Голямата тема за малките масла

  • 117 257
  • 684
  •   1
Отговори
# 675
  • Lost in a fairytale ...
  • Мнения: 714
Мацки, маслото от пшеничен зародиш направо върху сухите крайчета ли се маже или с някаква маска  Rolling Eyes

# 676
  • Мнения: 3 050
може да мажеш и само маслото  Peace

# 677
  • Lost in a fairytale ...
  • Мнения: 714
Simple Smile Мерси  Grinning

# 678
  • Мнения: 172
Eееее, много се радвам, че темата се възроди отново!  bouquet Hug

# 679
  • Мнения: 6
zdraveite! Az uj sledia temata, no moje bi sum propusnala. Niakoi moje li da kaje kak se pravi tazi procedura GORESHTI MASLA?
i samo za mazna koja li e? Thinking Blagodaria  bouquet

# 680
  • Пловдив
  • Мнения: 5 022
Попадна ми малко инфо за различните масла. Ето:


                     СУСАМОВО МАСЛО

        ОПИСАНИЕ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ, ЗНАЧЕНИЕ

Сусамовото масло е известно от 5000 години, като едно от най-добрите кухненски масла, способ-
но да подмени и най-качествения зехтин, база за качествени козметични продукти, великолепно
слънце-предпазно средство, основа за много рецепти от древния изток до наши дни на народната
медицина на много народи и съвременната медицина. То е най-богатото на калций масло между
маслодайните култури. Притежава способността да прониква много дълбоко в тъканите и тази му
способност успешно се използва при масажните практики, особено при обработка на стави и око-
лоставни участъци, като носител на разтворени в него биологично-активни съставки на маслени
билкови извлеци.
   В чист вид, то почиства кожата, като отстранява залющвания и мъртвите епителни клетки, пред-
пазва от ултравиолетовите слънчеви лъчи, отлично антисептично средство при повърхностни ра-
ни и охлузвания.
   Способността му да разтваря биологично-активните съставки на лечебните билки го правят неза-
меним помощник в масажната техника за приготвяне на маслени извлеци с конкретно предназна-
чение – при силна мускулна умора, при ставни проблеми, при главоболие, при след тренировъчно
възстановяване, при косопад, за общо тонизиране на организма.
   Приемано като храна, сусамовото масло стабилизира стомашно-чревния тракт, премахва киселин-
ния дисбаланс на същия, спомага калцирането на язви на стомаха и дванадесетопръстника, облек-
чава и премахва различните форми на гастрита, подобрява дейността на черния дроб и жлъчеотде-
лянето.
   Фирмата производител го предлага както в чист вид за директна консумация, така и в комбинация
с други масла и български билки като носител на техните активни съставки, с помощта на студенопре-
совата технология, като отличен помощник на масажиста в неговия нелек труд.
   Досега са правени маслени извлеци от корите на цитрусови плодове, галбулата на синята хвойна,
Жълтия кантарион, Невен /Семената/, Мента, Розмарин, в комбинация с глицеридното и етерично
масло от плодчетата на резенето при дерматологични проблеми, в чист вид за подрастващите с цел
укрепване на  зъбния емайл и здравината на костната им система.
 

                                                                ТИКВЕНО МАСЛО

                                    Предназначение и биохимичен състав на маслото


      В състава на студено-пресовото тиквено масло влизат глицеридните киселини: линоленова до 45%, олеинова до 25%, палмитинова и стеаринова около 30%,фитостерини – кукурбитол С27Н46О
смолисти вещества, съдържащи оксицеротинова киселина С26Н52О3.
     Физико-химичната характеристика на промишления образец на тиквеното масло е в следните
параметри:
     Влага и летливи в-ва, % ..........................................................................0,85
     Киселинно число/FFA/.............................................................................1,35
     Рефракция             .....................................................................................1,4745
     Цветно число         ....................................................................................14,85
     Йодно число           ...................................................................................128,54
     ПОЧ в перокисен О2/1000 гр.  ....................................................................0,10

     Биологично-активни съставки: Стероли %..................................................0,20


                Тиквеното масло е перфектно салатно масло със специфичен фин привкус, особено под-
ходящо при таратор, зеленчуковите салати. Слага се по не-повече от супена лъжица на порция,
защото маслото е много тлъсто и силно. Подходящо е и за приготвяне на задушени зеленчуци, но
не и за пържене. Освен вкусовите си качества, тиквеното масло е отличен помощник за привърже-
ниците на здравословното и рационално хранене. То притежава способността  да се свързва с ток-
сините в кръвната плазма в безопасни комплекси и да ги отведе по естествен път извън организма.
Оказва благотворно влияние върху отделителната система, активирайки дейността и и подпомага раз-
отварянето на камъни в бъбречните легенчета. Разтваря склеротичната плака по стените на кръво-
носните съдове. При проблеми на простатата на мъжете, тиквеното масло е част от всекидневното
меню, активирайки и потентността.
     Тиквеното масло е смъртоносно за звездовидни и панделковидни стомашни паразити, глисти и
острици.

                                       
                                                  ЛЕНЕНО МАСЛО


     Лененото масло се приема като слабително и пикочогонно средство при жлъчно-каменна болест и холецистит
по 1 – 2 чаени лъжички. То се използва при диетичното хранене на болни с нарушена мастна обмяна, с атероскле-
роза, исхемична болест на сърцето, мозъка, захарен диабет, при чернодробна цироза, хепатити, мастна дистрофия на черния дроб.
    Лененото масло, както и другите растителни масла, съдържа минимални количества холестерин и голямо коли-
чество не-наситени мастни киселини. Употребявано с храната лененото масло, не-наситените му мастни киселини
намаляват съдържанието на холестерола и увеличават концентрацията на фосфолипидите в кръвта и коефициент-
та фосфолипиди/холестерол. Колкото е по-голям този коефициент, толкова е по-малка възможността за отлагане
на холестерола по стените на кръвоносните съдове.
    Механизмът на хипохолестеронемичното действие на маслото се състои в свързването на жлъчните киселини с
полиненаситените мастни киселини на маслото. Освен това, растителното масло притежава разхлабващо и жлъче-
гонно действие. Съчетанието та тези фактори  -  увеличение на жлъчеотделянето, ускоряване на хранителната ма-
са и усиленото свързване на холестерола с не-наситените мастни киселини  -  създават оптимални условия за отвеж-
дане на холестерола извън организма.
 
                                                                                         
                            Лененото масла съдържа:

 1. Линоленова мастна киселина                  - 30 до 45%
 2. Линолева мастна киселина                      - 25 до 35%
 3. Олеинова мастна киселина                      - 15 до 20%
 4. Палмитинова и стеаринова МК                -      до 5%



                                                 ЛЕНЕНО БРАШНО

   Лененото брашно притежава противовъзпалително и леко слабително действие. Употребява се против кашлица,
задух, възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур, стомашни и чревни възпаления и болки.
   В Българската народна медицина лененото брашно се използва при захарна болест, стомашни киселини, пре-
гракналост, сенна хрема, трудно уриниране, възпаление на простатата, кръв в изпражненията, камъни в жлъч-
ката, запек, белодробни възпаления,, недостатъчна и болезнена менструация и др. Лененото масло смесено с
белтък от яйце  по равни части, се прилага при изгаряния, за лапи при циреи, гнойни пъпки, ревматични отоци.
         Начин на употреба: Една супена лъжица ленено брашно се залива с 400 мл студена вода и се оставя да
кисне 1 час. Получената слуз се пие по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.



                                                Лененото брашно съдържа:
1. Влага                                                - 10.12
2. Суров протеин                                 - 45,20
3. Сурови мазнини                               -  0,7
4. Сурови влакнини                              - 13,03
5. Без-азотни екст. Вещества              - 23,50
6. Минерални вещества                      - 7,38



                                     МАСЛО ОТ СЕМЕНАТА НА БЕЛИЯ СИНАП
                                                           OLEUM SINAPIS ALBA



1.   Химичен състав – Глицериди на еруковата киселина 50%, олеинова мастна киселина
25%, линоленова мастна киселина – палмитинова  и арахидонова останалите 5%.
Съдържа синапено етерично масло с главна съставка алилизотиоцианат, следи от
диметилсулфиди и серовъглерод, цианалил, ензимния комплекс мирозиназа.
Важна съставка е гликозида  синигрин – до 7%, който в присъствието на вода под действието на ензима мирозиназа се хидролизира до алилизотиоцианат, кисел калиев фосфат и гликоза, а тиогликозида синалбин се хидролизира на гликоза и синалбин-синапено масло, чийто състав е параоксибензилизотиоцианат.
Маслото на Белия синап не е летливо като на черния синап, не се използва като кожен дразнител.

2.   Приложение:
В Българската народна медицина маслото се препоръчва при стомашни болки, бронхит, кашлица, шизофрения, воднянка също смесено с мед. Брашното се използва във вид на лапи при настинка, пневмония, ревматизъм, невралгия, бодежи и др.
Маслото действува антибактериално, може да се използува и при катари на горните дихателни пътища, при сегментна терапия при дегенеративни болести на ставите.
Противопоказания: бъбречни заболявания.
Странични действия: не са известни.

3.   Органолептични показатели: Наситено жълто масло с характерен мирис, слабо парлив вкус. Различава се рязко от маслото на черния синап, който дава тъмно жълто масло, което е без мирис и парливия привкус е по-слаб, но пък е по-ефективно при външно нанасяне.

4.   В съотношение 1/20 се приготвя синапен спирт.



                                                                              Българска Народна медицина 

# 681
  • Средната земя
  • Мнения: 371
Записвам се, че наскоро се запалих по маслата  иаз. Но ми се струва, че каквото и масло да си намажа все е добре Wink

# 682
  • Мнения: 12
Записвам се, че наскоро се запалих по маслата  иаз. Но ми се струва, че каквото и масло да си намажа все е добре Wink

Понеже темата набра твърде много страници беше пуснато продължение: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=384815.0;all   bouquet

# 683
  • София
  • Мнения: 9 920
Къде в София се продават предимно масла ,например като http://www.bulgarianrose-bg.com/?lang_id=1&prm=%CF%F0%E5%E4% … 0.%D1%EE%F4%E8%FF

# 684
  • Мнения: 1
видях че има нова ще пиша там. Немога да си изтрия мнението

Общи условия

Активация на акаунт