"Тортено предизвикателство" Юли 2008

  • 70 879
  • 1 189
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 1 965
Бях се зарекла да не пиша, ама като преспах и ме удари на съвест.....
Момичета, усещате ли колко се задълба работата.... Върнах и изчетох всичко дотук от началото на идеята. Извадих няколко цитата, само за да ви покажа колко се отдалечаваме от първоначалната идея. Най-много ме грабна подчертаното по-долу. Трите цитата са на Тандури, както  и идеята.
"...Ние тук не сме се събрали да си "мерим тортите", а да се учим една друга, нали така? ..."
"...За мен цялата идея е повече обучаваща...."
"...Идеята е да си изберем тема ( например Зайче в гората) и в ден Х желаещите да се включат в направата на такава. Няма победители, няма победени, просто ще видим 100 вариации на една и съща тема. Всеки ще се поучи от нещо, ще даде идеи на другите и т.н...."

Ако замисълът не се е променил много, мисля че става въпрос за декорацията на тортата. В тоя ред на мисли, след като няма да има стълбичка на победител, а гласувам с 3 ръце да няма..... мисля че, вътрешността на тортата е почти без значение. Няма как да си хапнете, а като ви кажа колко е вкусна моята торта .... няма начин, ще трябва да се съгласите и да ми повярвате. А пък вие ми обяснявайте колкото си искате, че захарта в крема ми е малко......
Тъй като мразя да правя раздори, а снощи се оказах в центъра на събитията, за което отново се извинявам, мисля че трябва да махнем ембаргото и върху блатовете и върху кремовете и върху покритията. Ако идеята е да видим 100 различни зайчета в гората, нека  ги видим от 100 материала. Ако някой иска и трансфер да прави, ако друг иска, от шприц да го изцвърка.... Щом е ЗАЙЧЕ В ГОРАТА, и се яде, и не е купено готово....значи отговаря на изискването. А върху какво стоят..... на никой не му пука на този етап, в това предизвикателство.... Задължително ли  трябва да е 3D тортата? Нали утре някой пак ще пита: Как се прави трансфер? Или как се прави с шприц?
Какво мислите по този въпрос?
P.s: На инат на себе си, нощес разрових вълшебния ми 20 годишен тефтер и съм готова и за блатове  и за кремчета.... Ще се дупя пред печката, па каквото ще да става..... Joy Joy Joy

# 61
  • Мнения: 492
Tandoori,  свършила си страхотна работа  bouquet
аз, подкрепям това, което казва рая.  мисля, че най - добре всеки сам да избере вкуса, размерите, вида, какво да е покритието и т. н.  на неговата торта. това в крайна сметка, трябва да е въпрос на личен избор. и аз си приготвам сама блатове, крем и покритие (което не винаги ми се получава), но това не значи, че ми пречи, ако някой е работил с готови материали, щом му харесва вкуса. относно покритието, смятам, че не би трабвало да се отдава такова значение на това, дали да е готово или не. момичетата, които са му схванали тънкостите(което от своя страна е предимство пред останалите ),  искат да работят с приготвено. моят случай е "на късмет",  ако този ден не ми стане покритието, аз какво  ще показвам,  блатове и крем !?!? и нещо, което не разбирам е, защо е тази липса на доверие, че някой ще покаже нещо, което не е негово !?!
P.S.  Ванче, точно това имах впредвид и аз

Последна редакция: вт, 17 юни 2008, 13:23 от svetlane

# 62
  • Мнения: 668
 van444eto и svetlane - много вярно сте го казали, за мен това е истината... Така най-добре всеки ще изяви себе си и своя майсторлък. Пък не е казано, че като работиш с готово покритие ще ти станат "от раз" по-хубави украсите. Всеки ще покаже в коя област е най-добър, а предизвикателството ние ще го поставим пред себе си (който иска де) да пробва нещо ново, което не е правил досега и с което не е работил.
И аз подкрепям първото провеждане на "Предизвикателството" да е по-свободно, пък след него вече ще обсъдим кое е добро, кое не чак толкова от правилата и изискванията, и за следващото ще преценим дали да ревизираме регламента.
 Hug Тортаджийки - нека удоволствието от правенето на тортата да е преди всичко!

# 63
  • София
  • Мнения: 1 163
аз също съм на мнение блатовете и/или кремовете да може да са готови. Все пак наистина няма как да се пробват, а и аз доколкото разбрах целта е " да видим 100 вариации на една и съща тема", но на външен вид.
Ако има толкова голямо значение блатовете и кремовете да са домашно приготвени целта щеше да е "да видим 100 вариации във напречното сечение на блат Х и крем У"/защото вкуса няма как да се види/. Все пак нека всеки си реши как да си я направи отвътре-домашно приготвена или с купешки блатове, нали той ще си я яде.  А и определено повече хора ще се включат,ако може да се ползват готови блатове, защото е наистина много трудоемко, ако всичко трябва да се прави и това би отказало много хора. А дали да бъде с готова маса или не, не мога да преценя.

# 64
  • Мнения: 4 358
Като гледам засега най много гласували има за Сватбени торти.
Момичета записвам се и тук поне да гледам Sad - страшно ми е интересно.
Аз ще съм на моренце Embarassed, така се планува засега въпреки че не е много сигурно още.
Мисля си Embarassed, че много добре сте го замислили но мен още ме е срам - не е лъжица за моята уста май - още съм на ниво шприцовани розички, захални розички, шоколадови розички и до там.
Но гласувах (ако не възразявате Embarassed) - за Приказните герой, Професиите - веднага ми хрумна мед. сестра с бяла престилка(ех мръсница  Embarassed hahaha).
Ще ви следя с интерес.Има време да помисля ще ли мога да се включа.
По въпроса за материалите - и готова маса да е като ти са вързани ръцете на фльонга пак нищо не можеш да спретнеш.
Така,че дайте кеф да има Laughing пък кой с каквото си работи като маса.
По важно за мене е блатовете и кремовете да са домашно приготвени newsm78.
По ми се вижда лесно да се направи торта с готови блатове отколкота да се украси с готова маса.
Това са първоначални мои разсъждения де Mr. Green

Последна редакция: вт, 17 юни 2008, 12:40 от Бъни

# 65
  • Мнения: 1 965
Тандури сигурно спинка от другата страна на земята, но нека и другите изкажат мнение за традиционното и нетрадиционното. Виждам накъде отива работата с гласуването, и вече имам почти оформена идея за сватбената торта, но кажете ми все пак ако е веселичка, ще ме изхвърлите ли? Трябва и това да се уточни. И още едно въпросче ми изникна. То пак е с традиционното. Няма да хукна да купувам готова маса, затова казвайте бялото ще бъде ли задължително за сватба, за да почвам да тренирам други покрития.
И ми хрумна още една идейка мимоходом. Когато дойде време за обсъждането, искате ли да направим нещо като тест: "ПОЗНАВАШ ЛИ ДРУГАРЧЕТО СИ???" Тоест да се опитаме да правим някакви предположения, "Коя торта на кого е?". Как ви се струва?
Малкия е болен и аз бездействам тука и само с идеи ви затрупвам.  Embarassed

# 66
  • Мнения: 8 242
Ванче, и на мен идеята с анонимните торти ми харесва  Wink Ще стане шоу  Laughing
И сватбена е чудно като идея..
А и това според мен дава много свобода. Защо да е бяла? Може да е розова.. синя.. зелена.. Сватби и булки всякакви  Mr. Green

# 67
  • София
  • Мнения: 2 113
Ами значи дотук мислим в една посока, да не откажем желаещи заради твърде много правила, да "опипаме почвата" първият път, да си дадем повече свобода, за да не си убиваме удоволствието и да стигнем все пак успешно на финала с обсъжданията, защото това ще е заслужената награда на всички участвали - къде беше трудно, колко пъти ми се килна фигурката, от каква идея тръгнах  и докъде я докарах, ама как си се сетила за това - супер! можеше да го закрепиш така, за да не личи....
Аз все пак си запазвам идеята за следващи пъти да си набележим една точна идея за репродукция и тогава да се обсъждат средствата, с които всеки се е доближил до нея, колкото се е доближил. Тогава ми се струва, че ще съпоставим най-много техники, най-много начини да се постигне едно нещо. Това не е по-добър модел, а е просто друга гледна точка, друг вариант на задачата...
И накрая момичета, и аз мисля, че няма какво да се дебнем, просто накрая ще си разказваме премеждията, ще научаваме от себе си и от другите и ще бъде забавно лятно преживяване...А есента, ако повторим, тогава може и да печем блатове задължително, да месим определени покрития...периодът е някак си по-домошарски, късна меланхолична есен, мирис на изпечен сладкиш, дъжд по прозореца...

Ванче, анонимноста мисля отпадна като идея ведно с идеята за конкурсно начало, при липсата на състезателност, защо да не се явяваме с никовете си?

# 68
  • Мнения: 1 965
Ами пак изчетох всичко. Не видях къде е отпаднала идеята за анонимността.... ама, може и да не съм разбрала нещо. То е ясно че ще бъда разкрита веднага, /ако ще чупим традициите разбира се/ но ще ми е забавно да налучквам другите.
...  Но сега като се върнах назад видях нещо друго. Бях предложила да снимаме. Май не съм се изказала правилно. Имах впредвид, ако някой прави нещо по-извъртяно да снима ако може. Много ми е трудно да ви обясня само с думи например, как правих водопада. И затова като се появи въпроса: Как направи еди кое си... по-лесно е да приложиш снимка  и да кажеш с няколко думи: Ето така.... А,  съм сигурна че в това предизвикателство ще се появят нови и неправени досега неща и въпросите ще са милиони. Разбира се едва ли всички ще имат възможността да снимат стъпка по стъпка, но който може, нека го направи.

# 69
  • Мнения: 7 106
Едва успях да ви изчета тук и в другата тема  ooooh!. То писане, то чудо.....

На мен като цяло идеята ми допада, но за съжаление в първия (летният) кръг няма да мога да участвам, защото почти целият юли ще сме по почивки и в движение, август и той се очертава такъв, тъй че само ще ви наблюдавам и критикувам (зодия Дева съм все пак, това ми е черта от характера  hahaha).

Иначе аз лично нямам претенции за произхода на основните продукти, работя и с готова мод. маса и с марципан Варна. Даже последната ми торта - Куфара е 1:1 готова маса и марципан Варна. Естествено готовата маса има много предимства, главното от които е че е снежно бяла, но ако не си ограничен във времето и нямаш малко дете, което иска разходка и внимание  Heart Eyes, можеш да си приготвиш и някое по рецепта, поне избор има  Peace.

# 70
  • Мнения: 1 491
Догде си приключа работата и тука станало интересно ... hahaha
И аз виждам, че сме тръгнали към сватбена торта... Защо ли?  hahaha  И Ванче, аз като съм гледала в нета, по света какви сватбени торти пряват по желание на младоженците, какво те наведе на мисълта, че трябва задължително да е бяла? Нали уж, ще го дадем по лежерно и излизащо извън рамките първият път? Кой, както му е удобно, но да видим 100 варианта на зайче в гората  Mr. Green Аз съм за, тортата да не е задължително традиционна  Peace

# 71
  • Мнения: 1 271
Значи, аз дотук разбрах-ще има предизвикателство, само за украсата.  newsm78
Давам пример-вижте темата пусната от Пепи от кухарката.една или две страници назад е.Вижте за какво точно става въпрос.
Там мацките са  обяснили що е то Предизвикателство в тортоправенето.Ако всичко е който както си иска-според мен няма да има смисъл от тази тема.Пак казвам според мен.  Naughty

# 72
  • София
  • Мнения: 2 113
Моля те, пак ми напомни този линк, ходих в профила на Пепи, оттам го намерих, но става дума за конкурс по приготвяне на меню от 4-5 ястия и продуктите са свинско, субпродукти, гъби...нищо тортено на видях...

# 73
  • Мнения: 1 271
http://www.kuharka.ru/viewtopic.php?t=4806  това да за ястия, но всъщност регламента е един и същ.
А ето ви и един линк от Гответе с мен, написано от Сладка хапка http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2495.0.html

Обяснявам с две думи-дава се предизвикателството и кой иска, кой не иска се вижда.Пише се с какво ще се прави тая торта, на каква тема е и се започва.Който има възможност прави, който не стой и гледа.   chef

# 74
  • Мнения: 2 282
Ей, таман си начесах крастата и се каних да не правя торти до край на октомври. Лоши хора сте, ама много! Hug

Общи условия

Активация на акаунт