назад към миналото

  • 4 638
  • 44
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 48
Назад ме връщат нещата, които баба ми и дядо ми правеха Grinning

Баба ми правеше едни страхотни кошнички, както и едни мечета, които слепваше с мармалад, а аз им правех ушите и очите с капачка от паста за зъби Laughing
Имам рецептата за тези мечета, ако я нямаш мога да ти я дам Peace

Ето и въпросната рецепта Peace
 М Е Ч Е Т А
1 яйце/може и две/
1ч.ч. захар
4 с.л. мед
1ч.ч. олио
1к.л. бакпулвер разтворена с 1 с.л. кисело мляко
1/2 пакетче канела
 
Меси се меко тесто и се разделя на три, четири топки, които се разточват на 4 мм..
Изрязват се с ракиена чашка, На половината от тях се правят очи и уста с тясната страна на капачката от паста за зъби. От изрезките се залепват ушички. Пекат се малко /приблизително/
8-10 мин.на загрята фурна 220 градуса. Мажат се с мармалад и се слепват. Колкото по престояват, толкова стават по вкусни.


# 31
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Леле, как ме върнахте назад в годините....И ме налегна една носталгияяяяя...Уф, нещо се отплеснах Laughing
По темата - имаше едни рулца "Свежест" - бяха ми любими и едни вафли "Боряна" в големи кутии. На село баба ми купуваше по цяла кутия от тях. И "Ябълков цвят" и "Детска закуска"...и сега ги има, но не са същитее #2gunfire
Майка ми всяка седмица правеше торта с вкусен домашен крем, а аз помагах при приготвянето на сладките - правехме много "Розички" и меденки, и корекомки. Баба ми правеше страхотно пържено зеле и супа от телешки кости. Е, каквото и да правя, като нея не мога ги докарам...А пък питите и баниците - особено тези с тиква...Ех, ама сте и вие, къде ме върнахте сега? А, да! Правеше и юфка. Спомням си ритуала, свързан с нея...Спомени, спомени мили!

# 32
  • В царството на мечтите
  • Мнения: 338
Назад ме връщат нещата, които баба ми и дядо ми правеха Grinning

Баба ми правеше едни страхотни кошнички, както и едни мечета, които слепваше с мармалад, а аз им правех ушите и очите с капачка от паста за зъби Laughing
Имам рецептата за тези мечета, ако я нямаш мога да ти я дам Peace

Ето и въпросната рецепта Peace
 М Е Ч Е Т А
1 яйце/може и две/
1ч.ч. захар
4 с.л. мед
1ч.ч. олио
1к.л. бакпулвер разтворена с 1 с.л. кисело мляко
1/2 пакетче канела
 
Меси се меко тесто и се разделя на три, четири топки, които се разточват на 4 мм..
Изрязват се с ракиена чашка, На половината от тях се правят очи и уста с тясната страна на капачката от паста за зъби. От изрезките се залепват ушички. Пекат се малко /приблизително/
8-10 мин.на загрята фурна 220 градуса. Мажат се с мармалад и се слепват. Колкото по престояват, толкова стават по вкусни.





баба и сега ги прави мечетата ама неината рецента е с мас вместо олио но нестават нямат онзи вкус като едно време Sad Cry

# 33
  • Мнения: 6 017



баба и сега ги прави мечетата ама неината рецента е с мас вместо олио но нестават нямат онзи вкус като едно време Sad Cry

Понякога, накой рецепти само веднъж можеш да ги докараш на определен вкус....понякога и повече от веднъж, но все пак- времената се менят, продуктите също. Няма вечни неща  Sad Confused

# 34
  • В царството на мечтите
  • Мнения: 338



баба и сега ги прави мечетата ама нейната рецепта е с мас вместо олио но не стават нямат онзи вкус като едно време Sad Cry

Понякога, на кой рецепти само веднъж можеш да ги докараш на определен вкус....понякога и повече от веднъж, но все пак- времената се менят, продуктите също. Няма вечни неща  Sad Confused

за жалост да продуктите бая са се изменили

# 35
  • София
  • Мнения: 478
Назад ме връщат нещата, които баба ми и дядо ми правеха Grinning

Баба ми правеше едни страхотни кошнички, както и едни мечета, които слепваше с мармалад, а аз им правех ушите и очите с капачка от паста за зъби Laughing
Имам рецептата за тези мечета, ако я нямаш мога да ти я дам Peace

Ето и въпросната рецепта Peace
 М Е Ч Е Т А
1 яйце/може и две/
1ч.ч. захар
4 с.л. мед
1ч.ч. олио
1к.л. бакпулвер разтворена с 1 с.л. кисело мляко
1/2 пакетче канела
 
Меси се меко тесто и се разделя на три, четири топки, които се разточват на 4 мм..
Изрязват се с ракиена чашка, На половината от тях се правят очи и уста с тясната страна на капачката от паста за зъби. От изрезките се залепват ушички. Пекат се малко /приблизително/
8-10 мин.на загрята фурна 220 градуса. Мажат се с мармалад и се слепват. Колкото по престояват, толкова стават по вкусни.




Благодаря ти  bouquet

# 36
  • Кьолн
  • Мнения: 1 220
Ех, по онова време всичко беше вкусно. И  " Златната есен" и Детска закуска, И Обикновенните вафли и Парфето... Имаше и вкусни понички, негърчита, еклери.

# 37
  • Мнения: 2 741
От манджите си спомням на баба лятната манджа ( нещо като миш-маш но без сирене и яйце ), топиш с топъл селски хляб и си облизваш пръстите, също и бял боб яхния с клонка чубрица вътре, която после изважда .
Иначе си спомням едни рула по сладкарниците посипани с цветна захар, бишкоти слепени с маслен крем, мекички и миришещи на ванилия, понички със мармелад, сиропа дето ти го правеха в чашки с газирана вода .ееееееееееееееххххххххх

# 38
  • Мнения: 8
Сещам се за сладката баница на баба ми, която правеше с точени от нея тънки кори,орехи и канела,  увити като тутманик, залята със сироп,  домашното пиле с ориз на фурна, бахур, супата със зелев сок и месо и много други...
Майка ми   пък правеше страхотни сладки фунийки, пълнени с ванилов крем. 
Носталгично си спомням и най-любимите ми неща в сладкарницата - Фестивалки /2 бишкотени платки слепени с крем и поръсени със сусам/, кухите шоколадови човечета,увити в цветен станиол, бозата /сега просто няма такава,тогава си беше истинска /, халвата в консервни кутии, златна есен ... Предполагам, че за повечето участници във форума тези сладости са непознати /това бяха изкушенията в детските ми години - средата и края на 60 те...

# 39
  • Мнения: 280
Аз ще започна с попара и до днес си я обичам,но не с мляко а с вода.
Обичах и дърпаната баница на баба с праз.
Сиренава каша или гъбена каша.
За съжаление баницата и сиреновата каша не знам рецептата а и не мога да я докарам както баба я правеше.
Като каза попара...лелеее,от кога не съм яла... newsm78 От много време не съм се сещала за това "ястие".
Иначе в миналото ме връща пълненото пиле с лук,което правеше баба ми,докато бях малка Simple Smile
Нямаше по-вкусно нещо.   bouquet

# 40
  • Мнения: 3 036
Аз пък сега се сетих за бабините сушени червени чушки на слънце.
После се слагат във вряла вода и набъбват и се пълнят с ориз или т.нар. чушник.
Колкото пъти се мъча да си суша чушки все изгниват а повечето баби си сушат за себе си и не продават.
А така ги обичах.

# 41
  • Мнения: 526
- катми
- пиле яхния
- бухти
- карталаци/малки двойно направени банички/

# 42

а   как се правят тези карталаци ....ще е много вкусно сигурно  Embarassed

# 43
  • Мнения: 526
това са двойно точени вити баници, но незнам рецептата, които се пекат на сач

# 44
  • Мнения: 6 017

а   как се правят тези карталаци ....ще е много вкусно сигурно  Embarassed
И на мен ми е чудно какво е на вкус

Общи условия

Активация на акаунт