Павлова - изкушение с ягоди и сметана

  • 6 531
  • 30
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
по принцип не съм по сладкишите.
никога не ми се получават Blush

това ми е любимият, до сега фал не е ставал.
рецептата я имам от дир.бг.
за съжаление не помня кой я е пуснал, за да благодаря за разкошния сладкиш Hug
ако чете тук: огромно благодаря, че ми подслади живота

Павлова

за блата:
4 яйца, разделени
2 с.л. захар
2 с.л. с връх какао

за крема:
500 мл. течна сметана за разбиване
2 с.л. захар

за украса:
пресни плодове

пробвала съм с киви и ягоди Peace

яйцата се разделят. белтъците се бият на твърд сняг. добавя се захарта и се бие докато се стопи.
един по един се добавят жълтъците.
после се добавя и какаото.
сместа се изсипва на хартия за печене в тавата ан фурната и се пече около 10- 15мин. на средна фурна.
като се изпече се вади и веднага се навива на руло. оставя се така да изстине.

сметаната се разбива със захарта. рулото се развива и се пълни със сменатаната, вътре се слагат плодовете
завива се отново на руло и се намазва с останалата сметана.

аз вчера реших да го направя на торта.
очертах 2 кръга и изпеках 2 кръгли плата, после съединих частите.
в крема добавих извара. ползвах 250 мл. сметана и 250 гр. извара.
добавих и малко желатин, за да стои кремът плътен.
уви ягодите пуснаха вода и долният блат се напои.
но това не повлия на вкуса Wink Wink


ето снимки:

първият блат с ягодите: 


вторият блат, покрит със сметана и ягоди:


цялата торта:


в разрез:


парче:

# 1
  • Мнения: 1 175
 newsm51 smile3525Струва ми се страхотно това изкушение.Мисля да го пробвам другата седмица.

# 2
  • Мнения: 2 241
О, тази Павлова определено ще се пробва, аз друга опитвах да правя по Нова година - с целувки, но не се получи, тази ми звучи по-добре.
  bouquet
Само че ягодите в момента тук са безумни, и като цена, и като вкус (гумени някакви), ще трябва да се почака.  Sad

# 3
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Само че ягодите в момента тук са безумни, и като цена, и като вкус (гумени някакви), ще трябва да се почака.  Sad

в момента тук са по-евтини, отколкото миналата година лятото, незнам защо.

Павлова става много вкусна с киви, само ще трябва да я оформиш по друг начин.
рулото се оформя лесно с киви, но нямам снимка.

с банани също става, те също си пасват с шоколад Flutter
виждаш, че съм настъргала по средата Blush

забравих да напиша, че намазах плодовете и горния слой с малко желатин, да не изсъхват.

плодовете са според наличността, това е хубавото на този сладкиш Crazy
понеже няма мазнина в сладкиша, нито много захар, то комбинираш с каквото искаш.  bouquet

# 4
  • Мнения: 2 241
Да, кивито си го представям как ще изглежда, добре ще стои, благодаря ти за идеята, но с банан май няма начин да се получи кой знае какъв фасон  newsm78

# 5
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Да, кивито си го представям как ще изглежда, добре ще стои, благодаря ти за идеята, но с банан май няма начин да се получи кой знае какъв фасон  newsm78

ами ако искаш торта, направи "колони" от банан по външната окръжност, т.е. както аз вътре съм ползвала ягодите, да се виждат после.
може бананът да е срязан надълго и сряза да се вижда.

а отгоре ще наредиш кръгчета банани. пак става Sunglasses, фантазия трябва Peace

# 6
  • В кошера...
  • Мнения: 527
Торта "Павлова"

6 бр. белтъци
300 г пудра захар
1 с.л.  брашно
1-2 ванилии 
 
300 мл течна сладка сметана
плодове по избор - ягоди, малини, банани, киви, боровинки


Белтъците се разбиват на твърд сняг. Добавя се пудрата захар -  при непрекъснато разбиване, докато   сместа стане напълно гладка и захарта се разтвори.
Добавят се  брашно и  ванилията .
В тава се слага фолио или хартия за печене, намазнява се и се поръсва с  брашно.
Върху фолиото се рисува кръг с диаметър 20 см и в кръга се изсипва сместа , като центъра се оформя по-нисък от краищата и се заглажда.
Пече се на 120 C  за около час и час и половина. 
Сметаната се разбива.
Тортата се намазва с разбитата сметана и се украсява  с нарязани плодове.


Аз имам тази рецепта за "Павлова" от този форум. Това модификация ли е или името съвпада? Много вкусно - ще се пробва, особено щом е с извара и ягоди...
   

# 7
  • Мнения: 592
Ася, няма ли браШно в блатовете? newsm78  И как иzпе4е 2 кръга? един по един ли? или пъпво си иzпе4е един голям блат и после си среzа и о4ерта кръговете?
 

# 8
  • Мнения: 2 241
Да, кивито си го представям как ще изглежда, добре ще стои, благодаря ти за идеята, но с банан май няма начин да се получи кой знае какъв фасон  newsm78

ами ако искаш торта, направи "колони" от банан по външната окръжност, т.е. както аз вътре съм ползвала ягодите, да се виждат после.
може бананът да е срязан надълго и сряза да се вижда.

а отгоре ще наредиш кръгчета банани. пак става Sunglasses, фантазия трябва Peace

Да, да, аз си представих как ще може да се направи с банани, но те просто не изглеждат така добре като ягодите и кивито, това имах предвид. Няма да е толкова ефектно.  Simple Smile


Аз по подобна на дадената от Медунка рецепта се опитах да правя Павлова и не се получи, в смисъл на два пъти не ми се изпече целувката. Twisted Evil

# 9
  • Мнения: 592
Торта "Павлова"


В тава се слага фолио или хартия за печене, намазнява се и се поръсва с  брашно.
Върху фолиото се рисува кръг с диаметър 20 см и в кръга се изсипва сместа

как така се рисува кръг и тестото няма да премине иzвън кръга??? или полzвате някакви рингове? Моля zа снимка  . НеЩо не мога да си го представя

# 10
  • Мнения: 2 241
Торта "Павлова"


В тава се слага фолио или хартия за печене, намазнява се и се поръсва с  брашно.
Върху фолиото се рисува кръг с диаметър 20 см и в кръга се изсипва сместа

как така се рисува кръг и тестото няма да премине иzвън кръга??? или полzвате някакви рингове? Моля zа снимка  . НеЩо не мога да си го представя

В случая става дума не за тесто, а за разбит на твърд сняг белтък, не се разтича.

# 11
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

как така се рисува кръг и тестото няма да премине иzвън кръга??? или полzвате някакви рингове? Моля zа снимка  . НеЩо не мога да си го представя

късно е за снимка, ще се опитам да ти обясня.

слагам в тавата на фурната хартия за печене.
слагам тортенринг с нужната ми големина, очертавам с молив.
махам тортенринга.
самото тесто не е точно тесто, а са си белтъци на сняг, леко течни от жълтъците.
започвам да изливам тесто по средата на кръга. половината в случая.
с лъжица избутвам до очертанията или леко да излиза от тях.
после изпичам. те не се надуват или разливат.
остават си каквито са.

после като изстинат налагам пак кръга и внимателно с нож изрязвам това, което излиза извън него.

моята тортичка е малка и станаха 2та блата наведнъж.

тестото от рецептата стига или за руло, направено в тавата на печката или за блата от по ~ 16см в диаметър
тестото като се разлее става около 3 до 5 мм дебелина, т.е. доста е тънко Simple Smile

ако има нещо - питай пак Grinning

# 12
  • Мнения: 2 211
Това наистина си е изкушение.

# 13
  • София
  • Мнения: 3 816
asyalein , благодаря за рецептата!  bouquet
Изглежда много красиво, вкусно и лесно.

# 14
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Аз имам тази рецепта за "Павлова" от този форум. Това модификация ли е или името съвпада? Много вкусно - ще се пробва, особено щом е с извара и ягоди...

съжалявам, не знам коя е оригиналната рецепта. newsm78
аз съм правила само тази. не обичам бизе много, а това тесто не е като бизето!

с тази рецепта не съм имала фал.
платките стават удобни за оформяне, не се трошат като бизе Wink по-скоро са като лек вариант на пандишпана, ползвам рецептата и за други сладкиши Wink

пак казвам, че аз един кекс не мога да направя като хората, но с тази рецепта не съм имала провал Sunglasses

# 15
  • Мнения: 2 439
А може ли в крема да се постави желатин?

# 16
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
А може ли в крема да се постави желатин?

прочете ли първият ми пост?
писала съм, че съм сложила Wink

да добавя нещо:
изварата, която ползвам, няма много общо с тази в Бг.
тази, която аз сложих е по-скоро като много добре изцедено кисело мляко, а не е зърнеста.

който иска да добавя извара, да прецени добре какво да сложи в сметаната, че да не стане фал.

# 17
  • София
  • Мнения: 3 816
Според мен ще стане много добре със заквасена сметана. Peace

# 18
  • Мнения: 592
Ася, хубаво си го обяснила, раzбрах вси4ко  Wink

# 19
  • Мнения: 3 459
Изглежда много вкусно, жалко че не мога да го направя  Sad

# 20
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Мммм, изкушение...

# 21
  • Мнения: 27 524
Ееее, супер изглежда, браво на теб  Hug
При мен има сериозна спънка - яйцата тук никога не стават на твърд сняг  Crossing Arms

# 22
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Ееее, супер изглежда, браво на теб  Hug
При мен има сериозна спънка - яйцата тук никога не стават на твърд сняг  Crossing Arms

Блонди и аз имам този проблем ooooh!

сега установих, че тези кокошки дето си живеят свободно, т.е. не са в кафез или скупчени в хале, ами си щъкат навън, та техните яйца правят сняг.

понеже редовно ми се случва да разбия белтъка и отдолу да е течно, то използвах трик - сложих лимонов сок.
плюс това снега после се втечнява от жълтъците.
ако ти се стори много течно, добави нишесте.
снегът е важен, за да остане блатът пухкав, защото няма набухвател. Peace
самото тесто не стои като твърд сняг после, ами си е течно Sunglasses

# 23
  • София
  • Мнения: 18 679
Според мен за нашенските условия в крема трябва да се сложи не извара, а натурално крема сирене, ама от вносните - Филаделфия безсолно или най-добре Буко. Това е същият крем като за Уайт сенсейшън, дори и тук е с ягоди - мнооого се връзват като вкус Crazy

# 24
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Според мен за нашенските условия в крема трябва да се сложи не извара, а натурално крема сирене, ама от вносните - Филаделфия безсолно или най-добре Буко. Това е същият крем като за Уайт сенсейшън, дори и тук е с ягоди - мнооого се връзват като вкус Crazy

кремът си е мое фантазе Peace
иначе се слага само сметана, но аз го исках по-плътен, затова сложих извара.
Букото и Филаделфията са мазни Naughty, моята извара е по-скоро като крема сирене Simple Smile

а Павлова може да се прави и с други плодове, просто ягоди ми попаднаха Flutter
съчетанието между силнокакаовите блатове със сметанаи плодове е разкошна просто Peace

# 25
  • Мнения: 98
Много е ефектна тортата!Задължително ще пробвам! Hug

# 26
  • София
  • Мнения: 18 679
кремът си е мое фантазе Peace
Не съм имала предвид, че си го откраднала отнякъде, извинявай, ако съм те засегнала Simple Smile Просто предложих вариант...

# 27
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Не съм имала предвид, че си го откраднала отнякъде, извинявай, ако съм те засегнала Simple Smile Просто предложих вариант...
хехехе не съм се засегнала  Wink

просто обясних, че Павлова по принцип е ефирна торта, нали за балерина е правена.
затова балтовете са тънки и въздушни, кремът също е лек.

а Филаделфия и Буко са мазни сирена, май имат и желатин вътре Peace
ама все пак може да се експериментира...

аз как сложих моята извара?  Wink

# 28
  • Мнения: 468
Страхотна торта! И аз не съм много добра със сладкишите, но имам рецепта за кекс, които винаги се получава.
Само че ягодите в момента тук са безумни, и като цена, и като вкус (гумени някакви), ще трябва да се почака.  Sad
Аз купувах няколко пъти гръцки ягоди тази година. Много са вкусни и изглеждат добре като тези на снимката.

# 29
  • Мнения: 592
И аz имах проблем с раzбиването на белтъците  Crossing Arms , докато не ми каzаха да ги раzбивам във висок и охладен съд, а zахарта ако има такава се довавя накрая и на тънка струя.

Да те питам Ася, нама ли никакво браШно в блата?

# 30
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
И аz имах проблем с раzбиването на белтъците  Crossing Arms , докато не ми каzаха да ги раzбивам във висок и охладен съд, а zахарта ако има такава се довавя накрая и на тънка струя.

Да те питам Ася, нама ли никакво браШно в блата?

не няма Laughing
само какаото, което е  2 с.л. с връх.
друга суха съставка няма.

ползвала съм тази рецепта за друг сладкиш и исках блатът да е бял, а не какаов.
вместо 2те лъжици какао сложих нишесте - пак стана.

но така както съм написала рецептата е вярна Sunglasses, брашно няма Grinning

Общи условия

Активация на акаунт