Компотите-признак на бедност ли са?

  • 13 743
  • 224
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 4 753
http://www.youtube.com/watch?v=MCnKix5npcQ&feature=user

Ето точния разговор (в началото на клипа)....

# 61
  • Мнения: 9 907
аз пак не разбрах защо смятате, че сезонните плодове през зимата са именно цитрусите Simple Smile и кое им е полезното на плодовете, минали 9 морета и пръскани с Бог знае какво, колкото и да изглеждат пресни и не-сварени.

# 62
  • Мнения: 4 965
аз пак не разбрах защо смятате, че сезонните плодове през зимата са именно цитрусите Simple Smile и кое им е полезното на плодовете, минали 9 морета и пръскани с Бог знае какво, колкото и да изглеждат пресни и не-сварени.

Че то цитруси и всякакви други плодове (не-цитруси) се отглеждат целогодишно и в БГ, но зимата в оранжерии - просто (за разлика от преди) не се раздават по списък на "богоизбрани" (демек, партийни другари), а всеки може да си купи от магазина. И повечето се отглеждат при екологични условия.
 Peace

# 63
  • Мнения: 6 206
аз пак не разбрах защо смятате, че сезонните плодове през зимата са именно цитрусите Simple Smile и кое им е полезното на плодовете, минали 9 морета и пръскани с Бог знае какво, колкото и да изглеждат пресни и не-сварени.
така поставено наистина звучи гадно и си права
обаче портокалите сега нямат нищо общо със зимните
на сергиите на нашия пазар са спряли почти всички цитруси и ги купуваме само от централния пазар

все си мисля, че един фреш от портокал е 100 пъти по-полезен от захаросан сироп
компоти не ям от години
единственото, което все още баба ми прави е сладко от бели череши, но отдавна не е в промишлени количества
10.20 бурканчета за година и това е

# 64
  • Мнения: 24 467
Що само цитрусите? Има и круши и ябълки, има сушени плодове. Поне са пресни- и едните и другите /цитрусовите и нецитрусовите/.
Не за това е темата обаче- има други подфоруми, където въпросът е обследван обстойно. Като гледам на клипа какви захари само се изсипват /понеже "захар" е слабо казано"  Laughing. Такова количество, което се поставя само в един компот, вероятно го изяждам за месец./- само това ми стига.
Мерси, stelt77, този път го изслушах спокойно, понеже никой не ми скача по главата.

# 65
  • Мнения: 4 753
За захарта да кажа... Питах педиатърката дали може да правя компот без захар за малкия, обаче тя каза, че трябва да слагам 12-процентов захарен разтвор за стерилизация и по-добре със захар, отколкото без, за да не стане гаф... Не знам колко е права, но се отказах от беззахарни компоти...  Rolling Eyes

И не точно по темата... Баба ми е разказвала как навремето са брали зелени домати за износ... Та началника им е казал да берят доматите, които имат жълто колкото паричка при дръжката... Явно това е признак, че ще узреят, докато ги разкарват насам натам... Сега доматите на пазара са под всякаква критика, явно са брани зелени... На нашия пазар идват няколко бабки със собствена продукция, хубаво узряла, брана сутринта и предпочитам да си купувам от тях...

# 66
  • Мнения: 274
Аз пък предпочитам да чета/слушам/гледам КАрбовски пред яденето/правенето на компоти.
За мен Карбовски е пич!

# 67
  • Мнения: 24 467
Въпрос на вкус- и двете не са сред предпочитаните от мен занимания.

# 68
  • Пловдив
  • Мнения: 704
Признак на бедност е не да ядеш компот, а да си пазиш капачките от бурканите,за да можеш да ги ползваш отново.

не,това е еко мислене, по-точно- еко действане

the endless river....forever and ever   bouquet

# 69
  • Мнения: 9 907
За захарта да кажа... Питах педиатърката дали може да правя компот без захар за малкия, обаче тя каза, че трябва да слагам 12-процентов захарен разтвор за стерилизация и по-добре със захар, отколкото без, за да не стане гаф... Не знам колко е права, но се отказах от беззахарни компоти...  Rolling Eyes


баща ми е диабетик и компотите без захар много добре му идват. Вкъщи се правят компоти без захар или с малко захар, за всеки вкус.

За съжаление екологични плодове през зимата не могат да се намерят навсякъде, честно казано и на етикетите не вярвам. Дори ябълките вече ги карат отнякъде и пак съм нащрек какво купувам.
азаф, ако се отглеждат в България цитруси в оранжериите, какъв е смисълът да ги продават за гръцки, чилийски или африкански?

# 70
  • Мнения: 9 865
Карбовски е импотентен кастрат, но това е тема на друг разговор и не че не го харесвам
Харесвам го, понякога му симпатизирам дори. Но насаждането на срам от компотите е престъпно.
А хората (и техните деца), които киснат в макдоналдс, кфс и другите булшитс, тях не ги ли е срам... това е признак на богатост обаче, засега, все още. Какво здравословно хранене и какви био-деветини. Компотът е вреден, но Капи бъка от витамини, щото казаха по телевизията. Не яжте компоти, вредни са и отвеждат в либийски зандани.

# 71
  • Мнения: 502
    Защо се хванахте само за компотите?Ами доматен сок в шишета?Няма по-ценно нещо от домашно консервиран доматен сок.Аз не съм виждала по магазините такъв продукт,натурален,без захар и стабилизатори,както тези,дето ги правят майките и свекървите ни у дома.
  Имаше достатъчно мнения,които обориха тезата,че компотите са признак на бедност.Особено ме впечатли Матакосмата с нейния чушкопек! Laughing
 Аз лично не ям компоти,не са ми вкусни,но децата ги обожават.Изяждат и плодовете,и сока.Та така. Laughing

# 72
  • Мнения: X
Признак на бедност е не да ядеш компот, а да си пазиш капачките от бурканите,за да можеш да ги ползваш отново.

не,това е еко мислене, по-точно- еко действане

the endless river....forever and ever   bouquet
Не бях помислила за еколигичната страна на въпроса..,имаш право. Wink

# 73
  • Мнения: 2 448
Тоя от магазина ти не ми го хвали  Simple Smile

Обичам компоти от магазина! Особено този от праскови е върховен.

И да, за мен правенето на компоти е признак за бедност.

# 74
  • Мнения: 24 467
Не превъзнасям и т.нар. "домашно производство", понеже съм си имала село, на което ходех редовно и виждах как с чувалите се изсипва всеки ден изкуствена тор по домашно произвежданите чушки, домати и т.н. и как се пръска със син камък навред из двора, докато листата на лозите и дърветата посинеят. Не само у баба ми, навред.
Въобще не изпадам в екстаз от "домашно произведеното" каквото и да било. То е въпрос на конкретни виждания на дадено домакинство, на традиции, на възприятия, но чак пък на "бедност"...
Даже и доматен сок в шишета не ползвам- купуваме си домати и ги пасираме с миксера, ако ще готвим с домат, що ми са консервирани? Свекърва ми в такива шишета пък слага сол, която също в семейството ни се консумира сигурно за месец.
В мазата ни няма зимнина. Не ми липсва. Обаче не защото сме богати, нито пък защото сме бедни.
В подобни далечни асоциации намирам само начин за търсене на сензация, типично по журналистически. Когато се прекали става смешно и нищо повече.

Общи условия

Активация на акаунт