как да си направим кисело мляко вкъщи

  • 10 825
  • 65
  •   1
Отговори
  • Мнения: 9
Здравеите, казвам се Свилена и съм нова във форума.  Искам да питам за съвет как мога да си направя кис. мляко във вкъщи, защото заминавам за чужбина и да знам каква закваска да си взема. Извинявам се ако вече има такава тема - почнах да търся, но понеже съм на диета Laughing 4етейки всички рецепти огладнях много  #Crazy та затова реших направо да питам. Форума е много як и сега като замина ще имам време често да влизам тук. Поздрави 

# 1
  • Мнения: 9
Здравейте, казвам се Свилена и съм нова във форума.  Искам да питам за съвет как мога да си направя кис. мляко във вкъщи, защото заминавам за чужбина и да знам каква закваска да си взема. Извинявам се ако вече има такава тема - почнах да търся, но понеже съм на диета Laughing 4етейки всички рецепти огладнях много  #Crazy та затова реших направо да питам. Форума е много як и сега като замина ще имам време често да влизам тук. Поздрави 

# 2
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Извинявам се ако вече има такава тема - почнах да търся, но понеже съм на диета Laughing

 По-глупаво оправдание не бях чувала.Има две теми които са супер изчерпателни за киселото мляко.Писали са и хора от чужбина, точно каквото търсиш.Просто на търсачката напиши кисело мляко, дай да търси само в заглавията на готварския и готово.Много е лесно някой друг да ти свърши работата.

 Аз също съм на диета, изтъняли са ми пръстите от гладуване  и няма как да ти помогна!

# 3
  • Мнения: 2 483
Най- добре си искай закваска от някоя баба от селата дето си кваси,или от някой който  кваси но да е изпробвано!

Аз скоро със розовата елена си  развалих три литра мляко.

А за самото квасене дано знаеш!

Хм  Биляна тя явно не знае за търсачката и е търсела тема по тема по страниците и за това е огладняла!

# 4
  • Мнения: 174
Аз използвам за закваска купешко кис. мляко На баба- кафяво. Става ми хубаво кис мляко, но зависи и от прясното. За търсачката- понякога не отвря страници- имах такъв проблем в Наш дом- подфорума Sad

# 5
  • Мнения: 1 117
Аз използвам за закваска купешко кис. мляко На баба- кафяво. .........

За първи път заквасих с това мляко , а след това започнах да си отделям от моето домашно и така

# 6
# 7
  • Мнения: 1 176
И аз използвам за закваска киселото мляко на баба

# 8
  • Мнения: 99
Здарвей  HugАз съм в САЩ и си квася мляко често  Peace Ще ти кажа аз как го квася и да си призная става страхотно  Whistling
За да ми е по-лесно го слагам в микровълновата в съда в който ще го квася. Така не загаря и става бързо. След като заври млякото го изваждам от микровълновата и го оставям да поистине, но не много. Проверявам така както моята баба ме е учила- с пръст бъркам в млякото завъртам и броя до 3, ако издържа пръста млякото е готово за квасене. Естествено трябва да имаш закваска (аз си купувам от магазина) достатъчна е една лъжичка от кисело мляко, слагам в поизстиналити прясно и разбърквам добре. След това завивам в дебело одеало, трябва да престои най-малко 3 часа. През това време можеш да провериш като започне да се "схваща" или прецениш че е готово можеш да го сложиш в хладилика. Това е Peace След това от това мляко си оставяш закваска за следващото   bouquet

# 9
  • Мнения: 836
В София на Женския пазар има една лавка, в която се продава закваска на ЕлБи, те държат правата върху щамовете на бактериите.
Поне със сигурност ще знаеш че квасиш с LB (Lactobacillus bulgaricus) a не да квасиш със Streptococcus thermophilus, с каквото е тъпкан данон и подобните йогурти.
малко инфо за киселото мляко

# 10
  • Мнения: 5 001
В София на Женския пазар има една лавка, в която се продава закваска на ЕлБи, те държат правата върху щамовете на бактериите.
Поне със сигурност ще знаеш че квасиш с LB (Lactobacillus bulgaricus) a не да квасиш със Streptococcus thermophilus, с каквото е тъпкан данон и подобните йогурти.
[
Къде е тая лавка би ли ми обяснила моля?  Praynig Бих искала да си купя...

# 11
  • Мнения: 836
Къде е тая лавка би ли ми обяснила моля? 

това е същата лавка, в която се продават и сладкарски бои.
пада се горе-долу по средата (по дължина) на пазара и е на входа на един безистен, от дясната страна, като отиваш към Сливница.
от другата страна на безистена е магазин за насипно кафе , подправки и подобни.


# 12
  • Мнения: 5 001
Благодаря ти   bouquet
Значи ще се движа по зеленчуковия сектор към "Сливница" и ще гледам къде се намира лавката...

# 13
  • Мнения: 2 070
Тъкмо влязох в Готварския да пусна подобна тема.

Купих прясно мляко домашно, дадох го на баба да го кваси, но не знам майка ми какво кисело мляко и е занесла за подквасване, мисля, че не е било на Данон. Но резултата е посгъстеничко прясно мляко, редичко е общо взето, но не това ме притеснява. Исках да има кисел вкус, а то е само леко пресеченко и изобщо не кисело. А съм бременна, ужасно ми се пие истинско кисело мляко, от няколко дни само го мисля.

Та който е квасил в домашни условия - споделете с какво кисело купено мляко сте имали най-голям успех. Не всички сме от Сф и можем да идем в близките дни до Женския пазар, иначе и тази инф ми е полезна и ще ида да потърся мястото като съм там.

# 14
  • Мнения: 5 001

Та който е квасил в домашни условия - споделете с какво кисело купено мляко сте имали най-голям успех. Не всички сме от Сф и можем да идем в близките дни до Женския пазар, иначе и тази инф ми е полезна и ще ида да потърся мястото като съм там.
Купи си заквасена сметна(малка кофичка)...Става страхотно!
"Герма" също подквасва добре...

# 15
  • Мнения: 2 070
Мерси!
А ако и занеса на баба сметанката какво да и кажа..тя дали ще знае на какво количество мляко колко да сложи..  newsm78

Ако някой не го мързи - напишете и технологията на приготвяне, нищо, че мога да гледам от баба, може да излезе нещо ново и интересно. Някой някъде беше споменал за слагане в печката и настройка на определени градуси... ама не помня

# 16
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
ДеЩоЛъжеМаже ,  виж тази тема.Имах същия проблем.Доколкото разбрах най-хубаво и кисело мляко става като се закваси с "Елена".

# 17
  • Мнения: 5 001
Мерси!
А ако и занеса на баба сметанката какво да и кажа..тя дали ще знае на какво количество мляко колко да сложи..  newsm78

Значи,сваряваш млякото и го дърпаш от котлона.Когато започнеш да можеш да си държиш кутрето вътре прибавяш сметаната и хубаво разбъркаваш.Похлупваш,завиваш с одеало или нещо дебело и оставяш да се хване.После в хладилника .Аз ползвам 1 малка заквасена сметанка за 2 литра прясно мляко.
  Никога не съм имала гаф.

# 18
  • Мнения: 7 091
 За да не пускам нова тема, мислех си да попитам тук, надявам се авторката няма да се сърди.
От известно време правя кисело мляко в къщи с машина за кисело мляко. Става страхотно, обаче имам няколко въпроса.
Опитвах се няколко пъти да подквасвам кисело мляко с пълномаслено прясно мляко. Не знам какво слагат в прясното мляко тук ( САЩ), обаче 2 пъти купувам различни марки пълномаслено и все нещо не става както трябва, а технологията е една и съща по която го правя.
Първият път въобще не се сгъсти, а вторият път стана зърнесто и като го разбиеш на айран например остават ситни топченца по чашата.
И двете пресни млека са обогатени с вит.Д.
Някой да има идея защо се получава така? С друг вид мляко нямам този проблем, само с пълномаслените.  newsm78

# 19
  • Мнения: 2 070
Мерси!
Сега ако кажеш и каква сметана ползваш ще е супер. Ако има значение всъщност.
  bouquet

# 20
  • Мнения: 5 001
Мерси!
Сега ако кажеш и каква сметана ползваш ще е супер. Ако има значение всъщност.
  bouquet
Ами или Данон(колкото и да е странно) или на Бор-Чвор.....Най-често съм подквасвала с Данон обаче.....

# 21
  • На един клон
  • Мнения: 1 064
Добре де,не е ли най-просто да  турнем две лъжици кисело мляко "елби",вместо да търчим до женския?  newsm78

# 22
  • Мнения: 1 485
Стигнах до заключението  с "На баба" ми е ставало винаги най-хубаво!

# 23
  • Here, There and Everywhere
  • Мнения: 373
styllisima, каква закваска купуваш? аз тука не мога да направя друго мляко, освен едно точещо се и не особено кисело. Заквасвала съм с най- различни млека, но в тях обикновено има повече от една бактерия и не знам дали това е причината.

Иначе, аз го правя както вече е обяснено. Затоплям до температура, която мога да търпя с пръста, завивам с нещо по- дебело и оствям млякото цяла нощ. На сутринат слагам в хладилника

П. П. ДеЩоВиди, честито! сега научавам

# 24
  • Мнения: 6 017
от моята баба знам, че кисело мляко се прави, като се свари прясното мляко и се остави да поистине, слага се в буркани +1с.л. кисело мляко, колкото по- гъсто, толкова по- добре! Завива се с одеяло много добре и се оставя около 12 часа да престои. След това се консумира, става страхотно! Bon apeti!  chef

# 25
  • софия
  • Мнения: 25 489
ДеЩоЛъжеМаже ,  виж тази тема.Имах същия проблем.Доколкото разбрах най-хубаво и кисело мляко става като се закваси с "Елена".
newsm10 Аз квася с Елена, 2%, и става страхотно, но купуваме прясно мляко от едни съседи на вилата (т.е. не е разреждано, омешвано и т.н.).

# 26
  • Мнения: 9
машина за кисело мляко - звучи интересно - дай малко повече инфо за нея

# 27
  • Мнения: 7 091
Ами тука има най-различни видове машини за кисело мляко, за сирене и т.н.
Ето тук има няколко примерни:
http://www.healthgoods.com/Shopping/Appliances/Yogurt_Maker_Comparison_Chart.htm

Никой не знае нищо по моя въпрос май...
Пробвах и друг вид пълномаслено, стана по същия начин. А пък от 3-ти вид си става нормално.  newsm78

# 28
  • Мнения: 2 211
Ами тука има най-различни видове машини за кисело мляко, за сирене и т.н.
Ето тук има няколко примерни:
http://www.healthgoods.com/Shopping/Appliances/Yogurt_Maker_Comparison_Chart.htm

Никой не знае нищо по моя въпрос май...
Пробвах и друг вид пълномаслено, стана по същия начин. А пък от 3-ти вид си става нормално.  newsm78

Сигурно слагат в прясното мляко нещо, което възпрепятства равномерната коагулация. Прави го с третия вид, явно е по - чисто мляко.

# 29
  • Мнения: 7 091
Сигурно слагат в прясното мляко нещо, което възпрепятства равномерната коагулация. Прави го с третия вид, явно е по - чисто мляко.

Проблемът е, че това прясно мляко се намира много по-трудно, далече е магазина и е много по-скъпо. Все си мислех, че с някой друг вид пълномаслено ще стане досега  newsm78 Явно трябва да продължавам да опитвам. Иначе това от 2% с става супер.

# 30
  • Мнения: 2 211
Сигурно слагат в прясното мляко нещо, което възпрепятства равномерната коагулация. Прави го с третия вид, явно е по - чисто мляко.

Проблемът е, че това прясно мляко се намира много по-трудно, далече е магазина и е много по-скъпо. Все си мислех, че с някой друг вид пълномаслено ще стане досега  newsm78 Явно трябва да продължавам да опитвам. Иначе това от 2% с става супер.
Прави си го с 2 % и без това е по - полезно и по - чисто от добавки.

# 31
  • Мнения: 2 070
Мерси момичета, взела съм сега една сметана на Данон, ще пробвам с нея. Забравиха да ми донесат от Сф закваска тая седмица, по-нататък ще видя и с нея как е. Сега варя млякото, дано хване. Абе каквото стане.
В Плевен няма Биомилк, Елби май също изобщо няма, може би в Билла от време на време, Герма има в Билла, но ми е далече, Елена също по големите вериги - я има я не, в кварталните магазини има някакви регоинални кисели млека в повечето случаи, които не са ми кисели. Маркели има и неговите други марки.

Приятен ден.

# 32
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Мисля, че киселото мляко се получава само в определени страни на света. Там, където не става, каквото и мляко и закваска да се използват - пак няма да стане. Чела съм нещо, че е във връзка с климата - самите бактерии, които заквасват киселото мляко, виреят само на определен климат.

# 33
  • Мнения: 7 091
Мисля, че киселото мляко се получава само в определени страни на света. Там, където не става, каквото и мляко и закваска да се използват - пак няма да стане. Чела съм нещо, че е във връзка с климата - самите бактерии, които заквасват киселото мляко, виреят само на определен климат.

Повярвай ми това са само български митове и легенди  Laughing От собствен опит мога да ти кажа, че и в Азия правят чудесно кисело мляко, това, което правя 2 % тук е по-хубаво от всичките български по магазините, които съм яла в последните 10 години, т.е и в Северна Америка става, имам приятелка в Южна Америка, която си прави такова, което направо може да го режеш, друга, която е в Австралия и също си прави, няма нищо общо географската ширина Simple Smile Имам си сухите бактерии в бурканче, държа си ги във фризера, сама си правя закваската и си подквасвам и като обърна буркана не пада надолу, което не може да се каже за "айраните", които продаваха в кутийки в БГ с надпис кисело мляко. Не знам ти дали помниш, но преди 20 години киселото мляко в БГ беше кисело на вкус, а сега не знам с какво е натъпкано, но няма вкус на такова.
Така че смело си правете БЪЛГАРСКО кисело мляко, където и да сте! Peace

# 34
  • Мнения: 1 269
МНого полезна тема. В сряда ще ми донесат 7 литра домашно краве мляко и благодарение на вас  си припомних как се заквасва. Аз преди затоплях леко фурната и там нареждах стъклените буркани вечерта. На сутринта си ги подреждах в хладилника и ставаше супер. Но от 5 години не съм квасила. На 500 мл по 1 супена лъжижа кисело мляко. Въпроса е каква закваска   сега да купя? Баща ми ми носи от Пазарджик едно кисело мляко Лакрима 2%, което ми напомня едновремешното домашно мляко. А и като го забравих на слънце се вкисна. Име още едно -Ханско, на Фибела е. То също ми прилича на домашно. Ама кой знае! Thinking

# 35
  • Мнения: 5 001
Това Ханското мляко има много голям срок на годност....Съмнява ме......

# 36
  • Мнения: 1 269
Това Ханското мляко има много голям срок на годност....Съмнява ме......
Ами мен всички ме съмняват вече Whistling. Етърва ми подквасва с Активия. Някой пробвал ли е?

# 37
  • Мнения: 422

В Плевен няма Биомилк, Елби май също изобщо няма, може би в Билла от време на време, Герма има в Билла, но ми е далече, Елена също по големите вериги - я има я не, в кварталните магазини има някакви регоинални кисели млека в повечето случаи, които не са ми кисели. Маркели има и неговите други марки.



Аз съм от Плевен и в  неделя сквасих с кисело мляко на Лазарова 2%, на тази фирма има и Перла 3,6%, което е още по хубаво, но на магазина беше свършило. Млякото ми се получи чудесно, другия път ще пробвам с Перлата.Прясното мляко беше домашно, кипнах го, изчаках да се охлади, да си държа пръста вътре, да е топло , но да не пари, на 500 мл слагам 1 суп.л. кисело мляко, съда поставям в наелонова торбичка и овивам в одеало.След 3 часа махам.Оставяла съм и цяла нощ, не ми се вкисна, но казват, че ако се чака толкова време се вкисва или пуска повече цвик май беше. Не съм квасила мляко от години, но се бях наканила от доста време и вие с тази тема съвсем ме мотивирахте. Смятам за напред да си е мое производство, поне знам какво има в него, че вече не знаем какво купуваме.

# 38
  • Мнения: 99
styllisima, каква закваска купуваш? аз тука не мога да направя друго мляко, освен едно точещо се и не особено кисело. Заквасвала съм с най- различни млека, но в тях обикновено има повече от една бактерия и не знам дали това е причината.

Иначе, аз го правя както вече е обяснено. Затоплям до температура, която мога да търпя с пръста, завивам с нещо по- дебело и оствям млякото цяла нощ. На сутринат слагам в хладилника




Аз си купувам мляко в което има нашата бактерия  Peace Не съм сигурна, че във всички магазини го има. Но съм квасила и  с Данон и онова провлачване изчезваше след второто или третото квасене, но си квасех с Данон първия път и след това си квасех от моето мляко Thinking Не знам дали е това причината но това мие направило впечатление.

# 39
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Ето ви един съвет за гъсто кис. мляко - докато е топло млякото добавете малко сухо и заквасете. Става разкошно!

# 40
  • Мнения: 173
Искам само да споделя, че не съм яла по-хубаво кисело мляко приготвено от баба ми

# 41
  • Мнения: 2 211
Искам само да споделя, че не съм яла по-хубаво кисело мляко приготвено от баба ми

Ами кажи как го прави баба ти, та да направим и ние.

# 42
  • Here, There and Everywhere
  • Мнения: 373
styllisima, благодаря! Амбицирах се пак да опитвам, защото тука се отказах след всички неуспешни опити. Заквасвала съм и с млека, които имат и нашата бактерия, но не съм намерила мляко само с нея. Като заквасвам с моето мляко, следващото става още по- зле  Sad .  Мислех да опитам и с ампулите, но и те са с 4-5 бактерии заедно.

Тандури, на мен също ми е ставало на такива топчета 1-2 пъти. Не съм забелязала кога е било, защото аз опитвах какво ли не- различни пресни млека, с различна масленост, органични, неорганични, различни кис. млека за закваска- никакъв успех до сега тука...
Ако съвсем нищо не стане, ще взема да си купя и аз машина. Ти от къде си взела бактерии и какви са?

В БГ много заквасвах- купувах домашно мляко, заквасвах с някое обикновено от магазина (не Данон), след това с моето и ставаше много хубаво.

# 43
  • Мнения: 7 091
Пиринка, на същия уебсайт, който пуснах има да се продават и бактерии. Продават се в различна големина опаковки. По принцип има на много места, дори в Амазон, казва се yogurt starter, аз лично вземам тази, която е и с другите бактерии, не само лактобацилус булгарикум и съм много доволна. Ето от тук я купувам:
http://www.dairyconnection.com/yogurt.htm

# 44
  • Here, There and Everywhere
  • Мнения: 373
Благодаря ти!   bouquet
Непременно ще си взема, дано накрая успея...

# 45
  • ES
  • Мнения: 2 172
Kаква ти е подквасата? Ако е от купешко бг кисело мляко мисля, че пак няма да стане. Моята закваска от домашно квасено си я взех. Внимавай много с температурата и на двете смеси - намлякото  и на подквасата. Това е най-важното в целия процес и то кваси млякото. Трябва е достатъчно топло, за да подкваси и достатъчно хладно за да не пресече подквасата. Пръста ту трябва да стои в топлото мляко без да ти пари много докато преброиш до 7-10. Бъркаш подквасата до гладка смес и бавно наливаш от топлото мляко докато стане доста редичко и подквасата се е темперирала с млякото, т.е. приела е неговата температура.После бавно изливаш разтворената подкваса в млякото и разбъркваш много добре. На 2 литра мляко 3-4 супени лъжици кисело за подкваса слагам. Разливам в бъркани, завинтвам с капачки и на топличко, завивам даже и тавата с кърпа да няма пряк досег с метала. Завивам поне в 2 одеала и оставям 2 часа. После веднага в хладилника още докато е топло и го остави добре да изтине.

# 46
  • Мнения: 2 483
Аз сега чакам едни 2 литра да се похладят, ама взех Верея 4,5% дано стане нещо, че ми писна от айряни!
Не се научих да си оставя да имам домашна подкваса еей,а до мин седмица в хладилника имах 15 буркана овче домашно с нож да го режеш,ама като не сме ходили до майка ми и сега нямааа,,да видим с Верея какво ще стане! newsm78

# 47
  • Here, There and Everywhere
  • Мнения: 373
Тандури, разпитах една моя близка, която заквасва често мляко. Тя прави с пълномаслено от Костко или от кутиите на Horizon, много рядко не й се получавало. Смята, че определено марката прясно мляко има значение,  с други марки пълномаслено не е ставало добро.

# 48
  • Мнения: 2 211
Някой знае ли как се кваси козе мляко?

# 49
  • Мнения: 5 001
Някой знае ли как се кваси козе мляко?
Както и кравето.Няма разлика.Зависи само от козата дали и е маслено млякото дали ще стане по-редичко или по-гъстичко.Квасили сме в къщи.По- леко мляко е...

# 50
  • Мнения: 2 211
...Зависи само от козата дали и е маслено млякото дали ще стане по-редичко или по-гъстичко.Квасили сме в къщи...

Такава ли била тайната? А сиренето като кравето ли се прави?

# 51
  • Мнения: 5 001
...Зависи само от козата дали и е маслено млякото дали ще стане по-редичко или по-гъстичко.Квасили сме в къщи...

Такава ли била тайната? А сиренето като кравето ли се прави?
Правили сме и от козе мляко сирене,но е по-твърдичко(като гумено става).Не е лошо,но от краве е супер...Най-хубво сирене е овчето обаче(поне за мен)

# 52
  • Мнения: 2 211
...Правили сме и от козе мляко сирене,но е по-твърдичко(като гумено става).Не е лошо,но от краве е супер...Най-хубво сирене е овчето обаче(поне за мен)

Мисълта ми беше, дали няма някаква особеност при приготвянето му. Вчера една мама ме пита дали за приготвянето на сирене от козе мляко, млякото се вари. Чула че се прави със сурово.

# 53
  • Мнения: 5 001
...Правили сме и от козе мляко сирене,но е по-твърдичко(като гумено става).Не е лошо,но от краве е супер...Най-хубво сирене е овчето обаче(поне за мен)

Мисълта ми беше, дали няма някаква особеност при приготвянето му. Вчера една мама ме пита дали за приготвянето на сирене от козе мляко, млякото се вари. Чула че се прави със сурово.
Сирене се прави от сурово мляко,а не от варено.Млякото трябва да е с телесна температура и тогава се слагат капките мая.Завива се и се чака.После се изсипва в тензух и се оставя да се изцеди и т.н.....

# 54
# 55
  • Мнения: 2 483
А как да стане кисело,седи някакси не кисело,дали е от прясното мляко или е от закваската използвах верея?

# 56
  • На един клон
  • Мнения: 1 064
Еми от закваската е явно.Казваха вече дамите,че в повечето млека я има ,я няма от LB.

# 57
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Здравейте момичета! Hug Hug Hug
И аз да кажа тъй като съм дърта и мисля че ще съм ви полезна за квасенето на мляко.Родена съм в край в който винаги сме яли домашно ,и сега пак продължавам да си квася даже и от купешкото .
Сварява се млякото много добре като бъркаш с лъжичка за да поври 2-3минути на огъня.
оставяш да изстине до хладко /като си сложиш пръста да не усешташ че пари/и за 5л. прясно мляко се разбива половин лъжичка кисело .Слагаш капак и завиваш в одеяло докато се подкваси.Веднага слагате в хладилник.
Ако искате да ви е сладко правите пропорцията по-горе ,но ако искате да е по-кисело слагате повече кисело мляко и по-топло прясното.

# 58
Здравеите, казвам се Свилена и съм нова във форума.  Искам да питам за съвет как мога да си направя кис. мляко във вкъщи, защото заминавам за чужбина и да знам каква закваска да си взема. Извинявам се ако вече има такава тема - почнах да търся, но понеже съм на диета Laughing 4етейки всички рецепти огладнях много  #Crazy та затова реших направо да питам. Форума е много як и сега като замина ще имам време често да влизам тук. Поздрави 

За определяне на температурата с пръст се изисква известен опит, затова, ако имате подходящ термометър, изчакайте докато млякото се охлади до 43 градуса – това е оптималната температура. (Термометър за баня също върши работа).

Някои други трикове:

-   Тази температура може да поддържате най-лесно като подквасите млякото в термос с широко гърло.
-   За сгъстяване можете да добавите 1 -2 с.л. мляко на прах. Е, по този начин вече излизате малко от зоната на здравословното…
-   Друг способ за сгъстяване е да сложите млякото на слаб огън, докато се изпари част от водата. ВНИМАНИЕ: наистина слаб! Иначе млякото порозовява и променя вкуса си. Някои го харесват точно такова, но това е вече друга манджа…

Колкото до първия коментар: “ по-просто оправдание…”на  Биляна - към“зла и заядлива” спокойно може да се добави и “проста’…Какво да се прави, синдромът “Пази, Боже, сляпо да прогледа”, се разви с пълна сила в страните, които изведъж получиха свобода на словото. Проблемът на една доста голяма, уви, част от средностатистическите нашенци не е толова в това, че са прости и грубияни, а че се харесват такива. Нещо повече, опитват се да наложат първосигналния си “стил” и на другите. Все пак, нека не забравяме, че тези форуми са създадени с цел хората да се сближават  Heart Eyes, а не огорчават! #2gunfire

# 59
  • Мнения: 9
Мерси Antitroglodit. аз реших да си замълча.  Я да питам а с цедено кисело мляко дали може да стане. Поздрави

# 60
  • Мнения: 99
styllisima, благодаря! Амбицирах се пак да опитвам, защото тука се отказах след всички неуспешни опити. Заквасвала съм и с млека, които имат и нашата бактерия, но не съм намерила мляко само с нея. Като заквасвам с моето мляко, следващото става още по- зле  Sad .  Мислех да опитам и с ампулите, но и те са с 4-5 бактерии заедно.


Пиринка за теб се разтърсих та взех че го намерих и в нета това мляко което ползвам аз  Peace Ето тук Дано да го има около вас ( не знам къде си  newsm78)

# 61
  • Here, There and Everywhere
  • Мнения: 373
Много ти благодаря !    bouquet  Няма го в нашия щат, но ще потърся подобно, поне да е с такива бактерии. Сега се сетих нещо, което също може да е причина да не ми става млякото- в БГ заквасвах в стъклени буркани от компот, а тука- в пластмасовите кофички. Ще сменя кофичките, но няма да се отказвам този път- трябва да стане, щом като при вас става.

# 62
  • Мнения: 99
Аз го варя в пластмасова кофичка в микровълновата, така че това не е гаранция  newsm78 А сега малко за смях ще ви кажа защо не се получава и кога не се получава киселото мляко  Joy Тук при нас върви шегата, че не се хваща ако мъжа ти не си е свършил работата както трябва снощи а млякото си иска и настроението да е както трябва  Laughing  Joy

# 63
  • Here, There and Everywhere
  • Мнения: 373
е, сега вече ми просветна  doh doh
вече ще правя млякото сутрин, а не вечер след работа Simple Smile

# 64
Мили дами, може да съм пропуснал някъде някое мнение, но все пак ще попитам дали някоя от вас е пробва закваската да е от био млякото - ето това http://www.bio.bg/products . На нас у дома много ни харесва и си казах защо пък да не пробвам да го използвам за закваска newsm78. То е ясно, че прясното мляко ще е от магазина, защото женичката ако разбере, че съм го взел от някой дядо от пазара ще ме изхвърли заедно с всички млека, но ми е интересно да пробвам...

# 65
Мерси Antitroglodit. аз реших да си замълча.  Я да питам а с цедено кисело мляко дали може да стане. Поздрави

Здравей пак, sista, ето какво ми каза мой бивш съученик, който направи ферма и продава прясно и кисело мляко, което се радва  на всеобщо уважение: Първо, той потвърди моята версия, че най-добрата температура е 43 градуса, но може да я вдигнеш до 45 - 47, особено зимно време, защото докато преливаш от съда в бурканите тя спада малко (добра идея е да ги подгряваш малко предварително). Второ, за да я подържа, той използва специални кутии от стиропор, които купува в "Метро". Трето, когато вземаш подкваса, отстрани от горната част на буркана с кисело мляко и бръкно по-навътре. И не много - 100g подкваса на 20 литра (ако те мързи да смяташ, аз сложих една чаена лъжичка на буркан. Не че не става с повече, но млякото ще е по-кисело. Четвърто, желателно е бурканите да не са плътно запушени, млякото да "диша" ( тук той май преувеличава...). Три часа са достатъчни, ако искаш киселината да е малко, но може да го оставиш и цяла нощ.

Реших да опитам с неговото прясно мляко: първия път подквасих с "Елена" и стана айрян; втория - с подкваса от негово мляко - идеално!
Вместо да търся кутии в 'Метро', родих 'гениалната' идея да използвам термочанта. Свърши чудесна работа!

Успех Peace

Общи условия

Активация на акаунт