Един пакет кори за лазаня (аз обаче предпочитам да правя тази рецепта с онази паста, която е като спагети, дълги и сплескани - определено става по-вкусно). Сваряват се в много вода, подсолена и с малко олио (за да не се слепват).
Първи сос: 0.500 кг кайма, 2 средни глави лук, няколко скилидки чесън, буркан консервирани домати + 1 л-ца кетчуп, 1 морков, 1 кубче бульон, чубрица (доста), сол, черен пипер, соев сос (ако има), магданоз.
Лукът, чесънът и морковчето се задушават и към тях се прибавя каймата. След като и тя се задуши, се допълват всички подправки (без магданоза). Изсипват се доматите, цръква се малко кетчуп или пюре ако има (за по-наситен вкус), и се оставя да ври на слаб огън около 20 мин.докато сосът не се сгъсти. Ако все пак ви се вижда рядък, може да го сгъстите с много малко брашно. Накрая се нарязва и магданозът.
Втори сос: Приготвя се класически сос бешамел от 1 лъжица масло, 3 лъжици брашно и две чаени чаши прясно мляко. (Аз разтварям предварително брашното в студеното мляко, защото иначе винаги ми става на бабунки ) и чак после го изсипвам при загрятото масло като бъркам непрекъснато. Като се сгъсти се подправя със сол и черен пипер, а накрая се добавя 1 чаена чаша настърган кашкавал и се бърка докато кашкавалът се разтопи. Става супер вкусен сос на конци:-) може да се ползва и за други случаи.
В тавичка (по-дълбока за всеки случай) на дъното се изсипва половината от белия сос. Реди се пласт кори от лазаня, след това от червения сос с каймата, пак кори от лазаня, пак червен сос...завъришвате с кори. Според количеството на соса си определяте и броя на пластовете лазаня. Отгоре заливате с останалия бял сос. (ако правите от плоската "спагетовидна" паста, разстилате полонвината количество върху белия сос, изливате всичкия червен сос, после нареждате другата половина спагети, отгоре останалия бял сос. Най-отгоре се поръсва с още малко настърган кашкавал и се запича във фурната, докато придобие хубав вид:-)