Въпрос за фунийки

  • 6 932
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
 Доста апетно изглеждат, чудесно си се справила  newsm10, а и не се съмнявам за вкуса ...мммм
Ще ме накарате и мен в жегата да правя фунийки май и наистина като престоят един ден омекват.

# 16
  • Мнения: 216
Да,моята майка също ги правеше с капачки от кисело мляко.

# 17
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
От моята доза излизат около 50тина бр.Естествено има и фира от начупени при ваденето от формите,така,че чисто около40 бр,понякога и по малко....избирам най хубавите. Laughing
Формите са на мама поне от 25 год,откакто се помня са само тези форми,естествено от времето има и ръждясали,тях съм изхвърлила и чисто имам в наличност около 12-13 бр,но стигат .....
Аз мисля,че някой тенекеджия би направил форми,то ако не той, кой друг.....едно време са ги направили на мама в завода ,но сега.......... Confused
И наистина омекват,но аз ги харесвам да престоят 2 дни и тогава да се ядат....най са хубави така.
И колкото по тънко е тестото разточено по бързо омекват и стават за ядене по рано,а и така ми изглеждат много по красиви....по фини са ми някак Wink

# 18
  • Мнения: 11 607
Това си го спомням от детството ми....Явно са доста трудоемки, щом майка ми не ги правеше редовно, а сега пък - въобще......

Дали ще може евентуално рецепта и технология......

# 19
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Мама Цоцоланка ,рецептата утре,че сега съм на работа.Само мога да кажа,че тестото е с амонячна сода....За технологията......
от тестото се късат топки и се точат на не по дебела кора от 0.5см ,понеже се надуват от амонячната сода.Режат се на ленти широки 1 см.Започва да се увива около формичката,като се застъпват 2-3мм.лентичките.Увива се като спиралка.Като се започва от долния край,т.е.от върха на формата Peaceи малко се притиска с пръсти,че като се напълни фунийката ,после крема да не изтече през евентуално оставена дупчица.Пекат се легнали в леко подмазана тава на 200 градуса до розово.После се пълнят с яйчен крем познат на всички ни....
Ами това е,не е по туткаво от която и да е торта,но пък са много вкусни и нямат естествено нищо общо с купешките Wink

# 20
  • UK/София
  • Мнения: 7 681

        Мама Цоцоланка , виж тази рецепта.

# 21
  • Мнения: 11 607
danidji, Биляна  - благодаря ви!  bouquet

Започвам да смятам кога ще имам свободен ден от работата,че да се развихря из кухнята......Ама то трябват и фунийки, а аз нямам! Майка ми едно време имаше едни железни( Embarassedможе и да не са железни, но нещо такова)формички.....Явно и формички трябва да си купя newsm78...И друго - правилно ли разбрах,че така както са с формичките , така се пекат фунийките - почти съм 100%,че  е така,но все пак да питам......

# 22
  • Мнения: 3 251
Ето я и моята рецепта, но излизат много бройки-около 100-120 бр. Като ги направя и после ги пълня на порции / по 30-40/, останалите съхранявам в кутия в хладилника.
"Шилерови букли" - всеки път се смея на заглавието на рецептата 
1 пълна ч.ч. захар
6 яйца
1 ч.ч. мазнина/аз слагам 1/2 масло и 1/2 олио/
1 пак. амон. сода
1 коф. кисело мляко
1к.л. сода бикарбонат
кората на 1 лимон-оставям малко и за крема, става и с ванилия или лимонова есенция
Яйцата се разбиват със захарта, прибавят се мазнината, млякото, содите и кората от лимон или есенцията. Прибавя се брашно за меко тесто -малко повече от 1/2 пакет отива горе-долу/.
Замесеното тесто се оставя да "отпочине" за 20-тина минутки в хладилника.
После се взема част от него и се разточва на кора/за по-лесно отлепяне можеш да поръсиш брашно/.Реже се на лентички около 2 см., които се навиват върху намаслените формички. Първо се запичат в изправено положение-до порозовяване на връхчетата, после ги слагам легнали да порозовеят и встрани. Пека на около 170-180 *
За крема:
1 литър пр. мляко се загрява и към него се прибавят 2 ч.ч. захар и 5 суп. л. брашно- предварително разтворени в малко мляко. Бърка се за да не стане на бучки. Когато започне да се сгъстява прибавям 1 п. масло-125 гр. или маргарин - 5 с. л. и когато се поеме мазнината, издърпвам от котлона и на тънка струя прибавям 2 жълтъка разбити с лимоновата кора или есенцията. Разбърквам още малко и пълня изстиналите формички с топъл крем.
Това е! Да ви е сладко!

Ето снимки

# 23
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Мама Цоцоланка ,да ,с формичките се пекат Wink
Моята рецепта е като тази дадена от Биляна Peace

Общи условия

Активация на акаунт