Не правете като мен или ...

  • 3 005
  • 37
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • гр. София
  • Мнения: 1 887
как се опитах да си ликвидирам керамичния плот.
Не знам дали темата ми е подходяща за тук,но реших да споделя.Накратко:
Вчера реших да направя един сладкиш по рецепта на Leo и за целта трябваше да карамелизирам захар.И понеже нямам подходяща по размер тава от изпробван материал пльоснах директно върху плочата една много симпатична елипсовидна тавичка (беше ми подарък за Коледа от приятелка) ,която многократно съм използвала ,но във фурната.Не зная как се нарича материала ,нещо като керамика, може би,подходящ е и за микровълнови печки.Тъкмо почнах да си разбивам яйцата и в следващия момент се чу страхотен гръм.Резултата-тавичката на парчета и цялото количество захар директно върху плочата.Последва уплах и неадекватно поведение от моя страна и бърза намеса от страна на мъжа ми.За щастие плотът е цял ,доста голямо търкане падна,но с помощта на шпатулата успяхме да изстържем загорялата захар.На две-три места има малки следи от нараняване,но само ако много се вгледа човек.

# 1
  • Мнения: 1 632
Направо си късметлийка,че керамичният ти плот е здрав.Чувала съм,че точно от захар се пука!

# 2
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Да,в упътването пише за захарта,че е опасно да се загаря по плота,но по-скоро се е наранил от ръбовете на счупената тавичка.Дано всичко е наред и да си го плзваш още дълго време.
На нас тази седмица монтираха кухнята и още не съм изполвала плота,но ще прочета внимателно упътването,да не направя някоя поразия.Благодаря,че сподели. Hug

# 3
  • Мнения: 122
Това да не е рецептата за ябълковия сладкиш........  Wink
Разминали сте се леко, така че трябва да почерпите.........  Whistling

# 4
  • Мнения: 533
Ужас , и на мен се случи подобна изцепка веднъж ,уплахата беше по -голяма от поразиите. ooooh!

# 5
  • София
  • Мнения: 1 511
Наистина сте се разминали с леко!  Wink

Хайде сега иди до магазина и си купи като подарък подходяща тава. Така по-лесно ще забравиш случилото се и другия път като правиш сладкиша на ЛЕО ,съпругът ти ще си похапне ,а няма да стърже керамиката. Wink

А какъв беше сладкиша?

# 6
  • София
  • Мнения: 6 088
Олеле, ама че неприятна случка! Shocked А от какво е експлодирала тавичката?
Gwen, ето това, мисля, е сладкишът...

# 7
  • София
  • Мнения: 1 511
Gwen, ето това, мисля, е сладкишът...

Благодаря!   bouquet

# 8
  • Мнения: 5 178
Керамичните котлони развиват много висока температура. Има специални тавички и тенджерки от стъкло за тях ..
А иначе наистина си се разминала леко..

# 9
  • Мнения: 9 483
Добре че не се е спраскал и плота Peace
Благодаря за предупреждението!  bouquet

# 10
  • Мнения: 3 770
Не керамичните котлони , а захарта при топенето и карамелизирането развива много висока температура.Затова е и предупреждението да се внимава с нея , когато се работи върху такива котлони.Добре , че на теб ти няма нищо а и котлоните ти са здрави  Peace

# 11
  • Мнения: 606
  Ние така взривихме една "иенска тенджера". Тя издържа на топлина, но не и ако я нагряваш само отдолу твърде бързо. Това предизвиква различно разширение горе и долу и направо се взривява с гръм. Добре, че не бяхме в кухнята през това време, защото щеше да стане някоя драма.

# 12
  • Мнения: 533
  Ние така взривихме една "иенска тенджера". Тя издържа на топлина, но не и ако я нагряваш само отдолу твърде бързо. Това предизвиква различно разширение горе и долу и направо се взривява с гръм. Добре, че не бяхме в кухнята през това време, защото щеше да стане някоя драма.

Без война ,ще се изтребиме newsm78

# 13
  • Мнения: 2 439
Когато лятото купувахме новата печка, мъжът ми категорично отказа да е с керамичен плот, спомена възможността за подобен инцидент и купи с котлони, въпреки цупните ми. Ние много обичаме крем карамел, правя поне два пъти седмично и карамелизирам захарта в чашките направо върху котлона.

# 14
  • Мнения: 7 201
Разминали сте се леко, така че трябва да почерпите.........  Whistling
Peace
Добре , че на теб ти няма нищо а и котлоните ти са здрави  Peace

# 15
  • гр. София
  • Мнения: 1 887
Докладвам,че котлона работи нормално,вече два пъти готвих от тогава. Laughing

Все пак тъпо и упорито направих въпросния сладкиш,но този с тиква,но без карамел разбира се.
Почерпих си мъжът ,че той свърши черната работа.Освен да ходя да питам в Готварския в какво точно си карамелизират захарта. Crazy

# 16
  • София
  • Мнения: 6 088
Аз мога и тук да ти отговоря, за захарта и маслото в ябълковия сладкиш - стопявам я в дъно на електрическа тенджера...

# 17
  • Мнения: 2 891
Информацията за йената ми свърши чудна работа!

# 18
  • Мнения: 3 830
ужас, добре, че се е разминало леко.

Карамелизирам захар в купичка от алпака или друг подходящ метален съд, но нашата печка не е  с плот, а с два обикновени и два газови котлона Peace

# 19
  • E-CLM & CH-VD
  • Мнения: 3 045
Голям екшън е било  Laughing

Аз си карамелизирам захар в специалните метални съдове за такива плотове, и като разсипя карамела по чашките, веднага накисвам съда, и после няма досадно търкане, нито опасност от взрив и "карамелизиране" на кухнята.  Laughing

# 20
  • гр. София
  • Мнения: 1 887


Аз си карамелизирам захар в специалните метални съдове за такива плотове, и като разсипя карамела по чашките, веднага накисвам съда, и после няма досадно търкане, нито опасност от взрив и "карамелизиране" на кухнята.  Laughing

Абе аз си знам,че така е най-безопасно примерно в някоя касерола,но винаги остава по стените на съда и реших за по бързо и я свърших една... #Cussing out

# 21
  • Мнения: 1 187
като сте почнали темата за керамични плотове, как ги чистите, моите са вече с особен цвят, покритието ли се развалило, не знам, иначе си работят все още( вече 3 години)

# 22
  • Толбухин
  • Мнения: 2 505
Това за захарта и аз го знам.

# 23
  • София
  • Мнения: 6 088
като сте почнали темата за керамични плотове, как ги чистите, моите са вече с особен цвят, покритието ли се развалило, не знам, иначе си работят все още( вече 3 години)
Някои препоръчваха Циф крем.

# 24
  • гр. София
  • Мнения: 1 887
Аз лично не се сещам за по-голяма беля от моята.Та почистването стана с Циф и обезмаслител редувайки ги и разбира се с помощта на шпатулата.

# 25
  • в моя свят на мир и любов
  • Мнения: 1 996
  Ние така взривихме една "иенска тенджера". Тя издържа на топлина, но не и ако я нагряваш само отдолу твърде бързо. Това предизвиква различно разширение горе и долу и направо се взривява с гръм. Добре, че не бяхме в кухнята през това време, защото щеше да стане някоя драма.

Хе, хе, и аз така видях сметката на една йенска тенджерка. Само че тъкмо беше готово яденето и от фурната директно я сложих върху мокра дървена дъска. После можехме да си ядем вечерята направо от масата със стъклени парчета из нея.

Обаче най-големият ми фурор беше, когато забравих тенджера с олио на котлона и я бях покрила с капак за да се стопли по-бързо олиото.
Когато махнах капака изведнъж олиото се запали с едни големи пламъци, и аз съвсем първосигнално го залях с чаша вода. Ефекта беше направо зашеметяващ. Олиото се разпръска навсякъде - по печката, по плота, по земята, горейки още по-силно...

# 26
  • гр. София
  • Мнения: 1 887
[Обаче най-големият ми фурор беше, когато забравих тенджера с олио на котлона и я бях покрила с капак за да се стопли по-бързо олиото.
Когато махнах капака изведнъж олиото се запали с едни големи пламъци, и аз съвсем първосигнално го залях с чаша вода. Ефекта беше направо зашеметяващ. Олиото се разпръска навсякъде - по печката, по плота, по земята, горейки още по-силно...

Е,  ти просто изби рибата. Hug
Имаше ли някакви поражения по теб?

# 27
  • София
  • Мнения: 2 162
Аз лично не се сещам за по-голяма беля от моята.Та почистването стана с Циф и обезмаслител редувайки ги и разбира се с помощта на шпатулата.

Какъв е този обезмаслител?

# 28
  • Мнения: 9 483
Разтваря мазнини, обикновено е в опаковки като препаратите за почистване на прозорци.

# 29
  • Мнения: 9 483
Апропо-мн е добър при почистване на фритюрници Peace

# 30
  • София
  • Мнения: 897
За карамелизирането на захар - аз го правя в микровълновата фурна в огнеупорна стъклена купа - без щети до сега. Слагам захар колкото е необходимо, вода да я намокри и пускам на макс. Не става бързо, но трябва да се следи внимателно, защото много бързо може да прегори накрая и горчи. Трябва да остане много светло кафява. И внимателно защото е МНОГО ГОРЕЩА!  После пека крема в обикновената фурна. bouquet

# 31
  • Мнения: 274
Аз си карамелизирам захарта направо в тавичката/формата, която ще използвам. Пускам си фурната на долен реотан и бум съда вътре....всичко е точно без риск за кухнята или други неща.  Whistling

# 32
  • в моя свят на мир и любов
  • Мнения: 1 996

Е,  ти просто изби рибата. Hug
Имаше ли някакви поражения по теб?

Не, аз не пострадах, но оттогава в кухнята ми винаги има мини пожарогасителче. Не че знам как се използва, но в нужда човек чудеса прави.

# 33
  • На село
  • Мнения: 873
И аз като Bise карамелизирам захар в йенска купа в микровълновата, дори няма нужда от разбъркване, докато на котлона си иска разбъркване. Трябва само да се налее в купичките веднага щом пожълтее, защото 2-3 пъти ми се е случвало да я оставя в микровълновата така както си е в купичката и от толината на йената тя продължава да си се карамелизира и прегаря.

# 34
  • Мнения: 2 591
аз (все още Blush) нямам изпълнения, достойни за описание, като изключим едни яйца, които варях и забравих, че го правя и се пръснаха из цялата кухня, та после бая търкане му ударих  #2gunfire

обезмаслител ползвам Мeglio - много съм доволна, наистина изглежда като препарат за стъкла, около 4-5 лв. е, а за почистването на плота най-много съм доволна от синия Фрош (специално за тази цел)  Peace

# 35
  • в моя свят на мир и любов
  • Мнения: 1 996

аз (все още Blush) нямам изпълнения, достойни за описание, като изключим едни яйца, които варях и забравих, че го правя и се пръснаха из цялата кухня, та после бая търкане му ударих  #2gunfire


А-аа, бях забравила една случка с яйца, достойна да се мери със запаленото ми олио. Там обаче учавстваше и мъжа ми.

Един ден слагаме 20-тина яйца да варим, забравяме ги на котлона и излизаме с моя мъж на вечеря в Китайски ресторант в другия край на града. Вечеряме си спокойно и по едно време мъжът ми се сеща за въпросните яйца. Обаче тъй като вече е минало много време, решаваме че няма за къде повече да бързаме, довършваме си спокойно вечерята и се пребираме.

У дома заварваме следното: Яйцата са врели, водата е извряла и самите яйца бяха станали на въглен. Целият апартамент беше станал само в дим, а миризмата беше направо непоносима.

Е такава миризма няма никъде, беше се просмукала в стените и докато не сменихме тапетите и мебелите, все си миришеше.
 

# 36
  • гр. София
  • Мнения: 1 887
Ама вие с мъжа ви сте големи веселяци. hahaha

# 37
  • Мнения: 721
Аз съсипах керамичния плот на първата ни печка като си затоплях коламаска (те се продаваха в едни алуминиеви тавички), в момента в който се нагря я разбърках и попадна на плота от сместа. След това незнайно как в по-долен слой на котлона стоеше като сребърно, по-скоро окислено. Не можеше да се почисти и така си остана. Не мога да си обясня как проникна.

Общи условия

Активация на акаунт