(източник: Recettes marocaines, с благодарности на marsy за линка, даден в друга тема: http://www.cuisine-marocaine.com/modules/recettesmarocaine/index.php?CuisineTab=3)
400 гр. кайма (телешка)
½ ч.ч. фина леща
½ ч.ч. ориз (кръгъл)
3 с.л. кетчуп
1 яйце
2 с.л. галета
½ ч.ч. магданоз
сол, черен пипер, червен пипер на вкус
за соса:
зехтин
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 домат
1 с.л. доматено пюре
магданоз за поръсване
Смесете всички продукти за каймата и оформете не много големи кюфтета.
Задушете чесъна и лука (нарязани на дребно) в дълбока тенджера със зехтина (2-3 с.л. сложих аз) и малко водичка (избягвам да запържвам), добавете 1 ч.ч. вода, домата, нарязан на парченца и накрая доматеното пюре. Разбъркайте добре, сложете подправки (сол, черен и червен пипер, тук аз сложих малко лют) на вкус, добавете кюфтетата, разбъркайте пак (внимателно), оставете да заври и след това покрийте с капак и оставете да се задушават на средно силен огън поне 30 минути. От време на време добавяйте по малко вода, защото оризът и лещата поемат доста. Ако е необходимо, добавете и още подправки (аз сложих и още доматено пюре).
Сервирайте кюфтенцата поръсени с магданоз.
Пише да се сервират с прясно изпечени хлебчета или гарнитура от варен ориз, аз предпочетох хлебчетата.
Станаха малко „рошави” заради ориза, но иначе много вкусни. Дори аз ги оцених, въпреки че по принцип не обичам нищо от кайма. Другия път като реша да ги правя може би ще сложа 2 яйца, предполагам, че спойката ще е по-добра.