как да си направим кисело мляко вкъщи

  • 10 823
  • 65
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 2 211
Сигурно слагат в прясното мляко нещо, което възпрепятства равномерната коагулация. Прави го с третия вид, явно е по - чисто мляко.

Проблемът е, че това прясно мляко се намира много по-трудно, далече е магазина и е много по-скъпо. Все си мислех, че с някой друг вид пълномаслено ще стане досега  newsm78 Явно трябва да продължавам да опитвам. Иначе това от 2% с става супер.
Прави си го с 2 % и без това е по - полезно и по - чисто от добавки.

# 31
  • Мнения: 2 070
Мерси момичета, взела съм сега една сметана на Данон, ще пробвам с нея. Забравиха да ми донесат от Сф закваска тая седмица, по-нататък ще видя и с нея как е. Сега варя млякото, дано хване. Абе каквото стане.
В Плевен няма Биомилк, Елби май също изобщо няма, може би в Билла от време на време, Герма има в Билла, но ми е далече, Елена също по големите вериги - я има я не, в кварталните магазини има някакви регоинални кисели млека в повечето случаи, които не са ми кисели. Маркели има и неговите други марки.

Приятен ден.

# 32
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Мисля, че киселото мляко се получава само в определени страни на света. Там, където не става, каквото и мляко и закваска да се използват - пак няма да стане. Чела съм нещо, че е във връзка с климата - самите бактерии, които заквасват киселото мляко, виреят само на определен климат.

# 33
  • Мнения: 7 091
Мисля, че киселото мляко се получава само в определени страни на света. Там, където не става, каквото и мляко и закваска да се използват - пак няма да стане. Чела съм нещо, че е във връзка с климата - самите бактерии, които заквасват киселото мляко, виреят само на определен климат.

Повярвай ми това са само български митове и легенди  Laughing От собствен опит мога да ти кажа, че и в Азия правят чудесно кисело мляко, това, което правя 2 % тук е по-хубаво от всичките български по магазините, които съм яла в последните 10 години, т.е и в Северна Америка става, имам приятелка в Южна Америка, която си прави такова, което направо може да го режеш, друга, която е в Австралия и също си прави, няма нищо общо географската ширина Simple Smile Имам си сухите бактерии в бурканче, държа си ги във фризера, сама си правя закваската и си подквасвам и като обърна буркана не пада надолу, което не може да се каже за "айраните", които продаваха в кутийки в БГ с надпис кисело мляко. Не знам ти дали помниш, но преди 20 години киселото мляко в БГ беше кисело на вкус, а сега не знам с какво е натъпкано, но няма вкус на такова.
Така че смело си правете БЪЛГАРСКО кисело мляко, където и да сте! Peace

# 34
  • Мнения: 1 269
МНого полезна тема. В сряда ще ми донесат 7 литра домашно краве мляко и благодарение на вас  си припомних как се заквасва. Аз преди затоплях леко фурната и там нареждах стъклените буркани вечерта. На сутринта си ги подреждах в хладилника и ставаше супер. Но от 5 години не съм квасила. На 500 мл по 1 супена лъжижа кисело мляко. Въпроса е каква закваска   сега да купя? Баща ми ми носи от Пазарджик едно кисело мляко Лакрима 2%, което ми напомня едновремешното домашно мляко. А и като го забравих на слънце се вкисна. Име още едно -Ханско, на Фибела е. То също ми прилича на домашно. Ама кой знае! Thinking

# 35
  • Мнения: 5 001
Това Ханското мляко има много голям срок на годност....Съмнява ме......

# 36
  • Мнения: 1 269
Това Ханското мляко има много голям срок на годност....Съмнява ме......
Ами мен всички ме съмняват вече Whistling. Етърва ми подквасва с Активия. Някой пробвал ли е?

# 37
  • Мнения: 422

В Плевен няма Биомилк, Елби май също изобщо няма, може би в Билла от време на време, Герма има в Билла, но ми е далече, Елена също по големите вериги - я има я не, в кварталните магазини има някакви регоинални кисели млека в повечето случаи, които не са ми кисели. Маркели има и неговите други марки.



Аз съм от Плевен и в  неделя сквасих с кисело мляко на Лазарова 2%, на тази фирма има и Перла 3,6%, което е още по хубаво, но на магазина беше свършило. Млякото ми се получи чудесно, другия път ще пробвам с Перлата.Прясното мляко беше домашно, кипнах го, изчаках да се охлади, да си държа пръста вътре, да е топло , но да не пари, на 500 мл слагам 1 суп.л. кисело мляко, съда поставям в наелонова торбичка и овивам в одеало.След 3 часа махам.Оставяла съм и цяла нощ, не ми се вкисна, но казват, че ако се чака толкова време се вкисва или пуска повече цвик май беше. Не съм квасила мляко от години, но се бях наканила от доста време и вие с тази тема съвсем ме мотивирахте. Смятам за напред да си е мое производство, поне знам какво има в него, че вече не знаем какво купуваме.

# 38
  • Мнения: 99
styllisima, каква закваска купуваш? аз тука не мога да направя друго мляко, освен едно точещо се и не особено кисело. Заквасвала съм с най- различни млека, но в тях обикновено има повече от една бактерия и не знам дали това е причината.

Иначе, аз го правя както вече е обяснено. Затоплям до температура, която мога да търпя с пръста, завивам с нещо по- дебело и оствям млякото цяла нощ. На сутринат слагам в хладилника




Аз си купувам мляко в което има нашата бактерия  Peace Не съм сигурна, че във всички магазини го има. Но съм квасила и  с Данон и онова провлачване изчезваше след второто или третото квасене, но си квасех с Данон първия път и след това си квасех от моето мляко Thinking Не знам дали е това причината но това мие направило впечатление.

# 39
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Ето ви един съвет за гъсто кис. мляко - докато е топло млякото добавете малко сухо и заквасете. Става разкошно!

# 40
  • Мнения: 173
Искам само да споделя, че не съм яла по-хубаво кисело мляко приготвено от баба ми

# 41
  • Мнения: 2 211
Искам само да споделя, че не съм яла по-хубаво кисело мляко приготвено от баба ми

Ами кажи как го прави баба ти, та да направим и ние.

# 42
  • Here, There and Everywhere
  • Мнения: 373
styllisima, благодаря! Амбицирах се пак да опитвам, защото тука се отказах след всички неуспешни опити. Заквасвала съм и с млека, които имат и нашата бактерия, но не съм намерила мляко само с нея. Като заквасвам с моето мляко, следващото става още по- зле  Sad .  Мислех да опитам и с ампулите, но и те са с 4-5 бактерии заедно.

Тандури, на мен също ми е ставало на такива топчета 1-2 пъти. Не съм забелязала кога е било, защото аз опитвах какво ли не- различни пресни млека, с различна масленост, органични, неорганични, различни кис. млека за закваска- никакъв успех до сега тука...
Ако съвсем нищо не стане, ще взема да си купя и аз машина. Ти от къде си взела бактерии и какви са?

В БГ много заквасвах- купувах домашно мляко, заквасвах с някое обикновено от магазина (не Данон), след това с моето и ставаше много хубаво.

# 43
  • Мнения: 7 091
Пиринка, на същия уебсайт, който пуснах има да се продават и бактерии. Продават се в различна големина опаковки. По принцип има на много места, дори в Амазон, казва се yogurt starter, аз лично вземам тази, която е и с другите бактерии, не само лактобацилус булгарикум и съм много доволна. Ето от тук я купувам:
http://www.dairyconnection.com/yogurt.htm

# 44
  • Here, There and Everywhere
  • Мнения: 373
Благодаря ти!   bouquet
Непременно ще си взема, дано накрая успея...

Общи условия

Активация на акаунт