Има ли глутен в домашното картофено пюре?

  • 5 271
  • 17
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 704
ето тук е обяснено, че има.. вярно ли е според вас?!
http://www.ma-mabg.com/forum/viewtopic.php?t=86

# 1
  • София
  • Мнения: 18 679
Shocked Според мен не е вярно.За пръв път чувам Shocked

# 2
  • Мнения: 6 243
Не съм специалист, но и да има - каква е тая паника с тоя глутен. При нормално развиващо се дете, коет ое захранено около 6 месеца, нужните ензими са налице. И да е с глутен, какво от това?

# 3
  • Мнения: 1 568
Тъкмо и аз това исках да попитам. Какво толкова се вманиачават всички с тоя глутен?! Бабите ни все безглутенови каши са яли  Laughing  Laughing !!!

# 4
  • София
  • Мнения: 18 679
Цитат на: _smiley_
Тъкмо и аз това исках да попитам. Какво толкова се вманиачават всички с тоя глутен?! Бабите ни все безглутенови каши са яли  Laughing  Laughing !!!


Извинявай, ама тоя аргумент с бабите е много....тъп Sad Те и с мас са мазали, и за врата от коритото  са вадили, и сол слагали във водата против потене и пелени са ползвали, щото памперси нямало нали.......и т.н.Това всъщност нали не означава, че и ние така трябва.....Прогрес, цивилизация, изследвания, проучвания, едно-друго Wink Нали така? Wink

# 5
  • Мнения: 1 568
Това с бабите е метафора  Simple Smile Да не се приема буквално, моля  Laughing

# 6
  • София
  • Мнения: 18 679
Цитат на: _smiley_
Това с бабите е метафора  Simple Smile Да не се приема буквално, моля  Laughing


Сори, не схванах Embarassed

# 7
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
  • Мнения: 8 231
Когато дадох първото зеленчуково пюре на Габи не съм забелязала че е с глутен. Вече почти месец откакто яде пюрета и няма никакви проблем. Обясниха ми че глутена оказвал влияние на 1 на 1000 деца. В пюретата глутена е в много малки количества защото е слагано малко пшенично нишесте за сгъстяване. При кашите основната съставка е пшенично брашно и глутена е в повече. При деца със склонност към алергии е по-добре да се избягва във всякакъв вид.
Ако слагаш малко картоф и друг зеленчук или плод в по-голямо количество мисля че няма проблем.

# 8
  • София
  • Мнения: 18 679
Нема глутен в картофите, споко
http://www.gicare.com/pated/edtgs06.htm

# 9
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 827
Както винаги - проверявайте информацията и я събирайте от няколко места - включително от чужбинско.
А в картофа няма глутен.

# 10
  • Мнения: 385
И аз не бях чела в картофа да има глутен. Та съм давала домашно приготвено картофено пюре като трета нововъведена храна. Мерси на belinda, че е потърсила в интернет. И аз това щях да направя.

Иначе за твърденията в "оня" форум, само мога да кажа, че БПА явно не е достатъчно информирана.

Аз не съм против всяка майка да си храни детето както иска. Но да казва, че нещо е полезно или не е вредно, когато твърденията й не се базират на съответните изследвания...

# 11
В картофите НЯМА ГЛУТЕН! Naughty Напротив, те се използват за ДИЕТИЧНО ХРАНЕНЕ ПРИ ГЛУТЕНОВА ЕНТЕРОПАТИЯ! Grinning Съдържат скорбяла, протеини, аминокиселини,захари,витамини /много вит. С/, минерали. Най-много глутен има в пшеницата, овеса и ръжта. Grinning

# 12
"Цьолиакия
проф. д-р Е. Роси,  доц. д-р М. Ю. Лентце и д-р Х. Гаце
Малабсорционен синдром, който може да настъпи при деца и при възрастни. Причинява се от клейовидния белтък глутен, намиращ се в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Протича с тежки хистологични изменения на чревната лигавица с тотално изглаждане на мукозата ( неспецифично ). Клинично и хистологично настъпва подобрение след прилагане на безглутенова диета. При повторно въвеждане на глутен лигавицата отново се променя със или без клинични симптоми. Тази непоносимост е постоянна при около 90 % от случаите.
Честота:
Швейцария 1 / 890 ; Швеция 1 / 6500 ; Шотландия 1 / 1850 ;
Унаследяване :
Често се среща фамилно. Засегнати са 10 % от роднините от 1-во коляно. Вероятно се касае за полигенно обусловено заболяване.
Етиология:
Все още неизяснена. Има три теории:
- ензимо - токсична теория
- имунологична теория
- дефект на гликопротеините в клетъчната мембрана
Клиника:
Начало - класическо. Проявява се в първите 2 години от живота, 1 - 6 месеца след излагане на този вид глутен. Понякога симптомите започват едва години след включване на глутен съдържащите храни - атипични форми......
......
Цьолиакична криза: среща се при млади пациенти, при условия на стрес, при бременност и раждане.
.............
Безглутеново хранене при цьолиакия
В. Шютц
Цьолиакията се причинява от съдържащи белтък съставки на определени житни растения - наричани глутен или клей.
Обуславя необходимостта от изключване на този вид глутен в храната. Съдържа се в голямо количество в следните 4 вида житни растения :
-пшеница ; ръж ; овес ; ечемик ;
Като заместител на забранените жита на разположение са соя, царевица, ориз, картоф, чийто клейовидни белтъци не са вредни за пациентите с цьолиакия. Разрешени са и всички сортове нишесте, както и пшеничното, тъй като не съдържат глутен."
Педиатрия на проф. д-р Еторе Роси и сътрудници под редакцията на проф. Др. Бобев
И за ориза ...:
 
Късозърнест (кръгъл, перлен) ( short-grain rice, round grain rice, pearl rice)
Когато се готви, този ориз е по-мек и лепкав от дългозърнестия ориз, но не толкова колкото и има по-ниско съдържание на глутен. Подходящ за приготвяне на оризови пудинги, за ризото или паеля.
Дългозърнест ориз (long-grain rice)
Има високо съдържание на глутен и затова когато се приготви изглежда плътен и блестящ, а зърната са разделени. Най-добрият дългозърнест ориз се отглежда в Пакистан, Индия, Сащ, Мексико и Тайланд. Най- известните сортове са Басмати и Патна. Подходящ е за приготвяне на пилафи и всякакъв вид индийски ястия
Глутенов (glutinous rice, sushi rice, sweet rice) наричан още японски ориз или сладък ориз. Въпреки името си, този ориз не е сладък и не съдържа глутен. В замяна на това той е много слепващ се, късозърнест ориз. Затова широко се използва в азиатската кухня за приготвяне на суши и различни десерти.
Може да се замени с ориз за ризото или късозърнест ориз.
От 1 ч.ч. сух ориз се получават 2 ч.ч. готов ориз.
 Дълго, но интересно. Ето , че и в ориза има глутен....

# 13
  • Мнения: 1 704
Цитат на: boo
При всичкото ми уважение към 'колежките' от онзи форум (акушерки са, между другото), те се придържат общо взето към стандартните Бг схеми. Така че, както винаги - проверявайте информацията и я събирайте от няколко места - включително от чужбинско.
А в картофа няма глутен.


ами аз затова тук питам.. дори не го знаех форума и че били акушерки, но ми прозвуча като компетентно обяснение и се шашнах..

мерси на всички, че ме успокоихте! отивам да мачкам картофи  Grinning

# 14
# 15
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 827
Цитат на: nani_
Нещо стана и темата си промени заглавието !! Защо ли ? Това е манипулиране - отговорите са на тема със друго заглавие, а сега...

Аз не съм променяла нищо - явно авторката на темата си е променила заглавието, което си е нейно право; няма никакво манипулиране.

# 16
  • Мнения: 1 704
Shocked  нищо не съм променяла бе хора.. кво говорите?  Shocked

# 17
  • София
  • Мнения: 2 249
Уф,  щях да падна от въпросното "обяснение" - лепкавото не е глутен, а нишесте.

Ето как хората са го обяснили добре:
Цитат
We need to consider the structure of the potato. It consists of lots of cells, held together with pectic polysaccaride material, which is similar to the pectin that is the setting agent in jam. Each of these cells is a bag of starch. The trick to making good textured mashed potato is to break the cells apart without rupturing them and releasing their starch to float around in the water. When you heat starch in the presence of water it swells and gelatinises – think of making custard or wallpaper paste. The starch molecules bond to each other to make a gel. That’s wallpaper paste.
Overcook, and you break up the cells and get glue. Over process, such as with a blender and you mechanically shear the cells and get glue.

Общи условия

Активация на акаунт