Вчера направих моята импровизация и се оказа, че семейството я хареса.
Правил съм я всъщност по два начина. С готови кори на Белла (демек класическите тънки готови кори) и едни къпани кори (които се продават във магазините Фантастико - аз поне тук в Люлин само там ги намирам и са по 5 кори подобни на ръчно точени и май леко препечени в картонена кутия от фирма Магимекс ЕТ).
Всъщност моята баница е комбинация от лучник и баница с месо.
Първо за плънката (няма да ви давам точна рецепта, защото аз съм импровизатор, а само ще ви опиша процеса на приготвяне, а от там нататък вие имате думата).
И така около половин кило кайма се изсипва в нагорещено олио (не много, щото някои готови кайми пускат бая мазнина). Значи опитайте се още при поставянето в олиото да я натрошите а ако пък не става не се притеснявайте по време на пърженето имате възможност да си я натрошите. Като се позапържи каймата добавяте много лук нарязан на едро (през пролетта пробвах с пресен лук и стана страхотно) и го оставяме с каймата малко да се позапържи и добавяме вода колкото да покрие съдържанието в съда. Добавих подправката на Маги дето е със зеленчуците и оставих да се задуши хубаво.
Сега за гъбите. Моите бяха от буркан сварени така, че ги добавих след като се позадушат каймата и лука, обаче ако ползвате пресни гъби значи ще трябва да ги прибавите по рано.
След като задушат продуктите добавих 2-3 супени лъжици доматено пюре и 2 чаени лъжици захар. Оставих и доматите да поврат малко и добавих една кутия топено сирене (от това дето е в кръглите кутии на триъгълничета). Разбърквам енергично да се разтвори топеното сирене. Добавям малко риган и босилек (подправките са си изцяло ваш избор) и свалих от огъня на се охлади хубаво.
Имайте предвид, че топеното сирене стяга сместа така че не се притеснявайте ако е малко по редичко.
Ако ползвате тънките кори на Белла (или всякакви такива подобни) взимате по две кори и нанасяте от сместа равномерно. Навиване на руло и в тавата. Имате естествено и друг вариант. Така наречената налагана баница. Намазвате си тавата, слагате две кори сипвате равномерно от сместа после отгоре другите кори и т.н. Този вариант налаганата е подходящ ако сместа все пак остане редичка. Между впрочем тук е мястото да спомена, че ако сместа остане редичка аз успявах с една голяма супена лъжица да обирам течността (тя е гъста) и да мажа между двете кори, то това не е задължително.
При другите кори (къпаните или ръчно приготвените) положението е ясно. Равномерно разпределение на сместа навиване на руло и в тавата за печене.
Впрочем снощи всяка кора от къпаните навих на отделна малка баница и наредих в тава, която не я намазах с мазнина ами просто сложих една хартия за печене и се получи много добре.
Слагате долу ниско във фурната (на втория ред от долу на горе) при 220 градуса. По идея на моята съпруга някъде около 10-15 минути след началото на печенето, извадете баницата и я намажете с кисело мляко (обърнете внимание, че след изпичането остават бели остатъци от млекото, но това не разваля нейния вкус) и я връщате за допичане.
Интересното е, че тази баница е вкусна дори и като е изстинала. Тя и като топла си е хубава, но все пак имаме избор кога да я ядем.
Пробвал съм варианти вместо с кайма, с накъсано агнешко или свинско месо (последното от сварен джолан). Освен това съм пробвал вариант и с агнешка дроб сърма, но към нея добавих предварително приготвени на котлона дометен сос със топено сирене.
Ами това е, давайте и вашите коментари, критики и идеи.