тесто за пица

  • 81 773
  • 54
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 9 112
  Аз тестото за пица го правя с половин кубче мая /21гр/, по1ч.л. сол и захар, 1с.л. зехтин, 0,5кг. брашно, 240мл. вода и

на това количество мая намали водата на 180-200мл.
Успех  Peace

# 31
  • Мнения: 155
Здравейте, искам да разбера какво е тестото за пица на пеп-40, не ми се отваря сайта където е публикувана. Моля ви някой да го напише, благодаря   bouquet

# 32
  • Мнения: 5 001
Здравейте, искам да разбера какво е тестото за пица на пеп-40, не ми се отваря сайта където е публикувана. Моля ви някой да го напише, благодаря   bouquet
Заповядай!
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2394.msg59328.html#msg59328

и тук ще напиша моята рецепта за пица - основно тестото, другото е импровизация винаги, но  основните продукти за плънката са едни и същи. Блата винаги е тънък и с хрупкава коричка, защото така харесва на моите канибали  , както и плънката да е двойна    Призната като несравнима (егати самохвалството)   от мойте трима тийна и поне още дузина приятелчета


та


Пица  




Продукти:

за тестото:

150 мл топла вода
150 мл прясно мляко, или сухо, разтворено в топла вода
30гр прясна мая (2/3 кубче)
1 ч л захар
1 ч л сол
брашно - около 600-700гр, за меко еластично тесто - толкова, че да не лепне по ръцете.


От тази доза тесто правя две тави пица - тавата е с диаметър 40-41 см.

за точене - 4-5 с л царевично (или друго, неароматизирано) нишесте


за плънката - за 1 тава:

задължително:


шунка/филе/колбас какъвто и да е/ наденица - около 300гр.
кетчуп - домашен, ако няма - консервирани домати - само месестата част - вадя, изцеждам и пасирам - около 4 с л за намазване на блата
1 к л бял риган, 1 к л чубрица
1 малка глава лук (от топчестия, воден мисля  е)
1 голям домат
250-300гр кашкавал или моцарела


С това по-горе я яде щерката (и нищо друго), затова правя 1/3 или 1/2 от тавата само така.

На останалата част слагам каквото има:
100- гр мариновани гъби
варено яйце
обезкостени маслини
пилешко филе
други видове сирена


Приготвяне:


* Включвам фурната на мах (при мен е 300*)
* "Хващам" маята с топлата вода, сол и захар и брашно толкова, че да стане на кашичка.
* Оставям  да втаса - да шупне и се увеличи поне двойно
* Разбърквам, прибавям прясното /или сухо разтворено/ мляко, останалото брашно и обърквам, после омесвам  .
* Тук е мястото да кажа, че вече не меся тестото - събирам го на топка, добавяйки брашното.
* Разделям тестото на две и прибирам половината в намаслена торба в хладилник.
* Втората топка оформям добре с ръце, поставям на плота - поръсен с нишестето и точа кора, тънка около 5 мм.  
* С точилката хващам кората и пренасям в поръсената с малко брашно или нишесте тава.
* Поставям така, че да има борд по стените на тавата около       1 см.
* Ако излезе по-голяма кората - изрязвам излишното.
* Разбърквам сместа - кетчуп или домати с подправките и намазвам кората с четка така, че да има навсякъде. Вече ще добавям и чесновото масло   одобриха го.
* Поръсвам обилно с нарязания на ситно колбас, филе итн
* Тук разделя тавата мислено и прибавям в по-голямата част останалите продукти.
* Лука режа на тънки шайби и поставям отгоре на няколко места.
* Домата също на тънки шайби и нареждам отгоре.
* Ако е кашкавал - настъргвам на едрото ренде (разстила се равномерно), ако е моцарела - нарязвам на ленти и поставям.
* Поставям в загрятата фурна най-отдолу
* Пека около 7-9 мин.

А за собствено удоволствие аз си слагам на малка част и миризливо сирене  

--------------------------------------------------------------------------------
 
 

# 33
  • Мнения: 155
ТheNMaster, благодаря много   bouquet

За съжаление и от този линк нищон е става и не само това ами започват да ми се отварят все нови и нови страници, рестартирам компа вече за не знам си кой път, трябва явно да се напише, или да се копира и пейстне, но ако тази рецепта, която си написала за тесто за пица е същата няма да има нужда  Wink

Последна редакция: пн, 10 авг 2009, 11:15 от Vividas

# 34
  • Мнения: 5 001
Vividas   Hug Hug
Аз съм я пейстнала рецептата....Линка е даден само  за да се знае от къде е....Иначе текста е същия  Hug

# 35
  • Мнения: 9 112
може да ти е от браузъра, на мен си ми се отваря  newsm78

# 36
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Още един глас за пица "Верди" - много вкусно е тестото, тъничко, хрупкавко, точно както го обичаме, според скъпия е малко безсолно, но той си ходи със солницата под мишница и не му обръщам внимание Joy.Като изчетох темата стигнах до извода , че трябва да пробвам и пицата на пеп-4o  Wink.

# 37
  • Мнения: 155
Вчера месих тесто за първи път, тестото на пеп-40, останахме супер доволни от резултата с милото. Блата беше невероятно мек, пухкав, като донапренче, точно както го обичаме. Аз предпочитам блата да е дебел 7-8мм, но да е мек и пухкав, отколкото много тънък и като подметка. Стана точно както исках, останах супер удовлетворена от себе си  Flutter Обичам нещата, които готвя да стават както ги обичам. Специални благодарности за бързата реакция на TheNMaster и за прекрасната рецепта на пеп-40  Hug Hug Hug  bouquet  bouquet  bouquet

# 38
  • Мнения: 52
Ползвам готово замразена тесто на Мис Каприз, много добре става

# 39
  • Universe
  • Мнения: 1 556
Тестото на "Верди" = едно семейство по-малко като клиент на едноименните пицарии  Wink
Благодаря   bouquet

# 40
  • Мнения: 1 798
Тестото на "Верди" = едно семейство по-малко като клиент на едноименните пицарии  Wink
Благодаря   bouquet
Още един глас за тестото "Верди" Peace

# 41
# 42
  • При елфите ...
  • Мнения: 2 044
И ние харесваме тестото "Верди".  newsm10

# 43
  • Мнения: 4 916
Пробвахме тестото  "Верди"  Peace Peace Peace Стана страхотно. Остана една малка дозичка - сложих я в малък йенски съд, наръсих я със зехтин, чесън и подправки и стана фокача  Party
Голямо благодаря за рецептата   bouquet

# 44
  • Мнения: 3
Нека споделя и рецептата, по която аз го приготвям... Взела съм я от опаковката на пакет брашно, но е много сполучлива и лесна.

500 гр. брашно
25 гр. бирена мая, разтворена във вода с 2 ч.л. захар
50 гр. зехтин
сол
около 250 - 300 мл. вода

Общи условия

Активация на акаунт