Диалекти разни...

  • 202 462
  • 1 196
  •   1
Отговори
# 1 170
  • София
  • Мнения: 15 486
Не знам какво е млечна баница. Не залепва, много е вкусно! На мен други баници са ми сухи (тези навитите с плънка вътре).
Ето примерна рецепта.Едно време много обичах да я ям в сладкарницата с голяма боза. Peace

# 1 171
  • ту тук, ту там
  • Мнения: 7 418
Да, но не е сладка, а със сирене между корите! Корите си ги точат вкъщи и се набръчкват на хармоника, не се редят една върху друга! Аз правя и с купени кори, но не фини точени, а печени на сач или Одрински!   Simple Smile

Последна редакция: пн, 16 юни 2014, 09:45 от elleni

# 1 172
  • Добрич
  • Мнения: 1 148
И в Добричко на тази баница и казват каварма

# 1 173
  • София
  • Мнения: 15 486
И в Добричко на тази баница и казват каварма
А аз под каварма разбирам месо пържено с лук, доматен сос и чушки.

# 1 174
  • ту тук, ту там
  • Мнения: 7 418
Да, скоро гледах нещо при Звездев по темата! А имам и съседка, която ползва думата, макар че не е от Добричко! 😄
Хайде стига сме спамили! 😉

# 1 175
  • Варна
  • Мнения: 17 997
И в Добричко на тази баница и казват каварма
А аз под каварма разбирам месо пържено с лук, доматен сос и чушки.

Защото не си от Добруджа. Grinning

# 1 176
  • ту тук, ту там
  • Мнения: 7 418
Звездев обясняваше, че и двете са с турски произход (думите), кавЪрма и кавУрма, едното било пържа, другото разбърквам май! Не слушах достатъчно внимателно, може и да съм неточна в детайлите!   Peace

# 1 177
  • Мнения: 4 586

  В нашия край това е единствената баница, с кори нагънати като гънките на акордеон. От други краища на страната, баниците с наредени хоризонтално кори не струват 5 стотинки. Най-добрата поливка е от подсирено овче мляко и пуешки яйца. Това не се разбива подробно, а само с пръсти, колкото да се наситни подсиреното мляко и да се спукат жълтъците на яйцата. Това нещо и се посолява де. На тая баница й думаме плакета. Но първо се нареждат листите и се хвърля във фурната да покафенеят лекичко. Не съм забелязал кога се слага сиренето. На добрите майсторки баницата се отлепя от тавата, и отдолу е кафяво-червеникава, а отгоре е шаренка, зависи къде е повече желтък и къде белтък от яйцето.
А най-суперска е в пещта, метната тавата на жарта и сложен капака.
Тия жени, дето правят баница с налягали кори, да си я дъвчат сами. Това е се едно да си купя баничка от Джандара на Юмрукчал за 80 ст. Язък за продуктите.

# 1 178
  • Добрич
  • Мнения: 1 148
Леле, Вълк с ......., така хубаво си я описал, чак ми се прияде! Wink Wink

# 1 179
  • Мнения: 385

  В нашия край това е единствената баница, с кори нагънати като гънките на акордеон. От други краища на страната, баниците с наредени хоризонтално кори не струват 5 стотинки. Най-добрата поливка е от подсирено овче мляко и пуешки яйца. Това не се разбива подробно, а само с пръсти, колкото да се наситни подсиреното мляко и да се спукат жълтъците на яйцата. Това нещо и се посолява де. На тая баница й думаме плакета. Но първо се нареждат листите и се хвърля във фурната да покафенеят лекичко. Не съм забелязал кога се слага сиренето. На добрите майсторки баницата се отлепя от тавата, и отдолу е кафяво-червеникава, а отгоре е шаренка, зависи къде е повече желтък и къде белтък от яйцето.
А най-суперска е в пещта, метната тавата на жарта и сложен капака.
Тия жени, дето правят баница с налягали кори, да си я дъвчат сами. Това е се едно да си купя баничка от Джандара на Юмрукчал за 80 ст. Язък за продуктите.


Плакета---не съм яла отдавна.И отгоре поръсена със захар. Simple Smile

# 1 180
  • Berlin
  • Мнения: 11 284
Ние на всичко му казваме баница. Simple Smile А майка ми и баба ми без заливка не могат да правят баница, в смисъл, че такава си им е рецептата. Като се нареди, отгоре се залива с яйце и кисело мляко. И аз така правя, от тях знам.

# 1 181
  • Мнения: 883
И по Силистренско казваме ПЛАКЕТА и ПОЛИВ. И рецептата е точно същата. Което ме навежда на мисълта, че е нещо от преселниците от Румъния...

# 1 182
  • Мнения: 385
В Силистра доста от по-възрастните си говорят на румънски,по селата най-вече.

# 1 183
  • Мнения: 1
От детството си спомням, че баба ми наричаше тази баница долагач - в едно село близо до Велико Търново

# 1 184
  • Мнения: 4 199
Любопитно ми стана от този виц, къде се говори така:

В училище:
- Иванчо, какво ни дава кокошката?
- Еченца.
- Браво! А какво още?
- Още еченца.
- Добре, ами ти на какво спиш?
- На земята.
- А под главата, какво слагаш?
- Шъпите.
- Хм... Да опитаме по друг начин - татко ти на какво ляга?
- На мама.
- А когато мама я няма?
- На комшийката.
- Ами ако и съседката я няма?
- Тогава и татко го нема.
- Бре... да сменим подхода - дядо ти на какво спи?
- На кревато.
- А под главата си какво слага?
- Узлявница.
- И ако ударим възглавницата, какво ще получим?
- Прах!
- Ами ако силно-силно я ударим?
- Блъи!
- Ами ако вземеш нож и разпориш възглавницата, какво ще получиш?
- Як мариз от дедо!
- Добре де, изял си мариза, какво още?
- Перушина.
- Е-е-е, най-накрая! И така, какво ни дава кокошката?
- Е къ кво?!? Еченца.

Общи условия

Активация на акаунт