А как готвите боб?

  • 14 085
  • 48
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 595
Боб само в гювеч!
Накисвам го от вечерта,слагам лук,моков,домати,чесън(цели глави или скилидки),джоджен,босилек,мащерка,чубрица,олио,червен пипер,сол и мъничко захар+2-3 чаши вода,(може и нещо лютичко).Не запържвам.
След 2 часа елате да видите!!!

# 31
  • Мнения: 1 122
Аз го правя така:

Пържен боб с пушени свински гърди

1 купичка боб
2 глави лук
4 с. л. олио
2 с. л. червен пипер
2 с. л. подправка за боб
0,250 мл. смлени домати
2 сухи чушки
сол
700 гр. пушени гърди
2-3 с. л. брашно

Измивам боба и го накисвам от вечерта. На другия ден го изцеждам и слагам в тенджера със студена вода. Прибавям нарязания лук, олиото, пипера и чушките. 15 мин. преди да е сварен слагам подправката за боб, доматите и солта и така ври докато се свари напълно.
В тиган сипвам малко олио и изпържвам нарязаните на филийки гърди. Изваждам ги и в същата мазнина сипвам боба (не трябва да е много воден). Размивам брашното с малко вода и изсипвам в тигана върху боба и бъркам. Оставям да ври на слаб огън да се сгъсти.


# 32
  • Мнения: 120
Аз да споделя как готвя моят боб на фурна.

Значи сварявам фасула, слагам го в една тава, към него добавям нарязани  кисели краставички, печени чушки, моркови, пушени ребра / или някакво друго пушено месо/, подправям го с гьозум, сол, малко олио, малко доматен сок и  мъничко водичка слагам, разбърквам всичко това, покривам тавата с фолио и бум във фурната. Направо си облизвам пръстите.

# 33
  • Мнения: 1 283
Имам въпрос- защо няколко пъти ми се вкисва фасула. Готвя го по един и същи начин  newsm78

# 34
  • Мнения: 1 352
Имам въпрос- защо няколко пъти ми се вкисва фасула. Готвя го по един и същи начин  newsm78

От доматите, ако го оставяш на топло.

# 35
  • Мнения: 2 018
Към гоерпосочените рецепти ще добавя само, че аз слагам и 1ч.л. шарена сол и 2 скилидки чесън, лющян!
Блонди - чакам тайната срещу пръцкането  Laughing

# 36
  • София
  • Мнения: 1 312
Аз слагам гъби в боба,накрая преди да го дръпна от котлона и става много вкусно-печурки,челадинки или други каквити има. Иначе го прявя бял без червен пипер,с зехтин и малко краве масло.Слагам чушка,морков,лук/кромид и чесън/,чубрица,целина,джодж.и магданос.Един горски ни черпи с боб и  каза, че слага в боба 20 билки,ама какви не каза,само гъбите познах.И беше бял боба му,по скоро зелен от зеленини и билки.Но уникален на вкус.

# 37
  • Мнения: 463
Накисвам от вечерта, сменям водата и сварявам в тенджера под налягане с лук, морков и малко сушен чесън. Варя 20-22 мин. на много слаб огън. Запръжката ми всъщност не е точно запръжка, ами в горещ тефлонов тиган слагам джоджен и малко чубрица за много малко и слагам настъргани пресни/консервирани домати или салца и като поизври водата прибавям солта и зехтина, може малко вегета и брашно от манатарки/дава страхотен вкус/ и цялото това го изсипвам в сварения боб и го оставям да кипне и това е. Ако е много водата и трябва да сгъстя слагам разтворено във вода брашно или запичам брашното с подправките според зависи.
А пръцкане няма ако изхвърлям  първата вода след завирането, но всичкото зависи дали имам време Embarassed Вкусният боб става като се вари дълго и е в големи количества, защото така процеса е бавен, но у нас големи количества не се изяждат затова напоследък се изхитрявам и сварвам 1 кг боб и го разделям на 3. 2те останали порции замразявам и застройвам за 10-15 мин за някоя вечеря - хем е "прясно" сготвено и вкусно - хем става бързо.

# 38
  • София
  • Мнения: 3 689
Варя боба 30-40 мин в тенджера под налягане,без накисване
Изхвърлям водата и го измивам.Слагам го в обикновенна тенджера,добавям вода, настъргани моркови,лук,чушки и домати/ако имам готова такава смес от зимнината на мама е супер лесно, а и не е настъргано, а нарязано и сварено/,като заври слагам сол
В тиган запържвам червен пипер,брашно,масло и малко дом. пюре
Прибавям запръжката и оставям да заври.
Подправките ми са от джоджен и чубрица, и малко пикантина
И аз го обичам много гъст, а и по възможност с нещо пушено в него Mr. Green

# 39
  • Мнения: 27 524
О, ето ме, забравих. То не е тайна, обяснение е  Simple Smile
Музиката от бобовите разстения безпокои преди всичко хората, при които липпсват ензимите за разпадане на алфа-галактозидите. Както има хора, които нямат ензимите за разграждане на алкохола - японците, баща ми...  Laughing И както повечето хора губят след 3-годишна възраст ензимът за прясното мляко, поради което не е добре да се пие сурово прясно мляко от възрастни хора, така и за бобовите.
Та, алфа-галактозидите са несмлени захарни вещества, които действат на чревните бактерии като валериан на котка  Grinning - те се размножават експлозивно в на тези хранителни остатъци и предизвикват газове, напъват чревните стени, създават некомфортни усещания. Затова при някои хора бобовите растения не предизвикват музикално оформление, нищо, че набиват гърмяща трева  Simple Smile
За безензимните екпезмпляри методът за намаляване на гърменето се казва метод на Олсон - зърната се измиват добре. След това се заливат с вряща вода и киснат най-малко 4 часа. След това се хвърля водата и се сваряват в чиста.  Също така спомага добавянето към боба на кимион, смин и кориандър (но не знам дали си вървят както подправка към бобови  Thinking). Това е  Hug

# 40
  • Мнения: 224
аз го измивам добре слагам го да заври изхвърлям първата вода след това слагам лук,олио ,морков и чушка ако имам и го заливам с гореща вода и го оставям на слаб огън в тенджерата под налягане към края когато е полу готов слагам доматите и солта оставям да се довари и правя запръжка от олио ,брашното запържвам после слагам червения пипер и смесвам и като го спра  му слагам джоден .

# 41
  • Мнения: 1 150
аз го измивам добре слагам го да заври изхвърлям първата вода след това слагам лук,олио ,морков и чушка ако имам и го заливам с гореща вода и го оставям на слаб огън в тенджерата под налягане към края когато е полу готов слагам доматите и солта оставям да се довари и правя запръжка от олио ,брашното запържвам после слагам червения пипер и смесвам и като го спра  му слагам джоден .
A след това го мятам във фурната с пушени ребърца  Simple Smile

# 42
  • Мнения: 224
аз го измивам добре слагам го да заври изхвърлям първата вода след това слагам лук,олио ,морков и чушка ако имам и го заливам с гореща вода и го оставям на слаб огън в тенджерата под налягане към края когато е полу готов слагам доматите и солта оставям да се довари и правя запръжка от олио ,брашното запържвам после слагам червения пипер и смесвам и като го спра  му слагам джоден .
A след това го мятам във фурната с пушени ребърца  Simple Smile
никога не съм пробвала във фурната но ще пробвам тези дни Peace

# 43
  • Мнения: 1 520
Ето любимата ми рецепта с боб. Пуснах я и в друга тема, но ще я сложа и тук:

КРЕМ-СУПА ОТ БЯЛ БОБ (много вкусно)

Задушете в по-голям съд ситно нарязани: 2-3 скилидки чесън, 1 средно голяма глава лук, 1 среден стрък праз, 2 стръка целина, 3-4 супени лъжици олио, зехтин или и двете заедно. Прибавете сухи подправки по ваш избор и вкус: джоджен, риган, чубрица. Към зеленчуковата смес се прибавя 600 грама бял боб. След като кипне, се оставя да ври към 15 минути. После се пасира до идеална гладкост и пак се кипва. Накрая се сервира в купички и се гарнира с настърган пармезан (може кашкавал или сирене) и магданоз.

# 44
  • Мнения: 3 315
ох, ooooh! ще се пробвам довечера и аз да направя боб  Peace много лесно ми се вижда

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт