкия е упорит и не се прилъгва лесно  Wink
Октопода се вари и кожата се бели ... аz го обичам на малки парченца, пепържени и поляти с лимон и чЕсън.

# 50
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


    Аз понеже не обичам макаронени изделия използвам темата да задам един въпрос.Между кускуса и малките макарони(например във формата на звездички), има ли разлика във вкуса?

# 51
  • Мнения: 11 747


    Аз понеже не обичам макаронени изделия използвам темата да задам един въпрос.Между кускуса и малките макарони(например във формата на звездички), има ли разлика във вкуса?

Не, няма разлика, все са си макарони!
Виж, истинския марокански (магребински) кускус не е макарони, той може и да ти хареса! Peace

# 52
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
ами някой даде сайт на уго и пита за мароканския кускус-кускус студен н е се сервира, ако е готвен както е по традиция, даже се сервира горещ!като гледам съставките това е оная салата табуле, ливанската, която вместо булгур са и бацнали кускус! кускусът се готви с месо, телешко, пти4е или агнешко и риба, с много  и цели по4ти зелен4ици, със сос който се поема от кускуса, със смен и подправки!украсата еименно да се положи кускуса и да се украси с месото и зелен4уците! не видях снимки в сайта на кускуса, но мисля, 4е са го преина4или нещо!който е ял да дава описание!

# 53
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


              pina, благодаря!Чудех се дали да сменям кускуса и макароните за да има разннобразие в закуската детето.Но явно се оказва, че все едно и също на вкус му давам Simple Smile

# 54
  • Мнения: 214
Както пише в менюто /няма снимки, обаче/ - студено е, пилешкото филе и зеленчуците са нарязани на ситно, като всичко е разбъркано заедно. Преобладава кускуса. Сервират го в купа, не в чиния.  newsm78
Иначе е много вкусно, поне на мен. Явно не е по оригинална рецепта.

# 55
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
http://sekitori.web.infoseek.co.jp/Food/F_photo/FD_Tunis_kuskus.gif
http://www.camperisti.it/b/tuni42/couscous.jpg
това е от нашия тунизийски кускус, ве4е поставен на всеки в 4инията, даже 4инията е то4но като в къщи!вси4ко е до украса и нали4ие на много продукти! има си кралски с много меса и мергези, охаааааааа!
този е мароканския:
http://kuking.net/my/download.php?id=107395&sid=c2b62a6a … a387b8a0c3934bbf3
има и по-добри снимки разбира се,!

# 56
  • Мнения: 1 117
pina, gaby_s, благодаря! значи се кипва всъщност няколко пъти. а после може ли на скарата? извинете за оф-а.

А за кус-куса на Уго, аз веднъж си поръчах доставка в къщи точно този Маракеш, беше студен, забъркан с дребно нарязани домати, и беше прокиснал. Изхвърлих го, не знам какъв е бил на вкус....

# 57
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
лоис, това е било друго нещо, но не и марокански кускус! за арабските ястия си има тема, питайте, моми4ета, да не се лъжете и давате парите за булама4и! Hug

# 58
  • Мнения: 11 747
да бе, да! Това е табуле, но вместо булгур, с кускус - такова продават и в Пикадили, на щанда за готови салати! Веднъж купих и аз, още като не бях яла кускус, да го опитам, що за чудо е. Също беше вкиснало и го хвърлих! Tired

# 59
  • Мнения: 1 818
Момичета,погледнете ТУК ...мен лично много ме впечатлиха тези снимки  Heart Eyes

Лоис,да може и на скара...както искаш можеш да го направиш след като го свариш октоподчето...Grinning...от кус-кус,на октопод минахме

Последна редакция: пн, 21 яну 2008, 14:07 от gaby_s

# 60
  • София
  • Мнения: 614
Ох, marsy , неблагородно ти завиждам за това, че имаш достъп до оригинални продукти. А за "тунизийското слънце и студа на Атлас" да не говорим....но това е друга тема Simple Smile. Обожавам кухнята от този регион, но мароканската ми е любима. За марокански кускус човек убивам, ей....Ако някой намери и каже откъде може да се купи в БГ, голяма почерпка ще отнесе!

# 61
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
Ох, marsy , неблагородно ти завиждам за това, че имаш достъп до оригинални продукти. А за "тунизийското слънце и студа на Атлас" да не говорим....но това е друга тема Simple Smile. Обожавам кухнята от този регион, но мароканската ми е любима. За марокански кускус човек убивам, ей....Ако някой намери и каже откъде може да се купи в БГ, голяма почерпка ще отнесе!
с право! хахаха аз дори като реша да нося неща в бг, нося вси4ко без зелениите и месото, Mr. Green хариса, табел,4ервен пипер, дори доматената салца, нахут! мароканските ястия са по-бели от нашите и по не са пикантни, нашите са люти оле-мале!много подправки ползваме тука, канела на месото, едни подправки, много, смесени заедно, много 4есън и магданоз се ползва, с килограми както казвам, като се налага да режа, искам да дезртирам! Mr. Green

# 62
  • Мнения: 1 122
След като го сваря изпържвам масло и заливам кускуса.Става много вкусно.Голямата дъщеря го обича със захар,а на малката слагам сирене.

# 63
  • Мнения: 413
хм, винаги съм си мислила че кус куса е някакво турско производство, тай като аз лично го намирам в Германия само в турските магазини, или в нормалните но на щанд с ориенталски стоки. Както и да е.  Аз го слагам да ври на бавен огън с малко захар, след като набъбне ( не остава почти вода )  слагам малко мляко, и още 2 минути да се стопли млякото и го изкарвам, и вътре слагам нарязан банан, и пасирвам. Това е една от любимите закуски на сина ми.

# 64
  • софия
  • Мнения: 25 519
Вчера го направих по ваши съвети и стана много вкусен. Разтопих масло и малко го пообърнах в него. След това долях вода и го сварих. Наистина стана страхотен.

# 65
  • София
  • Мнения: 614
Ето го и моя кускус, не се стърпях и вчера го приготвих с пилешко месо, мариновано със зехтин и подправки. Купих си френския кускус, който се продава в Пикадили. Наистина е също толкова вкусен като този, който съм яла в Мароко. Следващият път ще добавя и сос със зеленчуци, ама снощи бяхме мноооого гладни и си го хапнахме така. Беше превъзходен!

Общи условия

Активация на акаунт