назад към миналото

  • 4 640
  • 44
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
здравейте на вси4ки мами .....искам да ви попитам коя е любимата ви рецепта която всеки път като си похапвате и ви враща към миналото и споделете как се прави

# 1
  • Мнения: 154
Първото, за което се сетих е "пицата на филийка" от моето детство. Бях някъде в 4 или 5 клас, пицата все още не беше популярно ястие. Единственото място, където продаваха пици в Търново беше зад магазин "Славяни". Излизаха в тавички като на поточна линия. Едни такива дебелки, с много кайма. Точно тогава стана популярна пицата на филийка в нашия клас.
Основната пица се стъкмява така:

Филийката се намазва с малко масло (краве, разбира се - в ония години маргаринът не беше още на мода. Помните ли тогавашния маргарин - "Калиакра" на калъп, по-голям от кр.масло, имаше много специфичен вкус и аромат...) Извинете за отклонението ... После се намазва с лютеница, нарежда се половин кремвирш, нарязан на кръгчета, покрива се с кашкавал и се запича в парти-грил.   bouquet

# 2
  • Мнения: 311
Аз се сещам за пилешката яхнийка на баба ми. С много лук и чубрица. Превъзходно. И досега си я правя.
Другото е едни "птиченца" - това са сладки малки содени питки, оформени като птиченца и панделки.

# 3
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Моришката на баба

Това е вид супа , прави се или от изпържена риба залята с гореша води или пилешки тлъст бульон към които се прибавят печени чушки , скълцани , чесън , магданоз , ч. пипер , оцет .
Яде се топличко , като супичка или охладено и желирано .
Много го обичам , но си го ям сама , мъжо неще и да опита , а е превъзходно .

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 512
Циганска баница с домат!

# 5
  • Мнения: 6 017
натрошени бисквитки със прясно мляко или вода
лучник с много червен пипер
соленки с много сирене
курабий с преса
целувки мока
баница от хляб
пиперена яхния
раци...МмММм
Много са, но за тези се сещам

# 6
  • Мнения: 3 036
Аз ще започна с попара и до днес си я обичам,но не с мляко а с вода.
Обичах и дърпаната баница на баба с праз.
Сиренава каша или гъбена каша.
За съжаление баницата и сиреновата каша не знам рецептата а и не мога да я докарам както баба я правеше.

# 7
  • София :(
  • Мнения: 215
На баба намесника с мнооого сирене и хрупкава коричка,
пържените филийки с перца пресен лук и червен пипер,
домашно точените баници и баклави, и гюзлюмичките дето ги правеше само за мен  yes,
домашната юфка - препеченка и толкооова вкусна,
лятната манджа - такова едно като миш-маш, но без сирене и яйца.
На майка ми картофеното пюре и ориза с маслини,
и сирнената каша и на леля ми пържените кюфтенца.
Леле, започнах да слюнкоотделям  Laughing

# 8
  • Мнения: 444
Винаги ,когато запека геврек и го намажа с масло , вкуса му ме връща към детството ми !
Странно  newsm78 , но още усещам вкуса на едновремешния шоколад Милка , старите царевични пръчици в меки пакети и виенската кифла нарязана на кръгчета , запечена с масло и ким !

# 9
  • Мнения: 1 209
киселите млекца снежанка и плодовите пресни млекца от 7 ст.
едни бели сладки дето се 4ерпеха първолаците на 15 септември : като зайци от фондан с 4емширени уши- де да можех да намеря рецептата
сладки жълъди във форма за пе4ене на котлон
пилето със сини сливи на баба
виенски кифли и кифла осморка
масленките на пло4ка от 11 ст.
и мекица с дупка в у4илищната лафка

# 10
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
нямам положителни спомени от храна  Rolling Eyes

в детската градина бях тъпчена Tired
вкъщи все някой се опитваше да ме нахрани, че бях много злояда....

и до сега си спомням гадната пилешка супа с кожи в ДГ,
сега никога не готвя супа със застройка, мразя я още от ДГ Sick
да не говорим за топлото прясно мляко Confused... абе ужас...

май само френската кифла ядях с кеф newsm78

# 11
  • Мнения: 5 001
*Попара със сухар,масло и сирене,но залята с гореща вода...
*Еклерите с яйчния крем
*Имаше едни сладки като подкова(нещо като масленки,но не точно) и крайчетата им топнати в шоколад
*Онези сокчета дето ги отмерваха с едно малко мерително черпаче и ти допълват чашата с газирана вода
*Сметановия сладолед от едно време...(сега не правят такъв вече...)

Ееееех.....

# 12
  • София
  • Мнения: 10 858
И аз като asyalein почти нямам положителни спомени от храна ... може би само аромати  Thinking Сега ароматът на храната, която взимам от детската кухня за дъщеря ми ме връща назад във времето.

Единственото, което много ми се иска да вкуся отново, са едни сушени-желирани с гроздов сок орехи, които баба ми правеше Sad

# 13
  • София
  • Мнения: 607
Пържените филийки на мама и пуричките със сладко от сини сливи - и сега ми ги прави, като се прибера във Варна.  Hug
На баба - милинките, бяха неповторими...

# 14
  • София
  • Мнения: 478
Назад ме връщат нещата, които баба ми и дядо ми правеха Grinning

Баба ми правеше едни страхотни кошнички, както и едни мечета, които слепваше с мармалад, а аз им правех ушите и очите с капачка от паста за зъби Laughing Редовно ми правеха принцеси като малка, та и те редовно ме връщат назад. Дядо ми правеше един страхотен кебап Crazy Карах го да ми го прави един път седмично Crazy Майка ми пък правеше една страхотна торта със сметана и ягоди. Имаше и един семеен приятел на родителите ми, който правеше невероятен качамак. Никога няма да забравя и този вкус. Спомням си и хляба от една турска фурна, който отдолу беше на дупки Grinning

# 15
  • Мнения: 48
Назад ме връщат нещата, които баба ми и дядо ми правеха Grinning

Баба ми правеше едни страхотни кошнички, както и едни мечета, които слепваше с мармалад, а аз им правех ушите и очите с капачка от паста за зъби Laughing
Имам рецептата за тези мечета, ако я нямаш мога да ти я дам Peace
Баба ми правеше кошнички от кайма, че бях много злояда и все си седях с кюфтето в устата SickСега обаче много ги харесвам.
Торта с кисело мляко/тогава нямаше сметана по магазините/
Чаен кейк - голямата криза, нямаше и мляко по магазините
Салам торта  Joy
Бухтички- баба им викаше тумбачета, нали така се надуваха/режеха се с ракиена чаша/
Руло с мармалад/е на тва му се вика от нищо нещо, с минимум продукти
Течен шоколад/ама ние си го правихме/
Соленки със сода за хляб
и още много мога да изреждам............................ Heart Eyes

# 16
  • Пловдив
  • Мнения: 481
В миналото ме връщат циганската баница, едни страхотни милинки които правят в Пещера,понеже там ходех лятото при баба и дядо,страхотен сладолед на центъра пак там.А какви семки продаваха в едни зелени пакетчета.........Ех, спомени ,спомени !

# 17
  • Мнения: 780
На баба яхнията с прясно пиле, лук, ориз и много магданоз на котлон, дърпаната баница (казваше и мазница) със сирене и тиквеника. Правеше и страхотни мекици!!
На майка баницата с мая по Коледа. Майка правеше и галушки - сега като си мисля трябва да е било домашно приготвено тесто за макарони (яйца и сол), което разточваше, режеше на квадратчета, сваряваше в подсолена вода с 1 нарязано на дребно картофче. Отцежда се и се размесва с малко натрошено сирене. Отгоре се залива със запържен червен пипер.
Майка беше и ненадминат майстор на пилешка супа и всякакви тестени изделя. Правеше и много хубави домашни торти.

Въпреки че като дете много помагах и обичах да се въртя в кухнята, не се научих как се правят различните видове тесто... за което сега много съжалявам.

# 18
  • София
  • Мнения: 478
Назад ме връщат нещата, които баба ми и дядо ми правеха Grinning

Баба ми правеше едни страхотни кошнички, както и едни мечета, които слепваше с мармалад, а аз им правех ушите и очите с капачка от паста за зъби Laughing
Имам рецептата за тези мечета, ако я нямаш мога да ти я дам Peace


много ще съм ти благодарна  bouquet

# 19
  • Мнения: 884
Печени агнешки главички-навремето ги прадаваха "небутнати", баба ги изпичаше във фолио...
 И сиропа, който продаваха при сладоледа...

# 20
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
мислих дълго Thinking
вярно бях злояда, ама определени неща хапвах

паста Ком, помни ли я някой? това го ядях
даже скоро правих една торта и имаше такъв вкус  bowuu
завърнах се на ъгъла на стария ни квартал, където беше малката сладкарничка.

сладолед Ескимо - това вече го няма май newsm78

в една друга тема споменах онези неща за пържене, които дойдоха с виетнамците, както и какиното тане Peace

останалите спомени са как някой ме преследва с ядене в ръка  Joy

# 21
  • София
  • Мнения: 495
аз с умиление си спомням за домашния течен шоколад, тиквеника и питите на баба ми, домашния бахур, сухата паста Балкан, циганската баница и още и още......

# 22
  • Мнения: 6 017
Ако говорим за храни от магазина, а не приготвени в домашни условия. Доста са  Peace
Една стока съм забелязала я пройзвеждат за много кратко време. Примепно вафлите "Мура" по едно време ги бяха спрели...Абе доста вафлички и царевични пръчици си спомням, които сегя ги няма, а ми се иска да ги има  Laughing

# 23
  • Мнения: 70
На първо място слагам един конфитюр от сини сливи, който баба правеше. Знам, че е доста трудоемък, защото сливите киснат известно време във вар. После се белят много лесно от "кожата". Натак процедурата не я знам, но резултатът е сладко с цвят на злато Simple Smile Ако някой знае как се приготвя този конфитюр, много моля Praynig
Иначе обожавах домашния течен шоколад, както и една торта на майка ми: бишкоти, напоени в сока от един компот кайсии, наредени на тва или три реда в тава, между редовете бишкоти се слагат самите кайсии от компота, а малката импровизирана тортичка може да се покрие със сметана, но тъй като тогава нямаше, правехме маслен крем.
И разбира се, прекрасната бисквитена торта: прави от сравнително меки бисквити (обикновените са прекалено твърди, има едни турски, които вършат най-добра работа), та бисквитите се топят за 2-3 секунди в прясно мляко и след това се реди върху фолио квадрат; квадратът се намазва с маслен крем и така до третия ред бисквити, също намазани с маслен крем; на получения бисквитен квадрат в средата му се тегли една линия от конфитюр от вишни или ягоди и цялото това омекнало квадратно нещо се подхваща от двете страни, вдигат му се краищата и се получава торта с формата на покрив  Simple Smile намазва се пак с маслен крем и се поръсва с натрошени орехи
чудесни рецепти, но само последната я правя до днес

# 24
  • София
  • Мнения: 10 858
О, сетих се за онзи сладолед, който гребяха с едни лъжици и ги топяха в бурканчета с вода  Heart Eyes Божествен беше ... ooooh!

# 25
Ама икакви вкусни чаени бисквити  -правоъгълни имашеедно време сега няма такива
Златна есен десет вида от десет различни фирми  цък не е същата
Най обикновения кекс с кисело мляко на майка  сега не мога да го докарам като нейния на вкус
и едни негърчета които  правиха във Варна в сладкарницата на входа на морската градина
ех ,спомени с,спомени....

# 26
  • Sofia
  • Мнения: 1 434
Аз като супер злояда - не че сега ми личи - си спомням само някакви сладки неща...

Десерт, който се казваше лебеди - нещо с яйца, лебедите от разбит белтък плуваха в сладък жълтък... newsm78 Подсещам се да питам за рецептата майка ми, страшно беше на вкус  Peace

Торта- зайче на баба ми
Сладки - сърца с белтъчена заливка и цветни бонбони
Сладкиш с мак - даваха ни по малко да не се дрогираме  Crazy
Сладкиш с вишни - класика, до ден днешен го  хапвам с кеф.
Пържени филии, бухти и мекици...

# 27
  • Мнения: 44
катмите на баба - печеше ги на сач върху открит огън и ги мажеше с краве масло и мед
бозата от едно време в стъклени шишета с капачка от фолио
бонбонки детска радост
таратор с орехи
филийка с домашно приготвена лютеница и катък от козе мляко
сладко от сини сливи с орехчета
ох........хвана ме носталгията............

# 28
  • В царството на мечтите
  • Мнения: 338
Здравей те  Grinning  още като прочетох темата се сетих за домашно приготвен течен шоколад.  Praynig И днес си го правя ама няма нищо общо. #Crazy newsm78 Състой се от сухо мляко, захар и какао. Това си беше вълшебство  Hug

# 29
  • София
  • Мнения: 10 858
Постепенно четейки темата спомените ми се поизбистриха  Crazy

Мама правеше един сладкиш "Мазурка" - маслено тесто, отгоре на ромбчета, а празното пълнеше с течен шоколад. Боже, божествен беше. ooooh!
И един таралеж, отгоре бодлите от бадеми ... а отстрани малки таралежчета  Laughing Аз им рисувах очичките с течен шоколад .... Вътрешността не я помня.
Питка "Слънце", пак на мама, уникално вкусна.

# 30
  • Мнения: 48
Назад ме връщат нещата, които баба ми и дядо ми правеха Grinning

Баба ми правеше едни страхотни кошнички, както и едни мечета, които слепваше с мармалад, а аз им правех ушите и очите с капачка от паста за зъби Laughing
Имам рецептата за тези мечета, ако я нямаш мога да ти я дам Peace

Ето и въпросната рецепта Peace
 М Е Ч Е Т А
1 яйце/може и две/
1ч.ч. захар
4 с.л. мед
1ч.ч. олио
1к.л. бакпулвер разтворена с 1 с.л. кисело мляко
1/2 пакетче канела
 
Меси се меко тесто и се разделя на три, четири топки, които се разточват на 4 мм..
Изрязват се с ракиена чашка, На половината от тях се правят очи и уста с тясната страна на капачката от паста за зъби. От изрезките се залепват ушички. Пекат се малко /приблизително/
8-10 мин.на загрята фурна 220 градуса. Мажат се с мармалад и се слепват. Колкото по престояват, толкова стават по вкусни.


# 31
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Леле, как ме върнахте назад в годините....И ме налегна една носталгияяяяя...Уф, нещо се отплеснах Laughing
По темата - имаше едни рулца "Свежест" - бяха ми любими и едни вафли "Боряна" в големи кутии. На село баба ми купуваше по цяла кутия от тях. И "Ябълков цвят" и "Детска закуска"...и сега ги има, но не са същитее #2gunfire
Майка ми всяка седмица правеше торта с вкусен домашен крем, а аз помагах при приготвянето на сладките - правехме много "Розички" и меденки, и корекомки. Баба ми правеше страхотно пържено зеле и супа от телешки кости. Е, каквото и да правя, като нея не мога ги докарам...А пък питите и баниците - особено тези с тиква...Ех, ама сте и вие, къде ме върнахте сега? А, да! Правеше и юфка. Спомням си ритуала, свързан с нея...Спомени, спомени мили!

# 32
  • В царството на мечтите
  • Мнения: 338
Назад ме връщат нещата, които баба ми и дядо ми правеха Grinning

Баба ми правеше едни страхотни кошнички, както и едни мечета, които слепваше с мармалад, а аз им правех ушите и очите с капачка от паста за зъби Laughing
Имам рецептата за тези мечета, ако я нямаш мога да ти я дам Peace

Ето и въпросната рецепта Peace
 М Е Ч Е Т А
1 яйце/може и две/
1ч.ч. захар
4 с.л. мед
1ч.ч. олио
1к.л. бакпулвер разтворена с 1 с.л. кисело мляко
1/2 пакетче канела
 
Меси се меко тесто и се разделя на три, четири топки, които се разточват на 4 мм..
Изрязват се с ракиена чашка, На половината от тях се правят очи и уста с тясната страна на капачката от паста за зъби. От изрезките се залепват ушички. Пекат се малко /приблизително/
8-10 мин.на загрята фурна 220 градуса. Мажат се с мармалад и се слепват. Колкото по престояват, толкова стават по вкусни.





баба и сега ги прави мечетата ама неината рецента е с мас вместо олио но нестават нямат онзи вкус като едно време Sad Cry

# 33
  • Мнения: 6 017



баба и сега ги прави мечетата ама неината рецента е с мас вместо олио но нестават нямат онзи вкус като едно време Sad Cry

Понякога, накой рецепти само веднъж можеш да ги докараш на определен вкус....понякога и повече от веднъж, но все пак- времената се менят, продуктите също. Няма вечни неща  Sad Confused

# 34
  • В царството на мечтите
  • Мнения: 338



баба и сега ги прави мечетата ама нейната рецепта е с мас вместо олио но не стават нямат онзи вкус като едно време Sad Cry

Понякога, на кой рецепти само веднъж можеш да ги докараш на определен вкус....понякога и повече от веднъж, но все пак- времената се менят, продуктите също. Няма вечни неща  Sad Confused

за жалост да продуктите бая са се изменили

# 35
  • София
  • Мнения: 478
Назад ме връщат нещата, които баба ми и дядо ми правеха Grinning

Баба ми правеше едни страхотни кошнички, както и едни мечета, които слепваше с мармалад, а аз им правех ушите и очите с капачка от паста за зъби Laughing
Имам рецептата за тези мечета, ако я нямаш мога да ти я дам Peace

Ето и въпросната рецепта Peace
 М Е Ч Е Т А
1 яйце/може и две/
1ч.ч. захар
4 с.л. мед
1ч.ч. олио
1к.л. бакпулвер разтворена с 1 с.л. кисело мляко
1/2 пакетче канела
 
Меси се меко тесто и се разделя на три, четири топки, които се разточват на 4 мм..
Изрязват се с ракиена чашка, На половината от тях се правят очи и уста с тясната страна на капачката от паста за зъби. От изрезките се залепват ушички. Пекат се малко /приблизително/
8-10 мин.на загрята фурна 220 градуса. Мажат се с мармалад и се слепват. Колкото по престояват, толкова стават по вкусни.




Благодаря ти  bouquet

# 36
  • Кьолн
  • Мнения: 1 220
Ех, по онова време всичко беше вкусно. И  " Златната есен" и Детска закуска, И Обикновенните вафли и Парфето... Имаше и вкусни понички, негърчита, еклери.

# 37
  • Мнения: 2 741
От манджите си спомням на баба лятната манджа ( нещо като миш-маш но без сирене и яйце ), топиш с топъл селски хляб и си облизваш пръстите, също и бял боб яхния с клонка чубрица вътре, която после изважда .
Иначе си спомням едни рула по сладкарниците посипани с цветна захар, бишкоти слепени с маслен крем, мекички и миришещи на ванилия, понички със мармелад, сиропа дето ти го правеха в чашки с газирана вода .ееееееееееееееххххххххх

# 38
  • Мнения: 8
Сещам се за сладката баница на баба ми, която правеше с точени от нея тънки кори,орехи и канела,  увити като тутманик, залята със сироп,  домашното пиле с ориз на фурна, бахур, супата със зелев сок и месо и много други...
Майка ми   пък правеше страхотни сладки фунийки, пълнени с ванилов крем. 
Носталгично си спомням и най-любимите ми неща в сладкарницата - Фестивалки /2 бишкотени платки слепени с крем и поръсени със сусам/, кухите шоколадови човечета,увити в цветен станиол, бозата /сега просто няма такава,тогава си беше истинска /, халвата в консервни кутии, златна есен ... Предполагам, че за повечето участници във форума тези сладости са непознати /това бяха изкушенията в детските ми години - средата и края на 60 те...

# 39
  • Мнения: 280
Аз ще започна с попара и до днес си я обичам,но не с мляко а с вода.
Обичах и дърпаната баница на баба с праз.
Сиренава каша или гъбена каша.
За съжаление баницата и сиреновата каша не знам рецептата а и не мога да я докарам както баба я правеше.
Като каза попара...лелеее,от кога не съм яла... newsm78 От много време не съм се сещала за това "ястие".
Иначе в миналото ме връща пълненото пиле с лук,което правеше баба ми,докато бях малка Simple Smile
Нямаше по-вкусно нещо.   bouquet

# 40
  • Мнения: 3 036
Аз пък сега се сетих за бабините сушени червени чушки на слънце.
После се слагат във вряла вода и набъбват и се пълнят с ориз или т.нар. чушник.
Колкото пъти се мъча да си суша чушки все изгниват а повечето баби си сушат за себе си и не продават.
А така ги обичах.

# 41
  • Мнения: 526
- катми
- пиле яхния
- бухти
- карталаци/малки двойно направени банички/

# 42

а   как се правят тези карталаци ....ще е много вкусно сигурно  Embarassed

# 43
  • Мнения: 526
това са двойно точени вити баници, но незнам рецептата, които се пекат на сач

# 44
  • Мнения: 6 017

а   как се правят тези карталаци ....ще е много вкусно сигурно  Embarassed
И на мен ми е чудно какво е на вкус

Общи условия

Активация на акаунт