Мои и "крадени" рецепти

  • 62 521
  • 76
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 950
Пурички с мармалад


1 ч.ч.           бяло вино
1 1/2 ч.ч.     олио
                    брашно
                    мармалад
                    орехи
                    пудра захар
                    ванилия

Прави се тесто (аз го правих в машината) от виното, олиото и брашно, колкото поеме (при мен пое около 700 г). Целта е меко тесто. Разточва се на тънка кора (5 мм). Изрязват се квадрати. По дължината на всеки квардат се слага мармалад и се ръси с орехи. Навива се пуричка. Редят се в тава върху хартия за печене. Пекат се на 180 градуса. Не ги чакайте да станат златисти, защото всъщност прегарят. Още горещи се поръсват с пудра захар, смесена с ванилия.

# 1
  • Мнения: 2 950
Сладкиш с бяло вино и ябълки


4                            ябълки
4                            яйца
150 г                     захар
250 г                     брашно
50 г                       ситно смлени бадеми
4 капки                 есенция от горчиви бадеми
150 мл                   бяло вино (мускатово)
1                            бакпулвер
1 щипка               сол

Яйцата и захарта се разбиват на пяна. Добавят се едно по едно есенцията, виното, сметаната, брашното, солта, бакпулвера. Ябълките се почистват и се нарязват на тънки филийки. Добавят се към тестото. Накрая се прибавят бадемите. Тестото се изсипва в тава, покрита с хартия за печене или намазана с масло. Поръсва се отгоре с бадеми (аз нямах в случая). Пече се в предварително загрята на 150 градуса фурна. Пече се около 50 мин (на мен ми отне повече), до зачервяване.

Източник: сп. Elle

# 2
  • Мнения: 2 950
Шоколадови бисквити Трюфел


200 г                 начупен шоколад
90 г                   краве масло
110 г                 захар
щипка               сол
3                       яйца
1 ч. л.                ванилова есенция
210 г                 брашно
25 г                   горчиво какао на прах
1/2 ч.л.             бакпулвер
                          пудра захар

Шоколадът и маслото се разтопяват заедно на водна баня. След като се охладят, към тях се прибавя захарта. Бърка се до разтваряне на захарта. Добавят се едно по едно яйцата, като се бърка постоянно с миксер. Добавят се ванилията, пресятото брашно, какаото, солта и бакпулвера. Отново всичко се обърква добре (аз бърках с вилица тук). тестото престоява 1 час в хладилника. От тестото се правят топчета. Всяко топче се овалва обилно в пудра захар. Редят се върху хартия за печене в тава на разстояние. Пекат се около 15 мин (на мен ми отне повече време) в предварително загрята до 160 градуса фурлна. Могат да се съхраняват в затворени кутии.

Източник: bg.mamma - Marabu

# 3
  • Мнения: 2 950
Шарена плитка




500 г              брашно
1 пак.             суха мая
250 мл            пр. мляко
1                     яйце
1 ч.л.              захар
щипка            сол
                       червен пипер
                       магданоз
                       настърган кашкавал
                       чубрица
                       ким

Маята се сипва в топлото мляко. Оставя се настрани, докато бухне. Прибавят се яйцето, захарта, солта, брашното. Омесва се меко тесто. (аз правих в машината) Разделя се на 3 части. Втасват около 1 час. В едната се слага червен пипер, във втората - ситно нарязан магданоз, третата остава бяла. Оформят се на фитили. От тях се прави плитка. Слага се в тава с хартия за печене или намазаана с масло. Втасва още веднъж. Плитката се намазва с яйце. Върху бялата част се поръсва кашкавал, върхузелената - чубрица, върху червената - ким. Пече се на 180 градуса.

Източник: сп. Журнал

# 4
  • Мнения: 2 950
Домашни гевречета


1 кг + 1 ч.ч.              брашно
1 кофичка (500 г)    кисело мляко
1 ч.л.                         сода
1 ч.ч.                         пр. мляко
1 пак.                        суха мая
2                                яйца
1 ч.л.                         сол

От посочените продукти се приготвя тесто. Аз правих в машината. На ръка първо се смесва маята в леко стопленот опрясно мляко, оставя се настрани за 10 мин, след това към нея се добавят останалите продукти. Целта е меко тесто. Оформят се гевречета и се редят в тава върху хартия за печене. Оставят се да втасат около 40 мин. Отгоре се мажат с жълтък и се поръсват със сусам, ким, чубрица и т.н.

# 5
  • Мнения: 2 950
Вита пита


1 ч.ч.            пр. мляко
1 пак.           суха мая
1 1/2 ч.ч.      топла вода
1 с.л.             сол
1 ч.л.            захар
2                   яйца
1 кг               брашно
1 ч.ч.            олио
250 г             краве сирене

От всички продукти без олиото, сиренето и 1 жълтък се замесва тесто. Оформят се 5 топки. Втасват 15 мин. От всяка топка се разточва не много тънка кора. Кората се ръси с олио и натрошено сирене. Следващата кора се разточва, ръси с олио и сирене и се слага върх първата. Така се прави с всички топки. Накрая корите се навиват на руло. Усуква се, издърпва се, за да се изтъни малко и се навива на охлюв в тавата (намазнена или с хартия за печене). Отгоре се маже с жълтък. Втасва около 30-40 мин. Пече се на 180 градуса до готовност.

Последна редакция: пн, 19 окт 2009, 14:27 от DessiJ

# 6
  • Мнения: 2 950
Салата-коктейл


200 г                  сварено пилешко месо
3                        сварени яйца
100 г                  краве сирене
3-4 скилидки     чесън
1                        настърган домат или дом.сок
                          ситно нарязан магданоз
                          олио
Всички продукти се нарязват и смесват в купа. Ръбът на всяка чаша се намазва с лимон и чашата се обръща върху ситно нарязан магданоз. След това всяка чаша се пълни със салатата и се украсява с парче лимон.

източник: сп. Журнал

# 7
  • Мнения: 2 950
Бели хлебчета


700 г             брашно
400 мл           пр. мляко
20 мл             олио
2 ч.л.             сол
2 ч.л.             захар
1 пак             суха мая

От всички продукти се омесва гладко, леко твърдо тесто. Оставя се да втаса около 20 мин. Оформят се хлебчета. Нареждат се в тава върху хартия за печене или намаслено дъно. Втасват още около 30 мин. Пекат се на 180 градуса до зачервяване.

# 8
  • Мнения: 2 950
Щрудел по габровска рецепта

(кръстих го така, защото го знам от бабата на съпруга ми, която е от Габрово)


4              яйца
1/2 ч.ч.    захар
1/2 ч.ч.    олио
2 ч.ч.       брашно
2 ч.ч.       настъргани ябълки
1 пак       бакпулвер
1 ч.л.       сода
                канела
                орехи

Настърганите ябълки се смесват със содата. Брашното се смесва с бакпулвера. С миксер се разбиват яйцата, захарта, олиото брашното с бакпулвера и канелата. След това се добавят ябълките и орехите, като се разбърква с вилица. Сместа се излива в намаслена тава. Пече сена 170 градуса, докато покафенее. Проверява се с клечка дали е опечено отвътре.

# 9
  • Мнения: 2 950
Доматени питки


2 1/2 ч.ч.                 брашно
3/4 ч.ч.                    олио
1 ч.ч.                       доматен сок
1 пак                       суха мая
1 ч.л.                       захар
1 ч.л.                       сол
                                чубрица

Маята се разтваря в дом.сок. След това се смесва с всички останали продукти и се замесва тесто. Втасва 2 часа. Оформят се питки. Пекат се на 180 градуса до зачервяване. След това се поръсват с вода и се завиват в кърпа.

Източник: bg.mamma

# 10
  • Мнения: 2 950
Домашна торта "Гараш"

3 ч.ч.              орехи
300 г               захар
2 с.л.               какао
7                     яйца
250 г              меко масло

Маслото и захарта се разбиват до пухкава смес. Жълтъците се отделят от белтъците. Един по един жълтъците си прибавят към маслото със захарта. Накрая и какаото. От тази смес се отделя половината за заливка. Към другата половина се добавят смлените орехи и разбитите на сняг белтъци. Сместа се изсипва в тава върху хартия за печене. Пече се около 25 мин на 200 градуса. След като изстине, се намазва с отделената половина за заливка. Отгоре се ръсят обилно печени орехи или бадеми. Престоява в хладилник преди поднасяне.

# 11
  • Мнения: 2 950
Тиквеник с орехи


1 пакет             готови кори за баница
                          олио
                          тиква
                          захар
                          орехи
1                        яйце
200 мл               пр.мляко

Тиквата се настъргва и задушава в малко олио. В намазана с олио тава се постила една кора. Взимат се по две кори. Върху тях се слага от тиквата, отгоре се ръсят смлени орехи и захар. Аз слагам около 2 с.л. тиква, 1/2 с.л. орехи и 1 с.л. захар. Навива се на руло. Редят се в тавата едно до друго. Отгоре се заливат с разбитото яйце с прясно мляко. Пече се на 170 градуса до зачервяване.

# 12
  • Мнения: 2 950
Божественият тиквеник на Селма

(пускам рецептата, която правих аз, защото има някои липси от оригинала)


             кори за баница
             тиква
             захар
2           яйца
1/3 ч.ч. пр.мляко
щипка  сода
1           ванилия
             масло

Взима се една кора и се намазва с масло. Отгоре се слага още една кора. Ръси се по дължина на късата част с настъргана тиква, отгоре се посипва захар. Навива се на руло. Рулата се редят в тава, в която е сложена една кора на дъното. След като се наредят всичките рула, се режат напречно. Заливат се със сместа от яйцата, млякото, содата и ванилията. Пече се на 180 градуса. При поднасяне се посипва с пудра захар.

Източник: bg.mamma - Селма

# 13
  • Мнения: 2 950
Червена салата


        сварени картофи
        сварено цвекло
        кисели краставички
        сол
        олио

Всички зеленчуци се режат на кубчета. Смесват се в купа със сол и олио. Елементарно и много вкуно.

# 14
  • Мнения: 2 950
Ръжен хляб



350 мл           вода
50 мл             олио
500 г             ръжено брашно
1 ч.л.             сол
1/2 ч.л.          захар
1 пак             суха мая

Аз правих хляба в машината. Иначе се замесва тесто. Втасва и се пече.

Общи условия

Активация на акаунт