Беленото просо?

  • 10 166
  • 42
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 189
между другото за елдата на зърна не знам как така успявате да я сварите за толкова малко време , независимо дали се задушава или не, просто и трябва поне още толкова време /10 мин./и според мен е по-удачно да се ползва във вид на ядки от елда, дори не не нужно да се пасира после. Ако някой е пробвал рецепта различна от сирене и масло и не сладка , моля да я даде.

# 16
  • Мнения: 5 713
Елдата може да се комбинира и със зелен4уци. Аз съм я давала и на обед като зелен4уково пюре. Елда+броколи+карфиол+брюкселско зеле+малко лук и зехтин.
Ина4е за мен са предостатъ4ни тези 10-12мин варене на МВ, а ядки от елда не се намират във Варна.

# 17
  • Мнения: 829
брей, отели ми се вола докато го изчистя това просо (нали ми е за пръв път...), но се чудя - аз ли нещо се престаравам, мръсно просо ли съм купила или какво  newsm78 освен жълтите зрънца, има едни, които изглеждат като тъмен ориз, но са изпочупени (следователно мноого на брой и ситни)  Close

вие как процедирате?

и още, преди да го сварите, миете ли го и също ли от вечерта го киснете?

# 18
  • Мнения: 7 106
ами аз изобщо не си правя труда да го чистя Blush, нямам рекламации до сега Laughing. Изплаквам го на чешмата в цедка под струя вода и в тенджерата. Не накисвам предварително.

# 19
  • Мнения: 535
А могат ли да се смесват просо и елда или пък просо и кафяв ориз? И просото запича ли или разхлабва. Взела съм едно, но не съм го правила на брашно, мисля да опитам първо да го сваря и после да го пасирам, но не знам с какво ще е най- добре да го смеся- зеленчуково или плодово пюре? Сега обмислям добавянето на тиква в кашичките на бебо Thinking Но не знам дали ще му хареса.  Twisted Evil Дадох му да пробва кафяв ориз+малко ленено семе, но правеше едни ужасни физиономии Close Все едно го хранех с нещо супер горчиво и гадно  Crossing Arms А аз и кърма си бях нацедила, а той пак не хареса кашичката... хех, без плодче май няма да стане работата  Naughty

# 20
  • Мнения: 255


вие как процедирате?

и още, преди да го сварите, миете ли го и също ли от вечерта го киснете?

Аз почиствам целия пакет просо от тъмните зрънца, измивам, изсипвам в тавичка и го суша във фурната на 100 градуса около час и половина. Когато е изсушено предварително се сварява  за нула време. Не ми се чисти и мие всеки път, особено рано сутрин. Накисвам предварително от вечерта ако се сетя, но най-често го кисна 15-20 мин. и после го варя. Не съм забелязала да има някаква разлика в резултата (за разлика от елдата).

# 21
  • Мнения: 4 242
Е на Ива и се повдигна направо като го вкуси с масълце и сиренце това просо, а то е така ароматно. Защо така не го прие не знам. newsm78 Но ще опитам идеята с плод да го дам.

# 22
  • Мнения: 3 550
Накисвам от вечерта, иначе ми се струва, че по-трудно се сварява. по съвет на една форумска мама го варя в 3 пъти повече вода от просото, става чудесно с масло и сирене. По-прекрасно от качамак!  Grinning.

# 23
  • Мнения: 5 713
А могат ли да се смесват просо и елда или пък просо и кафяв ориз? И просото запича ли или разхлабва. ... но не знам с какво ще е най- добре да го смеся- зеленчуково или плодово пюре?
Може да се смесват, защо не  Simple Smile Аз даже правя един микс, но като Маги поотрасна и бях ве4е въвела глутена. Та микса: просо, овесени, пшени4ни, е4еми4ни, ръжени ядки, оризово брашно. Не съм забелязала да запи4а, но при всеки организъм е разли4но мисля аз. Смесвала съм го само с плодово пюре, смятам, 4е е по-уда4но. По-късно по4нах да слагам масло и сиренце за сутришната закуска.
Просото не го 4истя специално и не го кисна предварително.  Wink

# 24
  • Мнения: 1 586
брей, отели ми се вола докато го изчистя това просо (нали ми е за пръв път...), но се чудя - аз ли нещо се престаравам, мръсно просо ли съм купила или какво  newsm78 освен жълтите зрънца, има едни, които изглеждат като тъмен ориз, но са изпочупени (следователно мноого на брой и ситни)  Close

вие как процедирате?

и още, преди да го сварите, миете ли го и също ли от вечерта го киснете?

До сега не съм попадала на такова просо, каквото си описала, странна работа. Пакетите, които вземам съдържат само жълти семенца и няколко по-тъмни, които махам съвсем лесно, макар да не съм сигурна дали изобщо е нужно. Изплаквам и задължително накисвам поне от предната вечер. За ползата от накисването на пълнозърнените храни и брашна може да прочетеш тази тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=51177.0

# 25
  • Мнения: 829
Andrea$, това за накисването го знам и точно затова питам, но пък това просо е белено  newsm78

# 26
  • Мнения: 1 426
аз да си кажа.....белените продукти бобови, зърнени, белени плодове в компоти и прочие купешки работи са най вредните особено за бебета. Белят се с химикали, нали не си мислите, че стои някоий и маха обелки или има машина за люпене. Виждала съм го и никога не купувам за детето ми подобни работи въпреки, че не му харесват люспите.

# 27
  • Мнения: 829
e, хубаво, но откъде да намеря небелено просо? то и аз не исках белено, но това имаше   Rolling Eyes

# 28
  • София
  • Мнения: 4 381
В зоомагазините има небелено просо, но дали е полезно за малките?

# 29
  • Варна
  • Мнения: 2 576
e, хубаво, но откъде да намеря небелено просо? то и аз не исках белено, но това имаше   Rolling Eyes
И как ще си играеш да го белиш  newsm78?
Все пак с люспите да го дадеш някак не ми се струва удачно Naughty.

Общи условия

Активация на акаунт