Нови скрити химикали в храните

  • 6 116
  • 70
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 652
"Ако вземете готова супа и видите на етикета, че нивото на натрий е твърде ниско, или която и да е храна, привличаща вниманието с надпис "НИСКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЗАХАР" или "БЕЗ МНГ"... то най-вероятно това е сигнал за опасност.

Сравнително новата компания "Senomyx" най-вероятно стои зад намалените нива на захар и сол в най-различни хранителни продукти. Те слагат химикали в храната, без да го обозначават и без изобщо да имате и представа за това.

Senomyx е сключила договори с Kraft, Nestle, Coca-Cola и Campbell soup (тези май ги няма тук) да добавят такива химикали в продуктите им, които действат като маскират горчивия вкус, "изключвайки" рецепторите за горчиво, намиращи се в езика. По такъв начин нивата на захар и сол могат да бъдат намалени почти наполовина, без да се променя общия вкус на продукта.

Всички тези компании отказват да посочат кои техни храни и напитки съдържат подобни добавки. Законодателството (в случая на САЩ, но важи и за ЕС) няма изрично изискване тези нови химически компоненти да бъдат изписвани на етикета на продуктите, a се крият в общата категория "изкуствени ароматизатори" (или само "ароматизатори").

За по-малко от година и половина Senomyx е успяла да се сдобие с одобрение от "Food and Drug Administration" и класификация като "считано за безопасно" от "Flavor and Extract Manufacturers Association", основани на изследване на плъхове, продължило 3 месеца.

Храните, които най-вероятно съдържат новата "екстра" са готовите супи, сокове (плодови и зеленчукови), сладоледи, готови сосове.

Източник: "Скрити химикали, прикрити в храните под надписа "Изкуствени ароматизатори" от Дженифът МакКинли."

Превела съм набързо само първата част от материала, но мисля, че е напълно достатъчно, от тук http://f1.grp.yahoofs.com/v1/sHeASMUR7VObjlMLEgYLloRhs2RI6Kpa4f6 … e%20Chemicals.pdf


# 1
  • кв.Изток
  • Мнения: 1 219
То не остана нищо, което да не е вредно TiredОт изброените единствено купувам сладолед Rolling Eyes

# 2
  • Мнения: 1 516
Ужас !  ooooh! Не ползвам готови супи , бульони и сосове заради глутамата, но виж Кока - кола пия и давам на детето си зърнените зкуски на Нестле....

# 3
  • Мнения: 1 512
Ами  то наистина дали има нещо което вече да не е вредно.Ако храните не съдържат такива химикали,които действат като маскират горчивия вкус, то ще са консерванти,разни там подобрители и т.н. и човек вече да се чуди какво да яде и пие.

# 4
  • Мнения: 534
леле май всичко вече е вредно ужасс

# 5
  • Мнения: 3 092
Готови супи и аз не купувам , на Нестле нищо не давам на детето , но кола си пия ....ми не мога всичко да зная да му се не види .Толкова ли нямаше нищо положително , а все врени , вредни .... Shocked
Grace m благодаря за информацията !  Hug

# 6
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
леле май всичко вече е вредно ужасс
Абсолютно!  Sad

# 7
  • Мнения: 1 178
Grace_m, браво за статията!   bouquet

И аз отдавна не купувам готови супи, сосове, старая се на Нестле да не купувам нищо, но мъжът ми пие кола и фанта доста...  Blush

# 8
  • Мнения: 7 392
                 Запис за да следя темата,че с тези Е-та,вече ми писна.Като псохо чета по два часа етикетите. Sick

# 9
  • Мнения: 1 178
Didia, аз ползвам една програмка на gsm-a си за Е-тата. МНого е удобна  Peace
МОже да се изтегли от тук.

# 10
  • На тиха улица
  • Мнения: 902
Ох, аман Naughty

Благодаря за инфото   bouquet

# 11
  • Мнения: 2 652

Еййй, това е страхотно. Страхотно облекчение пред огромните пищови, които влача в чантата си.

# 12
  • Мнения: 2 807
Grace, благодаря за статията   bouquet

Зи, благодаря и на теб!   bouquet



п.п. Campbell soup има  - виждала съм ги във Фантастико.

# 13
  • Варна
  • Мнения: 1 858
Благодаря за инфото  bouquet
Направо да се чуди човек,какво да яде Crossing Arms

# 14
  • Мнения: 6 443
Grace m,благодаря ти!  Hug
мен това за сладоледа особено ме притесни  Thinking
Дали става дума за готов,за такъв на прах или и от 2-та вида?

Зи,страхотна програмка!Благодарности и на теб!

# 15
  • София
  • Мнения: 17 592
Ха-ха-ха.

А случайно на някого да му е хрумнало, че подобни добавки могат да бъдат ПОЛЕЗНИ?

Имате ли представа до какво води консумацията на прекомерни количества Na, например - както, впрочем, се практикува у нас?

# 16
  • Мнения: 6 443
Ха-ха-ха.

А случайно на някого да му е хрумнало, че подобни добавки могат да бъдат ПОЛЕЗНИ?

Имате ли представа до какво води консумацията на прекомерни количества Na, например - както, впрочем, се практикува у нас?
Мисля,че това с натрия пише,че е подвеждащ надпис  Thinking Нали точно заради него,даваме на децата изворна,а не минерална вода.Въпреки,че незнам какви са последствията прекомерни количества.

# 17
  • Мнения: 2 658
Ужас вече,не ми се чете,честно...
Иначе и аz не купувам готови супи,гаzирано у нас по принцип не се пие,не обичаме.Ама то край няма  Crossing Arms Rolling Eyes

# 18
  • Попово
  • Мнения: 687
 ooooh! всичко е вредно... ужас

# 19
  • Мнения: 9 814
А всъщност останали нещо безвредно за консумация?!

# 20
  • Мнения: 2 761
Записвам се.

# 21
  • Варна
  • Мнения: 3 953
То както е тръгнало гладни ще си ходим накрая Thinking
Мерси за инфото  Simple Smile

# 22
  • на плажа
  • Мнения: 1 866
Ха-ха-ха.

А случайно на някого да му е хрумнало, че подобни добавки могат да бъдат ПОЛЕЗНИ?

Ха-ха. Ама не виждам нищо смешно. Представи си, че са ни хрумвали много неща, но точно това не е.

# 23
  • Мнения: 4 753
Ха-ха-ха.

А случайно на някого да му е хрумнало, че подобни добавки могат да бъдат ПОЛЕЗНИ?

Хрумвало ми е... А ми е хрумвало, че като добавка и цианкалият може да бъде полезен, но не искам да го доказвам...  Tired

# 24
  • Бургас
  • Мнения: 1 787
То не остана нищо, което да не е вредно TiredОт изброените единствено купувам сладолед Rolling Eyes


аха и аз  Thinking

# 25
  • Мнения: 2 652
Вярно е, нищо почти не остана вече. Но това е поредното доказателство, че трябва да бъдем внимателни и отговорни към храната си и особено тази на децата ни. Естествено, добре е да се избягват газираните напитки, готовите пакетирани храни и всякаквите му там концентрати под формата на сосове и подобни. Виж, за сладоледа не знам. Няма да ми стигнат силиците и това да започна домашно да си произеждам Simple Smile

# 26
  • Мнения: 9 973
А всъщност останали нещо безвредно за консумация?!
отдавна знаем:НЕ!!!!!!!!!!

# 27
  • Мнения: 1 168
Иска ми се да мога да фотосинтезирам! .... Ама той и въздуха е мръсен ......... няма спасение ей! Още малко и ще започне да не ми пука какво ям и пия изобщо, то така и така всичко е отрова.

# 28
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
А всъщност останали нещо безвредно за консумация?!
отдавна знаем:НЕ!!!!!!!!!!
А бе и аз уж знам, но все се надявам да има нещо не чак толкова вредно...........  Thinking

# 29
  • Мнения: 4 335
Ми то нищо безвредно не остана Cry

# 30
  • Мнения: 6 713
Senomyx е сключила договори с Kraft, Nestle, Coca-Cola и Campbell soup (тези май ги няма тук) да добавят такива химикали в продуктите им, които действат като маскират горчивия вкус, "изключвайки" рецепторите за горчиво, намиращи се в езика. По такъв начин нивата на захар и сол могат да бъдат намалени почти наполовина[/size], без да се променя общия вкус на продукта.

А добре де, не е ли хубаво, че намалят нивата на захар и сол , което също е вредно както ни е известно. Какви са тези химикали, не ми става ясно? newsm78 Линка не се отваря, Грейс-дава ми грешка Thinking

# 31
  • Sofia
  • Мнения: 8 221
Ми то нищо безвредно не остана Cry
Да затова сме толкова "здрави".  Thinking

# 32
  • Мнения: 2 652
Senomyx е сключила договори с Kraft, Nestle, Coca-Cola и Campbell soup (тези май ги няма тук) да добавят такива химикали в продуктите им, които действат като маскират горчивия вкус, "изключвайки" рецепторите за горчиво, намиращи се в езика. По такъв начин нивата на захар и сол могат да бъдат намалени почти наполовина[/size], без да се променя общия вкус на продукта.

А добре де, не е ли хубаво, че намалят нивата на захар и сол , което също е вредно както ни е известно. Какви са тези химикали, не ми става ясно? newsm78 Линка не се отваря, Грейс-дава ми грешка Thinking


То хубаво, че спестяват от захар и сол, ама химикалите са по-кофти, дето ги използват за тази цел. По подобие на безкофеиновото кафе - по-добре кофеин, отколкото всичките химии, с които го извличат.

Хм, сега ще проверя защо не се отваря линка.
Проверих - при мен се отваря. При някой друг също ли не се отваря? Да не би защото го линквам директно от един платен форум и само аз да го виждам  newsm78

# 33
  • Мнения: 6 713
Нали все има разни директиви на ЕС, все приемат закони за защита на потребителя и излиза, че пак производителя си прави каквото си знае Close Да изписват кое какво съдржа, пък всеки си прави личен избор ще го ползва ли или не дадения продукт Peace
Аз лично съм пристрастена към сладоледа обаче и каквото и да съдържа пак ще се изкушавам Embarassed Embarassed Embarassed

За линка - ще пробвам пак по-късно.  Peace Експлорерът ме подканя да пробвам оттук, ама пак не става http://f1.grp.yahoofs.com/

# 34
  • Earth
  • Мнения: 1 952
Отдавна е ясно :
А всъщност останали нещо безвредно за консумация?!

И аз това се питам  newsm78 newsm78

# 35
  • Мнения: 4 784
Остава ми само срока на годност на продуктите да гледам. Явно няма смисъл да се зачитам в съдържанието за наличието на вредни и не полезни съставки. Каквото и да купим, все не е хубаво.  Thinking

# 36
  • Мнения: 378
Остава ми само срока на годност на продуктите да гледам. Явно няма смисъл да се зачитам в съдържанието за наличието на вредни и не полезни съставки. Каквото и да купим, все не е хубаво.  Thinking


и аз до този извод почвам да стигам.........

# 37
  • Разград
  • Мнения: 2 102
То не остана нищо, което може да се яде и да не е вредно.

# 38
  • Мнения: 203
Че то какво остана което да не е вредно...вносните плодове, зеленчуци...а какво остана за полуфабрикатите....всичко това е отрова..но не може да не се яде нищо....поне да  се опитаме да избягваме някой от нещата .... както са тръгнали нещата не знам след време как ще е  ooooh!

# 39
  • Ланкър, планините Овнерог
  • Мнения: 10 353
Иска ми се да мога да фотосинтезирам! .... Ама той и въздуха е мръсен ......... няма спасение ей! Още малко и ще започне да не ми пука какво ям и пия изобщо, то така и така всичко е отрова.

Ми, на мен май вече не ми пука. Кат' шЪ сА мре, поне да ми е вкусно. И кола си пия, и Нестле си купуваме, само от супите май се "лишаваме"

Остава ми само срока на годност на продуктите да гледам. Явно няма смисъл да се зачитам в съдържанието за наличието на вредни и не полезни съставки. Каквото и да купим, все не е хубаво.  Thinking


И за него вяра много нямам. Я ще е подправен, я ще е задраскан....

....

Всички тези компании отказват да посочат кои техни храни и напитки съдържат подобни добавки. Законодателството (в случая на САЩ, но важи и за ЕС) няма изрично изискване тези нови химически компоненти да бъдат изписвани на етикета на продуктите, a се крият в общата категория "изкуствени ароматизатори" (или само "ароматизатори").

....



Ми, направо да пишат "Съдържание:съдържимото", к'во се морят ooooh!

# 40
  • София
  • Мнения: 3 099
То хубаво да си правите сладоледът домашен, ама млякото трябва от собствена крава да си доите, а тя трябва на Черни връх да е пасла, та... пак трудно ще избегнете капаните на индустриалните достижения.

# 41
  • Мнения: 2 950
И на мен вече не ми се чета, ама все чета, чета,...   smile3529 и се ядосвам, ядосвам,...  newsm61 И аз вече не купувам готови супи, кола, но сладолед давам на детето. Правя й домашен - само от плодове и мляко, но и истински й купувам. Но виж с Нестле малко трудно се справяме, особено с тези реклами по ТВ. Онзи ден дядо й й донесе цяла кутия с пакетчета нескуик какао и кутия с банан, и към тях плюшен заек. Тя умря от кеф.  smile3516

# 42
  • Мнения: 145
В някои детски градини дават на децата флуорно мляко. Имам приятелки, на които децата при поникването на новите зъбки се констатира флуороза./така ли се пише?/ По нови данни допълнителното даване на флуорни продукти е абсолютно забранено.  Флуорът е отпадъчен материал, който уж в малки количества бил полезен. Но като си представя колко продукти са наблъскани с него само допълнително флуорно мляко ни липсва!

# 43
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Хм, интересно.

# 44
  • Мнения: 145
Пак ми попадна статия, но за генно модифицираните храни; Пише за соята и соевото сирене и соевите кюфтета и соевите измишльотини, които както пише са безумно вредни и канцерогенни! Вече незнам.......В мак доналдс соеви ли са им сандвичите?

# 45
  • София
  • Мнения: 2 227
В някои храни има химикали, други са облъчени...  Rolling Eyes
http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=3243
http://www.pudriera.com/index.php?mode=statii&id=183
Имало си наредба: http://consult.bg/objects.php?cid=2816&lang=bg&srcID=2692

Последна редакция: нд, 24 авг 2008, 01:48 от Люта чушка - пиперлийка

# 46
  • Мнения: 537
В някои храни има химикали, други са облъчени...  Rolling Eyes

И ние вече сме мутирали.  Tired
Ужасно е, че тъпчат храната ни с какви ли не боклуци, но за да водим напълно здравословен начин на живот трябва да живеем по някои от върховете с орлите. Няма оправия!  #Crazy Добре, че поне отвреме навреме ни носят от село по нещичко.

# 47
  • София
  • Мнения: 2 227
petti, аз не искам много за мен и семейството. Искам просто да знам коя храна е облъчена и коя - не. В крайна сметка всеки има право на избор, който обаче в случая се потъпква грубо. Как може едно парче месо, което е облъчено да издържа около 5 години на стайна температура...

# 48
  • Мнения: 4 753
...за да водим напълно здравословен начин на живот трябва да живеем по някои от върховете с орлите. Няма оправия!  #Crazy

Орлите се нагътаха, вследствие употребата на пестициди...

# 49
  • Мнения: 537
petti, аз не искам много за мен и семейството. Искам просто да знам коя храна е облъчена и коя - не. В крайна сметка всеки има право на избор, който обаче в случая се потъпква грубо. Как може едно парче месо, което е облъчено да издържа около 5 години на стайна температура...

И аз не искам много. Извинявай, ако тонът ми ти се е строрил нещо не както трябва, не исках да те иронизирам, просто споделям мнение. И аз искам да знам какво давам на детето си. Затова и толкова чета и после все ми се привиждат конспирации. Това за местото не го знаех, знаех само че ги дупчат с нещо и където продават "прясно" месо всъщност карат такова един ден в седмицата и после замразяват и размразяват на другия ден и така докато свърши. Ама като ги попиташ от днес ли е месото: "О, даа, преди час го докараха"  ooooh!

# 50
  • София
  • Мнения: 2 227
petti, разбрах те още първия път, просто исках да стане диалог.  bouquet

# 51
  • Мнения: 112
Всъщност, доста просто е да се живее здравословно. Отиваш на село, сам си отглеждаш храната и си сигурен, че това, което ядеш, е абсолютно екологично чисто. И смело можеш да го даваш на детето си.
Ако това не ти изнася, примиряваш се с Е-тата в храната и непрекъснатото добавяне нови такива.
Е, има и един трети вариант - пазаруваш от магазините за екологично чисти продукти и се надяваш, че това не са същите продукти с Е-тата, но на "екологични" цени.

# 52
  • Мнения: 422
като цяло пазара е залят с боклуци и ние си хапваме добре от тях,защото всяка фирма се стреми за по дълъг срок на годност и т.н друг е въпроса че не на всеки етикет пък ти пишат Е-тата и ние си мислим че вс е ок,тоест пишат ама не всичко,даже скоро по бтв имаше такова предаване-те сис лагат някви си химикали ама не го пишат на етикета Naughty

# 53
  • Мнения: 115
и аз се записвам да следя, макар че вече май ще се превърне в мания моето..ама не мога newsm78 все се старая.
И аз съм чела такава информация, че в кока колата, сокове и разни детски занимавки слагат такива "съставки", които водят до пристрастяване и които са особено вредни , но не се обявчват на етикетите.
За зърнените закуски казаха /по Новините БТВ/, че са много вредни  и канцерогенни за децата и дори смятаха да се заемат със забрана на рекламите им, че били с подвеждащо съдържание.
Знам, че чипсовете и зрънчо  също трябва да се внимава. Все се караме с бабите като довлекат в къщи "да си хапне детето" Mr. Green
Кажете за маргарина? И той май е една гадна химия, а? А в чистото масло пък има животински мазнини , т.е. вреден холестерол newsm78 Кое е по-добро за децата все пак?
Аз лично съм предпочела ч. масло, но Бг не купувам, че хич не им вярвам на нашите. Смесват с маргарин #Cussing out

# 54
  • Мнения: 297
Нищо не може вече да ме озадачи,просто днешно време кво ли няма  ThinkingВсичко е пълно с кви ли не неща.

# 55
  • Мнения: 4 753
Относно маргарина и маслото... Чувала съм, че маслото е по-добро, там вредният холестерол всъщност не е толкова вреден, защото се обработва от организма по някакъв особен начин и се оказва, че маргарина е по-вреден... Ще се поровя за информация, но не съм сигурна дали ще намеря, имаше едно научнопопулярно филмче, та от него имам такива спомени...

А живота на село, че е по-здравословен спор няма... Само че никъде няма абсолютно здравословен живот... В мастните депа на животните, живеещи на полюсите са открити минимални количества от пестицида ДДТ, въпреки че там никога не е пръскано с подобни препарати...

# 56
  • Мнения: 115
stelt77,  Hug Благодаря! Ако намериш инфото Praynig

Наистина май никога не можем да сме сигурни, че се храним здравословно Sad
Относно това ...моите колежки като разбраха, че се стараем  да живеем здр. и особено като отказах цигарите и ми викат: Аха явно ти си решила здрава да умираш smile3521

# 57
  • Мнения: 441
И на мен вече не ми се чета, ама все чета, чета,...   smile3529 и се ядосвам, ядосвам,...  newsm61 И аз вече не купувам готови супи, кола, но сладолед давам на детето. Правя й домашен - само от плодове и мляко, но и истински й купувам. Но виж с Нестле малко трудно се справяме, особено с тези реклами по ТВ. Онзи ден дядо й й донесе цяла кутия с пакетчета нескуик какао и кутия с банан, и към тях плюшен заек. Тя умря от кеф.  smile3516
Ох и ние така  ooooh!

# 58
  • Мнения: 537
petti, разбрах те още първия път, просто исках да стане диалог.  bouquet

 Wink Добре. Приятно ми е да си обсъждаме.
А по повод маргарина и маслото, моя мъж преди 10-на години е работил в месокомбинат и каза, че кремвиршите се правят от всичкото на пилето - месо,кокали, пера, каквото ви дойде на акъла, смилат го хубаво, наблъскат го със соя и тем подобни боклуци и ние после си мислим, че купуваме месо. А маргарина също е пълен с боклуци и ми е казвал как на маргарин, който му е изтекъл срока на годност се слага печат с нов срок и се пуска в мрежата и  после като си го вземеш от магазина,  отваряш и гледаш мухлясъл.  Sick И още много такива работи. Ядем у дома предимно масло, маргарин купуваме ако яко сме я закъсали и то само за нас. За малката винаги има масло. А колбаси не съм й давала и скоро няма да й дам, зрънчовци и разни там кубети и т.н. също, но разбира се когато ходим по градинките постоянно някоя мама или баба носи така че....надявам се от 3-4 пръчици нищо да не й стане.  Rolling Eyes

# 59
  • Мнения: 4 753
Не можах да намеря нищо на български (не се учудвам), но на английски има много сайтове butter vs. margarine, тъй че копирам първото, което ми напомня за въпросното филмче... Ако някой е "на ти" с английския, може да го преведе, щото моя милост ще напише някоя глупост и ще стане "Изгубени в превода"...  Blush

The difference between butter and margarine?

Both have the same amount of calories, butter is slightly higher in saturated fats at 8 grams compared to 5 grams. Eating margarine can increase heart disease in women by 53% over eating the same amount of butter according to a recent Harvard Medical Study.

Eating butter increases the absorption of many other nutrients in other foods, butter has many nutritional benefits where margarine has a few only because they are added! Butter tastes much better than margarine and it can enhance the flavours of other foods. Butter has been around for centuries where margarine has been around for less than 100 years.

Now for Margarine, very high in trans fatty acids triple risk of Coronary Heart Disease, Increases total and LDL ( This is the bad Cholesterol), Lowers HDL cholesterol and this is the good one, Increases the risk of cancers by up to five fold, lowers quality of breast milk, decreases immune response, and decreases insulin response.

And here is the most disturbing fact......

Margarine is but one molecule from being PLASTIC..... (This fact alone was enough to have me avoiding margarine for life and anything else that is hydrogenated, this means hydrogen is added changing the molecular structure of the food.)

You can try this for yourself, purchase a tub of margarine and leave it in your garage or shaded area, within a couple of days you will note a couple of things, no flies, not even those pesky fruit flies will go near it, (that should tell you something) it does not rot, smell differently... Because it has no nutritional value, nothing will grow on it, even those teeny weeny microorganisms will not find a home to grow... Why?

Because it is nearly plastic. Would you melt your Tupperware and spread that on your toast?


Origins: This
compilation began circulating on the Internet in June 2003, often under the title "Butter vs. Margarine."

Surprisingly enough, there is a fair bit of truth to it. According to the latest findings in the medical world, margarine can increase the risk of heart disease, depending upon the type of fat contained in the spread. Previously, the dietary villain in the development of coronary disease was presumed to be saturated fat, but new evidence points the finger to trans fat (also known as trans fatty acids). Although butter has its own set of dietary shortcomings, it does not contain trans fat.

In 1994, Harvard University researchers reported that people who ate partially hydrogenated oils, which are high in trans fats, had nearly twice the risk of heart attacks as those who consumed much less of the substance. Several large studies in the United States and elsewhere, including the Nurses' Health Study conducted by researchers at the Harvard School of Public Health, have also suggested a strong link between earlier death and consumption of foods high in trans fat.

Trans fats occur naturally in small amounts in some foods, including meat and dairy products, but most trans fats in the American diet are formed when vegetable oils are chemically changed to give them a longer shelf life. Cookies, potato chips, baked products, and the like are particularly loaded with trans fats.

The Food and Drug Administration, the National Academy, the National Heart, Lung, and Blood Institute. and the American Heart Association all recommend consumers limit their intake of trans fat wherever possible. Moreover, the federal government has insisted that by 2006 all food labels disclose how much trans fat products contain.

Until that labelling change comes into effect, consumers should be wary of any foodstuff that makes mention of containing "hydrogenated" or "partially hydrogenated" ingredients. They should also not make the mistake of assuming saturated fats are now good for them or no longer pose any danger to their health. This is not a time to be wallowing in butter.

http://www.alldeaf.com/general-health/14183-butter-vs-margarine.html

# 60
  • Мнения: 2 652
За транс мазнините - цък.
Тук по-общо.

# 61
  • Мнения: 132
открих алкохол в кроасани (мисля че бяха 7 дни - и си го пишеше на опаковката и се усеща на вкус  Crazy )

# 62
  • Мнения: 2 652
Виж тук го обсъждахме.

# 63
  • Мнения: 3 550
Благодаря на съфорумката, която направи превода и сподели това с нас! От изброените купувам сладолед.

# 64
  • Стара Загора
  • Мнения: 6 391
Благодаря за информацията  bouquet

# 65
  • Мнения: 4 028
Благодаря за информацията  bouquet

И аз Hug

# 66
  • София
  • Мнения: 5 192
има ли нова инф по темата за БГ?
конкретни производители?

# 67
  • Мнения: 936


http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=3243


СТРАХ  СЛЕД  ЧЕРНОБИЛ

"Хората много се страхуват от радиация" - казва Милена Иванова от Националната лаборатория.

- Смятат, че е нещо лошо и опасно, но според мен това се преекспонира. В много отношения облъчването запазва хубавия външен вид и чувството за прясно. Философията е да е информиран потребителят и той сам да избере дали ще яде тази храна. Радиоактивното облъчване е екологично и е алтернатива на химическата обработка на продуктите. Една червива ябълка носи много повече опасност заради токсините."В момента българските чайове не се облъчват, защото още няма лицензиран реактор за разлика от вносните. Кафето се обработва още в Бразилия за да се унищожават различните животинки. Експертите признават, че колкото и да е безвредно облъчването, при месото се получават специфични мазнини. Успокоителното е, че са в малки концентрации. Могат да ги уловят само свръхчувствителни уреди. Те не могат да установят каква е била мощността на облъчането, категорична е д-р Веселка Ганчева от Института по катализ при БАН.

Върволица метални бидони бавно пъпли върху лентата на конвейера.

Те са пълни с лекарства. Постепенно навлизат в радиоактивната зона. В средата на изолираното помещение е източникът на облъчване - кобалт-60. В продължение на часове металните съдове два пъти обикалят около него.

Те са бомбардирани с гама-лъчи и на излизане вече са абсолютно стерилни. Всички микроорганизми в тях са избити. Точно по същия начин, както лекарствата, се облъчват и хранителни продукти, които ядем всеки ден. Досега те са облъчвали продукти само за износ. Вече се е подредила дълга опашка от чакащи да прекарат през реактора боб, леща, картофи, ориз, червен пипер, месо, гъши дроб, билки, гъби... Капацитетът на инсталацията е от 2,5 до 5 тона на денонощие.

"Виждате ли тези кайсии- личи ли по нещо, че те са облъчени?" - усмихва се Ангелина Тодорова от Националната лаборатория по радиобиология и радиационна защита. Тя вади плодовете от чаша, на която има надпис "облъчени".

Кайсиите в нея нито на външен вид, нито на вкус се различават от тези, които се продават в магазините. Оказва се, че пазарът не само в България, но и в цял свят буквално е залят от облъчени храни.

Скандалното

е, че ги ядем, без да подозираме. На практика не могат да бъдат вкарани в реактора само яйцата, защото ще се сварят. Затова пък яйчният прах задължително се подлага на такава обработка. Също и пилетата, месото от всякакъв вид. Морските дарове и рибата задължително се бомбардират с гама-лъчи.

Повечето производители, въпреки изричните изисквания на законите във всички страни по света, предпочитат да си спестят логото и етикета за облъчена храна. Поради липсата на апаратура у нас досега нямаше начин да бъдат хванати некоректните производители и търговци. Радиационната обработка на храните може да бъде разкрита само от свръх скъпа апаратура. Отскоро с такива уреди, доставени по програма ФАР, е оборудвана Националната лаборатория по радиобиология и радиационна защита. "Започваме проверки и

до края на годината

вече ще има резултати" -убеждава физичката Милена Иванова, ръководител на отдела за контрол на облъчените храни. Глобата е символична - при първо нарушение търговците се наказват от 1000 до 3000 лева. Досега няма глобен, потвърждават от Министерството на здравеопазването.

България е била номер едно в радиационното стерилизиране на храни на Балканския полуостров. В годините на социализма под гама-лъчите са минали стотици хиляди тонове плодове, зеленчуци, билки. Експерти успокояват, че облъчените чушки и домати са експедирани в чужбина.

"Първата сделка в света с облъчени храни е пратка картофи, които СССР продава на САЩ" - разяснява Милена Иванова. След това пазарът на радиационно стерилизирани храни се отприщил.

С облъчването се унищожава всичко живо в храната - от буболечките в боба до

невидими микроби

в бройлерите. Привържениците на радиацията подчертават, че тя ликвидира опасността от болести като салмомонела. Облъчването удължава срокът на съхранение на храните. Затова не е странно, когато по Нова година в магазините се продават аржентински пуйки от миналия век! "Другият вариант е храните да се обработят с токсични химикали, които са много по-вредни. Те не са и по-евтини " - категорична е Нели Бошнакова, отговорник за радиационната безопасност в "Софарма". Трудно е да се определи цената за облъчване -зависи от вида и количеството на храните. Най-евтино излиза облъчване срещу насекоми.

Далеч не всички храни се подлагат на облъчване. В света е прието като безусловно правило детските храни и млека да не се пъхат в реактора. "Избрани са само тези продукти, при които радиацията има полезен ефект и не се нарушават вкусовите им качества и мирисът. Затова те не са вредни за хората" - допълва Милена Иванова.



Космически опит

Още през 1916 г. в Швеция по този начин се опитвали да съхраняват ягоди. През 1921 г. технологията е патентована в САЩ, а девет години по-късно - във Франция.

За популяризиране на метода голяма роля имат космическите програми на НАСА. Оказва се, че облъчването с гама-лъчи е незаменим метод за приготвяне на космическа храна, Очевидно, че космонавтите не страдат от тази храна.

През 1977 армията на САЩ прави експеримент с този вид храни и тяхното действие. Доказват, че са безвредни. През 1983 г. се чуват обвинения, че резултатите от експеримента са фалшифицирани.

Излъчване причинява йонизация на атомите. Процесът нарушава структурата на молекулите, води до образуване на свободни радикали. Препоръката е да се защитаваме от тях с антиоксиданти, каквито са витамините А, С, Е. Но в облъчената храна витамините са намалени до 80%. Особено уязвим е витамин А.

Облъчването не унищожава всички микроорганизми. Остава бактерията на ботулизма, причиняваща отравяне от консервирани продукти.

Учените до момента нямат еднозначен отговор безвредно ли е облъчването на храните. Продуктите безспорно променят химичния си състав. В обработените с радиация храни се образуват съединения, които не присъстват в природата и които са вредни за здравето. При облъченото месо например се покачват нивата на бензена с 650%, който е канцероген.


Ядрено консервиране

За радиационната обработка на храните е разрешено да се използват гама-лъчения от радиоизотопите кобалт-60 и цезий 137, а също и ускорени електрони.

Първите промишлени инсталации у нас са отпреди 1990 г. Облъчват лекарства, стерилизират се медицински продукти за еднократна употреба - марли, бинтове, спринцовки, хирургически дрехи, ръкавици. В онези години са работели 4-5 инсталации. Поради липса на пари те спират. Сега за лицензиране се чака и апаратурата, закупена от частни фирми. Турците тръгват след нас да облъчват, но днес им дишаме праха. Те имат два много мощни гама-облъчватели. Гърция продължава да е пас, но в Румъния вече са се обзавели с много мощен реактор.

Северна и Южна Америка са челници в облъчването. В САЩ и Канада имат технология, която позволява облъчено месо да се пази до 5 години при стайна температура. Не пускат за износ храни, без да ги прекарат през реакторите. Китай, Япония, Индия, от която идват тонове подправки, също са отличници. Зърното се прекарва през реактори като фитозащита в много страни и най-вече в Индия, Япония, Русия. На техните пристанища се обработва всяко
зрънце, което влиза и излиза. В САЩ не допускат да влязат манго и папая, ако не са сигурни, че са облъчени.

Европа се отнася доста по-предпазливо, продължава да спазва повече ограничения. Франция има 6 реактора и обработва задължително жабешките бутчета, птиците, морските дарове. Холандия се сочи като отличник в "ядреното консервиране". Не пуска морски дар, без да е бомбардиран с гама-лъчи. Компания и правят Белгия, Италия, Испания и Великобритания. В Германия твърдят, че облъчената храна е само за износ. Само Швейцария и Австрия нямат реактори.

Бившият соцлагер не изостава. Полските картофи са облъчени, за да не прераснат. Чехия набляга на билки, подправки и замразени зеленчуци. Унгария прекарва през лъчите подправки, зеленчуци, билки, плодове. Законодателството на Евросъюза за облъчените храни е доста двусмислено. С Директиви 2 и 3 от 1999 г. е прието, че гама-лъчите могат да се пускат само на сушени билки и подправки, но е оставена вратичка в закона. Държавите до окончателното приемане на т. нар. позитивен списък запазват това, което са обработвали до този момент. Всички без изключение са си запазили месата, плодовете, зеленчуците, ядките. Всяка година са задължени да изпращат доклади за съоръженията, които имат лиценз да облъчват.
 
 
 
Вие да сте чували подобно нещо!!!???


Коментар по статията:   "Учените" никога нямат еднозначен отговор за вредността на нещо, когато са намесени мощни корпоративни интереси. Ето защо гласът на "учените" отдавна не е меродавен и не може да им се гласува никакво доверие. Вместо да ги слушаме на нас ни остава да прилагаме съвсем различен принципен подход към разбиране на онова, което е полезно и вредно.

Последна редакция: нд, 05 окт 2008, 12:24 от nenaatoa

# 68
  • Мнения: 8 769
А някой сеща ли се къде беше статията (в някоя тема я четох, но нямам никакъв спомен как може да се е казвала, за да я потърся), в която се говореше за отровните китайски заместители на вкусове? Спомням си, че се споменаваше фирмата, производител на нашумялите неотдавна "форнети", че внасяла тези химикали от Китай.... Thinking
Ще съм ви благодарна ако някой се сеща за статията, много ми се ще да си я запиша, а и да я пусна на един мой познат, на когото говорих за това.

# 69
  • Мнения: 936
...............................
Кажете за маргарина? И той май е една гадна химия, а? А в чистото масло пък има животински мазнини , т.е. вреден холестерол newsm78 Кое е по-добро за децата все пак?
Аз лично съм предпочела ч. масло, но Бг не купувам, че хич не им вярвам на нашите. Смесват с маргарин #Cussing out


http://www.bgteen.net/index.php?m=s&id=1234
http://www.pudriera.com/index.php?mode=statii&id=176


Продават ли се въобще храни, които стават за ядене на световния и местен пазар? Прочетете за транс изомерите и как държавата не желае да ги контролира, когато има данни, че те са бавна отрова и присъстват в повечето храни по магазините.
Преди много време Procter&Gamble наемат химик, който да направи производството им на свещи за осветление по-евтино, като ползва изкуствени мазнини, а не животински. След време електричеството ги измества от пазара, а Procter&Gamble започват да продават продукта като храна.

Какво е транс изомер? Или транс-мазнина?

Транс изомерите на висшите мастни киселини са мазнини, които се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород. Този процес в химията се нарича хидрогениране. Колкото по-хидрогенирано е едно масло, толкова по-твърдо ще е на стайна температура. Например течните маргарини са по-малко хидрогенирани и имат по-малко транс изомери от твърдите маргарини.

Повечето от транс-мазнините на пазара за хранителни продукти се намират в недомашно приготвените печени изделия като бисквити, кексове, пасти и торти, вафли, както и маргарини, хамбургери и др. Приготвените в веригите за бързо хранене пържени картофи, тиквички и др. също съдържат сериозни дози транс изомери.
 
Транс изомерите на висшите мастни киселини са по-вредни за нивата на холестерола от наситените мастни киселини, защото повишават нивата на LDL-холестерола, който е известен като "лош", а понижават тези на HDL-холестерола, който е известен като "добър". За здравословната диета е важно да се намали приема на наситени мазнини, а транс изомерите и частично хидрогенираните масла трябва да се елиминират изцяло.

Вредни ли са транс изомерите?

Има данни, че транс изомерите на мастните киселини могат да причинят запушвания по кръвоносните съдове, да причинят диабет от тип 2, да увеличат трайно кръвното налягане, както и да увеличат сериозно риска от сърдечнo-съдови проблеми. В наши дни не е известно много за биохимията на транс изомерите и как те повлияват например мозъка на зародишите или на децата. Предполага се, че точно тези вредни мастни киселини имат отношение към затлъстяването, различните метаболитни синдроми и диабета. Известно е, че транс изомерните мазнини, не са безвредни дори в минимални дози.

Тогава защо се ползват в храните?

Много от компаниите производителки на храни ползват хидрогенирани мазнини, вместо олио, поради намаляването на разходите, увеличаването на срока на годност, обогатяването на аромата и вкуса на продуктите. Принципно употребата на вредни мазнини се толерира от държавите, защото е логино, че големите производители са големи данъкоплатци. В същото време Food and Drug Administration (САЩ) препоръчва да не се консумират продукти, в чието производство са ползвани транс изомери или хидрогенирани мазнини. Тези биполярни послания обаче, не помагат на потребителя, който се лута в магазина, в който почти няма храна, която да не съдържа тези отрови. Има и още по-трагични случаи в които маргарина, който е основно изграден от транс мазнини, се рекламира като здравословна храна обогатена с витамини.

 В "Наредба за специфичните изисквания към мазнините за мазане" обн., ДВ, бр. 22 от 15.03.2005 г., в сила от 16.09.2005 г., не се споменава "изомер" или "хидрогенирана мазнина". В България производителите не са задължени да описват на етикетите на продуктите си колко грама транс изомери има в самия продукт и каква част от мазнините ползвани за произвеждане на продукта са такива. Отново се практикува краткосрочно мислене придружено с корупция в законодателната сфера.

 Докато за някои храни простата логика или вида им показват, че биха могли да съдържат хидрогенирани мазнини, то за други това не е толкова ясно. Примери са шоколадовите вафли, детските храни от типа "corn flakes" и дори популярните кроасани с пълнеж. За да разберете дали в някоя храна има транс изомери на мастни киселини търсете: "хидрогенирани мазнини", "хидрогенирано растително масло", "частично хидрогенирани мазнини". Друг съвет е да гледате реда на изписване: колкото по-напред стои надписа за текива мазнини, толкова повече вредни мазнини има в продукта. Колко и в кои храни се съдържат транс изомери на мастните киселини?Две пролетни ролца в китайски ресторант съдържат около 1,7 грама. Макдоналдс: Малки картофки - 2,5 грама, средни - 4 и големи - 6 грама. Макдоналдс: 6 парчета Chicken McNuggets, съдържат 1,5 грама. Макдоналдс: Big Breakfast - 7 грама, Deluxe Breakfast - 11 грама. (цитираните данни са от сайта на Макдоналдс - www.mcdonalds.com) Доказано е, че най-големи количества транс-изомери има в концентрираните сосове и сухите супи (18,86%), а най-малки в течните мазнини и шоколада (0.00%).

Ресторантите за бързо хранене

Лошите новини продължават и тук. Пържените картофи и панираните продукти се пържат в частично хидрогенирано олио. Дори веригите за бързо хранене да ползват течно олио, понякога картофите частично се пържат от производителя им преди да се замразят и да се предложат на пазара. Пърженето се извършва в хидрогенирано масло. Сандвичите и продуктите печени на скара също съдържат малко количество транс изомери поради маргарина, с който се маже скарата.

Печените храни

Най-голямо количество хидрогенирани мазнини се ползват в изработката на торти, кексове, баници, Donuts. Например един Donut съдържа около 5 грама транс изомери на мастни киселини. В бисквитите продавани в търговската мрежа се съдържат доста от вредните мазнини, с изключение на по-качествените, при които се ползва истинско масло. Бисквитите или кроасаните с пълнеж съдържат около 2 грама транс изомери на мазнините. При чипсовете и солетите положението е подобно. Малко пликче картофен чипс съдържа около 3.2 грама транс изомери на мастни киселини.

Какво ни остава тогава?

Намалете приема на транс изомери на мастните киселини, следете за съдържанието на купуваните от вас продукти. Ако забележите надписа "хидрогенирани мазнини" - бойкотирайте производителя като просто не купувате. Друг метод е обществен натиск срещу производителите, защото е ясно, че държавата няма да участва в процеса за защита на гражданите.

Проблемът с трансмазнините

Обикновеният маргарин съдържа много по-висок процент от т.нар. трансмазнини, отколкото маслото. Тъй като изследванията намират корелация между диетите, богати на трансмазнини и коронарната болест на сърцето, маргаринът се приема от много хора за нездравословен. Други твърдят, че маргаринът е по-здравословен от маслото, защото по-високото съдържание на наситени мазнини в маслото е по-опасен, отколкото трансмазнините в маргарина. В отговор на загрижеността относно трансмазнините и правителствените изисквания за обозначаване, производителите на маргарин произвеждат и продават нови видове, които съдържат по-малко трансмазнини или въобще не съдържат такива.


По-добре ли е да се използва маргарин

Изследователи от Харвардския университет докладват в изследване от 1994 г., че хора, които употребяват хидрогенирани мазнини като маргарин са изложени на два пъти по-голям риск от сърдечен удар от тези, които употребяват малко хидрогенирани мазнини или въобще не употребяват такива. Няколко големи изследвания, включително и Nurses’ Health Study, проведено от Харвардското училище по обществено здраве, показват силна връзка между по-ранната смърт и консумацията на големи количества трансмазнини.

Американската администрация по храните и лекарствата, Национален иснтитут по сърдечни, белодробни и кръвни заболявания на САЩ и Американското дружество за сърцето препоръчват ограничаване на употребата на трансмазнини. Един указ на федералното правителство на САЩ изисква към 2006 г. всички храни да се обозначават така, че да е ясно количеството трансмазнини, които съдържат.

За откривател на маргарина се смята французинът Мурие - 1860 г. Маргаринът е хранителна мазнина, произведена от натурални продукти. Първоначално са използвани животински източници, но в последствие започва производство на маргарини на база хидрогенирани растителни масла, или в комбинация от животински и растителни мазнини.
 
През последните години, маргаринът масово навлезе в храненето на българина. Причина за това са добрите му вкусови качества, по-ниската цена, в сравнение с кравето масло, активната реклама.

Маргаринът съдържа около 80% мазнини, 16-17% вода и остатъкът до 100% са микронутриенти (витамини А, Е, D) и технологични подобрители - емулгатори, стабилизатори, оцветители, готварска сол и др. (т.нар. Адитиви или хранителни добавки).

Съвременните асортименти са с добри органолептични качества (вкус, аромат, външен вид, консистенция) и хранителна стойност. Има и маргарини с по-ниско мастно съдържание - 40-60%, съответно - с по-високо съдържание на вода. Това са т.нар. Халварини, които заради по-ниската енергийна стойност се считат за диетични. Ниското съдържание на готварска сол (под 0,5 %) в някои видове халварини успешно се използва в диетотерапията на лица с хипертония (високо кръвно налягане), а отсъствието на млечна захар (лактоза) - при страдащи от лактозна непоносимост.

Най-често хидрираните (втвърдени под действието на въглероден двуокис) масла са създадени на база слънчогледово олио, но в състава на много от известните търговски марки се съдържа букет от разновидности растителни масла - кокосово, царевично, палмово и др. От тях в крайния продукт се запазват витамините А, D, Е.

През последните години в специализираната литература се появиха съобщения за някои странични ефекти, имащи връзка с консумацията на маргарини.

Здравните проблеми се дължат на съдържащите се в маргарините т.нар. транс-изомери на мастните киселини. Те затрудняват биосинтезата (производството от организма) на арахидоновата мастна киселина (имаща отношение към растежа), както и метаболизма на другите мастни киселини. Намаляват чувствителността на клетките спрямо инсулина. Увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Тези научни факти наложиха промени в технологията за производство на маргарини. Процесът на хидриране бе заместен от преестерифициране и фракциониране, при което се получава ниско съдържание на транс-мастни киселини в крайния продукт.


Хидрогенираните масла увеличават трайността на продуктите и рисковете за здравето ни

Все по-категорично става ясно, че хидрогенираните масла са основна заплаха за здравето ни. Редица здравни експерти и журналисти алармират за опасностите от консумацията на маргарини и продукти, съдържащи този вид мазнини. Един от първите журналисти, които направиха публично достояние вредите от хидрогенираните масла, Дейвид Дюи още през 1998 г. цитира няколко научни изследвания, които сочат, че при жените, които консумират хидрогенирани масла има 40% увеличение на заболяването от рак на гърдата. Други изследвания намират пряка връзка между тези масла и сърдечно-съдовите проблеми, диабета, имунните заболявания и няколко вида рак.

Какво обаче представляват тези масла и откъде идва опасността? За основа на маргарина и подобните продукти служат течните растителни масла. Те се подлагат на сериозна химическа обработка, за да приемат твърдо състояние. Тази обработка представлява молекулярна модификация на естествените мазнини чрез добавянето на водород. При процеса се използват метални катализатори, като алуминий, никел и кобалт. Тези метали не са характерни за човешкия организъм и всички са токсични, макар че кобалт се съдържа във витамин В12. Получените втвърдени мастни киселини се наричат трансмастни. Молекулярната им структура е много подобна на тази на стеариновата киселина, а тя се използва в производството на свещи, за да бъдат те по-твърди. Е, пита Дюи, дали пък тези трансмастни киселини не могат да влияят по подобен начин на кръвоносните ни съдове? Изглежда, че могат, защото консумацията на маргарин и продукти, съдържащи хидрогенирани масла се свързва с повишаване на холестерола и стесняването на артериите, водещо до повишен риск от инфаркт, инсулт и атеросклероза.

Целта на хидрогенираните масла е да правят продуктите (бисквити, кракери майонези, сосове и т.н.) по-трайни, което пък е от полза за производителите на хранителни продукти. Освен това, маргаринът все още широко се рекламира като най-добрия диетичен заместите на животинските мазнини. Да, той съдържа по-малък процент мазнини (от 40 до 80%), но за сметка на това в него има следи от катализаторите, използвани за втвърдяването му. Освен това, повечето хора, които са заместили маслото с маргарин, за да отслабват вероятно са забелязали липсата на ефект.

Интересен е фактът, че при химическата обработка на естествените растителни мазнини се получава по-голям обем краен продукт. Това отговаря на въпроса защо маргарините са по-евтини от маслото. По-ниската цена ги прави по-привлекателни за потребителите, създавайки им здравословни проблеми. Освен всичко друго, един от страничните продукти на хидрогенираните масла, акриламидът (съдържащ се в чипса, например) увеличава риска  от атеросклероза, според изследване на полския Национален институт по храни и диетология. Между другото, този февруари Макдоналдс бяха осъдени да платят $8, 5 милиона, защото не информирали клиентите си, че все още използват хидрогенирани мазнини за приготвянето на картофките си.

# 70
  • Мнения: 1 170
Полезна тема. Записвам се, по-късно ще се включа.

Общи условия

Активация на акаунт