Много обичам език с масло

  • 39 496
  • 41
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 1 190
ако може някоя обаче изптано вкусна рецепта как точно се приготвя Grinning

 Hug

Последна редакция: ср, 09 юли 2008, 08:53 от Morena

# 1
  • Мнения: 234
                    продукти-800гр език,1\2 чаена чеша растително масло ,30гр масло,1голяма глава кромид лук,1морков,1 резан целина или сух в пакетчетата -слагам аз.1 корен пащърнак,3-4 картофа 2 супени лъжици брашно,1супена л-доматено пюре,5-6скилИТКИ чесън,1|2 чаена чаша червено вино,1 дафинов лист червен пипер,магданоз,чер пипер на зърна и сол.


ЕЗИКА СЕ СВАРЯВЯ В ПОДСОЛЕНА ВОДА И  ЧАСТ ОТ ЛУКА,МОРКОВА,ЦЕЛИНАТА И ПАЩЪРНАКА.ОБЕЛВА СЕ,ДОКАТО Е ТОПЪЛ И СЕ НАРЯЗВА НА ФИЛИЙКИ,КОИТО СЕ НАРЕЖДАТ В НАМАСЛЕНА ТАВИЧКА.В ОДЕЛЕН СЪД В РАСТИТИЛНОТО МАСЛО И МАЛКО ВОДА СЕ ЗАДУШАВАТ ЛУК,НАСТЪРГАН МОРКОВ,ЦЕЛИНА.ПРИБАВЯТ СЕ ДОМАТЕНОТО ПЮРЕ,ЧЕСЪН,РАЗМИТОТО В ВОДО БРАШНО,НАРЯЗАНИТЕ НА ЕДРИ КУБЧЕТА КАРТОФИ,ДАФИНОВ ЛИСТ,ЧЕРВЕНИЯ ЧЕРНИЯ ПИПЕР И СОЛТА.СЛЕД ТОВА СОСЪТ СЕ ПАСИРА И СЕ И СЕ ИЗСИПВА ВЪРХУ ЕЗИКА,ДОБАВЯ СЕ ВИНОТО И МАСЛОТО И ЯДЕНЕТО СЕ ЗАДУШАВА В ФУРНА 10-15 МИН.НАКРАЯ МАГДАНОЗА.  chef

# 2
  • Мнения: 72
Аз също много обичам език. Класическата рецепта е задушен с масло. Сваряваш езика, ако е телешки се бели, ако е свински не. Нарязваш го на шайби и го задушаваш с масло. А също така става много вкусен с заливка от доматен сос овкусен с черен пипер на зърна и дафинов лист.

# 3
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Вече са ти писали как се приготвя език в масло. Само да добавя, че много върви със сос от горчица и/или настърган хрян. Подправки аз ползвам само черен пипер на зърна, дафиновият лист ми идва в повече, еветуално ако е с доматен сос обаче става.

# 4
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Аз лично беля всякакъв език, така знам от баба ми и така го правя. Иначе сварявам във вода, добавям лук, моркови, целина, дафинов лист, зърна чер пипер. След това беля, нарязвам на парченца слагам го в чиния, отгоре слагам парченца масло и слагам в микровълновата за 2-3 минутки. Изваждам, поръсвам с червен пипер и готово.

Ето и снимка:

Последна редакция: ср, 09 юли 2008, 12:53 от marulka_s

# 5
  • Мнения: 27 524
Иначе сварявам във вода, добавям лук, моркови, целина, дафинов лист, зърна чер пипер.

И аз така го варя, обелвам го, режа на шайби, като обикновено хвърлям задната част, доста тлъста и жилавка ми идва. Взимам само телешки - без свински и без говежди. Обичам го и в масло, но най го харесвам паниран  Peace

Телешки език с панировка патафри

# 6
  • София
  • Мнения: 607
Варя, обелвам, нарязвам на филийки, запичам с маслото в микровълновата и заливам с бял сос от брашно, прясно мляко и горчица.

Направо обожавам език... Wink

# 7
  • Мнения: 5 001
Аз сварявам,обелвам,нарязвам,посолявам и поръсвам с препържено масло....Толкова  Laughing малко по-натюр става.....Чудно мезенце....

# 8
  • София
  • Мнения: 2 671
А от къде в София купувате език? Пресен ли се продава или замразен?

# 9
  • Мнения: 5 001
А от къде в София купувате език? Пресен ли се продава или замразен?
По месарските магазини има....Най много съм виждала в месарските по Женския пазар....И все е пресен(замразен аз не купувам  Sick )

# 10
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Аз сварявам,обелвам,нарязвам,посолявам и поръсвам с препържено масло....Толкова  Laughing малко по-натюр става.....Чудно мезенце....
Пробвай в масълцето да запържиш червен пипер, става чудно  Flutter

# 11
  • Мнения: 4 292
Аз харесвам телешки език. Варя, обелвам, нарязвам и го правя по няколко начина. Става вкусен и на тиган с масло, на фурна със зеленчуци, както и паниран. Ако се панирва, задължително трябва да е много добре сварен, иначе остава леко жилав.

# 12
  • Мнения: 5 001
Аз сварявам,обелвам,нарязвам,посолявам и поръсвам с препържено масло....Толкова  Laughing малко по-натюр става.....Чудно мезенце....
Пробвай в масълцето да запържиш червен пипер, става чудно  Flutter
Peace Слагам понякога,ама лютичък....ей така за гъдел  Crazy

# 13
  • out of space
  • Мнения: 8 573
А колко време се вари?

# 14
  • Мнения: 5 001
А колко време се вари?
Аз го варя в тенджера под налягане.Засичам 45 мин. след като започне да съска тенджерата,след което оставям да спадне парата сама.Обичам да е добре сварен езика,а не да е като дъвка....

# 15
  • Мнения: 6 017
Как го ядете езика бе хора  Sick

# 16
  • София
  • Мнения: 2 671
А от къде в София купувате език? Пресен ли се продава или замразен?
По месарските магазини има....Най много съм виждала в месарските по Женския пазар....И все е пресен(замразен аз не купувам  Sick )
Хич не обичам да пазарува от случайни месарници  Confused я, кажи някоя проверена, че сега с тая тема само език ми е в главата  Crazy

# 17
  • Мнения: 5 001
А от къде в София купувате език? Пресен ли се продава или замразен?
По месарските магазини има....Най много съм виждала в месарските по Женския пазар....И все е пресен(замразен аз не купувам  Sick )
Хич не обичам да пазарува от случайни месарници  Confused я, кажи някоя проверена, че сега с тая тема само език ми е в главата  Crazy
  hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha
Запали ли се?  Joy Joy

Ами,има една хубава в горния край(към трамвайната линия).Другата хубава е като се преместиш от тая дето ти казвам на алеята дето са зеленчуците и тръгнеш надолу(пада ти се отдясно) и  след това най в долния край на пазара има пак голяма месарница....
Долната и горната месарници се държат от араби,но са много чисти и винаги когато съм купувала независимо какво е било хубаво месото.
 В горния край другата я държат българи..Там са мааалко по-високи цените,но качеството е на ниво и месото също е винаги прясно.
 За мен месарниците(2 на брой в горния и долния край на пазара) на Радосвета Василева са най-добри,но там освен свинско месо друго не продават....

# 18
  • София
  • Мнения: 2 671
А, аз отдавна съм фен, но хамалогията с купуването и варенето все майка ми я отнася  Heart Eyes и аз получавам сварен и порчиниран език. Ако остане го замразявам, както е сварен.
Много ти благодара за разясненията, ще мина през Женския пазар тия дни.

Последна редакция: пт, 11 юли 2008, 10:50 от Rumya

# 19
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 338
Уф, и ние много го ядем езика вкъщи  Crazy Не съм купувала обаче отдавна- нямам тенджера под налягане и варенето направо ме убива  Confused
Иначе го приготвям почти винаги паниран.

# 20
  • Мнения: 27 524
Как го ядете езика бе хора  Sick

Както хората ядат сърчица, воденички, дробчета, бъбреци, главички, чревца и какво ли още не. Винаги има куп неща, които са неприемливи за много хора, но за други са деликатес. Така че черно и бяло и отговор на твоя въпрос няма  Blush

# 21
  • Мнения: 1 190
Еее страхотни сте, мислех си, че ниой не готви такова чудо.
Ще пробвам да си сготвя в къщи някой ден.

Езика е страхотно мезе - много вкусно. Най-чистото месо Grinning

# 22
  • Мнения: 2 784
Много обичам език с масълце, черно пиперче и сол, но досега не съм правила. Колко точно се вари, за да не остане жилав? 1-2 часа?

# 23
  • София
  • Мнения: 2 671
Зависи колко е голям - трябва да е омекнал при набождане с вилица. Аз вчера варих един 0,5 кг. и стана за час.
Много важно -  да го обелиш още горещ! После е много трудно, установих от опит  Tired

# 24
  • Мнения: 27 524
Много важно -  да го обелиш още горещ! После е много трудно, установих от опит  Tired

Ммм, да, така е, аз не знаех при първия път и се белеше студен на едни миниатюрни люспички  Tired Tired Tired

# 25
  • Мнения: 13 191
Купувам си език от Халите. Варя го в тенджерата под налягане с подправки. После го режа, беля и ръся с червен пипер или напоследък го приготвям така:
Задушавам лук и моркови и обърквам със сварени, обелени и нарязани на средни кубчета картофи. Изсипвам ги в намазана с масло или олио тавичка. Върху тях редя свареният, нарязан на кръгчета език. Отгоре заливам със сос бешамел и стържа повечко кашкавал. Пека, докато хване златиста коричка. Става супер вкусно.

# 26
  • Мнения: 4 138
докато е още врял, го слагай в студена вода за минута. бели се без проблеми после.
много сте гадни. сега трябва да ходя да купувам език. произведохте ми слюнкоотделяне.

впрочем, немците ядат пушен език, задушен, с грах и моркови в масло. може и пюренце от картофки. много е благо.

# 27
  • Мнения: 154
Много вкусно става и като се добави езика към  пресни гъби  задушени с масло/гъби не от буркан/ и отгоре всичко се поръсва с кашкавал,естествено след споменатата предварителна обработка на езика.И да вметна само,че обичаме само телешки език.

# 28
  • Мнения: 27 524
впрочем, немците ядат пушен език, задушен, с грах и моркови в масло. може и пюренце от картофки. много е благо.

Аз си взимам от тях едни желирани салами с език - на шайби, с кисели краставички, морковчета... страхотно мезе е  Simple Smile

# 29
  • Мнения: 2 829
и аз много обичам език с масло
м ,и червено пиперче
страхотно мезе за винце Wink

# 30
  • Мнения: 4 734
 Момичета, трябва да готвя език. Гледам го размразен от два часа и ми е гадно Sick. Сега чета че трябва и да го беля. Ама аз нз дали е свински или друг. Какво да го правя. Наистина имам нужда от помощ Tired

# 31
  • Мнения: 27 524
Ами, нали има тема, де, като я прочетеш и става ясно какво да го правиш; какво ново да напишем?  Hug

# 32
  • Мнения: 4 734
Четох Блонди, не съм влязла направо да питам. Не съм дори докосвала такова нещо. Някое от момичетата пише че след сваряването се потапял в студена вода. Онова, което трябва да се обели личи ли си точно къде е? Извинявам се за нелепите въпроси.

# 33
  • Мнения: 27 524
Като го свариш и се охлади белиш кожата на езика. Тя е дебела и стои като люспа, отдолу остава чисто месце, като започнеш, ще се ориентираш лесно.  Simple Smile Сваляш всичко  Peace

# 34
  • Мнения: 4 734
Много благодаря. Ще трябва да го преживея някак.

# 35
  • Мнения: 27 524
Ще трябва да го преживея някак.

 Joy
Не хапе, не бой се  Hug

# 36
  • Мнения: 1 190
И все пак, ако някой, когато го приготвя се навие и да го снима стъпка по стъпка барабар с прословутото белене ще е супер Grinning

# 37
  • Мнения: 4 734
 Аз снимка нямам ама явно не направих нещо, както трябва. Варих го един час, после го сложих в студена вода и пак отказа да се обели. Наложи ми се да го стържа с нож. Който трябва го изяде ама не мисля повече да си го причинявам  Sick ИАначе от цялата работа, върха на езика където явно е само месо изглеждаше вкусно ама не посмях да си взема  Sick

# 38
  • Бургас
  • Мнения: 443
И аз така,веднъж взех,ама нещо не ми се получи.Много твърд ми стана,май го варих повечко,ама като не знам колко  newsm78 И въобще не можах да го обеля,ня места си остана с ципата  Sick Толкова обичам,ама този път мъжа ми го изяде  Mr. Green Някой може ли да каже колко точно се вари-около час,час и половина?Но не в тенджера под налягане,а в обикновена.По заведенията е един такъв-мекичък,мммммм  eat чак ми се прияде.

# 39
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Я аз да рекна, един час за език е малко, вари се доста повече. Кожата понякога наистина се бели по-трудно, аз също понякога стържа, но като се почисти и остава чисто хубаво месо.

Kasidy, от опит знам, че когато приготвям нещо, което не обичам, то никога не става. Накарай ме да направя копривена чорба, примерно, ами провалът нинаги е на лице!

# 40
  • София
  • Мнения: 10 331
А от къде в София купувате език? Пресен ли се продава или замразен?
По месарските магазини има....Най много съм виждала в месарските по Женския пазар....И все е пресен(замразен аз не купувам  Sick )
Хич не обичам да пазарува от случайни месарници  Confused я, кажи някоя проверена, че сега с тая тема само език ми е в главата  Crazy
Има една карантийница на Красно село, много е чиста и всичко е прясно. Постоянно купувам от там. И целия квартал се точи от там. Ако ти е на път  Peace

# 41
  • София
  • Мнения: 2 671
бъръльо-бъръльо,
благодаря за инфото!

Общи условия

Активация на акаунт