как посрещаме гости

  • 13 549
  • 78
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 5 710
Мòре, всичко ми носят. И пастата, обаче много държат на точността, така че докато стигнеш до вас да няма нужда да се претопля. В алумниниеви тавички всичко се пакетира, за 5-10 мин. е на масата. Всяка неделя на обяд мъжът ми ми носи от ресторант  паста, предишната вечер си я поръчвам и в 12 той минава да я вземе и я носи. Никога не е била студена и не е имало нужда да се претопля. Това го правим вече втора година.

А имах наскоро една история  с торта! малко офф - някои италианци са много са прецизни, когато става дума за ядене.

Поръчвам торта от сладоледаджийница. И предишния ден минавам да се уговоря. Сладоледената торта е по-скоро студена торта, не толкова сладолед (не знам как да го обясня, за 1в път ми беше такава торта да поръчвам) И като ме подложиха на един разпит!!!! Колко хора ще я ядат ( 13 мин. дискусии дали ще е достатъчно), в колко часа планирам да я поднеса, на колко точно минути живея, с какво ще я транспортирам. Отговорих както можах, стигнахме едва ли не до шрифта на надписа. После строго ме инструктираха да се появя точно в еди колко си часа, 40мин. преди това щяла да е извадена от хладилника. Да не я слагам после в хладилник, можела да стои още 2 часа на открито. И изобщо се почувствах, като функция на тази торта.
На следващия ден отидих, взех си я, изслушах отново лекция за това как не бива да я слагам в хладилника, след което като се прибрах я бутнах в хладилника, да не я мисля. И сбърках. Много е важно да се следват инструкциите на  сладкари, готвачи и др. Laughing

За салатите се сетих нещо.
Тук върви и  пинцимонио, което според мен е повече към апетайзерс, не толкова към салата.
Раклета също го тачим, нищо, че сме в чентро-норд. Но специални сирена за раклет не се продават, т.е продават се само в Лидл.

# 31
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124
Мòре, всичко ми носят. И пастата, обаче много държат на точността, така че докато стигнеш до вас да няма нужда да се претопля. В алумниниеви тавички всичко се пакетира, за 5-10 мин. е на масата. Всяка неделя на обяд мъжът ми ми носи от ресторант  паста, предишната вечер си я поръчвам и в 12 той минава да я вземе и я носи. Никога не е била студена и не е имало нужда да се претопля. Това го правим вече втора година.

А имах наскоро една история  с торта! малко офф - някои италианци са много са прецизни, когато става дума за ядене.

Поръчвам торта от сладоледаджийница. И предишния ден минавам да се уговоря. Сладоледената торта е по-скоро студена торта, не толкова сладолед (не знам как да го обясня, за 1в път ми беше такава торта да поръчвам) И като ме подложиха на един разпит!!!! Колко хора ще я ядат ( 13 мин. дискусии дали ще е достатъчно), в колко часа планирам да я поднеса, на колко точно минути живея, с какво ще я транспортирам. Отговорих както можах, стигнахме едва ли не до шрифта на надписа. После строго ме инструктираха да се появя точно в еди колко си часа, 40мин. преди това щяла да е извадена от хладилника. Да не я слагам после в хладилник, можела да стои още 2 часа на открито. И изобщо се почувствах, като функция на тази торта.
На следващия ден отидих, взех си я, изслушах отново лекция за това как не бива да я слагам в хладилника, след което като се прибрах я бутнах в хладилника, да не я мисля. И сбърках. Много е важно да се следват инструкциите на  сладкари, готвачи и др. Laughing

За салатите се сетих нещо.
Тук върви и  пинцимонио, което според мен е повече към апетайзерс, не толкова към салата.
Раклета също го тачим, нищо, че сме в чентро-норд. Но специални сирена за раклет не се продават, т.е продават се само в Лидл.


отивам да търся къде Ще се местя  Crossing Arms  Laughing
за тортите, вярно, страШни инструкции дават, ама винаги са прави  #Crazy

# 32
  • Italia
  • Мнения: 4 492
Мòре, всичко ми носят. И пастата, обаче много държат на точността, така че докато стигнеш до вас да няма нужда да се претопля. В алумниниеви тавички всичко се пакетира, за 5-10 мин. е на масата. Всяка неделя на обяд мъжът ми ми носи от ресторант  паста, предишната вечер си я поръчвам и в 12 той минава да я вземе и я носи. Никога не е била студена и не е имало нужда да се претопля. Това го правим вече втора година.

А имах наскоро една история  с торта! малко офф - някои италианци са много са прецизни, когато става дума за ядене.

Поръчвам торта от сладоледаджийница. И предишния ден минавам да се уговоря. Сладоледената торта е по-скоро студена торта, не толкова сладолед (не знам как да го обясня, за 1в път ми беше такава торта да поръчвам) И като ме подложиха на един разпит!!!! Колко хора ще я ядат ( 13 мин. дискусии дали ще е достатъчно), в колко часа планирам да я поднеса, на колко точно минути живея, с какво ще я транспортирам. Отговорих както можах, стигнахме едва ли не до шрифта на надписа. После строго ме инструктираха да се появя точно в еди колко си часа, 40мин. преди това щяла да е извадена от хладилника. Да не я слагам после в хладилник, можела да стои още 2 часа на открито. И изобщо се почувствах, като функция на тази торта.
На следващия ден отидих, взех си я, изслушах отново лекция за това как не бива да я слагам в хладилника, след което като се прибрах я бутнах в хладилника, да не я мисля. И сбърках. Много е важно да се следват инструкциите на  сладкари, готвачи и др. Laughing

За салатите се сетих нещо.
Тук върви и  пинцимонио, което според мен е повече към апетайзерс, не толкова към салата.
Раклета също го тачим, нищо, че сме в чентро-норд. Но специални сирена за раклет не се продават, т.е продават се само в Лидл.


отивам да търся къде Ще се местя  Crossing Arms  Laughing
за тортите, вярно, страШни инструкции дават, ама винаги са прави  #Crazy

Кажете поне в коя провинция ,де,4е аз както не съм добре с готвенето много добре би ми доШло. Twisted Evil

# 33
  • Мнения: 5 710
Хайде сега, няма нужда целия Север да се премести към зона Болоня  Mr. Green

# 34
  • Мнения: 5 462
Oххх записче , много ми е интересна темичката .
Мен ми харесва в Италианско и в някой други страни че концетратите се пият след вечеря .Не като в Бг някой от приятели са върли ракиджии и докато си изпият ракията ние с мъжо умираме от глад .Направо ми се изчаква чакането .Поради това че се пие ракията най напред не става номера да сервираш различните ястия на цялата маса , а взимаш на едните .. на другите пък трябва да ги чакаш да се напият обилно с ракии , водки и т.н. И ако трябва да спазваш някакъв етикет и да не се навечеряш преди гостите то трябва да вечеряме към 22 часа , щото бг е.. ти пиенето на ракия  ooooh! няколко часово наливане .Абе мечтая си след всяко блюдо да разчиствам масата и да слагам нови чинии и така до десерта .. обаче с това единия пий до 21 часа и яде салатата , другия не пие и си " иска" вечерята в 20 часа как да стане ...

# 35
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124
Хайде сега, няма нужда целия Север да се премести към зона Болоня  Mr. Green



глей са, докато разглеждах какво намерих за теб : салатка тейк ауеи  Laughing :
http://www.2night.it/v2/bologna/rubrica/news/121697.html#

Макдирокова, в наШите околности освен етни4ески ресторанти, друго не намирам  Rolling Eyes Confused
абе, да не би да не го рекламират, ама да го имат като услуга?  Rolling Eyes
аз, в интерес на истината, никога не съм питала  Rolling Eyes

# 36
  • Мнения: 5 710
Питай, питай. Ние повлякохме крак от наши приятели, които го правят вече 20 години този номер, те ни научиха.
И понеже посещаваме един и същ ресторант всяка седмица ( много сме традиционални) ни готвят дори без меню.
Мъжът ми обича една паста обриаконе, която я няма, но лелята много го глези. Така поне в неделя не запрятам престилката пред печката. А и на мен ми е много досадно да готвя паста, само като видя тенджерата с водата и ми прилошава.
Съжалявам, че така отклонихме темата.
Може би да продължим с гостите....

# 37
  • Italia
  • Мнения: 4 492
Питай, питай. Ние повлякохме крак от наши приятели, които го правят вече 20 години този номер, те ни научиха.
И понеже посещаваме един и същ ресторант всяка седмица ( много сме традиционални) ни готвят дори без меню.
Мъжът ми обича една паста обриаконе, която я няма, но лелята много го глези. Така поне в неделя не запрятам престилката пред печката. А и на мен ми е много досадно да готвя паста, само като видя тенджерата с водата и ми прилошава.
Съжалявам, че така отклонихме темата.
Може би да продължим с гостите....


По4вам да стягам куфарите за към Болоня   chef bowuu Wink
Тук в Милано и провинция не съм 4увала за такова неЩо. ooooh! Само в офиса се слу4ва да поръ4ваме за разни митинги и ни носят и антипасти и паста и салати и второ ама ресторанта е от другата страна на улицата.
Но може би трябва да се пита както е казала и феиам.4овек се у4и докато е жив  newsm78

Та да се върнем на темата  Simple Smile Като 4ета какви амбициозни домакини и кулинарки има тук никой ли няма да ме покани на гости  Wink

# 38
  • Мнения: 147
Тук в Франция определено ми направи впечатление, тъй като си е различно от това в България да поканиш и посрещнеш гости:
Първо ми направи впечатление че за уговорките за едно гости толкова много се фамилиарничи че.... няма значение с всичко се свиква  Laughing ,а  когато си на гости за едно кафе може и въобще да не го пиеш може само една вода да ти сипят  Laughing и се учудват като ми дойдат в моя дом на гости как масата е отрупана с различни сладкиши  Party !
А за вечеря или обяд тук започват с аперитив (леко шампанизирано вино или сладки десертни - розе, ратафия) следва антре от солена торта или др.,  има основно с гарнитура като характерен интересен вкус е сладко киселия, следва плато от сирена от миризливите (много са кусни обичам ги  Simple Smile ) и накрая десерт с кафе или чай , а след него ЕЙ това ми направи голямо впечатление сервират ракия, която я изпиват с бучка захар  Laughing !
Но като ми дойдат на мен гости французи не пропускам да сготвя БЪЛГАРСКО   chef  казват че им харесва ама то при тях не можеш да разбереш истината ли ти казват или комплимент ти правят, защото така са възпитани  Wink !
А за миенето и помагането в кухнята- на французите ни гости им е ясно вече че в къщи си раздигам масата аз и те останаха доволни де  Laughing !
Хубава тема поздравления и на тези дето са се постарали и със снимки  Heart Eyes !

# 39
  • Мнения: 1 909
а след него ЕЙ това ми направи голямо впечатление сервират ракия, която я изпиват с бучка захар  Laughing !
Heart Eyes !

Каква ще да е таз ракия да се пие с бучка захар - не съм виждала таквоз нещо, да не би да е било АБСЕНТ? newsm78

# 40
  • Мнения: 3 241
Да, интересно ми стана и на мен с бучката захар Simple Smile

А моят мъж гледа да ги пои с ракия още "в антрето". Да видят хубаво ли е Wink
И никога не ми се е случвало да не ми сипят нищо, явно все на щедри хора съм попадала Simple Smile

# 41
  • Мнения: 147


Каква ще да е таз ракия да се пие с бучка захар - не съм виждала таквоз нещо, да не би да е било АБСЕНТ? newsm78
Най обикновена бучка захар , а ракията обикновено крушова или гроздова- тук в Bourgogne !  Wink

# 42
  • Мнения: 5 710
Има логика това с бучката - да се усвои светкавично и да почне по-бързо джамбурето. Laughing

# 43
  • Мнения: 1 107
Момичета, разбихте ме с тази тема- тъкмо посвалих някой излише килограм и ще взема да  се юрна към Италия Grinning
А пробвалили сте да почерпите нетрениран гост с ракия....може повече да не погостуват Wink

# 44
  • Мнения: 185
Напълняхме от паста, ....и др.италиански, нека да научим за другите държави, то можеше да си коментирате ястията в Италианската.
Сорри за оффа, но аз мряза паста, спагети...предпочитам всичко друго и би ми било интересно, както и на вас, да научим за германците, датчаните, финланците....японците ако щете.
Нека да разнообразим италианското меню  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт