Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях 42

  • 36 671
  • 289
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 1 965
silrai - хич, не го гледай а го почвай.... Аз имам поръчка за още един шах за края на август. В деня в който се върна от морето, го почвам. Но фигурите ще ги правя пак по рано. Само да намеря някакъв по-красив кон отнякъде и да си направя отливка, защото тоя път няма да се мъча и после да ми приличат на мишкопрасенца..... другите фигури са лесна работа.
Някой преди време, беше питал за течен фондан......
От 2 седмици търся рецептата за да ви я дам, защото не съм го правила от години и не помнех пропорциите. Току що я открих.
ТЕЧНА ЗАХАРНА ГЛАЗУРА
1000 гр. пудра захар
200 гр. брашно
150 гр. маргарин или масло
200 мл вода
ванилия или друг ароматизатор
Оцветител по желание.

Прави се като парено тесто. Боичката се слага още във водата, и се получава наситен цвят. Разликата е тази, че докато е още горещо, се слага пудрата захар. Целта е да се разтопи и втечни. Трябва да се получи, като гъста боза. Или по-скоро като кексово тесто. Ако Ви е гъсто и трудно за покриване, може да се позагрее на водна баня или в МВ. Внимавайте да не карамелизирате в МВ. Излива се върху сладкиша, като другите глазури. От средата към края. Излишното изтича отстрани....
Отбелязала съм си, че рецептата е за доста голяма торта. Може би за 50х25. 
След като изстине, може да се глазира с разтопена глюкоза смесена 1:1 с вода, или медена вода.
Тези които си спомнят вкусните пастички със захарна глазурка от едно време /приличаха на скалички на външен вид/, ще се сетят за кое покритие става въпрос. newsm22 newsm22 newsm22 . Невероятно вкусно беше!!!!

# 61
  • Мнения: 502
Здравейте,

поздравявам ви за красивите торти, които видях!

Аз за съжаление се включвам пак само с въпроси: Има ли начин да оцветя вече готов марципанов чаршаф? Какви бои да ползвам и как да постигна черен цвят?

Благодаря предварително за отговорите!

# 62
  • София
  • Мнения: 2 658
dimitrina, много ти благодаря за разясненията   bouquet Аз имам една тенджерка, ама е около 18 см и с нея ще я правя при първи удобен случай. Тези листове не са ли твърди, в смисъл, не се ли развиват като ги завиеш? При всички случаи пак ще те тормозя като реша да я правя. Wink

# 63
  • София
  • Мнения: 2 113
dimitrina, много ти благодаря за разясненията   bouquet Аз имам една тенджерка, ама е около 18 см и с нея ще я правя при първи удобен случай. Тези листове не са ли твърди, в смисъл, не се ли развиват като ги завиеш? При всички случаи пак ще те тормозя като реша да я правя. Wink

Май трябваше да снимам клипче с това свиване, но никога не е късно:) Да, не можеш да ги оставиш завити ей така, според сайта, чиято идея ползвах, помощник залепя с парче тиксо, според моята практика, една глава може да командва само 2 ръце едновременно и затова опитах с помощник, но после го оставих да си чете спортните новини и продължих сама, като докато завитата пуричка ми е в присвитата длан (свиването на листчето напомня свиване на цигара) лепвах предварително отрязана ивичка от хартиена лента, разграничител при латексиране в единия край и после в другия. Важно е да не са ти омазани ръцете, защото омазваш външната страна на фолиото и лепката не хваща. При монтирането - вадих от фризера една по една, режа лепенките, ако не отскочи веднага готовата пуричка, леко побутвам, мажа с няколко капки разтопен шоколад по по-малко равната страна и както е на парчето фолио я доближавам и изправям, залепвайки за тортата, всяко, макар и краткотрайно докосване с ръце водеше до разтапяне, хем беше 6 часа сутринта на хлад. Ако не ги пипаш, обаче, издържат на стайна Т.

Ванче, честит климатик. Стискам палци да успееш със силиконовото изобретение.

Тedy, тестото за маковете е 50:50 маршмелоуз фондан и шоколадово тесто от бял шоколад, което пък е 1/2ч.ч. леко загрята глюкоза към 500 гр. разтопен бял шоколад (или количество, което ти е нужно, но с тази пропорция) Разточва се преди всичко, особено, ако е горещо между домакинско фолио, или се раздърпва с пръсти, но пак между фолио, защото жегите и топлите пръсти скапват всичко.

Радина, мисля, че за втори път не мога да отворя твоя сайт, други сайтове в multiply отварям, но...

# 64
  • Мнения: 555
Тedy , не разбрах молбата ти?Но можеш да пробваш по рецепта да си направиш покритие.

silrai
 Коригирах си поста, дано сега да съм станала по- ясна:
 т.е. иска ми се захарното тесто да е по- финно, а в началото на темата има толкова много варианти - само два мога да пробвам за сега : насочих се към този с маршмелоуз за покритие и "Руска мастика II вид, предоставена от Gushanka" или пък може би "Захарно покритие от michel"  newsm78
а за оформяне се сетих, че мога да използвам едни зъболекарски инструменти - използвани в далечното минало за моделиране на глина Peace
Ванче Честит климатик!!!   bouquet

# 65
  • Мнения: 555
Тedy, тестото за маковете е 50:50 маршмелоуз фондан и шоколадово тесто от бял шоколад, което пък е 1/2ч.ч. леко загрята глюкоза към 500 гр. разтопен бял шоколад (или количество, което ти е нужно, но с тази пропорция) Разточва се преди всичко, особено, ако е горещо между домакинско фолио, или се раздърпва с пръсти, но пак между фолио, защото жегите и топлите пръсти скапват всичко.

тъкмо публикувах и  Heart Eyes Hug Hug Hug   chef

# 66
  • София
  • Мнения: 2 113
Здравейте,

поздравявам ви за красивите торти, които видях!

Аз за съжаление се включвам пак само с въпроси: Има ли начин да оцветя вече готов марципанов чаршаф? Какви бои да ползвам и как да постигна черен цвят?

Благодаря предварително за отговорите!

Виж тук какво обяснява Пепи в предната тема за черното - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=312824.msg8034744#msg8034744

# 67
  • Варна, морето и сините вълни!
  • Мнения: 2 618
Ванче, мисля да се огледам в Кауфланд за ония платки, дето писа едно време за тях Simple Smile и с тях да оформя циците.
Не ходи тия дни!
Снощио бях там. Имапе само 3 пакета останали квадратни шоколадови платки, които бяха изпонамачкани!

# 68
  • Мнения: 502
Благодаря ти, dimitrina73! Дано да се получи. А какви бои ползвате? Аз пробвах едни, от които марципана стана лепкав, мек и лъскав и най- вече с ужасен цвят.    Tired

# 69
  • Бургас
  • Мнения: 1 879
Димитрина, не знам защо се получава така  Confused  Виж от тук http://radinna.multiply.com/photos/album/13/13

Ванче, дай идея от къде да си намеря тънки ламаринки - Кремиковци ми е далеч. Кажи в какъв вид цех или производство да търся Praynig

# 70
  • София
  • Мнения: 2 113
Димитрина, не знам защо се получава така  Confused  Виж от тук http://radinna.multiply.com/photos/album/13/13

Аз дори директно в албума се опитах да вляза - и това не стана. И по горния начин не става...Мисля, че предният път като имах проблем, други виждаха снимките ти...знам ли...
Благодаря ти, dimitrina73! Дано да се получи. А какви бои ползвате? Аз пробвах едни, от които марципана стана лепкав, мек и лъскав и най- вече с ужасен цвят.    Tired

Понякога боичките на водна оснава размекват тестото и става доста лепкаво, обикновено решавам да коригирам с натурално царевично нишесте.

# 71
  • Мнения: 498
radinna, в железарски магазин  newsm78 за ламаринките.

# 72
  • Мнения: 200
 van444eto -честит климатик.Аз от темпаратурата не мога да се оплаче -в мазето си е 20 градуса и не мърда,идеално е за тортички.
Едно въпросче относно креме Рафаело-оплакаха ми се, че се разтекал вчера от тортата.Държали са я от 16 до 17.30 на масата от вън и после трудно се режела тортата и се разтичал крема.Та въпроса ми е може ли да се сложи желатин в него-пробвал ли е някой?

# 73
  • София
  • Мнения: 2 113
kremi_sisi, кутията ти е пълна, не мога да ти отговоря:)) Затова ти пиша тук за направата на тавичките -
Доколкото си спомням, първо си направих дъно от двойна хартия за печене, с размера, който исках. после му оставих малко резерв по обиколката, после от картона си изрязах лента с височината на тавата и дълга така, че да обиколи дъното и малко да заметне. Тази лента обвих с алуминиево фолио от няколко слоя, после с телбод започнах да защипвам лентата около дъното. При печене си правя подложка за дъното, която да хвърля, както и обиколка, че фолиото е намачкано и няма как да не залепи. След това тях ги хвърлям, тавичката остава, но винаги слагам тези тавички в тавата на фурната, защото иначе си мисля, че ще изгори печивото отдолу, само пекарска хартия е малко...Сега като се замисля, може на обиколната лента, преди да сложа ал фолиото, да съм обвила и с хартия за печене...за по-дебело и сигурно:)))

Всъщност исках да питам, някой може ли да ми даде стъпка по стъпка за легнало, заспало кученцеbaby_neutral, нали се сещате - глава между предните лапки...Нещо аз ли не търся като хората, но само някакви торти да ги ядат кучета намирам, кучешки партита, но не и това, което търся...2 дена търся...

# 74
  • Бургас
  • Мнения: 1 879
dimitrina73 , такаво тарта имаше в първите тортени теми - мисля, че wel я беше дала

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт