Необходими продукти за 6 порции:
500 гр. червено цвекло
500 гр. моркови
500 гр. картофи
200 гр. сирене
сол
зехтин (или олио или масло)
черен пипер (по желание)
150 мл. течна сметана - неподсладена (по желание)
малка глава лук (по желание).
1. Цвеклото се почиства и нарязва на едри кубчета. Морковите също. Слагаме ги в тенджера да врат под капак в леко подсолена вода, като водата трябва да ги покрива, но да не е повече. Слагаме и няколко супени лъжици мазнина - аз предпочитам зехтин. След 15 минути слагаме и картофите - обелени и нарязани на кубчета. Всичко ври до омекване - още около 20-30 минути. Можете да сложите малко черен пипер, аз не слагам. Също можете да сложите и малко позапържен лук в началото - аз пропускам това заради децата. Понякога нарязвам малко лук и го слагам да ври заедно с цвеклото.
2. Супата се пасира (без да се излива водата).Ако решите да добавите сметана, сложете я 2-3 минути преди да свалите тенджерата от огъня - сметаната придава по-плътен и по-нежен вкус на супата. Ако преди пасирането на супата сложите сиренето, супата става розова - ето такава:
Ако сиренето натрошите след пасирането, супата става червена на бели точки, ето така:
Супата е гъста, затова я поднасям без крутони. Ако сте сложили повечко вода и супата ви няма достатъчно гъстота, крутоните са задължителни.
Да ви е вкусно!