Начинаещи готвачи питат майсторите

  • 13 395
  • 145
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 1 701
Бъркам като луда и всичко е наред, но като долея вода и става на бучки...
Понякога дори пасирам.
Един сос бешамел не мога да направя като хората...
Къде се крие некадърността ми обаче не знам.
Топла или студена вода се долива?
Чувала съм че някои размиват брашното със студена вода и тогава го наливат при другите неща в тенджерата...

# 136
  • Мнения: 5 001
Чувала съм че някои размиват брашното със студена вода и тогава го наливат при другите неща в тенджерата...[/color][/tt]
Така е да,но когато правиш бешамел например....Запържваш 1-2 с.л. брашно в мазнината и доливаш водата бъркаш и доливаш още вода.То става мътно бъльонче,което се сгъстява след като заври...Ако сложиш да запържваш повече брашно тогава става на буци и парцали.

А ако не искаш да запържваш,най-простия начин е да заври подсолената вода(или бульон) и да сипваш на струйка размитото във студена вода брашно като бъркаш непрекъснато.

# 137
  • Мнения: 354
Пак питанка имам ... Simple Smile
Реших да спрем кухнята и да започна аз да готвя на дребко...
Не мога да правя каши!
Винаги стават на бузи.
Каква е тайната на успеха? Simple Smile

Без да съм голяма кулинарка мога да каже, че моите каши и сосове винаги стават гладки.Тайна не знам дали има.Аз поне като прибавям течността към запърженото или препечено брашно бъркам енергично, само с вилица  Embarassed Прибавям по малко , не цялото количество на веднъж  и така докато стане гладка еднородна каша.И още нещо - това го правя след като съм дръпнала съда от котлона.После го слагам пак да си се довари, като пак бъркам докато стане готово.
Дано съм помогнала  Sunglasses

# 138
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Пак питанка имам ... Simple Smile
Реших да спрем кухнята и да започна аз да готвя на дребко...
Не мога да правя каши!
Винаги стават на бузи.
Каква е тайната на успеха? Simple Smile


Точно днес правих сос Бешамел за мусака.Запържих брашното и махнах съда от котлона.Веднага започнах да наливам на тънка струя студено прясно мляко(някакво количество,но не много)и бъркам с лъжица непрекъснато.Възможно е да се получат малки бучици,но те в последствие се стопяват.Връщам съда на котлона и бъркам,докато се сгъсти(ако е необходимо,доливам пр.мляко).Точни мерки не мога да дам,всичко ми е на око.Посолявам,махам от котлона,оставям сместа да постои 10-15мин.,след което прибавям 3-4 разбити яйца.Та,това е.

# 139
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038



Момичета , за приготвянето на гладки сосове , нишестета , застройки и т.н. си купете такива джиджавки . Има ги в различни размери - преценете си коя ще ви е удобна . Незаменимо инструментче !
Успех !

# 140
  • Мнения: 353
Уважаеми майстори, бихте ли дали рецепта за лозови сърмички с телешка кайма. Трябва ми нещо традиционно - кайма, ориз .... и подправки. Пуснах търсачката, но рецептите са предимно за постни или такива с булгур и др., а имам 500 гр. телешка кайма за целта. Интересува ме съотношението на продуктите, какви зеленчуци и подправки да сложа, в колко вода се варят, на колко градуса и колко време.

# 141
  • Мнения: 22 867
Уважаеми майстори, бихте ли дали рецепта за лозови сърмички с телешка кайма. Трябва ми нещо традиционно - кайма, ориз .... и подправки. Пуснах търсачката, но рецептите са предимно за постни или такива с булгур и др., а имам 500 гр. телешка кайма за целта. Интересува ме съотношението на продуктите, какви зеленчуци и подправки да сложа, в колко вода се варят, на колко градуса и колко време.

Сигурно съм закъсняла вече, ако идеята ти е била да готвиш за вечерта, но пък можеш да ги опиташ друг път -
много са вкуснички
станимашките сарми на pep-4o
.

# 142
  • Мнения: 353
Тъкмо навреме, благодаря  bouquet, отложих ги за утре. Прочетох рецептата, но не ми стана ясно дали се запържва/задушава плънката. А дали ако заменя кимиона с чубрица например ще разваля работата, че нещо сърми с кимион не ми звучи вкусно? Ако в него е ключа към добрия вкус ще пробвам. И още нещо, ако ги правя с лозови листа какво да сложа на дъното и отгоре вместо зелевите листа? Какво значи "Като заврат се намаля степента на минимум докато изври течността." ако котлона ми има 6 степени?

Последна редакция: чт, 22 май 2008, 22:21 от Ralka Balka

# 143
  • Мнения: 22 867
.......... Прочетох рецептата, но не ми стана ясно дали се запържва/задушава плънката. А дали ако заменя кимиона с чубрица например ще разваля работата, че нещо сърми с кимион не ми звучи вкусно? Ако в него е ключа към добрия вкус ще пробвам. И още нещо, ако ги правя с лозови листа какво да сложа на дъното и отгоре вместо зелевите листа? Какво значи "Като заврат се намаля степента на минимум докато изври течността." ако котлона ми има 6 степени?

Хайде по реда на въпросите:
Плънката се завива сурова, не се пържи.
Ако не обичате кимион, не го слагай - все пак е въпрос на вкус, няма да се насилвате да го ядете. На мен ми е от любимите подправки и слагам доста.
В рецептата се слагат зелеви листа на дъното и се заливат със зелева чорба. Аз съм ги правила без листа - редя направо на дъното на тенджерката и заливам с топла вода и сока от лимоните. Отгоре притискам с една чиния - по-голяма, керамична, обърната наопаки - да захлупва сармите.
Първоначално включваш на по-силна степен котлона, докато заври водата и след това намаляваш така, че да ври леко манджата. Би трябвало да си познаваш котлона - може би на 1-ва или 2-ра степен ще ври по-леко. Пробвай, но не бива да се варят на силен огън -  ще се разкашкат и ще се развият.

Дано да съм била ясна. Успех!  bouquet

# 144
  • Мнения: 6 461

Момичета , за приготвянето на гладки сосове , нишестета , застройки и т.н. си купете такива джиджавки . Има ги в различни размери - преценете си коя ще ви е удобна . Незаменимо инструментче !
Успех !

Използвам такива бъркалки и ми са от голяма полза. Simple Smile

# 145
  • Мнения: 9 113
.......... Прочетох рецептата, но не ми стана ясно дали се запържва/задушава плънката. А дали ако заменя кимиона с чубрица например ще разваля работата, че нещо сърми с кимион не ми звучи вкусно? Ако в него е ключа към добрия вкус ще пробвам. И още нещо, ако ги правя с лозови листа какво да сложа на дъното и отгоре вместо зелевите листа? Какво значи "Като заврат се намаля степента на минимум докато изври течността." ако котлона ми има 6 степени?

Хайде по реда на въпросите:
Плънката се завива сурова, не се пържи.
Ако не обичате кимион, не го слагай - все пак е въпрос на вкус, няма да се насилвате да го ядете. На мен ми е от любимите подправки и слагам доста.
В рецептата се слагат зелеви листа на дъното и се заливат със зелева чорба. Аз съм ги правила без листа - редя направо на дъното на тенджерката и заливам с топла вода и сока от лимоните. Отгоре притискам с една чиния - по-голяма, керамична, обърната наопаки - да захлупва сармите.
Първоначално включваш на по-силна степен котлона, докато заври водата и след това намаляваш така, че да ври леко манджата. Би трябвало да си познаваш котлона - може би на 1-ва или 2-ра степен ще ври по-леко. Пробвай, но не бива да се варят на силен огън -  ще се разкашкат и ще се развият.

Дано да съм била ясна. Успех!  bouquet

може ли и аз да се добавя, само за кимиона, защото иначе Лабрекс ти е отговорила изчерпателно.

Точно на тези сарми, тайната е в кимиона - той придава невероятния вкус. Аз  също мразя кимион, и слагам само на пържола на барбекю и на сармите (за мен, на другите го ръся обилно и го обожават).  Сарми съм пробвала с много подправки - чубрица, джоджен, само черен пипер, риган, но никои нямат такъв  хубав вкус като тези горните. Може да сложиш по-малко, но си струва да пробваш така.  Пробвай и мисля, че ще ти харесат.

А за листата на дъното и отгоре - както и Лабрекс ти пише, когато няма листа, може да не слагаш, но понякога котлона е силен и има опасност да залепнат. Затова - профилактично - една чиния отдолу под сармите, една върху тях.

Общи условия

Активация на акаунт