Здравословна ли е течната фракция от палмово масло?

  • 17 132
  • 27
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 731
Здравейте. Искам да попитам до колко е здравословно пърженето с течна фракция от палмово масло? Може би 2 или 3 пъти годишно пържа или тиквички или картофи. Знам, че не е препоръчително пърженето в олио и ми стана интересно дали Палмолината (на съдържанието й пише, че е течна фракция на палмовото масло) е здравословна  newsm78

# 1
  • Мнения: 22 867
Здравейте. Искам да попитам до колко е здравословно пърженето с течна фракция от палмово масло? Може би 2 или 3 пъти годишно пържа или тиквички или картофи. Знам, че не е препоръчително пърженето в олио и ми стана интересно дали Палмолината (на съдържанието й пише, че е течна фракция на палмовото масло) е здравословна  newsm78

Ако това е така, не би трябвало да е вредна.

Цитат
"Палмолина" е полутечна растителна мазнина  /течната фракция от палмовото масло/, която не се окислява и не прегаря при високотемпературна преработка /180-220 °С/.
Препоръчва се за многократна употреба при пържене. Предназначена е за фритюрници, за открито пържене, за готвене и за печене.


А в тая тема има мнения за палмолината и за другите мазнини за пържене.

# 2
  • Мнения: 22 867
Ето и малко, преведено от руски в полза на това масло:

Чистото качествено палмово масло има наситен оранжево-жълт цвят, орехов вкус и приятен мирис, Високото съдържание на коензим Q10, витамините А и Е, а също така на каротин, придава на  палмовото масло  уникални полезни свойства. Палмовото масло е идеално за пържене, може да се използва за подправяне на салати и в сладкарски изделия. Палмовото масло ги насища с витамини, придава им златист цвят и неповторим вкус.

Друг е въпроса, дали това, което купуваме, е чисто и качествено палмово масло.

# 3
  • Мнения: 731
labrex, благодаря за превода  Hug
В темата за пърженето прочетох следното мнение, което ме хвърли в размисъл
Палмолина-за фритюрник само,много по-безвредна е.Използва се за фритюрник при многократно пържене в една и съща мазнина,не прегаря,не почернява.

Не се заблуждавайте от рекламите, работила съм няколко години в предприятие, което произвежда палмолина и други масла. Палмолината не е безвредна изобщо - само ако знаете каква технологията, с която с която течното масло се превръща в твърдо  Sick. По същата причина маргарина също не е за препоръчване! С чиста съвест мога да кажа, че много по-безвредно е да пържите в мас, от колкото в изкуствено създадените мазнини на растителна основа! Моя съвет е да си ползвате растително масло: течно! Heart Eyes

Другото, което ме смущава е думата "полутечна". Чудя се дали не е поредната транс мазнина защото пише фракция от палмово масло, а не само палмово масло  Thinking

# 4
  • Мнения: 22 867

Ето ТУК има технологията му на производство и малко-по-подробно за него и използването му. Ако не се справяш с руския, има и английска версия.

А ТУК пък се оказва, че много хора го използват, за да лекуват какви ли не болести. Но става въпрос за някакво червено палмово масло.

Колкото успях да поровя в руския нет / в бълт. като че ли няма много инфо за него/, мненията са, че е полезно.
Има едно златно правило - умереност. Ако не се прекалява с употребата му, едва ли ще навреди. Още повече, че в Полинезия го използват от хилядолетия.

# 5
  • Мнения: 369
Ето и малко, преведено от руски в полза на това масло:

Чистото качествено палмово масло има наситен оранжево-жълт цвят, орехов вкус и приятен мирис, Високото съдържание на коензим Q10, витамините А и Е, а също така на каротин, придава на  палмовото масло  уникални полезни свойства. Палмовото масло е идеално за пържене, може да се използва за подправяне на салати и в сладкарски изделия. Палмовото масло ги насища с витамини, придава им златист цвят и неповторим вкус.

Друг е въпроса, дали това, което купуваме, е чисто и качествено палмово масло.
Аз пържа само с палмово масло.

# 6
  • Мнения: 111
Откъде да си купя палмово масло?

# 7
  • Мнения: 731
Ами, тук го има във всички магазини.

# 8
  • Мнения: 1 802
Отново искам си кажа мнението, че да се ползва така наречения: "палмолин" или "палмолина" не е полезно - напротив!
Аз не съм технолог, но лично технолога  в нашето предприятие ми е обяснил защо, как и до колко е вредно използването на тази мазнина. Причините са същите както при маргарина.

пускам мнения от друг форум, надявам се обясненията там да са по-ясни :

http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.4369.html

Ето още информация за хидрогенизирането: превръщането на течната мазнина в твърда:

http://www.teenproblem.net/index.php?m=s&id=1234

Последна редакция: вт, 19 авг 2008, 16:39 от ssiillvvyy

# 9
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Не е! Напротив- най-вредната мазнина е!
Така ни обясни мой колега, който е последна година медицинска кибернетика.
Въпросното палмово масло има свойството да се задържа в организма, да се натрупва и при никакви положения не може да се изкара (освен чрез операция), използва се във вафли, чипсове, купешки пастички и подобни...

# 10
  • Мнения: 731
ssiillvvyy, благодаря за първия линк!

# 11
  • Мнения: 39
Живяла съм продължително време в Швейцария.През всичкото време съм готвила с олио.Като дойдох в България,получих страхотни киселини.Установих,че е от олиото.Започнах да готвя всичко с палмово масло,и изчезнаха всички проблеми-вече 5-6 години.Купувам го от склад на едро,по 20кг.Стига ни за 8 месеца-(трима човека).Беше по 1.50 лева,сега е към 2.40.На кашона пише:без холестерол-(въпреки,че не вярвам много на рекламни надписи).Но наскоро дадох за анализ кръв-предполагах,че холестерола ми ще е 5 пъти над нормата-хапвам си доста мазно месо,сланинка,пилешки трътки и кожички!При референции до 6.2,аз имам 5.8!Така,че,моят опит казва:гответе всичко с палмово масло.

# 12
  • Страната на приказките
  • Мнения: 368
Вчера купих палмово масло (досега не съм ползвала), като се загря във фритюрника, започна да дими и из целия апартамент се разнесе ужасна миризма, като от скара, както се носи онзи дим покрай уличните скари. Като изпържихме картофи, те бяха пропити със този дим и имаха същия вкус-на пушек от скара. Изхвърлихме ги, бяха направо отврат. Какво може да му е на това масло? Иначе си е твърдо, бяло, не мирише на нищо преди да се загрее.

# 13
  • Мнения: 27 524
Аз съм скептично настроена към тези мазнини  Confused

# 14
  • Мнения: 2 926
Аз също като Блонди.
Нещо не ми вдъхва доверие това палмово масло и никога не съм купувала.
Мазнина - олио, зехтин и масло.

# 15
  • Мнения: 597
Many health authorities state that palm oil promotes heart disease, citing research and metastudies that go back to 1970.[22] For many years now, it has been established that the primary cholesterol-elevating fatty acids are the saturated fatty acids with 12 (lauric acid), 14 (myristic acid) and 16 (palmitic acid) carbon atoms with a concomitant increase in the risk of coronary heart disease.[68] The World Health Organization (WHO) states there is convincing evidence that palmitic oil consumption contributes to an increased risk of developing cardiovascular diseases.[69] Research in the US and Europe support the WHO report.[70]

# 16
  • Мнения: 597
b. Inedible plant oils: linseed, palm, rape, castor, tung, tall (a by-product of pinewood paper industries), and oiticica oils.

http://hubpages.com/hub/Plant-Fats-and-Oils

# 17
  • somewhere near the sea
  • Мнения: 3 086
Не ми стана ясно:полезно ли е или вредно.В крайна сметка какво да правим? newsm78

# 18
  • Мнения: 653
Не е! Напротив- най-вредната мазнина е!
Така ни обясни мой колега, който е последна година медицинска кибернетика.
Въпросното палмово масло има свойството да се задържа в организма, да се натрупва и при никакви положения не може да се изкара (освен чрез операция), използва се във вафли, чипсове, купешки пастички и подобни...

 newsm10

# 19
  • Мнения: 2 110
Не ! Не е полезно, даже в по-големи количества е вредно ,защото има свойството да се натрупва в организма!

# 20
ne se lawete tova ne6to Palmovo maslo e palen bokluk .Az sam rabotil s nego i sladoled sam pravil i v kuxnja sam go izpolzval 4uval sam kakvi li ne ne6ta s dve dumi ximija.Ne 4e i olioto e zdravosolovno no v BG edva li ima ne6to ka4estvenno

# 21
  • Мнения: 2 149
Вредно е и още как.Тези дни бяхме взели пуканки,тези в торбичка за микровълновата,малката опита и тя за първи път,една две.На другия ден се събуди цялата в червени петна,алергия.Едва ли се получи от самата пуканка,яла е и преди царевично нишесте,и като прочетох съдържанието на пуканките,имаха добавка палмово масло.

# 22
  • София
  • Мнения: 2 481
Напоследък слушам само за вреди от това палмово масло...аз готвя с немско масло и понякога със зехтин...Последният е по-полезен, обаче не става за всички манджи-има един такъв специфичен аромат:(

# 23
  • Мнения: 994
Не е! Напротив- най-вредната мазнина е!
Така ни обясни мой колега, който е последна година медицинска кибернетика.
Въпросното палмово масло има свойството да се задържа в организма, да се натрупва и при никакви положения не може да се изкара (освен чрез операция), използва се във вафли, чипсове, купешки пастички и подобни...

И аз така съм чела. Не купувам продукти, в които пише че се съдържа.

# 24
  • Мнения: 115
Ами тук в хамериканско ни обясняват, че ако маслотo е извлечено от обвивката (месестата част) на палмовия плод, е съвсем безвредно, и даже в умерени количества е полезно заради антиоксидантните си свойства и витамини. На цвят е наситено ръждиво червено, тук го продават в магазините за здравословни храни и го влагат в разни здравословни бисквитки.

Маслото, което се извлича от ядката на палмовия плод е много вредно обаче. От него се правят разните маргарини и други производни. Евтино и много устойчиво на високи температури. Представлява трудно усвоима наситена мазнина, която се натрупва като холестеролни плаки в кръвоносната система.

# 25
  • Мнения: 120
Много ме заинтригувахте с темата. Това ,което аз знам е ,че червеното палмово масло е изключително полезно - то съдържа витамините А и Е /от растителен произход-т.е. не се натрупват в организма/и флавоноиди и е назаменимо в борбата с " лошия" холестерол,има антираково действие и изключително добър ефект при кистозна мастопатия.В случая става дума за червеното палмово масло ,което е изключително скъп продукт.На вид е със златисто -червен цвят и при охлаждане - образува утайка.То не се използва за пържене ,а само в суров вид.Това за което се пише в темата е трета или четвърта фракция от процеса на преработка на палмовото масло.Самото палмово масло не е вредно. Вредно го прави  неговата преработка - хидрогенизиране ,за да стане годно за продължително съхранение и многократна употреба. Също както маргарините.Следващата последна фракция от екстракцията на плодовете на червената палма се използва в козметиката -за сапуни и кремове.Кремовете им са супер/изпитано/.А саморъчно направените от мен маски за лице и коса са просто страхотни.В България не се внася течното червено палмово масло ,но съществува една хранит добавка ,която е негов извлек-Токовид. Аз го ползвам, с почивки ,откакто е на пазара /от около 1 година /и съм много доволна

# 26
  • France
  • Мнения: 726
Добре че видях темата....
Преди малко, реших да измия пластмасова кофичка, в която бях налила въпросното масло. Същото го прехвърлих там, употребявано наколко пъти за картофи, за да пържа риба. Обаче реших да го изхвърля...Разтопих го на водна баня...Но, по пластмасата остана тънък слой, който не се измиваше. Налях вода и веро, и пак на водна баня...Вече 15 мин не си разтваря.....
Майната й на кофичката, ама представяте ли си, как полепва по тялото ни това чудо на химията...?

# 27
  • Мнения: 731
Incanto, healthi  благодаря много за полезната информация   bouquet Веднъж чух една жена да нарича хранителната промишленост - отровително-вкусова и с всеки изминал ден се убеждавам колко е вярно това определение  smile3514

Общи условия

Активация на акаунт