Беленото просо?

  • 10 167
  • 42
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
В диети4ния магазин до нас продават белено просо. Според продава4а много храанително и подходящо и за малки деца. Давали ли сте каша от просо?

# 1
  • Мнения: 1 586
Аз скоро правих каша от просо, но не белено. К'во им е лошото на обелките? Thinking

# 2
  • Мнения: 4 915
Аз давам каша от белено просо. Много я харесва.  Blush  Wink
Вкусът й е мек и ненатрапчив. Съдържа много желязо, не е алерген и се препоръчва от някои западни школи като първа храна за захранване.

За небеленото - не знам да има нещо вредно, аз пък само белено съм виждала по магазините. Може би по-лесно се усвоява без обвивките?... Thinking

# 3
  • Мнения: 1 586
Хм, пък да не би мойто да е също белено? Но не го пише на пакета. Семенцата са дребни, кръгли, жълти, лъскави. Като се разварят, няма твърди обвивки. Как изглежда небеленото просо?

# 4
  • Мнения: 4 915
Цитат на: Andrea$
Семенцата са дребни, кръгли, жълти, лъскави. Като се разварят, няма твърди обвивки. Как изглежда небеленото просо?


Семенцата са светло жълти, кръгли, не са особено лъскави.  Тук-там има и с люспички, които са лъскави, по-тъмно жълти и с по-продълговата форма - люспичката няма как да не я видиш.  Wink  Явно имаш от беленото просо.

# 5
  • София
  • Мнения: 18 679
Откак наскоро една мама форумка ми отвори очите, че просото всъщност не съдържа глутен/противно на написаното на етикета на опаковката по грешка:shock:/, Ники през ден яде такава каша.Направо си умира за нея newsm22 , елдата вече почна да й се мръщи, иска си храната за канарчета Laughing Аз му я смесвам с плодово пюре или пресен плод/ябълка , банан/ - направо не смогвам с лъжицата Laughing Непременно пробвай!

# 6
  • Мнения: 1 586
и с масло и сирене е супер Simple Smile
аз редовно закусвам от кашите на малката Simple Smile
баш белено си е и мойто просо, като го разгледах по-подробно

# 7
  • София
  • Мнения: 1 326
А как я правите кашата, първо варите и пасирате или първо смилате просото и после варите? А колко време варите елдата и просото. Винаги се чудя дали варя елдата достатъчно, срах ме е и да не прекалявам, за да не и изфирясат ценнит е съставки.

# 8
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 825
Нито едното - просото е много дребно зърно и дори след сваряване не набъбва особено - диаметър максимум 2 мм. Вари се, докато като го опиташ, не хруска - не съм засичала време. После може с малко масло или зехтин да го задушиш, след отцеждане на водата.

# 9
  • Мнения: 455
Цитат на: boo
Нито едното - просото е много дребно зърно и дори след сваряване не набъбва особено - диаметър максимум 2 мм.

boo, дори и за шестмесечно бебе ли не е нужно да се пасира след като се вари? В тази връзка - от кога бебо може да яде по-едро смляна храна?

# 10
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 825
Е, за 6м може би трябва да се пасира след сваряване  Grinning
Питаше се как го правим - аз така, но моята е голяма. Към 8-9м можеш да пробваш по на едро пасирана храна и постепенно да увеличаваш големината на частиците, т.е. да пасираш по за кратко. После направо намачкване с вилица, още по после - раздробяване само.

# 11
  • Мнения: 7 106
Ripple, вземи един пакет белено просо, като си идваш на към Видин, че нали знаеш тук каква тъмна Индия е! Ще ти бъда благодарна Heart Eyes !

# 12
  • София
  • Мнения: 18 679
Цитат на: Shali
Ripple, вземи един пакет белено просо, като си идваш на към Видин, че нали знаеш тук каква тъмна Индия е! Ще ти бъда благодарна Heart Eyes !


Е, Шали, поне зоомагазин със сигурност имате Laughing Отиваш и питаш за храна за канарчета Laughing

# 13
  • Мнения: 5 713
Цитат на: Bobka
А как я правите кашата, първо варите и пасирате или първо смилате просото и после варите? А колко време варите елдата и просото. Винаги се чудя дали варя елдата достатъчно, срах ме е и да не прекалявам, за да не и изфирясат ценнит е съставки.

Елдата варя, задушавам , пасирам. Варя я в гореща вода за около 10мин на МВ, после покривам да се задуши и пасирам. Просото от скоро го давам, но не го пасирам, само го варя. Към него прибавям плодово пюре. Замислила съм да го дам скоро и със сиренце като за начало в сутришната ни закуска.

# 14
  • Мнения: 189
Аз много често слагам просо в разни манджи вместо ориз или картофи за сгъстяване. Хем разнообразие пък и много по-меко от ориза става и мойта мадама само с 2 зъба на тая възраст си го хапва прекрасно без пасиране. Каша до сега не съм и правила но сега ще опитам, всичко хапва със сирене и масълце.

# 15
  • Мнения: 189
между другото за елдата на зърна не знам как така успявате да я сварите за толкова малко време , независимо дали се задушава или не, просто и трябва поне още толкова време /10 мин./и според мен е по-удачно да се ползва във вид на ядки от елда, дори не не нужно да се пасира после. Ако някой е пробвал рецепта различна от сирене и масло и не сладка , моля да я даде.

# 16
  • Мнения: 5 713
Елдата може да се комбинира и със зелен4уци. Аз съм я давала и на обед като зелен4уково пюре. Елда+броколи+карфиол+брюкселско зеле+малко лук и зехтин.
Ина4е за мен са предостатъ4ни тези 10-12мин варене на МВ, а ядки от елда не се намират във Варна.

# 17
  • Мнения: 829
брей, отели ми се вола докато го изчистя това просо (нали ми е за пръв път...), но се чудя - аз ли нещо се престаравам, мръсно просо ли съм купила или какво  newsm78 освен жълтите зрънца, има едни, които изглеждат като тъмен ориз, но са изпочупени (следователно мноого на брой и ситни)  Close

вие как процедирате?

и още, преди да го сварите, миете ли го и също ли от вечерта го киснете?

# 18
  • Мнения: 7 106
ами аз изобщо не си правя труда да го чистя Blush, нямам рекламации до сега Laughing. Изплаквам го на чешмата в цедка под струя вода и в тенджерата. Не накисвам предварително.

# 19
  • Мнения: 535
А могат ли да се смесват просо и елда или пък просо и кафяв ориз? И просото запича ли или разхлабва. Взела съм едно, но не съм го правила на брашно, мисля да опитам първо да го сваря и после да го пасирам, но не знам с какво ще е най- добре да го смеся- зеленчуково или плодово пюре? Сега обмислям добавянето на тиква в кашичките на бебо Thinking Но не знам дали ще му хареса.  Twisted Evil Дадох му да пробва кафяв ориз+малко ленено семе, но правеше едни ужасни физиономии Close Все едно го хранех с нещо супер горчиво и гадно  Crossing Arms А аз и кърма си бях нацедила, а той пак не хареса кашичката... хех, без плодче май няма да стане работата  Naughty

# 20
  • Мнения: 255


вие как процедирате?

и още, преди да го сварите, миете ли го и също ли от вечерта го киснете?

Аз почиствам целия пакет просо от тъмните зрънца, измивам, изсипвам в тавичка и го суша във фурната на 100 градуса около час и половина. Когато е изсушено предварително се сварява  за нула време. Не ми се чисти и мие всеки път, особено рано сутрин. Накисвам предварително от вечерта ако се сетя, но най-често го кисна 15-20 мин. и после го варя. Не съм забелязала да има някаква разлика в резултата (за разлика от елдата).

# 21
  • Мнения: 4 242
Е на Ива и се повдигна направо като го вкуси с масълце и сиренце това просо, а то е така ароматно. Защо така не го прие не знам. newsm78 Но ще опитам идеята с плод да го дам.

# 22
  • Мнения: 3 550
Накисвам от вечерта, иначе ми се струва, че по-трудно се сварява. по съвет на една форумска мама го варя в 3 пъти повече вода от просото, става чудесно с масло и сирене. По-прекрасно от качамак!  Grinning.

# 23
  • Мнения: 5 713
А могат ли да се смесват просо и елда или пък просо и кафяв ориз? И просото запича ли или разхлабва. ... но не знам с какво ще е най- добре да го смеся- зеленчуково или плодово пюре?
Може да се смесват, защо не  Simple Smile Аз даже правя един микс, но като Маги поотрасна и бях ве4е въвела глутена. Та микса: просо, овесени, пшени4ни, е4еми4ни, ръжени ядки, оризово брашно. Не съм забелязала да запи4а, но при всеки организъм е разли4но мисля аз. Смесвала съм го само с плодово пюре, смятам, 4е е по-уда4но. По-късно по4нах да слагам масло и сиренце за сутришната закуска.
Просото не го 4истя специално и не го кисна предварително.  Wink

# 24
  • Мнения: 1 586
брей, отели ми се вола докато го изчистя това просо (нали ми е за пръв път...), но се чудя - аз ли нещо се престаравам, мръсно просо ли съм купила или какво  newsm78 освен жълтите зрънца, има едни, които изглеждат като тъмен ориз, но са изпочупени (следователно мноого на брой и ситни)  Close

вие как процедирате?

и още, преди да го сварите, миете ли го и също ли от вечерта го киснете?

До сега не съм попадала на такова просо, каквото си описала, странна работа. Пакетите, които вземам съдържат само жълти семенца и няколко по-тъмни, които махам съвсем лесно, макар да не съм сигурна дали изобщо е нужно. Изплаквам и задължително накисвам поне от предната вечер. За ползата от накисването на пълнозърнените храни и брашна може да прочетеш тази тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=51177.0

# 25
  • Мнения: 829
Andrea$, това за накисването го знам и точно затова питам, но пък това просо е белено  newsm78

# 26
  • Мнения: 1 426
аз да си кажа.....белените продукти бобови, зърнени, белени плодове в компоти и прочие купешки работи са най вредните особено за бебета. Белят се с химикали, нали не си мислите, че стои някоий и маха обелки или има машина за люпене. Виждала съм го и никога не купувам за детето ми подобни работи въпреки, че не му харесват люспите.

# 27
  • Мнения: 829
e, хубаво, но откъде да намеря небелено просо? то и аз не исках белено, но това имаше   Rolling Eyes

# 28
  • София
  • Мнения: 4 381
В зоомагазините има небелено просо, но дали е полезно за малките?

# 29
  • Варна
  • Мнения: 2 576
e, хубаво, но откъде да намеря небелено просо? то и аз не исках белено, но това имаше   Rolling Eyes
И как ще си играеш да го белиш  newsm78?
Все пак с люспите да го дадеш някак не ми се струва удачно Naughty.

# 30
  • Мнения: 829
e, хубаво, но откъде да намеря небелено просо? то и аз не исках белено, но това имаше   Rolling Eyes
И как ще си играеш да го белиш newsm78?
Все пак с люспите да го дадеш някак не ми се струва удачно Naughty.
аз да си кажа.....белените продукти бобови, зърнени, белени плодове в компоти и прочие купешки работи са най вредните особено за бебета. Белят се с химикали, нали не си мислите, че стои някоий и маха обелки или има машина за люпене. Виждала съм го и никога не купувам за детето ми подобни работи въпреки, че не му харесват люспите.

аз заради това питам за небелено  Confused и аз не знам вече кое да е...

# 31
  • Му Кинд Оф Плаце
  • Мнения: 4 033
Небеленото просо често може да е третирано с химикали против гниене и пр.
ПРепоръчително е преди употреба да се пусне както е в МВ за 2-3 минути - само просо в купичка, за да се изтрепят евентуалните гадове вътре. Това просо не е за хора.  Peace
Но това всичко е обяснение за даването му като храна за папагали, а не като храна за деца, още повече бебета.
Аз си мисля, че не го белят с химикали, а с машини. Но пък веднага се сещам за виетнамското кафе и как го белеха. Споделям само на лични, че е гадно.  Mr. Green

# 32
  • Мнения: 2 220
Споделям само на лични, че е гадно.  Mr. Green

Напиши тук, де, мисля, че на доста хора ще им е интересно  Mr. Green Особено на такива като мен, обичащи подобни гадории.  Sunglasses

# 33
  • Мнения: 49
Момичета, наистина ли просото не съдържа глутен? Аз нарочно чаках да стане поне на 8 месеца, за да му го дам като глутенова храна.
Иначе големия ми син много го обича с масло и сирене.

# 34
  • Мнения: 7 106
Аз си мисля, че не го белят с химикали, а с машини.

Аз също така мисля. Моят мъж се занимава със зърнопроизводство и знам, че за слънчогледа специално си има машини за белене. Ще говоря с него довечера и ако той не знае да пита агронома си как става беленето на просото и ще пиша.

Купувала съм от зоомагазин небелено просо за папагалите ми, и е толкова пълно с боклуци и люспите му са толкова сухи и твърди, че не мога да си представя да го дам това нещо на детето си. То самите папагали си го белят с човките и не ядат люспите.
Я не се впрягайте толкова  Laughing!

# 35
  • Мнения: 829
Зори, голямо благодаря за внесеното разяснение!!!  Hug

сега вече ще знам  Blush

# 36
  • Мнения: 5 713
Момичета, наистина ли просото не съдържа глутен?
Иначе големия ми син много го обича с масло и сирене.
Да, не съдържа глутен.
И аз малко късни4ко го разбрах, имаше статия преди време тук във форума за това.

# 37
  • София
  • Мнения: 6 258
Небеленото просо често може да е третирано с химикали против гниене и пр.
ПРепоръчително е преди употреба да се пусне както е в МВ за 2-3 минути - само просо в купичка, за да се изтрепят евентуалните гадове вътре. Това просо не е за хора.  Peace
Но това всичко е обяснение за даването му като храна за папагали, а не като храна за деца, още повече бебета.
Аз си мисля, че не го белят с химикали, а с машини. Но пък веднага се сещам за виетнамското кафе и как го белеха. Споделям само на лични, че е гадно.  Mr. Green
Ами аз взимам просо от диетичния щанд във Фантастико - предполагам, че трябва да е направено все пак годно за консумация. Rolling Eyes

# 38
А вие не го ли ядете това просо, защо го давате само на децата си, ако е полезно защо не се храните и вие с него,Същото се отнася и за елдата. Аз смятам че е полезно и трябва не само детето да го яде ами и майката и таткото Simple Smile Simple Smile  chef

# 39
  • Мнения: 6 243
А вие не го ли ядете това просо, защо го давате само на децата си, ако е полезно защо не се храните и вие с него,Същото се отнася и за елдата. Аз смятам че е полезно и трябва не само детето да го яде ами и майката и таткото Simple Smile Simple Smile  chef
И аз така мисля. Бравос!!! Laughing

(къде я измъкна тая тема от небитието)

# 40
  • София
  • Мнения: 6 258
...(къде я измъкна тая тема от небитието)
Хи-хи, и аз си помислих същото като видях известие в емайла ми - кой ли се е сетил за тази стара тема. Laughing

Покрай малкия се запалих на по-здравословни храни, та се опитвам да ги прилагам на цялото домочадие, засега успешно въведох елдата в нашето меню  Laughing - учудващо за мен на таткото много му хареса гарнитура от задушена елда с гъби към пилешкото бутче   chef (и на мен, де Simple Smile). Слагам я и в супи, но за просото не съм се сетила. Също в някои тестени като се сетя слагам пшеничен зародиш и ов. ядки.

Весси, sladka hapka (и други, де) - споделете някоя хитринка какво друго и как да вмъквам в нашето меню. Praynig

# 41
  • София
  • Мнения: 4 381
Готвила съм с просо, като замествах с него ориза. На мен ми хареса, но на таткото не и не съм повторила. Сутрин си приготвям обикновено закуска, както на момата - ов.ядки, просо, чаревичен грис, макарони. Елдата за съжаление вече не я иска.

# 42
  • София
  • Мнения: 6 258
Снощи се поразрових из търсачката и намерих доста интересни рецепти с елда, нахут, с просо май имаше 1-2 Simple Smile, та ще се възползвам от тях. Wink

Общи условия

Активация на акаунт