Готвим заедно

  • 2 816
  • 46
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 154
 
  Моята риба хек с картофки , морков, целина , доматен сос , пресен лук и магданоз стана разкошна
И аз така приготвям рибата, като за разнообразие сменям картофа с ориз и добавям ситно нарязана чушка.
Ще следя темата с интерес. Идеята със сушените кайсии много ми допадна   bouquet

# 31
  • София
  • Мнения: 3 099
С какво да сваря сладък картоф? Скоро даже разбрах, че изобщо съществува такъв...  ooooh! Останаха ми два, след едно готвене с телешко и са се чудя с какво да ги комплектовам.  Rolling Eyes

Помощ!  Mr. Green

# 32
  • Мнения: 5 940
С какво да сваря сладък картоф? Скоро даже разбрах, че изобщо съществува такъв...  ooooh! Останаха ми два, след едно готвене с телешко и са се чудя с какво да ги комплектовам.  Rolling Eyes

Помощ!  Mr. Green
Пека ги с малко масло. Накрая добавям настъргано сирене.
Сладките картофи са идеални за приучаване на децата да хапват храна на парчета. Може да са само опечени с масло или друга мазнина, нищо друго. Варени също стават, малко на тиква ми приличат.
Можеш да приготвиш пюре само като го свариш и пасираш. Може и със спанак или грах,лук и масло, пак пасираш. 
За нас мъжът ми прави следното -сладък картоф на кубчета, обикновени също добавя, чушка(едро нарязана), лук(едро нарязан) и тиквички. Пече с малко зехтин, сол и черен пипер. Готви и патица със сладък картоф, отиват си много вкусово.

# 33
  • Мнения: 756
valerie , благодаря за рецептата , само да попитам накисвате ли я във вода лещата преди да я приготвите.
за сладкия картоф една от любимите комбинации е пиле , ябълка и сладък картоф
15г масло , 1 с.л зехтин се задушава лук или праз , слагам и пресен лук също ,110 гр пилешки гърди се добавят след като се задуши лука за около 2-3 мен и тогава добавяш ябълката ,за да се вари месото в сладък сос след около 5 мен добавяш сладкия картоф и се вари за около 15 мен. сладкия картоф е много полезен , по- полезен е от обикновения, защото съдържа повече вит. с и бетакаротин.Чудесна комбинация е със спанак и тиква , аз по принцип го слагам в пюретата ,където знам че е по - капризен , заради сладкия вкус.Сладък картоф с царевица е също много вкусно . Моркови със сок от портокал е много полезно за очите .
Една рецепта , която тези дни ще правя е пилешки дроб с зеленчуци и ябълка
100гр дроб , зеленчуци картоф , морков и лук / праз / аз ще сложа и пресен чесън по съвет на valerie и ябълка . Почистваме дробчетата и ги задушаваме със зеленчуците /лука и пилешки бульон домашно приготвен/ , докато си променят цвета , след това се добавят зеленчуците + ябълка и се варят на тих огън ,след като заврат за около 20 минути.

# 34
  • София
  • Мнения: 3 099
valerie , идеите ти са страхотни! Утре ще приложа едната. Мисля да е тази със запичането.  Wink

# 35
  • Мнения: 623
Момичета,оранжевата леща постепенно ли я захраните или дадохте цяла порция от раз?За утре бях планирала да я пробвам и ще се възползвам от рецептите.Пресния чесън не дразни ли стомахчето?
 Hug

# 36
  • Мнения: 5 940
axel_chiara, не накисвам оранжевата леща, тя е без ципа отгоре, лесна за приготвяне.
didka_2 , захраних първо с обикновена леща постепенно, после цяла порция оранжева, така се получи, че дадох по-лесно усвоимата след това. Пресният чесън, топлинно обработен, не дразни стомаха на сина ми, но той, да чукам на дърво, общо взето няма проблемен стомах.

# 37
  • Мнения: 207
Axel_chiara е отговорила за накисването. Аз отведнъж я дадох ама ние нямаме проблем с храните. Пък и не съм чувала някой да е алергичен към леща  newsm78 А за пресния чесън наиситна е така топлинно обработен няма грижа въпреки,,че аз още не съм дала.  chef

# 38
  • Мнения: 116
запис .... ще следя темата, че и аз да се понауча на това - онова  Mr. Green

# 39
  • София
  • Мнения: 3 099
Сладък и обикновен картоф за еднакво време ли се запичат? Казвайте бързо, че ги боднах вече заедно...

# 40
  • Мнения: 6 029
Сладък и обикновен картоф за еднакво време ли се запичат? Казвайте бързо, че ги боднах вече заедно...

След като си ги боднала замина:) Не знам. Просто като проверяваш дали са готови бодни няколко с вилица и ще се разбере.

# 41
  • София
  • Мнения: 3 249
Сладък и обикновен картоф за еднакво време ли се запичат? Казвайте бързо, че ги боднах вече заедно...

След като си ги боднала замина:) Не знам. Просто като проверяваш дали са готови бодни няколко с вилица и ще се разбере.

На принципа проба-грешка ще откриеш. Вече би следвало да са се опекли, така че доложи за резултата, та да знаем и ние. Кои се опекоха по-бързо?

Макар че то от картоф до картоф има огромна разлика и някои се пекат бързо, други се точат до побъркване  Whistling

# 42
  • София
  • Мнения: 3 099
Абе, опекоха се заедно, но май сладкият беше по-сварен... Добавих сирене и малко йодирана сол и стана приказка (вълшебна комбинация, да знаете!). Само, дето при пасирането картофите станаха малко гъсти, та гледачката е разредила с кисело мляко!  Crazy Mr. Green Излапал бъркоча малчо, обаче...

# 43
  • Мнения: 3 405
И какво? Търсачката ми показа "заек с картофи и лук", споменат от ivonska, а рецепта няма. И сега къде да търся. Заекът се размразява. Чудя се дали да направя марината, да "преспи" нощес в нея и утре да го готвя. Дайте идея  Grinning

Освен това съм възродила тема от май месец и то съвсем не по моя въпрос  Laughing

# 44

Общи условия

Активация на акаунт