Рецепти с овесени ядки.

  • 14 409
  • 24
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 883
Имам един малък проблем - хемоглобина ми е нисък и ми казаха да ям овесени ядки. (Защото не мога да ям месо) На мен вече ми писна от овесени ядки с мляко. Как по друг начин мога да си ги приготвя?

# 1
  • Мнения: 5 001
*За закуска - накиснати от вечерта.На сутринта ги кипвам,добавям масълце и сиренце и си ги хапвам

* Може да се сложат 1:1(ориз:овесени ядки)в  плънка за пълнене на чушки,тиквички,патладжан...

*Курабийки с овесени ядки(овесинки)....

# 2
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Кюфтета от овесени ядки, овесени ядки със сирене и кашкавал за закуска, мусака с овесени ядки, пълнени пиперки с овесени ядки и добавки, абе почти във всичко можеш да слагаш овесени ядки. Аз не ги харесвам сладки и ги използвам само за солена плънка.

# 3
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
освен сладки с банан (много вкусни), слагам овесените ядки в тесто, почти за всико: хляб, пица, кифлички.... Peace

# 4
  • Мнения: X
Объркани с кисело мляко и мед/медът също се отразява добре при нисък хемоглобин/,от вечерта акто си ги направиш,до сутринта стават перфектни/в хладиника ги оставяш да отлежат/....можеш да прибавиш и плод.
Иначе съм чувала ,че ги прибавят и към супа-вместо фиде или ориз.
Можеш да си правиш и нещо като ашуре-само,че вместо жито слагаш овесените ядки/такова нещо съм правила на децата като бяха по-малки и много го ядяха/

# 5
  • Мнения: 836
Соленки с овесени ядки и кашкавал

Продукти:
100 гр. овесени ядки
100 гр.брашно
100 гр. масло (аз слагам 60мл олио, но е въпрос на вкус)
50 гр. кашкавал
4 с.л. кисело мляко
сол на вкус

Начин на приготвяне: Смесваме ядките, брашното, солта и маслото и разбъркваме добре.
Добавяме млякото и настъргания кашкавал.
Замесваме тесто и разточваме кора с дебелина 1 см.
Режем на правоъгълници. Слагаме ги в намаслена тавичка и печем на 200 градуса.
 
Рецептата изпрати Гери Ламбрева
http://zadoma.com/index.php?APP_ACTION=RECIPE_INFO&RECIPE_ID=436

# 6
  • Мнения: 375
    Предлагам ти моята любима закуска с овесени ядки

2 с.л. овесени ядки
1 с.л. стафиди
1 с.л. сурови белени слънчогледови семки
плод на парченца според сезона
1 с.л. мед (може и без него, защото стафидите дават сладост)

   Тези продукти се объркват от вечерта, долива се водичка да ги покрие и на сутринта се хапват.

# 7
  • Мнения: 2 018

*Курабийки с овесени ядки(овесинки)....

Имам и аз изостанали овесени ядки. Малкия така и не ги хареса. Но аз съм упорита  Wink
Я сподели рецептата,  може да ги харесат у дома. Пък и аз да маже да проям!  Party

# 8
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Скоро правих кюфтета от тиквички с овесени ядки,вместо брашно/галета.Много се харесаха вкъщи,вече така ще ги правя.
Когато са за закуска,не ги варя,а само ги накисвам във вряла вода и ги затварям да набъбнат добре с 1/2 кубче бульон или след това прибавям сирене.
Приготвям овесените ядки и по друг начин.В малко вода ги варя,като изври водата прибавям прясно мляко и ги досварявам(всичко на око),прибавям малко канела,нарязана ябълка и банан,обърквам добре и готово.Като ще хапвам добавям 1 сл мед.Стават много вкусни.

# 9
  • Мнения: 5 001

*Курабийки с овесени ядки(овесинки)....

Имам и аз изостанали овесени ядки. Малкия така и не ги хареса. Но аз съм упорита  Wink
Я сподели рецептата,  може да ги харесат у дома. Пък и аз да маже да проям!  Party
Заповядай Бо...Рецептата е на Биляна69   bouquet

Овесени питки (лъжливи ореховки)
 Овесени ядки-420г
 олио -120г
  захар - 250г
  брашно - 160г
  3 яйца
  канела - 5г
 Овесените ядки се омесват с мазнината,брашното, разбитите със захарта яйца и канелата.  От тестото с намазнени ръце се оформят топки,които се сплескват леко,нареждат се в намазана с мазнина и поръсена с брашно тавичка. Пекат се в умерена предварително загрята  фурна. 


П.П. единственото нещо което промених е,че сложих ванилия вместо канела...  

# 10
  • Мнения: 883
Много, много ви благодаря!  Hug
Всичко ми звучи страхотно и апетитно. Ще си разнообразя менюто и ще изненадам лекаря без хапчета!  Praynig

# 11
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Ето една рецепта за сладки(от форума е,но не помня автора).

Хрупкави сладки с кокос и овесени ядки

1 чч овесени ядки(да НЕ са финни)
1 чч кокосови стърготини
1 чч брашно
1чч масло/маргарин
1чч захар
1 чл сода бикарбонат
2 сл гореща вода
1 сл мед
нарязани орехи-на вкус
В чашка се разтваря содата в горещата вода.
В купичка се размеква маслото+меда и се добвя содата в него.
В голяма купа се смесват сухите съставки,разбъркват се добре,добавя се маслото с меда и содата и пак се разбърква добре.Сместа се оставя за 30 минути в хладилник,след което се оформят кръгли сладки и се пекат върху хартия за печенена 180 градуса,около 25-30 минути.
Стават като ореховки,чудесни са на вкус.

# 12
# 13
  • Мнения: 407
За да повишиш хемоглобина си, може да приемаш и други храни, освен овесните ядки. Важен е приемът на желязо, така че подбираи храни, съдържащи този елемент.
Консумирай черници ( те са препоръчителни за хора,страдащи от анемия, а ниският хемоглобин е признак за тази болест).

# 14
  • Мнения: 1 352
Аз пък току що направих кашкавалена палачинка с овесени трици, вместо с брашно и е страшно вкусна Crazy.

# 15
  • Мнения: 883
Хемоглобина ми е нисък от бременността. Черници ям много, но рядко намирам черни. Зад блока има огромно дърво с розови плодове. И доста череши изядох, но не мръдна много. Пробвах с дроб, но повръщам. Казаха ми и за червено цвекло, но не намирам по пазара - вероятно е рано. Нещо друго с желязо???

# 16
  • Мнения: 5 001
Желязо се съдържа в цвеклото, зелени листи зеленчуци, краставици, грозде, банани, червено месо, дроб, смокини, стафиди, риба, птиче месо , моркови, магданоз, аспержи. соя,елда
Месо-най вече червените меса демек Телешко
Коприва
Спанак
Лапад
червени плодове
касис
къпини

Елда
сушени кайсии
сушени плодове
фурми


Това открих като информация....Дано помогне   bouquet

# 17
  • Мнения: 585
Аз си ги накисвам от вечерта със много ядки и стафиди, голяма лъжица мед и студена вода Simple Smile
На сутринта са превъзходни, не слагам мляко.
А за желязото, много по-добре е да ядеш пшеничен зародиш, продава се в едни зелени кутии, по една супена лъжица на ден, пак по същия начин, можеш да си ги прибавиш и към овесените ядки.
Ако намериш също червено цвекло, на салата сварено или сурово на сок; коприва , все още има, може и на манджи може и на чай Simple Smile

# 18
  • Мнения: 407
Цитат
Нещо друго с желязо???

Допълвам списъка на ТheNMaster с ядки,риба,яйчен жълтък,соеви продукти.
От растенията най-много желязо имат: броколите, спанакът и лещата.

За да се стимулира усвояването на желязо от организма е добре да се употребяват храни, богати на витамин С (особено ако приемаш само растително желязо).
Избягвай да пиеш кафе или чай заедно с храна, богата на желязо, защото те пречат на усвояването му от организма.

# 19
  • Мнения: 585
да, това за кафете беше важно уточнение.
Дори ако приемаш желязо под формата на лекарство, пак е хубаво да избягваш кафето

# 20
  • Мнения: 3 641
А аз съм пробвала "Мюсли тортата" да направя с овесени. Става много хубава+банани  bouquet

# 21
  • Мнения: 407
Намерих ето тази рецепта с овесени ядки:

Соленки с овесени ядки и кашкавал

Продукти:
100 гр. овесени ядки
100 гр.брашно
100 гр. масло
50 гр. кашкавал
4 с.л. кисело мляко
сол на вкус
Начин на приготвяне: Смесваме ядките, брашното, солта и маслото и разбъркваме добре.
Добавяме млякото и настъргания кашкавал.
Замесваме тесто и разточваме кора с дебелина 1 см. 4.
Режем на правоъгълници. Слагаме ги в намаслена тавичка и печем на 200 градуса. 

Източник: zadoma.com

# 22
  • Sofia
  • Мнения: 576
Ето една рецепта и от мен.

Овесени кюфтета

Продукти: 3-4 с.л. овесени ядки, 2 яйца, 1 филия накиснат и отцеден хляб, 2-3 с. л. кисело мляко, 1 ч. л бакпулвер, подправки - ким, чубрица, сол, черен пипер.

Приготвяне: Посочените продукти се омесват и се оставят да престоят 4-5 часа. оформят се кюфтета, а ако е по рядка сместа се взима с лъжица и се пържат в силно сгорещено олио.

Това са много лесни безмесни кюфтенца, а и от гостите ми никой не е познал от какво са.

# 23
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Не знам доколко е вярно,но съм чела,че пъпешът повишавал хемоглобина.

# 24
  • Мнения: 147
Овесените ядки са единственото нещо което закусвам и още не са ми омръзнали. Аз обаче си купувам от фините овесени ядки, кото нямат нужда от варене или киснене от предната нощ. Вариант 1: 4 с.л овесени ядки (фини) се заливат със вряла вода(аз слагам малко вода, защото ги обичам много гъсти, а и така помагат много на преисталтиката на червата), 1ч.л зехтин, сирене, нарязани или ако не ти се занимава цели орехи, лешници и бадеми(сурови, има и желязо в орехите); Вариант 2: 1 кофичка кисело мляко, 4 с.л овесени ядки, ядки(сурови), малко сол; варианта с кисело мляко може да бъде без сол, със половин банан и/или ябълка, стафиди и 1 с.л мед; Вариант 3: 4 с.л. овесени ядки, прясно мляко, колкото искаш, ябълка и/или банан, канела, джинджифил(много малко), стафиди, мед, много сурови ядки (орехи, лежници, бадеми).

Общи условия

Активация на акаунт